Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
[Lockpicker;17404850]

Postoje ali nisu izricite. U nekom okolnostima se prema fenotipu i jos nekim podacima da dosta precizno naslutiti pripadnost nekoj haplogrupi

Da,kao na primer kod slucaja gde je otac Teuto Nordijskog Fenotipa i nosilac I1 dok je majka Kongoidnog Zapadno Africkog Fenotipa.Dete im je naravno reinkarnacija Odina pa se veoma lako moze zakljuciti da je nosilac I1 Haplogrupe.Postedi me molim te.

Зависи на шта мислиш ако на пост @Slaven777 Не слажем се у потпуности јер је Србија у себе усисала вечи део популације Црне Горе око милион и више па ко зна још колико из БиХ па затим све избеглице из Хрватске и Косова.

Ако говоримо о неким регијама Србије онда би то могло да се каже...

Cudno da nisam nikada primetio tu temu na forumu.

Nick... Kada govoris o populaciji Crnr gore treba da govoris o tome da je to mahom populacija danasnje zapadne CG koja je do 1878 bila nazivana Hercegovinom. Tamo gde se govori istocnohercegovacki dijalekt, tu zive Hercegovci (bar su ziveli). Zetsko-sandzacki dijalekt je vec nesto drugo. Posto je ovo tema o genetickoj genealogiji zasto ne reci da je tamo gde se govori hercegovackim dijalektom dominantan I2a2 a tamo gde je zetsko-sandzacki preovladava E1b-v13.
Ja se slazem sa Slavenom da su delovi danasnje CG, Hercegovine i Bosne u genealogijskom smislu "cistiji" od prilicno velikih delova Srbije. Istok Srbije ima znatnu primesu "bugarske krvi". "Srpska" i "bugrska" krv su dve najdominantnije a pored njih imamo i "albansko/grcku" komponentu kao i vlasku komponentu u nekim delovima Srbije.

U isto vreme ta "srpska" komponenta je u velikim procentima prisutna kod Hrvata kao i kod onih koji se sada nazivaju bosnjacima.

Znam da se ovo moje pisanije mnogima nece svideti ali sam ovde ukratko rezimirao istorijske podatke koji su mi bili poznati od pre kao i podatke koje nudi geneticka genealogija.

P.S. kod Makedonaca i Albanaca je mnogo prisutnija "bugarska" komponenta od srpske. Ranije sam mislio da nije tako ali podaci ukazuju na to.

Nick... Kada govoris o populaciji Crnr gore treba da govoris o tome da je to mahom populacija danasnje zapadne CG koja je do 1878 bila nazivana Hercegovinom. Tamo gde se govori istocnohercegovacki dijalekt, tu zive Hercegovci (bar su ziveli). Zetsko-sandzacki dijalekt je vec nesto drugo. Posto je ovo tema o genetickoj genealogiji zasto ne reci da je tamo gde se govori hercegovackim dijalektom dominantan I2a2 a tamo gde je zetsko-sandzacki preovladava E1b-v13.
Ja se slazem sa Slavenom da su delovi danasnje CG, Hercegovine i Bosne u genealogijskom smislu "cistiji" od prilicno velikih delova Srbije. Istok Srbije ima znatnu primesu "bugarske krvi". "Srpska" i "bugrska" krv su dve najdominantnije a pored njih imamo i "albansko/grcku" komponentu kao i vlasku komponentu u nekim delovima Srbije.

U isto vreme ta "srpska" komponenta je u velikim procentima prisutna kod Hrvata kao i kod onih koji se sada nazivaju bosnjacima.

Znam da se ovo moje pisanije mnogima nece svideti ali sam ovde ukratko rezimirao istorijske podatke koji su mi bili poznati od pre kao i podatke koje nudi geneticka genealogija.

P.S. kod Makedonaca i Albanaca je mnogo prisutnija "bugarska" komponenta od srpske. Ranije sam mislio da nije tako ali podaci ukazuju na to.

Za boldovano slozio bi se.

Mrdaywalker;

Naveo sam ti namerno R1b a ne R1a da bi shvatio kolikoa je razlika izmedju Iraca i Baskira iako su eto nekakvi rodjaci. Iste takve primerke mozes u Aziji sresti i za hg R1a.

Pa bolan... vidis li ti ko je na pederskoj fotografiji?!??? :rotf:]

Greska.... mislim da je 3/4 ili 4/5 R1a nisilaca tamnokoso.

Sta si ba zapeo za jarana Baku? Sve je pocelo od toga kada si ti naveo primer da neko izgleda "nekako turski". Pa smo onda postavili pitanje sta znaci "turski"? Pa samo onda zakljucili da je tvoja definicija apstraktna.... i to je to.

Moja je pretpostavka 70/30 u korist R1a nad R1b.

Ne se bavim fotkama nekih pesovana a ne bi trebao ni ti.. ces se slozis sa monom?

No da se vratimo na pricu. Kazes da je sansa 70/30 da je Radmanovic R1a a isto to kazes i za Bakira da je R1a... pa covjece kako oni mogu imati istu genetsku halpogrupu kad su ko dan i noc :think:

Prije ce biti da je Radmanovic slicniji sa nekim iz Turske (ovo ne shvatajte povrsno) nego sto je sa Izetbegovicem.

Davutoglu

turci.jpg

Radmanovic

70118_nebojsa-radmanovic-01_f.jpg

Da li Bakir i dalje posjeduju genetsku grupu poput njih.........

bakir-izetbegovic-498.jpg

Poslednja izmena:
Ne se bavim fotkama nekih pesovana a ne bi trebao ni ti.. ces se slozis sa monom?

No da se vratimo na pricu jer si nekako kontadiktoran. Kazes da je sansa 70/30 da je Radmanovic R1a a isto to kazes i za Bakira da je R1a... pa covjece kako oni mogu imati istu genetsku grupu kad su ko dan i noc :think:

Upravo ti o tome i pricaju. Imas te subclade koji su po narodima specifikovani

Da,kao na primer kod slucaja gde je otac Teuto Nordijskog Fenotipa i nosilac I1 dok je majka Kongoidnog Zapadno Africkog Fenotipa.Dete im je naravno reinkarnacija Odina pa se veoma lako moze zakljuciti da je nosilac I1 Haplogrupe.Postedi me molim te.
Просипаш памет.
Колико таквих случајева има и да ли се могу посматрати као правило? Или се као правило још увек води мешање у оквиру једне антрополошке групације која има одлике заједничког фенотипа а неким чудом и генотип га прати? Свако убацивање новог генотипа праћеног различитим фенотипом доводи до мењања постојећег фенотипа и генотипа. Црвена боја када се помеша са плавом никада више не може да изађе из оквира љубичасте.

Гле овако можда са аспекта генетике постоје на датим просторима а некада су постојале обимније такве оазе таквих гена ја сам се сад држао географских појмова не улазим у дијалекте нити то прихватам твоје објашњење да и у дијалектним поделама изгледа како кажеш постоје генетске разлике!
То су територије које су заправо сасвим разумљиво интересантне за генетичаре јер имамо неке изоловане процесе или можда неко дуће стагнирање и одржавање неких вероватно интересантних халпогрупа.

Наиме шта сам хтео рећи због силних миграција и историјских околности Србија је била та која је све то увезла и упила у себе све могуће варијабилности истих група ово је моје лаичко па ме исправи тако да чврсто верујем чак сам и сигуран када се буде нешто озбиљније радило на већем делу популације нешто ми говори да ћете се срести са свим тим оазама по Србији на најразличитијим местима и мислим и очекујем сасвим супротно нашим очекивањима.
Пошто овај део приче не знам али процес миграција донекле знам кад како и у којој мери смо шта увезли а увезли смо готово све што постоји на Балкану!
У извозу смо слаби то што смо извезли то нам се вратило мислим на данашњу Хрватску па косово и тд.
Једини донекле озбиљан извоз би могли тражити у Војводини и неким спорним деловима Хрватске!

Да се ради о некој мало даљој прошлости сложио бих се са тобом али овако какво је стање на терену мислим да смо усисали све могуће прототипове и варијације само што је Србија ипак највећа земља у региону с`тога је све то раштркано и неможемо тако јасно и пчрецизно можда да пратимо као негде!

Да такође се слажем око неких спорних региона у Србији али крајњи резултат тога не знамо ни у ближој будућности од 10 година пошто ти сад добро иде и знаш податке живо ме занима шта ће бити за рецимо 10 година?
Добићеш резултате која коју потискује која постаје доминантнија и кој се са којом потире лаички.
дакле резултат још не знамо кад га будемо знали образац ћемо лако применити на прошлост јер се ради о релативно младој науци!

сетио сам се шта кажу сељаци који добро пеку ракију ," немој ти да мешаш воће и казану ако хоћеш да ти буде добра ракија то меша Бог";)

Јер ако би причали о Херцеговини или Црној Гори даншња популација па х5 или х6 живи заправо у Србији а не тамо....
А ако овај податак изанализираш политички и историјски добићеш данашње резултате пописа на пр у Црној Гори:mrgreen::heart:

Poslednja izmena:
Interesantno stablo jezika, zasnovano na nekim novijim metodama lingvističke analize.
Albanski je po ovom stablu stavljen u istu grupu sa persijskim, afganskim i indijskim jezicima. Što se slovenskih jezika tiče, južnoslovenski jezici su se rano odvojili od ostalih, a i lužičko srpski, mada generalno uzevši slovenski jezici su prilično mladi po nastanku.

http://3.***************/-UK6uv6RZBlw/TZr4U1kHkKI/AAAAAAAADbY/jvqITDejMG0/s1600/nature.jpg

Satemski jezici su grana indoevropskih jezika i obuhvataju indo-iranske, balto-slovenske (baltičke i slovenske), albanski, jermenski i niz izumrlih jezika, kao tračanski i dačanski.

Podela na kentumske i satemske jezike je nastala analizom glasovnih promena počev od proto-indoevropskog jezika.

* Oni jezici kod kojih je palatalizacijom meko k postalo s, nazivaju se satemski.
* Oni jezici kod kojih je depalatalizacijom meko k postalo tvrdo k, nazivaju se kentumski.

Svoje nazive grupe su dobile od reči sto (100) u latinskom »kentum« i avestanskom »satem«.

Satemski jezici pokazuju osobinu promene palato-velara iz proto-indoevropskog jezika u afrikate i frikativne suglasnike sa prednjom artikulacijom. Na primer, što je u sanskritu ś, to je u avestanskom (stari persijski), ruskom, srpskom i jermenskom s, litvanskom ś, albanskom th.

Satemska glasovna promena se obično ilustruje primerom reči '100'. Proto-indoevropska reč za sto, postala je avestanski satəm (otuda je grupa dobila ime), persijski sad, litvanski šimtas, ruski i srpski sto, dok je na drugoj strani latinski centum (izgovor: kentum), engleski hund(red) (gde je h nastalo od k), grčki (he)katon, velški cant, i slično. Albanska reč za 100 je pozajmljena iz latinskog.

Status jermenskog kao satemskog jezika zasniva se na primeru svega nekoliko reči.

To je ovo da ne idemo ljudima u off od teme! sorry!

Poslednja izmena:
Јер ако би причали о Херцеговини или Црној Гори даншња популација па х5 или х6 живи заправо у Србији а не тамо....
А ако овај податак изанализираш политички и историјски добићеш данашње резултате пописа на пр у Црној Гори:mrgreen::heart:

Posle proterivanja turaka u Srbiji su ostala velika skoro nenaseljena podrucja. Opste poznata cinjenica. Tu se naseljavaju ljudi iz pasivnih podrucja i drasticno menjaju demografsku sliku. Cela zapadna Srbija je velikim delom naseljena iz Hercegovine i danas broj te populacije premasuje mislim i na 20x originalnu populaciju u Hercegovini. Mislim da u celoj danasnjoj istocnoj Hercegovini ne zivi vise od 90000 ljudi.
A ovde vec malo moram zaci u politicke vode... grad Niksic je i u vreme SFRJ vazio kao centar srpskog nacionalizma. Danas je fakticko stanje da je Milov poret u Niksicu jako snazan i da se vecina izjasnjava Crnogorcima. Svega 10-15 godina i sve se okrene naglavacke tako da ne vidim direktnu vezu sa popisom :)

Poslednja izmena:

No da se vratimo na pricu. Kazes da je sansa 70/30 da je Radmanovic R1a a isto to kazes i za Bakira da je R1a... pa covjece kako oni mogu imati istu genetsku halpogrupu kad su ko dan i noc :think:

Prije ce biti da je Radmanovic slicniji sa nekim iz Turske (ovo ne shvatajte povrsno) nego sto je sa Izetbegovicem.

Davutoglu

Radmanovic

Da li Bakir i dalje posjeduju genetsku grupu poput njih.........

Daj bolan efendija, batali se slika. Kad stavis sliku Davtuoglua i Radmanovica onda trebas da analiziras morfologiju lica, rast, telesnu konstituciju i jos X faktora.

Naveo sam ti primer Bashkira i Iraca pa ti malo razmisli o tome. Svrha i jeste bila da ti objasnim da haplogrupa ne znaci automatski da covek izgleda onako kako ga mi zamisljamo preko nasih stereotipa ali u odredjenim uslovima ne bas velikog genetskog mesanja moze da ukaze na njegovu pripadnost.

Posle proterivanja turaka u Srbiji su ostala velika skoro nenaseljena podrucja. Opste poznata cinjenica. Tu se naseljavaju ljudi iz pasivnih podrucja i drasticno menjaju demografsku sliku. Cela zapadna Srbija je velikim delom naseljena iz Hercegovine i danas broj te populacije premasuje mislim i na 20x originalnu populaciju u Hercegovini. Mislim da u celoj danasnjoj istocnoj Hercegovini ne zivi vise od 90000 ljudi.
A ovde vec malo moram zaci u politicke vode... grad Niksic je i u vreme SFRJ vazio kao centar srpskog nacionalizma. Danas je fakticko stanje da je Milov poret u Niksicu jako snazan i da se vecina izjasnjava Crnogorcima. Svega 10-15 godina i sve se okrene naglavacke tako da ne vidim direktnu vezu sa popisom :)

Па овако ако хоћеш да кажеш да су историјски источни Херцеговци најчистији и најчистији дијалекат! СЛАЖЊМ СЕ!

Ако то упоредиш са данашњим Никшићем добићеш скандалозне резултате!
Дакле упореди језик којим пише @Slaven777 и неког Никшићана видећеш драстичне разлике!

Никшићани данас пишу бија, пија , смија , "Шија ми га Ђуро!"
можда нисам узео за пример једноставно нађи на неком форуму како пише данашњи Никшићанин!

Какве има везе са пописом такве да у данашњим крајевима истих не живе исти људи јер ти људи живе великом већином у Србији!
А "Илири" надиру и истискују као на Косову преоблаче се мењају капе и ношње и потомци истих су данас заправо највећи националисти , не сви!
Да не би дужио и политизовао мислим да си ме схватио па да видим шта ти мислиш о томе....

BTW Milo je dobio ime po svom djedu koji je bio cetnicki komandant. :) :)
ironija sudbine

Интересантно испричај ако није тајна ако је на пвт;)

Poslednja izmena:
Interesantno stablo jezika, zasnovano na nekim novijim metodama lingvističke analize.
Albanski je po ovom stablu stavljen u istu grupu sa persijskim, afganskim i indijskim jezicima. Što se slovenskih jezika tiče, južnoslovenski jezici su se rano odvojili od ostalih, a i lužičko srpski, mada generalno uzevši slovenski jezici su prilično mladi po nastanku.

http://3.***************/-UK6uv6RZBlw/TZr4U1kHkKI/AAAAAAAADbY/jvqITDejMG0/s1600/nature.jpg

Ne znam sta da ti kazem. Malo mi je previse naivna ova vrsta podele. Prvo mi uopste ne izgleda realnom starost slovenskih jezika od 1300 godina a kao drugo sa ilustracije proizilazi da je Poljski blizi ruskom nego bugarskom ili srpskom sto je...... nonsens. Mimo toga, Poljski je ostavio mnogo znacajniji uticaj na ukrajinski i beloruski jezik ali je taj uticaj bio kasnijeg datuma.

A sve ovo ni malo ne odgovara genetickim podacima jer sada znamo da je podela na zapadne i istocne Slovene proistekla mnogo ranije.
Neko se opet igra "znanstvenika".

Па мислим да је месо данашњих Пољака сужило као домаћин Варјазима Новогордске па затим Кијевске Русије погледај на теми Русија сам ставио етногенезу али небитно за ову нашу причу!

Poslednja izmena:
Nije mu deda bio poznati cetnicki komandant vec jedan dedin bliski rodjak,Blazo Djukanovic. Po istom je Milo dao ime svom sinu.

Ахам то ме ништа не чуди комуњара увек остаје црвен па и ако постане четник остаје црвен не мислим на претка већ на потомка али је диван пример и показатељ какаве су се ствари могле дешавати раније у историји па мала допуна праћења халпогрупа:mrgreen:

Шт мислиш о оном осталом што сам написао?
Шта каже генетика на то?

Nisam ja neki veliki guru genetike pa da dajem velike izjave ))))))))
Ima tu jedna paradoksalna stvar. Pre jedno godinu i kusur ja sam bio pristalica autohtonizma posto sam kao i mnogi upao u klopku da visoka koncentracija haplogrupe odmah znaci i njeno mesto rodjenja. E onda sam morao da pojedem g**** i da priznam da nisam bio u pravu. Bio sam veliki protivnik Porfirogenita a sada ce jos ispasti da je on u mnogo cemu govorio istinu ))))))))))

A za ovo sto si napisao se uglavnom slazem.

Nisam ja neki veliki guru genetike pa da dajem velike izjave ))))))))
Ima tu jedna paradoksalna stvar. Pre jedno godinu i kusur ja sam bio pristalica autohtonizma posto sam kao i mnogi upao u klopku da visoka koncentracija haplogrupe odmah znaci i njeno mesto rodjenja. E onda sam morao da pojedem g**** i da priznam da nisam bio u pravu. Bio sam veliki protivnik Porfirogenita a sada ce jos ispasti da je on u mnogo cemu govorio istinu ))))))))))

A za ovo sto si napisao se uglavnom slazem.

Погледај моју причу о пореклу Срба мислим да је то то и слажем се међутим постоји озбиљна предпоставка да су староседеоци дошли из истог краја 1300 п.н.е и изазвали сеобу"Грка" Дорјана
то је заступао Густав Коссина међутим сматрајући Лужичане прото Немцима:mrgreen::heart:
Оспорен због свог учешћа у нацзму али не археолошки оспорен већ су то правци и идеје у археологији после је завладао марксизам па сад нешто ново битка се не води око локалитета већ око тумачења антропологије и то се јако мењало од 19 века до данас приступ не чињенице!
Овде га је оспорио само Ћоровић и неки али приступом не чињеницама!
завири мало тамо не обраћај толико пажњу на литературу узео сам најекстемнију нацистичку и мегаломанску да бих доказао да у сваком екстремизму има зрнце истине а у нашем случају то мало зрнце истине је велико па завири кад будеш могао има још неке истраживачке литературе на ту тему па ћу ти послати ако те буде занимало.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back