Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:)
Pa tih E1b imas mali milion (pogledaj tablicu na prethodnoj strani). Mnogo afrikanaca ima tu haplogrupu. Razlikuju se po tome sto se u "evropske" E1b prvi pocinju ubrajati oni sa oznakom E1b1b1a- M78 a to je populacija koja je naselila Grcku iz nje se potom razvila E1b1b1a2 iliti V13 . I jedna i druga populacija su "svetlije" zbog mesanja sa evropljanima. Inace, ove dve populacije su karakteristicne sa mediteransko priobalje.

Pa bas zbog te tablice i sto znam da ga ima po Balkanu i sto si ranije pricao i sto vidim za crnce da imaju sam i zapao u nedoumicu ...:)

Bilo bi interesantno genetski obraditi neka od hercegovačkih i crnogorskih plemena. Irci i Škoti tako obrađuju svoje klanove. Ako ništa drugo vidjelo bi se da li su predanja o zajedničkom porijeklu stvar činjenica ili legendi. Poznata je ona priča o braći: Vasu, Pipu, Ozru, Krasu, Hotu i Bijelom Pavlu iz kojih su nastali Vasojevići, Piperi, Ozrinići, Bjelopavlići, ali i albanski Krasnići, Hoti i Gašiji. Zatim priča o Novljanima, plemenu koje je došlo iz Travnika u Bosni, potiskivalo stara plemena i od koji su nastali Drobnjaci i Banjani. Takođe bilo bi interesantno vidjeti da li postoje genetska razlika između tzv. starih plemena u Crnoj Gori- Riđana, Lužana, Kriča i Bukumira i novih ekspanzivnijih plemena.

Za sada u bazama y-dna može se pronaći poneko iz pojedinog plemena.
Tako imamo po jednog analiziranog predstavnika:
Ozrinića- I2a
Pipera- I2a
Pivljana-I2a
Vasojevića- E1b
Petrović Njegoša- I2a
Nadati se je da će ih ubuduće biti više, pa će i genetska slika biti jasnija.

Bilo bi interesantno genetski obraditi neka od hercegovačkih i crnogorskih plemena. Irci i Škoti tako obrađuju svoje klanove. Ako ništa drugo vidjelo bi se da li su predanja o zajedničkom porijeklu stvar činjenica ili legendi. Poznata je ona priča o braći: Vasu, Pipu, Ozru, Krasu, Hotu i Bijelom Pavlu iz kojih su nastali Vasojevići, Piperi, Ozrinići, Bjelopavlići, ali i albanski Krasnići, Hoti i Gašiji. Zatim priča o Novljanima, plemenu koje je došlo iz Travnika u Bosni, potiskivalo stara plemena i od koji su nastali Drobnjaci i Banjani. Takođe bilo bi interesantno vidjeti da li postoje genetska razlika između tzv. starih plemena u Crnoj Gori- Riđana, Lužana, Kriča i Bukumira i novih ekspanzivnijih plemena.

Za sada u bazama y-dna može se pronaći poneko iz pojedinog plemena.
Tako imamo po jednog analiziranog predstavnika:
Ozrinića- I2a
Pipera- I2a
Pivljana-I2a
Vasojevića- E1b
Petrović Njegoša- I2a
Nadati se je da će ih ubuduće biti više, pa će i genetska slika biti jasnija.

primetim da su vasojevici drugaciji ,jel bi mogao neko ko zna da pojasni razliku?

primetim da su vasojevici drugaciji ,jel bi mogao neko ko zna da pojasni razliku?

Појашњење:

Ако си приметио имаш само по једног декларисаног представника одређених племена.
Источни део Црне Горе ( Дешња Црна Гора) је место где је било много више расног мешања него у западном.
Кад видиш Црногорца ( или било ког Балканца) са коврџавом црном косом знај да има велике шансе да има Е1б.

Po ovim "strucnjacima" izgleda da je tako.Medjutim kao sto si i sam zakljucio nije tako.
To da vidic i bane ivanovic nose i2a a stankovic e1b mozes da cujes jedino ovde.

kada te majka rodila tako inteligentnog, napisi ti nama kako je i sta je pa da svetlo tvoje mudrosti obasja i nas maloumne.
alo, bre,,,,, dosta je pausalnih komentara! Kad god sam video neki tvoj komentar na forumu, svaki ti je prazan i bez ijednog argumenta.
Ja naravno ne mogu da znam koju hg. nose gore navedeni ali mogu da pretpostavim. Isto kao sto mogu da pretpostavim da ni jedan plavusan ne nosi hg A.

Појашњење:

Ако си приметио имаш само по једног декларисаног представника одређених племена.
Источни део Црне Горе ( Дешња Црна Гора) је место где је било много више расног мешања него у западном.
Кад видиш Црногорца ( или било ког Балканца) са коврџавом црном косом знај да има велике шансе да има Е1б.

sto bi znacilo da su dosli u kontak sa turcima ili arnautima ,oni koji imaju E16?Dali su kovrdzavu kosu mogli da naslede od romanskih naroda ?Pretpostavljao sam jer i danas ima mnogo muslimana u tom severnom delu crne gore ,stoga je verovatno i bilo vise mesanja,tako mozda pada u vodu teorija o tome da su ti delovi cistiji od drugih....sta pretstavlja E1B?Bane Ivanovic i Vidic fizickim izgledom mogu da prodju i kao sloveni ,mislim da vise lice na slovene nego vecina poljaka danasnjih ,ali ko zna kakva je i kod njih situacija po pitanju genetike.

Poslednja izmena:
kada te majka rodila tako inteligentnog, napisi ti nama kako je i sta je pa da svetlo tvoje mudrosti obasja i nas maloumne.
alo, bre,,,,, dosta je pausalnih komentara! Kad god sam video neki tvoj komentar na forumu, svaki ti je prazan i bez ijednog argumenta.
Ja naravno ne mogu da znam koju hg. nose gore navedeni ali mogu da pretpostavim. Isto kao sto mogu da pretpostavim da ni jedan plavusan ne nosi hg A.

Ово сам чуо на овом форуму, можда си ти Кор, Лесандар или неко други не знам тачно ко je то написао, у вези избочина на темену главе да су карактеристичне за хаплогрупу И2a или је у питању била нека друга И хаплогрупа.

Ово сам чуо на овом форуму, можда си ти Кор, Лесандар или неко други не знам тачно ко je то написао, у вези избочина на темену главе да су карактеристичне за хаплогрупу И2a или је у питању била нека друга И хаплогрупа.

Males Branimir dr.
O Ljudskim rasama
Beograd, 1936: str 63

To je pre svega longiliniska konstitucija. Visok rast, mogli bisrno reći najviši u Evropi (173-178 cm), praćen je dugačkim udovima, dugačkim vratom, dugačkim licem, vitkim ali i snažnim oblicima. Dakle sasvim drugačije nego što vidimo kod Alpida. Glava je veoma visoka. Potiljak nije uvek prav “kao sekirorn otsečen”, već je često isturen, u najarnanju ruku onako isto kao kod Fenonordida. Filipović sa pravom misli da se često do zaravnjenog potiljka dolazi veštačkim putem. Od najveće je važnosti oblik čela. Čelo je visoko, sa dubokim zaliscima, sa označenim prelazima prema slepoočnoj kosti, sa razvijenim nadočnim lukovima, i gustim, širokim i čekinjastim obrvama. Glava je brahimorfna. Kreće se od umerene brahikefalije pa do ultrabrahikefalije. Ali oblik uglavnom ostaje uvek karakterističan i kad je gledarno odozgo naniže i kad je posmatramo sa strane. Rekli smo da je lice dugačko. Ono je veoma izrazito. Jagodične kosti, jaka brada, mišići lica, nabori na licu potpuno odgovaraju karakteristikama Fenonordiske sub-rase.

A li evo sta me je odusevilo...

Poslednja rasna grupa, grupa koja je za nas od najveće važnosti, grupa koju smatramo isto tako izrazito evropskom kao i Nordiska što je, to je — Dinarska rasa.
(govori o hg. I)
Po nekim autorima Dinaridi nastanjuju ne samo bezmalo celu Jugoslaviju i celu Albaniju, već i najveći deo Bugarske (osim južnog i severoistočnog primorja), zatim Karpate, Ukrajinu do Dnjepra, Slovačku, Austriju i Dolomite.
(skoro savrseno poklapanje sa kartom rasptorstranjenosti I2a2).

I onda ti se javi neki "Hejfast" i soli ti pamet o tome kako samo on poseduje mudrost celog Sveta a svi ostali su bez mozga.

Ti polazis od pretpostavke da svaki sin nasledjuje ekskluzivno fizicke karakteristike svog oca,ne i majke.I sam znas da nisi u pravu.

Govoris o vidicevoj halpogrupi a da nikakvo istrazivanje nije vrseno u podrucju uzica.

Ne znam koja je to halpogrupa A i ko je nosi..Znam jednog plavusana koji je cigan.(nemoj da mi govoris o tome da ga je napravio nas i da ima nasu halp. jer moze da lici na majku,a u tom slucaju ce najverovatnije imati njihovu halpogrupu.

Ti polazis od pretpostavke da svaki sin nasledjuje ekskluzivno fizicke karakteristike svog oca,ne i majke.I sam znas da nisi u pravu.

Govoris o vidicevoj halpogrupi a da nikakvo istrazivanje nije vrseno u podrucju uzica.

Ne znam koja je to halpogrupa A i ko je nosi..Znam jednog plavusana koji je cigan.(nemoj da mi govoris o tome da ga je napravio nas i da ima nasu halp. jer moze da lici na majku,a u tom slucaju ce najverovatnije imati njihovu halpogrupu.

Ako nisi znao, cela zapadna Srbija je naseljena iz Hercegovine i samim time, verovatnoca pripadnosti hg. I2a2 je vroma velika. Druga stvar, licno znam ljudi iz Hercegovine koji fizicki lice na Vidica (ili on na njih). Trece, kao sto si mogao da vidis iz prethodnog posta, teoreticari rasa su pre 70-80 godina i bez genetike i hitech nauka uspeli veoma precizno da odrede granice prostiranja I2a2.
cetvrto, statisticki se nasledjuje po pola gena od oca i od majke ali ovde govorimo o VEOVATNOCAMA a ne o 100%-im rezultatima. Peto, koliko to postoji ciganki-plavusa da ih ti znas? Ja ne znam ama bas ni jednu (ne racunam ofarbane) Kolika je verovatnoca da ce dete povuci svetli kompleks na majku ukoliko je verovatnoca da je bilo ko sa majcine strane plav gotovo ravna o? Sedmo... Hg. A je vrhovna haplogrupa iz koje su se kasnije razvile sve ostale. Srece se kod jednog dela afrikanaca i njihovih potomaka po Svetu. Ni teoretski ne mogu da budu plavi.

Ako nisi znao, cela zapadna Srbija je naseljena iz Hercegovine i samim time, verovatnoca pripadnosti hg. I2a2 je vroma velika.
Koliko znam kod hercegovackih hrvata je pronadjena velika zastupljenost i2a,kod srba u tom kraju nikakvo istrazivanje nije radjeno.A i seobama posle kosovske bitke je u taj kraj izbeglo stanovnistvo stare srbije koje je pretpostavljam imalo zavidnu kolicinu e1b.Dakle dok se ne dobiju rezultati za taj kraj nista sa sigurnoscu ne moze da se tvrdi u vezi i2a.
Druga stvar, licno znam ljudi iz Hercegovine koji fizicki lice na Vidica (ili on na njih).
sta time dokazujes?Idemo ovako...recimo ja sam crn i imam e1b,ozenim vidicevu sestru koja je plava kao on.Ona mi rodi plavo dete koje je pljunuti vidic.To moje dete ce imati moju e1b.
ali ovde govorimo o VEOVATNOCAMA a ne o 100%-im rezultatima.
Govoris o verovatnocama a ne znas konkretno koliko hrcegovacki srbi imaju i2a.Ali nema veze,uzmimo da imaju oko 50 posto jer onoliko ko sto imaju hrvati je nemoguce da neko vise ima i splet je slucajnih okolnosti.Znaci ,vidiceve sanse da nosi i2a su 50/50 i nikakve fizicke karakteristike ne mogu odrediti koju halpogrupu nosis.Jednostavno to je kocka.
Ja sam hteo da vas vratim na pravi put posto vidim da ste zastranili sa tim prognoziranjem ko ima koju halpogrupu.

Пази.. нећемо се прегонити овде. Ако ти мислиш да су херцеговачки Хрвати нешто различито по пореклу од херцеговачких Срба, тада једноставно причекај прве нове резултате и уверићеш се у супротно. Ја гарантујем да је разлика максимално у 5%.

А за твоју женидбу са Видићевом сестром, то би изгледало нешто слично овоме......

ћале
obama-father1.jpg

кева
6a00d8341c795b53ef010536e0a482970b-800wi

и на крају... шинко
obama-official-photo.jpeg

као и његова сестра из брака кеве са индонежанином:
news-graphics-2008-_661332a.jpg

и једно и друго дете вуку на кеву али генетски трагови остају...

Чекај, становништво Старе Србије, пре Турака не верујем да је имало ''завидну количину е1б'' или можда грешим.:confused:

To pretpostavljam zbog toga sto bosanski srbi imaju 22 posto e1b a muslimani i hrvati u bosni imaju manje od toga.Zna se da su seobe ka bosni bile ceste.

Kor,nasao si najcrnjeg crnca sto postoji...
Ja sam pretpostavio da sam srbin koji je crn i ima e1b.A srbin koji je crn nije bas toliko crn kao obamin cale.

To pretpostavljam zbog toga sto bosanski srbi imaju 22 posto e1b a muslimani i hrvati u bosni imaju manje od toga.Zna se da su seobe ka bosni bile ceste.

Kor,nasao si najcrnjeg crnca sto postoji...
Ja sam pretpostavio da sam srbin koji je crn i ima e1b.A srbin koji je crn nije bas toliko crn kao obamin cale.

Pazi jednu stvar...... ukoliko Srbi u Srbiji imaju 17% E1b, ni pod kakvim okolnosti ga ne mogu imati vise od toga Srbi u Bosni. Uzimajuci u obzir geografske pikove E1b, kao i prirodu naseljavanja i raseljavanja tog podrucja, jasno je da se radilo o jednoj "maloj" manipulaciji sa istrazivanjem. A kako se to desilo, vec smo raspravljali na forumu. Kako muslimanima, tako i Hrvatima je bilo izuzetno vazno da iz politickih razloga polazu pravo na nekakvu autohtonost putem I2a2, za koju su pretpostavljali da je starosedelacka. Pri tome, sto je manji procent I2a2 kod Srba, time su oni jos vise udaljeniji od tog mrskog im etnickog elementa. Apsolutno ne moze ni po kojem osnovu da bude vise I2a2 u Srbiji nego sto ga ima u Srba u Bosni i Hercegovini.

Da se razumemo, I2a2 po svemu sudeci nije starosedelacka na Balkanu ali zato I2 po svim merilima to mora da bude.

Namerno sam postavio primer Obame da bi ti pokazao kako ostaju neke genetske karakteristike a neke se gube. Veruj mi, i u najminimalnijem slucaju dete ce naslediti od oca neke crte vezane za izgled a i Obama je vrlo verovatno neki od E1b. U Engleskoj je nedavno bio slucaj da su se rodile dve sestre blizankinje i jedna je crna a druga bela. To su ekstremni i izuzetno retki slucajevi.

Kao sto ti je Lesandar govorio, kovrdzava kosa je jako pouzdan priznak prisustva haplogrupe E1b. Ako se Obamina deca budu zenila/udavala iskljucivo sa belcima u naredninh 10 generacija moguce je da im se kosa ispravi ali isto tako da se neki od potomaka ponovo rodi kovrdzav.

Kor,ti ocigledno nisi citao vuka karadzica koji kaze da u srbiji postoji mali broj porodica ciji se preci nisu doselili iz hercegovine(pod hercegovinom je tada podrazumevan i velik deo danasnje crne gore).
Pa i posle vuka karadzica u drugoj polovini 19 veka zabelezen je visok procenat priliva stanovnistva koji se jedno vreme granicio sa procentom priliva u Americi tadasnjoj.

Kao sto ti je Lesandar govorio, kovrdzava kosa je jako pouzdan priznak prisustva haplogrupe E1b.
:hahaha:
Kovrdzava kosa NIJE pouzdan priznak e1b.To i ja koji sam laik znam.
To MOZDA moze da prodje kada se gleda cela grupa u nekom podrucju koja je starosedelacka ,nikako pojedinac.
Kako ces ti u beogradu koji je miks iz svih krajeva da odredis ko je e1b?

Poslednja izmena:
Pa ako je priliv stanovnistva isao iz Hercegovine prema Srbiji (ali i prema Krajini) onda je logicno da tamo gde je izvor ima vise tog elementa. Upravo zahvaljujuci tom zapadnom delu CG procenat I2a2 u CG je tek nesto malo veci od E1b (29%:27%).
Mislim da ovde sam sebi protivorecis.

A na ovaj drugi deo ne vidim potrebu da odgovaram. Bilo sta da kazem, ti mozes da kazes nesto trece i tako do besvesti.

While R1a1a1g is rare in the Balkans, I2a2a peaks in Bosnia and Herzegovina. The most recent common ancestor of I2a2a men has been dated to c. 500 BC by Ken Nordtvedt. Although spread over most Slavic countries to some degree, I2a2a looks particularly connected to the Slavic expansion southwards and then across the Danube. There is a striking correlation with the distribution of the Serbian language.
Serbian.jpg
Y-DNAI2a2a.jpg

http://www.buildinghistory.org/distantpast/peoplingeurope.shtml#Slavs

Poslednja izmena:
Pretpostavljeni najstariji zajednicki preci za glavne podgrupe haaplogrupe I sa (pribliznim) mestima na kojima su ziveli (nastali). (Datirano prema radovima Nordtvedta)

17028f7cbc.jpg

Po mom licnom misljenju, ove nastarije haplogrupe su locirane na tim mestima cisto "onako", da pokazu da su nastale na Balkanu a ne na mestu gde se nalaze brojevi,

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back