Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To da su planski testirani i da su svi rodbinski povezani nekako ne pije vodu. R1a bas od tih predela do Krajine jeste jako dominantna grupa.

Па ако их је ''неко'' ;) циљано тестирао да открије да ли су род и да сви од тих R1a-оваца припадају једној за наше просторе веома реткој СНП грани испод Z280 (L1280), и још нижем СНП-у старом 1200 са ТМРЦА 950 год (YP3992) логично је да су сви родбински повезани.

Ovo je kao granica izmedju Porfiogenitovih Hrvatske i Paganije:

Haplogroup-R1a-M458.png

Interesantno vrlo...

Inače, da li dobro razumem ili ova istraživanja malo izokreću naša saznanja o poreklu stanovništva - posebno hercegovačko-crnogorskog pojasa, te tzv. vlaško stanovništvo?

Уосталом, из чистог поштовања према једном од људи који стоји иза подухвата ''Аврамијевштаци'' сматрам да би се о њима требало престати дебатовати јер је о њиховом тестирању довољно речено на разним местима. :)

- - - - - - - - - -

Inače, da li dobro razumem ili ova istraživanja malo izokreću naša saznanja o poreklu stanovništva - posebno hercegovačko-crnogorskog pojasa, te tzv. vlaško stanovništvo?

Зависи шта подразумеваш под тим. :)

Поента приче је да је по скоро свим истраживањима за Србе хаплогрупа Е јача од Р1а, незнатно, али ипак јача. Тако је и на највећем истраживању Срба до сада које је спровео Ивица Тодоровић, разлика је свега неколико хаплотипова на великом узорку од скоро 1300 тестираних из свих крајева Србије. Уосталом, нисам ни ушао у ову расправу да бих спуштао проценат Р1а или подизао проценат Е, већ да бих појединцима указао да нема шансе да Р1а за Србе у целини прелази 20%, а камоли 25% како рва12вал тврди. Исто важи и за Е, реално је да су обе хаплогрупе заступљене са око 17-18%.

Поента приче је да је по скоро свим истраживањима за Србе хаплогрупа Е јача од Р1а, незнатно, али ипак јача. Тако је и на највећем истраживању Срба до сада које је спровео Ивица Тодоровић, разлика је свега неколико хаплотипова на великом узорку од скоро 1300 тестираних из свих крајева Србије. Уосталом, нисам ни ушао у ову расправу да бих спуштао проценат Р1а или подизао проценат Е, већ да бих појединцима указао да нема шансе да Р1а за Србе у целини прелази 20%, а камоли 25% како рва12вал тврди. Исто важи и за Е, реално је да су обе хаплогрупе заступљене са око 17-18%.
A ove nase grane E V13 Z5018>S2972, ,E V13 Z5017>Z19851 ,L241 i ostale E,gdje su jos zastupljene u Evropi ? Ovde na Y FULL,vidim Engleska,Italija,Ukrajina.....
https://www.yfull.com/tree/E-V13/

Gledajući na sajtu DNK projekta, haplogrupa R je jedina koja nije bila obrađena. Tako da nju treba tragati u ostalima. A raspored ide ovako:
* i 45%
* E 19%
* J 6%
* G 5%
* N 2%

Dakle ostaje 22 procenata koji nisu posebno navedeni. Od toga, pretpostavljam da ubedljiva većina otpada na R?

Nejasno mi je zbog čega nema posebnog članka posvećenog toj haplogrupi...

A ove nase grane E V13 Z5018>S2972, ,E V13 Z5017>Z19851 ,L241 i ostale E,gdje su jos zastupljene u Evropi ? Ovde na Y FULL,vidim Engleska,Italija,Ukrajina.....
https://www.yfull.com/tree/E-V13/

На Y FULL-у је свега неколицина припадника у свакој од тих подграна, и даје искривљену слику, јер се људи из западне Европе у много већем броју тестирају, можда пре треба гледати ФТДНА пројекат, мада ни тамо ситуација није много боља. Делује да су многе од тих дубљих подграна већ биле измешане када су се расељавале са Балкана, па се не може правити нека прецизна подела по подгранама, нити изводити неке процене заступљености тих подграна у одређеним деловима Европе.

- - - - - - - - - -

Gledajući na sajtu DNK projekta, haplogrupa R je jedina koja nije bila obrađena. Tako da nju treba tragati u ostalima. A raspored ide ovako:
* i 45%
* E 19%
* J 6%
* G 5%
* N 2%

Dakle ostaje 22 procenata koji nisu posebno navedeni. Od toga, pretpostavljam da ubedljiva većina otpada na R?

Nejasno mi je zbog čega nema posebnog članka posvećenog toj haplogrupi...

http://dnk.poreklo.rs/y-dnk-haplogrupa-r1a/

Vidim na FTDNA ,Vaso Vasojevic je svrstan u Family F (There appears to be some four sub branches in here - all old),ima poklapanja sa Stanisław Wolański, b.b.1737, w. ruskie, z.halicka Ukraine.Interesuje me da li je iko ostavio mogucnost da su i neke nase grane E Hg,dosle sa Slovenima.

Постоји и та могућност, мада мислим да је ипак обрнут смер реалнији за већину Е грана. Највеће шансе да је дошла са Словенима има грана Л540, али је она прилично ретка код нас.

На Y FULL-у је свега неколицина припадника у свакој од тих подграна, и даје искривљену слику, јер се људи из западне Европе у много већем броју тестирају, можда пре треба гледати ФТДНА пројекат, мада ни тамо ситуација није много боља. Делује да су многе од тих дубљих подграна већ биле измешане када су се расељавале са Балкана, па се не може правити нека прецизна подела по подгранама, нити изводити неке процене заступљености тих подграна у одређеним деловима Европе.

- - - - - - - - - -

http://dnk.poreklo.rs/y-dnk-haplogrupa-r1a/

Zbog čega je taj članak nedostupan preko menija i pretrage?

Nešto su tu zeznuli uređivači sajta, rekao bih.

Dakle, R je 16%. To je, znači, treća po redu zastupljena haplogrupa.

Ostaje mi nejasno zbog čega je E oivičena sa 40 do 45%, a u slučaju ostalih imamo tako precizne brojke.

Васојевићи су колико сам схватио сврстани са једним Ирцем, БЈРМовцем (Бугарином?), Швајцарцем и Пољаком, односно само су они до сада позитивни на гране PH1246 и Z1057 (ова друга је чини ми се старости и тмрца 2100-2300 год?).

Васојевићи су колико сам схватио сврстани са једним Ирцем, БЈРМовцем (Бугарином?), Швајцарцем и Пољаком, односно само су они до сада позитивни на гране PH1246 и Z1057 (ова друга је чини ми се старости и тмрца 2100-2300 год?).

Na ovog sam mislio,Djukic-Vaso Vasojevic-Lijeva Rijeka-Montenegro

https://www.familytreedna.com/public/E-V13?iframe=yresults

Poslednja izmena:
To da su planski testirani i da su svi rodbinski povezani nekako ne pije vodu. R1a bas od tih predela do Krajine jeste jako dominantna grupa.

Не пију воду они за које знаш која су хаплогрупа, а тестираш их и даље, и даље, а то је радио госн. М. у вези Аврамијевштака, и то из разлога прављења филогенетског стабла његове фамилије. Па иако је ту логично било вишка R1a, он је својом добром вољом понудио да сви ти резултати које добије, буду уврштени и у Српски ДНК пројекат. У начелу, само такви се могу елиминисати, јер они заиста утичу на статистику... свако други, за кога само сумњамо на групу, не спадају у ту категорију, па и кад се хаплогрупа понови.

Poslednja izmena:
Opadanje udela slovenske R1a je posledica demografskih promena u 18. veku.

I ja sam mogao da napisem kako su meseceve pege krive za smanjen broj spermatozoida kod pavijana na Madagaskaru ali to nista ne vredi dok se ne pruzi nekakav materijalni dokaz.

Ako hoćete da pratite migraciju Slovena skocentirišite se na R1a HG
Posebno na M458> >CTS11962>L1029, koja pripada istorijskim Slovenima.

A zasto ljudi ne smeju da prate I2a1 ciji se areal sjajno poklala sa slovenskom ekspanzijom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back