Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Ovde možeš videti nekoliko novih grupa.
No. premalo je uzoraka za neke zaključke, osim da je stara priča pala u vodu. https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Zanimljivo je da među prvim testiranim u Srbiji imao, među onima koji su nekad svrstavani u din S, one koji su negativni na "zapadnu" Z16983/A356, Imamo i pozitivnih (jedan je Hrvat).
Ove HG nema u "Beloj Hrvatskoj".
Ovde možeš videti nekoliko novih grupa.
No. premalo je uzoraka za neke zaključke, osim da je stara priča pala u vodu. https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap
Zanimljivo je da među prvim testiranim u Srbiji imao, među onima koji su nekad svrstavani u din S, one koji su negativni na "zapadnu" Z16983/A356, Imamo i pozitivnih (jedan je Hrvat).
Ove HG nema u "Beloj Hrvatskoj".
ja sam i realist i legalist...što znači da moram prihvatiti sve šta znanost utvrdi......da je ranije utvrđeno da dinarski gen dolazi iz lužičke srbije ili iz lužičkih srba to bi značilo da smo porijeklom srbi.....moguće da je i bijela hrvatska bila blizu lužičke srbije ali fakat je fakat......
ovo što ti navodiš nešto sam negdje pročitao ali još slabo kužim..zadnje što sam čitao je bila prepiska e-maila sa nekim iz nordtvedtog tima i neki bresnar tako nekako se zove je rekao da je izvorište dinarskog južna poljska..to je bila 2014.....
sada ti kažeš da postoji neka razlika....po mom mišljenju iako to što ti navodiš još nisam sublimirao niti baš ne znam puno, ja mislim da bi to mogla biti vlaška veza....jer znamo da su vlasi rumunjskog normalno i šireg balkanskog porijekla ali tamo u rumunjskoj je isto jaki dinarik sličan našem.....vidi se na karti epicentar u rumunjskoj nekog dinarika.....sada dali je to u vezi ja ne znam pretpostavljam......moguće da griješim pa me malo uputi o čemu se radi......nisam pametan.......
ne znam na šta misliš, ako je mlađi ne bi ni trebao tamo biti......jer dinarskom genu ranije je utvrđen predak u južnoj poljskoj, znači stariji haplotip od našeg dinarskog je utvrđen tamo...pretpostavljam da se taj naš dinarski podijelio ako to misliš na više haplotipova ili pod haplotipova ali i dalje ima pretka u tom području......oni su i utvrdili da je dinarski gen nastao u južnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini upravo po starijem haplotipu od našeg....a taj stariji haplotip i dalje ima izvorište u tom području......druga je stvar kako i gdje je dinarski gen nastavio put i kako se podijelio.........vjerovatno će to u narednom vremenu biti utvrđeno............
ne znam dali me shvaćaš...... ako se dinarski gen podijelio to je moglo biti negdje kod nas ili u rumunjskoj ili madžarskoj ali haplotip koji prethodi našem dinarskom i dalje ima izvor u južnoj poljskoj.......
Nerealno je bilo šta zaključivati na osnovu ovako malo podataka.
Nikakav predak nije utvrđen u južnoj Poljskoj.
I2a1 imamo u Vinkovcima iz perioda Starčevačke kulture. Za očikivati je da je blizak rođak današnjem balkanskom I2a.
Od lepenskog Vira, ovde je prisutan Brno - Pešmost kromanjonski tip, koji se meša sa robusnim mediterancem i daje današnja dva dinarska antropološka tipa.
Verovatno je u pitanju I2a - G2a kombinacija. Možda i J2b (mediteranac).
ne znam dali me shvaćaš...... ako se dinarski gen podijelio to je moglo biti negdje kod nas ili u rumunjskoj ili madžarskoj ali haplotip koji prethodi našem dinarskom i dalje ima izvor u južnoj poljskoj.......
ne shvata on ništa što se ne uklapa u njegove fantazije...
ali grešiš... izvor I2a Din nije u južnoj Poljskoj nego na liniji Grčka - Bugarska - Crno more- Baltik.i Dunavom u Panoniju ....gde se pojavljuju prvi primerci
vidi I2a2 dinaric S17250-
uz to postoji i grana za koje uzoraka za sad ima samo u Bohemiji u Češkoj, severnoj Nemačkoj, Bosni i Crnoj Gori...S17250+ .A356+ CTS5966+ CTS 10288+
složićeš se da je ta grana po svemu sudeći isključivo iz bele Srbije i očigledno nema nikakve veze sa onim što nazivaš belom Hrvatskom
znači ne možeš nikako da isključiš pra Srbe iz I2a Din priče
ko su inače I2a Din?
možda Vinča i Kukuteni Tripilijan kultura koja proizilazi iz Starčevo i Vinčanske kultura...uz dodatak Bug-Dnjester kulture iy Moldavije i Ukrajine
Starčevo
Kukuteni i Vinča
oko 3000BC počinje propadanje ove kulture...oni su bili farmeri i veruje se da su ih poremetile klimatske promene koje su počele oko 3200 BC kao i ekspanzija stočarskih kultura...
inače susedna im je kultura globularnih amfora za koju tvrdim da je u njoj nastala Z94 koja je otišla na jug noseći sa sobom imena Hrvata i Srba...
verovatno je došlo do neke vrste utapanja I2a Din Kukuteni kulture i malih ostataka R1a Z93 sa Z94 Globularne amfore kulture u R1a Z280 corded ware kulturu iz koje najvećim delom potiču ostali Sloveni...
uostalom Srbi i Hrvati ni danas nisu stočarske kulture...stočari su na ovim prostorima tradicionalno bili Vlasi a Srbi i Hrvati su se bavili povrtarstvom, voćarstvom, svinjogojstvom, pilićarstvom, lovom i ribolovom...i ratovanjem.... to je kontinuitet...
kasnijih grana ima čak i iznad Kavkaza
mada nemoj da te to brine i u toj oblasti iznad Kavkaza opet imaš Srbe i Hrvate u paru....
vi ste doduše tu zapisivani kao Orineani... (pri čemu treba znati da je Orontes helenizovani zapis za reku Haervanta u Siriji) i Arechi (pri čemu treba znati je u centralnoj Aziji Arachosia helenizovano latinizovani zapis za staro persijsko Hrvuti)
ne radi se o tome da su Srbi i Hrvati poreklom Iranci, nego o tome da je po svemu sudeći oko 2800 BC iz Ukrajne krenula jedna grupa R1a u kojoj su postojala i plemenska imena Srbi i Hrvati. prešla u malu Aziju, pa u Siriju, pa u Arabiju i odatle u Persiju pa u istočni Iran odakle su oko 2000 BC osvojili Indiju....to se jasno vidi iz genetike R1a grupe...u pitanju je Z94 grana koja je slabo prisutna u Evropi.....
Nerealno je bilo šta zaključivati na osnovu ovako malo podataka.
Nikakav predak nije utvrđen u južnoj Poljskoj.
I2a1 imamo u Vinkovcima iz perioda Starčevačke kulture. Za očikivati je da je blizak rođak današnjem balkanskom I2a.
Od lepenskog Vira, ovde je prisutan Brno - Pešmost kromanjonski tip, koji se meša sa robusnim mediterancem i daje današnja dva dinarska antropološka tipa.
Verovatno je u pitanju I2a - G2a kombinacija. Možda i J2b (mediteranac).
А на основу колико података ти закључијеш, леба ти?
"I2a1 imamo u Vinkovcima iz perioda Starčevačke kulture. Za očikivati je da je blizak rođak današnjem balkanskom I2a." Јел' то очекујеш на основу неког обиља података? Где су ти подаци да их и ми мало преберемо.
Тај I2a1 из Винковаца је P37.2. Ближи рођаци данашњем балканском I2a1 од тог из Винковаца су свакако они I2a1b из Луксембурга и Мотале, они су M423.
ne shvata on ništa što se ne uklapa u njegove fantazije...
ali grešiš... izvor I2a Din nije u južnoj Poljskoj nego na liniji Grčka - Bugarska - Crno more- Baltik.i Dunavom u Panoniju ....gde se pojavljuju prvi primerci
uz to postoji i grana za koje uzoraka za sad ima samo u Bohemiji u Češkoj, severnoj Nemačkoj, Bosni i Crnoj Gori...S17250+ .A356+ CTS5966+ CTS 10288+
složićeš se da je ta grana po svemu sudeći isključivo iz bele Srbije i očigledno nema nikakve veze sa onim što nazivaš belom Hrvatskom
znači ne možeš nikako da isključiš pra Srbe iz I2a Din priče
ko su inače I2a Din?
možda Vinča i Kukuteni Tripilijan kultura koja proizilazi iz Starčevo i Vinčanske kultura...uz dodatak Bug-Dnjester kulture iy Moldavije i Ukrajine
Starčevo
Kukuteni i Vinča
oko 3000BC počinje propadanje ove kulture...oni su bili farmeri i veruje se da su ih poremetile klimatske promene koje su počele oko 3200 BC kao i ekspanzija stočarskih kultura...
inače susedna im je kultura globularnih amfora za koju tvrdim da je u njoj nastala Z94 koja je otišla na jug noseći sa sobom imena Hrvata i Srba...
verovatno je došlo do neke vrste utapanja I2a Din Kukuteni kulture i malih ostataka R1a Z93 sa Z94 Globularne amfore kulture u R1a Z280 corded ware kulturu iz koje najvećim delom potiču ostali Sloveni...
uostalom Srbi i Hrvati ni danas nisu stočarske kulture...stočari su na ovim prostorima tradicionalno bili Vlasi a Srbi i Hrvati su se bavili povrtarstvom, voćarstvom, svinjogojstvom, pilićarstvom, lovom i ribolovom...i ratovanjem.... to je kontinuitet...
kasnijih grana ima čak i iznad Kavkaza
mada nemoj da te to brine i u toj oblasti iznad Kavkaza opet imaš Srbe i Hrvate u paru....
vi ste doduše tu zapisivani kao Orineani... (pri čemu treba znati da je Orontes helenizovani zapis za reku Haervanta u Siriji) i Arechi (pri čemu treba znati je u centralnoj Aziji Arachosia helenizovano latinizovani zapis za staro persijsko Hrvuti)
ne radi se o tome da su Srbi i Hrvati poreklom Iranci, nego o tome da je po svemu sudeći oko 2800 BC iz Ukrajne krenula jedna grupa R1a u kojoj su postojala i plemenska imena Srbi i Hrvati. prešla u malu Aziju, pa u Siriju, pa u Arabiju i odatle u Persiju pa u istočni Iran odakle su oko 2000 BC osvojili Indiju....to se jasno vidi iz genetike R1a grupe...u pitanju je Z94 grana koja je slabo prisutna u Evropi.....
ako govoriš o I2a2 dinaric S17250 i ako bi taj haplotip trebao biti predak našem dinarskom pa ima ga u jugozapadnoj ukrajini gdje je bila bijela hrvatska i tamo postoje materijalni ostaci mjesta gdje su živjeli hrvati oko grada lavova......to što na ovoj tablici nema tog haplotipa u južnoj poljskoj oko krakova ne znači da ti haplotipi tamo ne postoje ..jer mi ne znamo koje podatke i iz kojih izvora se vrše istraživanja za to područje.......rekao sam da je netko iz nortvedtovog tima rekao da dinaric nastaje u južnoj poljskoj...tražio sam taj podatak ali ga ne mogu naći...to je bilo u prijepisci g-maila....bilo ih je puno i sada mi je žao što nisam tu stranicu obilježio....ali i bez toga koliko znam još je izvorište dinarica u južnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini....bar prema nordtvedtovoj karti.....
znamo kada je kljosov i njegov tim vršio istraživanja za R1a, oni su imali za hrvatsku 5,6 uzoraka i to nedavno 2013, a pozitivnih na taj haplotip je bilo stotine u hrvatskoj u istraživanjima.....dali oni to službeno moraju zatražiti ili uzeti uzorke sami ja ne znam...
što se tiče bohemije u češkoj ja samo znam da se na sjeveru češke dokumentirano u franačkim spisima spominje bijela hrvatska.......to jedino mogu reći što se češke tiče.......
što se tiče bosne i crne gore ja mogu reći da se crvena hrvatska spominje do albanije logično bi bilo da su ti stanovnici bili hrvati............ovo govorim faktično......ti ćeš mi reći da porfirogenet tamo spominje srbe a ja ću ti reći da porfirogent spominje hrvate u iliriku............i mi tako možemo do sutra................očito da istraživanja teku i da ćemo još morati pričekati sa ovim novim pod haplotipovima jer će svaki taj novi haplotip imati svoj put i točno ćemo znati od kuda dolazi................
što se tiće I2a haplotipa i njegov put u prošlost to je vrlo nezahvalno govoriti, ja mogu govoriti samo za hrvate iz bijele hrvatske i njihovu vezu sa tim haplotipom....kako su se ljudi zvali prije poljske pa sve do male azije i anatolije ili kavkaza i podunavlja prije 5,6 tisuća godina i više..............vjerovatno su imali desetine imena i naziva a vjerovatno su u jednom trenutku bili i skupljači plodova.....ja mogu samo reći za vezu I2a2 dinarica sa hrvatskom i sa poljskom, ukrajnom ili češkom..............
ovo što ti navodiš orineani je tvoja teza, prema tome svatko ima pravo na svoje mišljenje...ali ja ne vjerujem u bajke...........mogli smo se zvati još sa pet naziva jer u to vrijeme je bilo sto plemena u tim područjima ili na tim putevima...............ja mogu govoriti o vezi dinarica sa hrvatskom....znači bijela hrvatska sjeverna češka, južna poljska i jugozapadna ukrajina.....i normalno crvena hrvatska u istočnoj ukrajini..............sve ostalo kada bi govorio bile bi bajke sa moje strane...............
evo sada sam vidio ovaj tvoj haplotip dinaric šta spominješ Dinaric S17250 Z16983/A356......ja sam mislio na drugi.......doista je točno šta govoriš ali još ne znamo puno...možda kada se istraživanja nastave pa ćemo biti pametniji......
međutim predak I2a2 dinarica bi trebao biti ovaj prvi u skupini, za tog sam mislio a 3 uzorka istog se nalaze u jugozapadnoj ukrajini.....znači I2a2 dinaric S17250 -(I-CTS5966)
ako govoriš o I2a2 dinaric S17250 i ako bi taj haplotip trebao biti predak našem dinarskom pa ima ga u jugozapadnoj ukrajini gdje je bila bijela hrvatska i tamo postoje materijalni ostaci mjesta gdje su živjeli hrvati oko grada lavova......to što na ovoj tablici nema tog haplotipa u južnoj poljskoj oko krakova ne znači da ti haplotipi tamo ne postoje ..jer mi ne znamo koje podatke i iz kojih izvora se vrše istraživanja za to područje.......rekao sam da je netko iz nortvedtovog tima rekao da dinaric nastaje u južnoj poljskoj...tražio sam taj podatak ali ga ne mogu naći...to je bilo u prijepisci g-maila....bilo ih je puno i sada mi je žao što nisam tu stranicu obilježio....ali i bez toga koliko znam još je izvorište dinarica u južnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini....bar prema nordtvedtovoj karti.....
...
I2a2a-Dinaric is just too young to not have been the result of a sudden expansion not much more than 2000 years ago.
Now to figure out from where the expansion began? The traditional Slavic "homeland" of the Pripet marshes is as good a guess as anything for me at
the moment.
jeli ti mene zezaš ili šta......to bi značilo da je iz južne bjelorusije i sjeverne poljske...............međutim šta nema novih podataka o izvorištu dinarica...........pa ima podataka iz 2013 ili 2012 o južnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini kao izvorištu.....izgleda da opet moram u potragu a neda mi se...
jeli ti mene zezaš ili šta......to bi značilo da je iz južne bjelorusije i sjeverne poljske...............međutim šta nema novih podataka o izvorištu dinarica...........pa ima podataka iz 2013 ili 2012 o južnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini kao izvorištu.....izgleda da opet moram u potragu a neda mi se...
Кажи ти мени којом научном методом се може одредити "извориште" одређене хаплогрупе, колико прецизно се то може урадити и са којим степеном сигурности?
Кажи ти мени којом научном методом се може одредити "извориште" одређене хаплогрупе, колико прецизно се то може урадити и са којим степеном сигурности?
znači haplotipom ne možemo ništa drugo utvrditi osim puta..... naime on ostavlja svakih 500 do 1000 godina tu nisam siguran neku mutaciju i po tome znamo gdje je bio kroz povijest... normalno ako utvrdimo tu mutaciju na određenom području i njegovom stanovništvu.....ta mutacija se zove haplotip......zadnja starija mutacija dinarskog gena je bila poljska i ukrajina i po tome su ti znanstvenici zaključili da od tamo dolazi taj haplotip na balkan................naša mutacija ili dinarski gen koji je specifičan za nas vjerovatno postoji i u poljskoj jer je ta mutacija napravljena prije seobe i zato postoje nositelji našeg dinarskog gore......................ali mi na balkanu nemamo prethodnu mutaciju našeg dinarica, možda i imamo ali minimalno........
e sada ti si u pravu, kako se to utvrđuje........zamislimo da su i predak dinarskog i naš dinarski dojahali sa slavenima ovdje a da je pola ostalo u poljskoj......kako utvrditi od kuda je koji stigao...............s obzirom da su oni znanstvenici vjerojatno znaju zašto su pretka dinarskog haplotipa smjestili tamo.......................vjerojatno mi ovdje tog pretka dinarskog haplotipa imamo malo ili ništa.....navodim predak dinarskog jer ne znam točno koji je to haplotip ali mislim da razumiješ o čemu se radi..............
s obzirom da haplotip mutira svakih 500 ili više godina logično je da ima još dinarskih haplotipova....moguće je da su nastali i na balkanu poslije seobe................kako vidimo na tablici I2a2 dinarica ima kao u priči............međutim kako će se to utvrđivati na izmiješanom balkanu, tko je od kuda dolazio meni nije jasno.........po meni je moguće objasniti samo glavno kretanje nekog haplotipa znači hrvatska poljska, ili bohemija srbija ili slično.....ove lokalne seobe tko može razjasniti kada smo se razmješali seobama, beganijom, ratovima itd................
Oooo... osobni duboki naklon stovanom predstavniku naroda sa najvecim procentom krvne grupe B u Europi!
Objasni lepo ljudima da je cela Europa Bela Hrvatska i da su jos u kamenom dobu svi pravi Europljani imali clanske karte HDZ-a i da su masovno isli na Thompsonove koncerte. Ljudi to ne kuze. Moraju jednom da shvate da sve sto valja pripada Hrvatima a ono cega se svi stide pripada Srbima. I kako ono rece... krvna grupa B, Srbi- Azijati?
Oooo... osobni duboki naklon stovanom predstavniku naroda sa najvecim procentom krvne grupe B u Europi!
Objasni lepo ljudima da je cela Europa Bela Hrvatska i da su jos u kamenom dobu svi pravi Europljani imali clanske karte HDZ-a i da su masovno isli na Thompsonove koncerte. Ljudi to ne kuze. Moraju jednom da shvate da sve sto valja pripada Hrvatima a ono cega se svi stide pripada Srbima. I kako ono rece... krvna grupa B, Srbi- Azijati?
- - - - - - - - - -
i ti si nasao kome ces da postavljas takva pitanja )))))))
kao prvo rekao sam ti podatak da hrvati nemaju najveći postotak krvne grupe u europi..............i drugo nisam ja rekao da je u srednjovjekovnom rasu utvrđen u najvećem postotku skeleta gen na krvnu grupu B koja je hunskog porijekla.........to je rekao srpski znanstvenik miloš bogdanović u svojoj knjizi iz 2004. prokletstvo nacija...............
So far, most or all of those who are negative for S17250 have patrilineage
originating near the Carpathians, particularly southeastern Poland and
extreme western Ukraine. That pattern may change with more sampling, of
course.
evo ovo je podatak iz 2014 godine.................... haplotip I2a2 o kojem sam govorio kao pretku našeg dinarskog je iz jugoistočne poljske i zapadne ukrajine................vidimo na karti da je lavov na zapadu ukrajine a tamo se spominju naselja bijelih hrvata odnosno postoje arheološki nalasci i prema južnoj poljskoj gdje se najduže zadržala bijela hrvatska...............
to je S17250 - znači negativni, prvi koji je u tablici za I2a2 dinaric..............
znači haplotipom ne možemo ništa drugo utvrditi osim puta..... naime on ostavlja svakih 500 do 1000 godina tu nisam siguran neku mutaciju i po tome znamo gdje je bio kroz povijest... normalno ako utvrdimo tu mutaciju na određenom području i njegovom stanovništvu.....ta mutacija se zove haplotip......zadnja starija mutacija dinarskog gena je bila poljska i ukrajina i po tome su ti znanstvenici zaključili da od tamo dolazi taj haplotip na balkan................naša mutacija ili dinarski gen koji je specifičan za nas vjerovatno postoji i u poljskoj jer je ta mutacija napravljena prije seobe i zato postoje nositelji našeg dinarskog gore......................ali mi na balkanu nemamo prethodnu mutaciju našeg dinarica, možda i imamo ali minimalno........
e sada ti si u pravu, kako se to utvrđuje........zamislimo da su i predak dinarskog i naš dinarski dojahali sa slavenima ovdje a da je pola ostalo u poljskoj......kako utvrditi od kuda je koji stigao...............s obzirom da su oni znanstvenici vjerojatno znaju zašto su pretka dinarskog haplotipa smjestili tamo.......................vjerojatno mi ovdje tog pretka dinarskog haplotipa imamo malo ili ništa.....navodim predak dinarskog jer ne znam točno koji je to haplotip ali mislim da razumiješ o čemu se radi..............
s obzirom da haplotip mutira svakih 500 ili više godina logično je da ima još dinarskih haplotipova....moguće je da su nastali i na balkanu poslije seobe................kako vidimo na tablici I2a2 dinarica ima kao u priči............međutim kako će se to utvrđivati na izmiješanom balkanu, tko je od kuda dolazio meni nije jasno.........po meni je moguće objasniti samo glavno kretanje nekog haplotipa znači hrvatska poljska, ili bohemija srbija ili slično.....ove lokalne seobe tko može razjasniti kada smo se razmješali seobama, beganijom, ratovima itd................
Дакле, твој одговор се своди на "нисам сигуран", "знанственици су закључили", "вјероватно", "можда", "не знам точно", "мени није јасно", и слично. А врхунац свега је "с обзиром да су они знанственици вјеројатно знају зашто су претка динарског хаплотипа сместили тамо". Нисам задовољан одговором! Мораш то боље да проучиш и образложиш! Можда треба и да мало појасним своје питање: На основу чега су дотични знанственици закључили то што ти тврдиш да су закључили? Кажеш, закључили су то због тога "што је задња старија мутација динарског гена била у Пољској и Украјини". А на основу чега су "закључили" то да је задња старија мутација динарског гена била у Пољској и Украјини? Ово су научна питања, нису религијска па да кажемо да верујемо у нешто само зато јер су нам тако рекли поп Јова или отац Јуре, овде се мора знатно боље образложити зашто у нешто верујемо.
Дакле, твој одговор се своди на "нисам сигуран", "знанственици су закључили", "вјероватно", "можда", "не знам точно", "мени није јасно", и слично. А врхунац свега је "с обзиром да су они знанственици вјеројатно знају зашто су претка динарског хаплотипа сместили тамо". Нисам задовољан одговором! Мораш то боље да проучиш и образложиш! Можда треба и да мало појасним своје питање: На основу чега су дотични знанственици закључили то што ти тврдиш да су закључили? Кажеш, закључили су то због тога "што је задња старија мутација динарског гена била у Пољској и Украјини". А на основу чега су "закључили" то да је задња старија мутација динарског гена била у Пољској и Украјини? Ово су научна питања, нису религијска па да кажемо да верујемо у нешто само зато јер су нам тако рекли поп Јова или отац Јуре, овде се мора знатно боље образложити зашто у нешто верујемо.
znači haplotipom ne možemo ništa drugo utvrditi osim puta..... naime on periodično ostavlja mutaciju odnosno novi haplotip.
jeli bolje.......
zaključili su da je zadnja mutacija dinarskog gena u poljskoj i ukrajini iz razloga što se tamo javlja u najvećem obimu.
jeli bolje........
s obzirom da tog izvornog haplotipa ima po cijeloj europi a vjerojatno koji i ovdje na balkanu prema tvojoj tezi onda bi predak dinarskog gena mogao biti iz svih dijelova europe gdje se danas nalazi taj haplotip............ljudi se sele po europi i dalje, moguće da našeg dinarskog ima i u africi te bi po tvojoj tezi to moglo značiti da su hrvati iz poljske došli seobom u afriku prije 1500 godina............
s obzirom da na području poljske i ukrajine postoje svi dinaric haplotipovi logično je da izvorište može biti jedino tamo...........neće valjda kod nas gdje postoji par dinaric haplotipa i to mlađih.....možda oni imaju drugi sistem koji to otkriva ali ja mogu jedino reći logično.............oni su to utvrdili i mi bi to trebali poštivati ipak se ti ljudi bave tim haplotipovima...........normalno da ćemo poštivati sve nove rezultate istraživanja i po tome se ravnati...............
Да не би мислио да само само ја (односно ја и још неки овде) размишљао о Бастарнима као о могућим доносиоцима I2a1b-Din, односно о Бастарнима као логичној вези између онога што каже генетичка генеалогија и онога што каже археологија, ево ти, увери се да има још таквих ван нашег миљеа који су о томе размишљали - дискусија са форума ForumBiodiversity: http://www.forumbiodiversity.com/archive/index.php/t-37349.html
Ево неких делова дискусије:
"As a I2-Din guy I am obviously interested in the origin of that marker. A couple of months ago I asked Ken Nordtvedt about his theory (I had lost the exact source) that I2-Din North's MRCA was born ca. 300 BCe and I2-Din South's about 30 BCE. He replied that his main position (i.e. ca 2500 years ago) was a median figure with a 20% +/- error factor. Which means that the initiation of the current I2a-Din groups could be dated anywhere between 1,000 BCE and 1 CE. Given the fact that the immediate ancestor of Din was a close cousin of I2-Isles and I2-Disles, both of which originated somewhere on the North German plain and eventually migrated towards Britain, we cannot rule out at this time that this area was also that of the I2-Din grandpappy so to speak. My current hypothesis is that early I2-Din was an accompanying group in the Bastarnian eastward push which began in 300 BCE (from Eastern Germany into Poland, Ukraine, Belarus, and West Russia). Into basically R1a1a territory. Eventually they were a major participant in the historical Slavic ethnogenesis, which can't be archaeologically discerned prior to the first centuries CE. In any case we need much more research to come to definitive conclusions (different from my hypothesis or confirming it)."
"I think It would be more correctly to say that I2a-DIN guys were in fact Basternae."
"Or part of the Bastarnae. Entirely possible. We'll not be able to prove this through ancient DNA since they practised cremation. Interestingly though, on the basis of this hypothesis, we might suggest that some of the Balkan I2-DIN (how much would be a question) is of Bastarnian provenance, since it might have got there before the easternmost Bastarnae became part of the rising Slavs, and before the mass Slavic invasions. We have historical documentation of Bastarnian inroads into the Balkans in the 2nd and 1rst centuries BCE, also of resettlement there by the Romans in the 1rst and late 3rd c. CE."
So far, most or all of those who are negative for S17250 have patrilineage
originating near the Carpathians, particularly southeastern Poland and
extreme western Ukraine. That pattern may change with more sampling, of
course.
moguće je da su ove ostale oblasti dobile I2a Din xS17250 tek ekspanzijom Slovena... ali ja bih primetio da ruska primarna hronika stavlja Srbe i Hrvate u Podunavlje na liniju Bugarska - Mađarska u vreme pre ekspanzije Vlakha (ili Rimljani oko 0 AD i ili Volcae 300 BC) i kaže da su se odatle iselili u oblast reke Vistule tj. u južnu Poljsku... dakle ako je ruska primarna hronika tačno ukazala na južnu Poljsku onda je verovatno i početno tvrđenje o pradomovini u Podnavlju tačno....
čak šta više upravo u oblastima na koje ukazuje ruska primarna hronika imamo lnarode sa sličnim imenima Scordisce i Carpe...
s obzirom da su plemenska imena Srbi i Hrvati jako stara i da su ih po Aziji širile skupine R1a koje su se od evropske R1a odvojile oko 3000BC, možemo da pretpostavimo
da su i u Evropi postojala plemenska imena Srba i Hrvata...tj. da postoji kontinuitet. jedino što su ta imena zapisivana od strane naroda koji su od grada Sir napravili Tir, od Rasena Tirsenoje od reke HAervanta reku Orontes od imena Hrvuti ime Arahozija... i slično..... to mogu biti Sciri i Hiri (Heruli) a mogu biti i Scordisci i Helvetti a takođe i Serdi i Carpi... Helvette bih odbacio jer su u Švajcarskoj i mada slave boginju Sulevia ne vidim ni tragove I2a Din tako zapadno... vrlo je verovatno da svi koje sam nabrojao potiču od nekih pra starih Srba i Hrvata tj. naroda koji su nosili ta imena, ali moderni Srbi i Hrvati potiču samo od nekih od njih....
tako ovo što sam napisao o Orineanima i Arechi-ma..o Arahoziji.....to jesu Hrvati u smislu da su nosili ime Hrvati koje su Grci i latini iskrivljeno zapisivali , ali ne Hrvati od kojih vi potičete...Hrvati od kojih vi potičete su bili negde u Podunavlju pa onda negde u oblasti Vistule...kao i Srbi...i Karantanci...za Karantance logično pleme prethodnik u Podunavlju su Cornacates...oni su susedi Scordisca
i
možda...teško je reći na osnovu nekoliko uzoraka....
problem je što je jezik Tračana tj. ono što je poznato od njega bliži jeziku Balta nego Slovena...
ja lično verujem u tačnost ruske primarne hronike....
a ona govori o Podunavlju...
tako da ako su Tračani onda su Tribali jer su oni u Podunavlju...
Tribali mogu biti helenska korupcija imena Srbi... jer Grci umeju da to početno S pretvore u T...a Scordisci mogu biti isti ljudi samo delimično kelltizovani...
takođe Serdi bi bili dobar kandidat...važno je shvatiti i da sva plemena sličnih imena mogu biti u ta vremena još uvek isto pleme na različitim lokacijama... kao što je Alana bilo širom istočne i centralne Evrope, na Kavkazu i čak u Španiji...
Hrvati bi mogli da budu Carpi, to bi ih smestilo istočnije i severnije od Srba...
mada trebalo bi da se radi o narodu koji je desetkovan...koji ima ozbiljan bottleneck negde između 1000 BC i 0 AD...
to već miriše na Scire i na pleme Boii (otud Boiika kao zemlja iz koje Srbi dolaze na Balkan ujedno i kao pradomovina)...
Није ништа боље! Поново ми ниси одговорио на питање. Хајде да га још једном преформулишем: Која је то задња мутација и одакле знаш да се догодила управо у Пољској и Украјини? Немој само да ми кажеш "тако су закључили знанственици", јер онда мораш да одговориш на основу чега су то закључили, а то је оно што сам и тебе питао.
И још, кад већ стално говориш "у Пољској и Украјини", да ли је могуће да се мутација десила на оба места?
s obzirom da tog izvornog haplotipa ima po cijeloj europi a vjerojatno koji i ovdje na balkanu prema tvojoj tezi onda bi predak dinarskog gena mogao biti iz svih dijelova europe gdje se danas nalazi taj haplotip............ljudi se sele po europi i dalje, moguće da našeg dinarskog ima i u africi te bi po tvojoj tezi to moglo značiti da su hrvati iz poljske došli seobom u afriku prije 1500 godina............
Није ништа боље! Поново ми ниси одговорио на питање. Хајде да га још једном преформулишем: Која је то задња мутација и одакле знаш да се догодила управо у Пољској и Украјини? Немој само да ми кажеш "тако су закључили знанственици", јер онда мораш да одговориш на основу чега су то закључили, а то је оно што сам и тебе питао.
И још, кад већ стално говориш "у Пољској и Украјини", да ли је могуће да се мутација десила на оба места?
zadnja mutacija je I2a2 17250- negativan i ista je u prostoru jugoistočne poljske i zapadne ukrajine......zato govorim poljska i ukrajina zato što je tu na granici......
pa znaš da se ta mutacija tamo dogodila jer je ista nađena u domicilnim ljudima na tom području............tvoja teza je, pa tog haplotipa ima i drugdje pa je možda izvorište u njemačkoj ili bugarskoj ili moguće grčkoj...........to je tvoja teza..ali svoje pitanje postavi administratorima I2 haplogrupe imaš tamo gmail i upitaj te ljude zašto su baš tamo stavili izvorište dinarskog gena a ne u grčku..... pa nam javi..............dali te još nešto zanima.......
zadnja mutacija je I2a2 17250- negativan i ista je u prostoru jugoistočne poljske i zapadne ukrajine......zato govorim poljska i ukrajina zato što je tu na granici......
pa znaš da se ta mutacija tamo dogodila jer je ista nađena u domicilnim ljudima na tom području............tvoja teza je, pa tog haplotipa ima i drugdje pa je možda izvorište u njemačkoj ili bugarskoj ili moguće grčkoj...........to je tvoja teza..ali svoje pitanje postavi administratorima I2 haplogrupe imaš tamo gmail i upitaj te ljude zašto su baš tamo stavili izvorište dinarskog gena a ne u grčku..... pa nam javi..............dali te još nešto zanima.......
Јасно је да немаш појма о чему говориш. S17250 - (S17250 негативно) није мутација, то је ознака која каже да нема мутације S17250. Исто тако говориш о "мојој тези" а немаш појма шта је моја теза.
Јасно је да немаш појма о чему говориш. S17250 - (S17250 негативно) није мутација, то је ознака која каже да нема мутације S17250. Исто тако говориш о "мојој тези" а немаш појма шта је моја теза.
opet prodaješ mudrost...............isto tako sa dinarskim genom.....kako znaš da je mlad.....pa na karti je na zadnjem mjestu u vremenu oko 2000 godina procijenjene starosti..........logika brate.......
ne treba biti ni mutacija ni haplotip ali je izvorište svih drugih dinarica.............ako nije tako daj mi reci izvorište svakog dinarica na karti.............hajde budi čovjek kada si tako pametan.............ti meni ovdje neka trik pitanja zadaješ kao neka curica....
ako ken nordtvedt spominje izvorište dinarskog gena u jugoistočnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini a u dopisu iz 2014 se spominje I2a2 S17250 negativan porijeklom iz jugoistočne poljske i na prvom mjestu je u tablici za I2a2 logično bi bilo da je izvor svih tih dinarica.... nitko ne kaže da se to neće promijeniti, a ako se promijeni ja ću to poštivati..........ali pitao sam te sto puta dali su dinarik N i S haplotipovi i u čemu se razlikuju ti mi nisi znao odgovoriti sada te opet pitam daj mi izvorište svakog dinarica iz tablice...............ti samo mudruješ i mene pitaš...............daj reci nešto da i ja naučim........ kao da imaš neke tajne......da dinarski gen dolazi iz lužičke srbije ja bi to poštivao ne bi ništa skrivao...................