Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pajdo,vidim ti se dobro kuzis u genetiku.recder mi, cijeg su ovi porekla.slika 1,slika 2..

Toooooo rode!!! ulepsao si mi dan! )))))))))) Flooder №1 u akciji ))))))))))))
Sudeci po tvojim postovima, u pitanju su nesumnjivo Hrvati. Prva po znamenitom hrvatskom prezimenu Jankovic a drugi posto je sa granice crvene Hrvatske.

Uostalom, pogledaj malo podatke koje sam postavio... imate vise cigana nego Srbija kao sto imate vise "berbera" i jos ponekih- nesumnjivo Hrvata.
Isto si dobio pismeni dokaz da su cak i Zagorci dosli sa istog mesta odakle i ostali R1a1 na Balkanu. Dakle, iz vase ne bas omiljene Rusije.
Padose sve one bajne teorije o posebnosti i rasnoj superiornosti Hrvata kojima ste zagadjivali sve moguce forume sirom zemaljske kugle. Samo kada se setim onih dubioza sa Stormfronta od pre par godina gde ste se ku.rcili svojom rasnom cistocom i pljuvali po Srbima.....

Po ko zna koji put se potvrdilo pravilo o kopanju jame drugom i upadanjem u istu.

Na slavenski iskon ukazuje 29,3 %-tni udio haplotipa EU19 u genomu Hrvata, koji je usporediv s EU19 od 56,4 % u Poljaka, 54 % u Ukrajinaca, 47 % u Rusa, 35 % u Makedonaca i 26,7 % u Čeha, te svega 16 % u Srba.
(U Srba je najznačajniji udio haplotipa EU9, altajsko-anatolsko-turski, od 49 %, koji je u njih zaostao tijekom 500-godišnjeg križanja s Osmanlijama.)

http://www.slobodnadalmacija.hr/Link...4/Default.aspx

ako vec govoris o rasistickim retardima, prvo pometi iz spostvenog dvorista.

A ovo su tu najsveziji podaci koji postoje i radjeni na najvecem uzorku. Podaci za Hrvatsku su od Marijane Pericic.

Haplogrupa Srbija Hrvatska

I2 40 36
E 17 21
R1a 15 16
R1b 4,5 9,5
N 3 0
J2 5 6.4
G 2.2 0.8
I1 7.8 3.4
H 2.2 5.5
Q 1.7 0.15
L 0.6 0

Kada kazes " koje je taj genetski zapadnoevropljanin izbacio sa ognjista" Onda jedino mozes da govoris o SAD a nikako o Hrvatima posto vi u tu grupu ne spadate.
Kada lopov bezi iz pljacke on vice "drzite lopova!", a to je upravo slucaj s tobom. Vise si puta na forumu dokazao svoj rasizam i fasizam i kao sto se moze videti, ni sada ne odustajes od njega.

Razgovor na ovu temu sa tobom je za mene zavrsen.

I1 i I2 su definitivno evolurali iz J2 !
Sam J2 je veoma star gen. marker koji je došao na balkan prije 25 000 i evoluirao u I1 i I2 raširivši se po cijeloj evropi!

Inače nosioci farmerske kulture koja je sa bliskog istoka došla na područje balkana prije 9 000 godina su bili dominantno J2 i E1b1 !
Oni su starosjedioci balkana doduše dosta mlađi od I2 i I1!
Inače vinčevačka kultura je bila kultura u kojoj su dominirali upravo ti gen markeri J2 i E1b1 !
Uništena je u prvom naletu indo-evropljana!

Inače ako te interesuje topliko po jednom istraživanjuz od prije par godina i u Austriji ima E1b1 markera procentualno ko u srbiji!

J1 se smatra izvornim semitskim gen markerom!

U njemačkoj ga ima više no u srbiji 2% a sasvim izvjesno da potiče od asimilovanih jevreja!

Nisu nego su I i J evoluirali iz IJ, otud i sličnost između dva antrotipa Dinarskog i Armenskog. Cela stvar nema nikakve veze sa Jevrejima već sa stanovnicima Evroazije.
E 1b se smatra izvornim semitskim markerom ( i najmnogobrojnijim, jer Semiti nisu samo Jevreji), a ostali markeri su dobijeni mešanjem kako su se Semiti selili prema Evropi.

Nastavljamo dalje sa nasom plemenitom misijom sirenja ideologije krvi i tla.

ejhg2008249f4.jpg

F3.large.jpg

F4.large.jpg

F5.large.jpg

Uvodimo poznati nacisticki termin- varijansa

Varijansa ili disperzija je pojam iz teorije verovatnoće i statistike. Ona predstavlja matematičko očekivanje odstupanja slučajne promenljive od njene srednje vrednosti.
Na primer, savršena kocka za igru može da da jedan od 6 ishoda. Očekivana vrednost broja kojeg će kocka da pokaže je (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6)/6 = 3,5, očekivana standardna devijacija je 1.5 (srednja vrednost jednakoverovatnih apsolutnih odstupanja: 3,5 − 1, 3,5 − 2, 3,5 − 3, 4 − 3,5, 5 − 3,5, 6 − 3,5, što daje 2,5, 1,5, 0,5, 0,5, 1,5, 2,5), očekivano kvadratno odstupanje ili varijansa je 35/12 ≈ 2,9 (srednja vrednost jednakoverovatnih kvadrata odstupanja: 2,52, 1,52, 0,52, 0,52, 1,52, 2,52).

Crtezi na kartama sa desne strane upravo oznacavaju varijansu. Ukratko, varijansa ne pokazuje mesto sa najvecom koncentracijom neke haplogrupe vec mesto najvece diversifikacije u mutacijama. Tamo gde je ta diversifikacija velika, to znaci da je neka haplogrupa duze vreme zivela na toj teritoriji. To jeste, moze da oznacava njen izvor.

Poslednja izmena:
iz prilozenog se da primetiti da je u rejonu od Makarske do Splita jedan centar varijanse hg. E1b1b (E-V13) a sa crno-bele slike se vidi da se prostirao negde do centralne BiH a prema severu iste je nema (varijanse). Zanimljivo je da se smanjenje varijanse E1b1b (E-V13) odlicno poklapa sa rastom varijanse R1a1 ciji je epicentar negde od Tuzle do Doboja. Interesantno je da se kod R1a varijansa poklapa i sa distribucijom a takodje je interesantno da se epicentri varijanse za I2a2 i R1a fakticki poklapaju!!!

Isto tako se da primetiti jedan (interesantan) epicentar varijanse hg. I2a2 (I-M423) na Podrucju Slovenije!? iako je glavni centar varijanse na podrucju danasnje Ukrajine.(moze se reci slobodno, Oko i ispod Kijeva)

Koliko god da sam bio skeptican jos pre par meseci, sve sam blizi zakljucku da su migracije Slovena u VI-VII veku realnost kao i da su vecinski domorodci bili E1b1b.i J2
Na to upucuju rezultati sa kojima se danas operise.

Poslednja izmena:
iz prilozenog se da primetiti da je u rejonu od Makarske do Splita jedan centar varijanse hg. E1b1b (E-V13) a sa crno-bele slike se vidi da se prostirao negde do centralne BiH a prema severu iste je nema (varijanse). Zanimljivo je da se smanjenje varijanse E1b1b (E-V13) odlicno poklapa sa rastom varijanse R1a1 ciji je epicentar negde od Tuzle do Doboja. Interesantno je da se kod R1a varijansa poklapa i sa distribucijom a takodje je interesantno da se epicentri varijanse za I2a2 i R1a fakticki poklapaju!!!

Isto tako se da primetiti jedan (interesantan) epicentar varijanse hg. I2a2 (I-M423) na Podrucju Slovenije!? iako je glavni centar varijanse na podrucju danasnje Ukrajine.(moze se reci slobodno, Oko i ispod Kijeva)

Koliko god da sam bio skeptican jos pre par meseci, sve sam blizi zakljucku da su migracije Slovena u VI-VII veku realnost kao i da su vecinski domorodci bili E1b1b.i J2
Na to upucuju rezultati sa kojima se danas operise.

Vidim da se dobro razumiješ u ovu problematiku, pa bih postavio par pitanja::)

1. Poznato je da Lužički Srbi imaju oko 60% R1a, a da im je I2a2 zanemarljiva (ako je uopće i imaju ikako!?), a, koliko vidim ti si mišljenja da se selidba Srba (tj. Slavena) nosioca I2a2 (i dijelom R1a) desila ne sa sjevera gdje su obitavali Lužički Srbi, već naprotiv sa istoka preko Dunava, tj. da su Srbi porijeklom sa ruskih i ukrajinskih ravnica...
Da li to znači da su Konstantin P. i Sima Ćirković bili u pravu kada su tvrdili da Srbi nisu bili nacionalni već socijalni pojam (vizantijske "sluge" ili "robovi" - serbi ili servi) i da je sličnost sa imenom Lužičkih Srba sasvim slučajna, analogna onoj sa Sibircima!?

2. Tvrdiš da su nosioci E1b1b domorodci, tj, starosjedioci Balkana, s obzirom da je jasno da Albanci (prije svega oni na Kosovu) imaju dominantnu upravo ovu halpogropu, a s obzirom da je ista zanemarljiva na područjima Dagestana, Ćećenije i Azerjbeđana, odakle su navodno Albanci naseljeni od strane Arapa i Vizantinaca na Balkan od 10-12 vijeka (kako tvrde neki srpski "istričari"), onda je tačna ona teza da su današnji Albanci zaista starosjedioci Balkana (uključujući i Kosovo :confused:) i potomci domorodačkog stanovništva (Ilira, Daradana, Tračana), koji su tu živijeli prije seobe naroda i doseljavanja Srba i drugih Slavena!?

3. S obzirom na zanemarljivo učešće E1b1bi J2 (koje smatraš jedinim domorodačkim halpogropupama) na sjevernoj polovini balkanskog poluostrva (Slovenija, Hrvatska, Bosna, zapadna Crna Gora, Vojvodina, Sjeverozapadna Srbija, itd.), kako objašnjavaš nestanak tih halpogropupa sa tako ogromnog prostora, kada je jasno da svi domorodci ipak nisu mogli biti istrebljeni, naravno, ukoliko isključuješ mogučnost da su I2a2 domorodci!?

4. Kako objašnjavaš činjenicu da je I2a2 zanemarljivo zastupljena kod "najslavenskijih" i največih slavenskih naroda: Rusa, Bjelorusa, Poljaka, Slovaka, Slovenaca....ukoliko navedenu halpogropu smatraš "izvornom slavenskom"...!?

1. Poznato je da Lužički Srbi imaju oko 60% R1a, a da im je I2a2 zanemarljiva (ako je uopće i imaju ikako!?), a, koliko vidim ti si mišljenja da se selidba Srba (tj. Slavena) nosioca I2a2 (i dijelom R1a) desila ne sa sjevera gdje su obitavali Lužički Srbi, već naprotiv sa istoka preko Dunava, tj. da su Srbi porijeklom sa ruskih i ukrajinskih ravnica...
Da li to znači da su Konstantin P. i Sima Ćirković bili u pravu kada su tvrdili da Srbi nisu bili nacionalni već socijalni pojam (vizantijske "sluge" ili "robovi" - serbi ili servi) i da je sličnost sa imenom Lužičkih Srba sasvim slučajna, analogna onoj sa Sibircima!?
Postoji samo jedno, dosta staro, istraživanje Lužičkih Srba, u kome oni imaju 64% R1a i 20% haplogrupe I koja nije testirana na niže subklade. Ne vidim logičku vezu između tih rezultata i tvog zaključka da je ime južnih Srba nastalo od servi. Koliko mi je poznato, franački pisci i jedne i druge u istom periodu nazivaju Sorabi, a sami Lužički Srbi sebe i danas nazivaju Serbja. To što se genetski razlikuju danas uopšte ne znači da nekad neki dio i jednog i drugog naroda nije imao zajedničko porijeklo.
2. Tvrdiš da su nosioci E1b1b domorodci, tj, starosjedioci Balkana, s obzirom da je jasno da Albanci (prije svega oni na Kosovu) imaju dominantnu upravo ovu halpogropu, a s obzirom da je ista zanemarljiva na područjima Dagestana, Ćećenije i Azerjbeđana, odakle su navodno Albanci naseljeni od strane Arapa i Vizantinaca na Balkan od 10-12 vijeka (kako tvrde neki srpski "istričari"), onda je tačna ona teza da su današnji Albanci zaista starosjedioci Balkana (uključujući i Kosovo :confused:) i potomci domorodačkog stanovništva (Ilira, Daradana, Tračana), koji su tu živijeli prije seobe naroda i doseljavanja Srba i drugih Slavena!?
Albanci su mogli biti starosjedioci, ali mnogo istočnije od današnje ilirske zone, kako su to i lingvisti utvrdili, a ni oni u genetskom smislu nisu u potpunosti kompaktna nacija. Kosovski Albanci su ti koji prednjače u E1b haplogrupi, i mogli bi se vezati kao takvi prije za tračansku nego ilirsku zonu.
3. S obzirom na zanemarljivo učešće E1b1bi J2 (koje smatraš jedinim domorodačkim halpogropupama) na sjevernoj polovini balkanskog poluostrva (Slovenija, Hrvatska, Bosna, zapadna Crna Gora, Vojvodina, Sjeverozapadna Srbija, itd.), kako objašnjavaš nestanak tih halpogropupa sa tako ogromnog prostora, kada je jasno da svi domorodci ipak nisu mogli biti istrebljeni, naravno, ukoliko isključuješ mogučnost da su I2a2 domorodci!?
E1b i J2 su itekako prisutni svuda širom balkanskog poluostrva, a i dublje u Evropi, gotovo svugdje gdje je bilo Rimsko Carstvo, za razliku od I2a2. Znači postoje svugdje samo u manjem procentu. Ali iskreno mislim da je i neki R1a1 i R1b postojao kao starosjedilački na Balkanu.Nažalost niko nije dosad otkrio neki poseban I haplotip za koji bi se moglo reći da je specifično balkanski starosjedilački.
4. Kako objašnjavaš činjenicu da je I2a2 zanemarljivo zastupljena kod "najslavenskijih" i največih slavenskih naroda: Rusa, Bjelorusa, Poljaka, Slovaka, Slovenaca....ukoliko navedenu halpogropu smatraš "izvornom slavenskom"...!?
U procentualnom smislu, gledano u odnosu na R1a vjerovatno da, ali je itekako prisutna kod svih tih naroda, ima više I2a2 kod Ukrajinaca i Bjelorusa brojno gledajući nego sveukupno kod nas.

postavio si previse pitanja... ajd' pokusacu ponesto da odgovorim

1.Kada budemo imali pred sobom rezultate testiranja Luzickih Srba, tada cemo moci da tvrdimo ovo ili ono. Videce se stepen srodnosti po haplogrupama. Za sada to nemamo.

1b. Nisam ja nikakvog misljenja, samo interpertiram podatke koje imamo.

1c. Termii zasnovani na korenu Srb postoje na skoro celom slovenskom prostranstvu i stare je etimologije. Za sada se zna da svaki oblik te reci ima izrazito pozitivna znacenja u bilo kom jeziku.
za razliku od reci serv koja je latinskog porekla. Da su Srbi latini, mozda bi se slozio s tobom. Inace.... zasto bi Luzicki Srbi dobrovoljno pristajali da se nazivaju robovima ukoliko su bili daleko i od Vizantije i od Rima?? )))))))

2. Uzimati za primer Albance na Kosovu je neozbiljno. I sam znas kako je doslo do tako visoke koncentracije i za koje vreme. Oni odudaraju zestoko cak i u odnosu na maticnu im zemlju. Pazi ovo.... (haplogrupa, Albanija, Kosovo)
R1a 10 4.5, I 20 8, E1b 21.6 47.4, R1b 21.1 17.6. J 23, 16
Da li primetis razliku? Pa ta ista Albanija ima manje E1b od CG i jednako kao Hrvatska a samo nesto malo vise nego Srbija? Rusini (koji su daleko od nas) imaju cak oko 30% E1b. I.... sta sada da radimo sa 30% R1a i I u Albanaca? To je skoro isti omer kao i u CG!!

2a. Ako je ona moja pretpostavka o domorocima tacna, ne vidim razliku zasto bi Albanci bili vise Iliri od recimo Hrvata? Nemoj se pozivati na Kosovo. To je sasvim treca prica.

3. Nije uopste zanemariva. Pogledaj podatke malo pazljivije.

4. Ti imas problem sa definisanjem reci "zanemarljiva" . Nisu to uopste mali procenti. A ako malo vise obratis paznju na germanske narode, videces da se oni od romanskih razlikuju po ucescu hg. I1 koja nije najrasprostranjenija ali je indikativno da tamo gde je ona stanovnistvo govori germanske jezike a tamo gde je nema- romanske. I Romani i Germani imaju dominantnu hg. R1b.

Динарци су и Ирачани,Авганистанци, па чак и становноци Јужне Арабије.

Ирачанин (изгледом личи на већину мушкараца на овом Балкану)

Jel' se to to zezas ili nekakvu istinu govoris?
Mislim da si pobrkao jako mnogo pojmova koji ne stoje jedan sa drugim.

Iracani du Dinarci a Iranci Skoti?

sean-connery5.jpg

Poslednja izmena:
Znam za ovog lika sa filma, Miloša Bogdanovića još od ranije. On je razvio čitavu svoju teoriju o rasama, psihičkim tipovima i karakterima još mnogo prije nego što su počela genetska istraživanja, da bi nakon novih otkrića u genetici dosta tih njegovih teorija palo u vodu. Sad vidim da je prilagodio svoje psihičke tipove novim saznanjima i to na način da kad mu haplogrupe odgovaraju da potvrde njegovu priču onda ih koristi, a kad ne odgovaraju onda ih jednostavno preskoči. Dinarce recimo vezuje za J2 haplogrupu koja ne prelazi ni 5% u Dinarskom prostoru, pa uvodi pojam Atlantskih mediteranaca, pa opet govori kao je to sve izmješano itd. Problem je što ako se krene u generalizacije, što on čini, i kad se jednom zacementiraju stavovi onda nema prostora da nova istraživanja tu nađu mjesto. On koristi neke od pojmova iz genetike, psihologije, karakterologije, muzike, ali bez primjene bilo kakvog naučnog metoda, tj. predstavlja svoje viđenje stvari i analizu činjenica kao konačnu. Čitao sam i Dvornikovića i Cvijića koji su se takođe bavili karakterologijom, ali su njihova istraživanja bila daleko sadržajnija, naročito kod Dvornikovića, što se tiče izvora i metodologije. I prosto mi se čini da kod Bogdanovića provejava jedan subjektivni pogled na karakter prije svega naroda kojem pripada, kad na primjer za atlantskog mediteranca kaže, parafraziram: ˝To je onaj koji će ići i klati djecu, uživajući u tome jer je po prirodi optimista i stvari uvijek gleda sa vedre strane˝. Treba li komentar na to.

Ja bih zaista želio da ova tema ne bude shvaćena kao prostor za generalizacije rasističkog niti nacionalističkog tipa, već kao analiza naučnih saznanja iz genetike i njihove interpretacije prije svega u istorijskom smislu.

Nisam danas odgledao ovaj video a i nisam znao o kome se radi. Pa onda kada sam video da je pozvan na Cetinje, odmah mi je bilo sumnjivo. I onda se setim da je rec o tipu kojega pamtim od pre vise godina i koji je govorio neke stvari kaje ni "pas s maslom ne bi pojeo". Ali ajde.... demokratija je....
Poceo sam da gledam video i nakon jedno 10 minuta sam odustao. Kada on sebi uzima za pravo da analizira druge, uzecu i ja sebi pravo da kazem da covek pati od par kompleksa.

Ja bih zaista želio da ova tema ne bude shvaćena kao prostor za generalizacije rasističkog niti nacionalističkog tipa, već kao analiza naučnih saznanja iz genetike i njihove interpretacije prije svega u istorijskom smislu.

Pa zbog toga sam je i pokrenuo. Ali....... bez provokacija nikako ne moze proci zbog same svoje prirode. Ovo je samo jedna lepa nauka koja ce rascistiti neke stvari (mada ne tako brzo).

Jel' se to to zezas ili nekakvu istinu govoris?
Mislim da si pobrkao jako mnogo pojmova koji ne stoje jedan sa drugim.

Iracani du Dinarci a Iranci Skoti?

sean-connery5.jpg
Мислим да се код Шона ради о неком прелазу Јерменске i Динарску расе .
Litoroidni feno-tip je došao u Evropu u vreme bronzanog doba i krenuo je ka severu. Po nekima literoid je prelaz između dinarida i armenoida (ne mešanac već PRELAZ) po nekim to je dinazirani mediteranac (to jest hibrid , koji je bio ustaljen, stabilizovan).

Динарци су и Ирачани,Авганистанци, па чак и становноци Јужне Арабије.

Ирачанин (изгледом личи на већину мушкараца на овом Балкану)
Iraq_man.jpg

Da, Iračani, ali samo Kurdi, ( ne oni arapskog porekla). Inače, kurdski jezici spadaju u indoevropske.

Sličnost Armenskog i Dinarskog tipa je razrešena njihovim zajedničkim poreklom iz haplogrupe IJ ( izuzimajući kasnije mešanje Armenskog tipa sa Mediterancima ).

Nisam danas odgledao ovaj video a i nisam znao o kome se radi. Pa onda kada sam video da je pozvan na Cetinje, odmah mi je bilo sumnjivo. I onda se setim da je rec o tipu kojega pamtim od pre vise godina i koji je govorio neke stvari kaje ni "pas s maslom ne bi pojeo". Ali ajde.... demokratija je....
Poceo sam da gledam video i nakon jedno 10 minuta sam odustao. Kada on sebi uzima za pravo da analizira druge, uzecu i ja sebi pravo da kazem da covek pati od par kompleksa.
Bogdanović je nepouzdan izvor iz razloga što njegove priče uvek počinju Jafetom, inače je propovednik neke protestantske sekte.

Има ли још материјала од овог лика ? Неке ствари су му веома лепо речене, док са друге стране, како сам већ и рекао, банализује и генерализује - да ли из уверења или нечег другог - питање је.

Управо сам погледао последњих пола сата "филма" и запрепашћен сам колика је концентрација глупости у том делу... Обратите пажњу шта све износи у том делу, оквирно од сат времена па на даље...

Poslednja izmena:
Неке ствари које су ми запале "за око" код овог Богдановића:

1. "Интересантан" покушај успостављања "психичких типова". Лик одваљује глупости типа: Баварац је онај који ће ићи на летовање и без жене јер он зна да је он сам за себе зарадио. А за Русе је конкретно рекао да су "женски народ". А и оно "то је тај тип који би клао људе са осмехом на лицу, јер је вечни оптимиста" - без коментара...

2. Наступ, одабир речи у одрећеним тренуцима - заиста као неки проповедник, шта већ Лесандар рече да је.

3. Очајан покушај успостављавања односно доказивања генетичке или било какаве друге сличности народа путем музике.

4. Лик је направио неке својое поделе (које у већини случајева немају везе са мозгом), као и неке своје мапе... Тако да су по њему у целој источној Србији Семити, док су у Панчеву људи истоветни са Баварцима...

Све у свему - интересантно, али тешко да у већини случајева има везе са науком.

Има ли још материјала од овог лика ? Неке ствари су му веома лепо речене, док са друге стране, како сам већ и рекао, банализује и генерализује - да ли из уверења или нечег другог - питање је.

Управо сам погледао последњих пола сата "филма" и запрепашћен сам колика је концентрација глупости у том делу... Обратите пажњу шта све износи у том делу, оквирно од сат времена па на даље...

Има га свугде, из рерне ће да ти искочи,само укуцај његово име у претраживач и тражи ПДФ фајлове

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back