Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kao prvo rekao sam ti podatak da hrvati nemaju najveći postotak krvne grupe u europi..............i drugo nisam ja rekao da je u srednjovjekovnom rasu utvrđen u najvećem postotku skeleta gen na krvnu grupu B koja je hunskog porijekla.........to je rekao srpski znanstvenik miloš bogdanović u svojoj knjizi iz 2004. prokletstvo nacija...............

prema tome odi njemu pa s njim ćaskaj........

Nemas ti meni sta da govoris. Sve je rekao zavod za transfuziju krvi Hrvatske. Tocka.

E sad, posto je veliki srbijanski znanstvenik Milos Bogdanovic nesto rekao, to je onda svetinja za svakoga tko vodi racuna o svojoj inteligenciji.

Ali vidi cuda, Ukoliko zavod za transfuziju krvi RH tvrdi da Hrvati imaju 17% krvne grupe B, sto je evropski maksimum, onda elementarna logika govori da su Hrvati zapravi Srbi, Cak i vise Srbi nego danasnji Srbi iz Srbije :hahaha:

Aferim )))))

Nemas ti meni sta da govoris. Sve je rekao zavod za transfuziju krvi Hrvatske. Tocka.

E sad, posto je veliki srbijanski znanstvenik Milos Bogdanovic nesto rekao, to je onda svetinja za svakoga tko vodi racuna o svojoj inteligenciji.

Ali vidi cuda, Ukoliko zavod za transfuziju krvi RH tvrdi da Hrvati imaju 17% krvne grupe B, sto je evropski maksimum, onda elementarna logika govori da su Hrvati zapravi Srbi, Cak i vise Srbi nego danasnji Srbi iz Srbije :hahaha:

Aferim )))))

šta si dosadan,,,,,,,,,,,,

http://bloodtypescomparison.illyria.net/

opet prodaješ mudrost...............isto tako sa dinarskim genom.....kako znaš da je mlad.....pa na karti je na zadnjem mjestu u vremenu oko 2000 godina procijenjene starosti..........logika brate.......

ne treba biti ni mutacija ni haplotip ali je izvorište svih drugih dinarica.............ako nije tako daj mi reci izvorište svakog dinarica na karti.............hajde budi čovjek kada si tako pametan.............ti meni ovdje neka trik pitanja zadaješ kao neka curica....

ako ken nordtvedt spominje izvorište dinarskog gena u jugoistočnoj poljskoj i jugozapadnoj ukrajini a u dopisu iz 2014 se spominje I2a2 S17250 negativan porijeklom iz jugoistočne poljske i na prvom mjestu je u tablici za I2a2 logično bi bilo da je izvor svih tih dinarica.... nitko ne kaže da se to neće promijeniti, a ako se promijeni ja ću to poštivati..........ali pitao sam te sto puta dali su dinarik N i S haplotipovi i u čemu se razlikuju ti mi nisi znao odgovoriti sada te opet pitam daj mi izvorište svakog dinarica iz tablice..............ti samo mudruješ i mene pitaš...............daj reci nešto da i ja naučim........ kao da imaš neke tajne......da dinarski gen dolazi iz lužičke srbije ja bi to poštivao ne bi ništa skrivao...................

https://www.familytreedna.com/public/I2aHapGroup/default.aspx?section=ymap

То управо и покушавам да урадим, да те научим. Али, морам признати, веома тешко иде, тежак си за учење... Чини ми се да бих лакше научио комшијиног Џекија него тебе... :D А, на жалост, мудрост више поклањам него што успевам да је продам...

Не видим зашто бих ја теби одговарао на питање о изворишту динарика када ја уопште нисам тврдио да знам где је оно. Ти си тај који тврди да то зна па докажи или наведи ко је и како то доказао. Што се Нортведа тиче мислим да измишљаш, или си можда сањао, да немаш никакав његов допис из 2014. Уосталом, у његовој поруци коју сам навео он јасно каже да нагађа, једино у шта је сигуран је да се I2a1b-Din ширио са Словенима, па стога претпоставља да му је извориште тамо где је извориште Словена, у Припјатским мочварама, односно у Полесју. Отворено је питање да ли је то тачно или није, али чињеница је да је највиша фреквенција хаплогрупе I2a1b ван Балкана забележена управо у Полесју - 26%.

Poslednja izmena:
То управо и покушавам да урадим, да те научим. Али, морам признати, веома тешко иде, тежак си за учење... Чини ми се да бих лакше научио комшијиног Џекија него тебе... :D А, на жалост, мудрост више поклањам него што успевам да је продам...

Не видим зашто бих ја теби одговарао на питање о изворишту динарика када ја уопште нисам тврдио да знам где је оно. Ти си тај који тврди да то зна па докажи или наведи ко је и како то доказао. Што се Нортведа тиче мислим да измишљаш, или си можда сањао, да немаш никакав његов допис из 2014. Уосталом, у његовој поруци коју сам навео он јасно каже да нагађа, једино у шта је сигуран је да се I2a1b-Din ширио са Словенима, па стога претпоставља да му је извориште тамо где је извориште Словена, у Припјатским мочварама, односно у Полесју. Отворено је питање да ли је то тачно или није, али чињеница је да је највиша фреквенција хаплогрупе I2a1b ван Балкана забележена управо у Полесју - 26%.

ovo je Polesje...ono je severoistočno od Galicije
800px-Polissqa.png

u Polesju nalazimo Lyakhavichy Raion
zanimljivo ruska primarna hronika kaže da su se podunavski Sloveni (Srbi, Hrvati Slovenci) kada su izbegli iz Podunavlja ka Vistuli zvali Lyakh
http://en.wikipedia.org/wiki/Lyakhavichy_Raion

ovo je grb u mestu Terespol na reci Bug na granici Poljske i Belorusije
100px-Terespol_herb.svg.png

Terespol je u oblasti Lublin...
da li vas Lublin i Ljubljana zvuči slično...a Bug i Bugojno...
tu je i mesto Chelm...možda doseljenici sa poluostrva Helmskog...
zatim mesto Bilgoraj...

u Ukrajini na tromeđi Belorusija Ukrajina Poljska je Volyn sa sledećim simbolima
100px-Volyn_coat_of_arms.svg.png

100px-Volyn_flag.svg.png

a južno od Volynske oblasti je Vinnytsia Oblast

100px-Coat_of_Arms_of_Vinnytsa_Oblast.svg.png

ti si mi naveo podatak iz 2010 o polissju a ja ti navodim podatak iz 2011

In 2011 Nordtvedt has confirmed I-L69.2 is not older than 2,800 years.[18] In his last comments about Haplogroup I tree and the conjectured spread map, he locates the start of the I-L69.2 lineage around the middle course of the Vistula....,,

iz 2014 imamo podatak ovaj.....

So far, most or all of those who are negative for S17250 have patrilineage
originating near the Carpathians, particularly southeastern Poland and
extreme western Ukraine. That pattern may change with more sampling, of
course.

From: Bernie Cullen I2 Group Administrator

znam da još nisu utvrđeni haplotipi za svaki dinaric ako će uopće biti utvrđeni, ja logično mogu reći da je taj I2a2 S17250- izvorišni svim ostalim dinaricima.........moguće da griješim ali u budućnosti ćemo znati dali sam bio u pravu..............ja ne glumim nekog pametnjakovića već idem putem logike s obzirom da izravne informacije nemam............

jedino što mogu ovdje reći je to da na zadnjem I-P37 haplodrvetu postoji šifra ICTS5966 dinaric kao zadnja ili prva na mjestu dinarica a na mapi I2a svi dinarici imaju tu šifru............ako tu šifru možemo smatrati kao haplotipom ili pod haplotipom ili pripadanje jednom haplotipu onda bi mogli reći da i svi drugi I2a2 dinaric imaju izvorište u jugoistočnoj poljskoj ako jedan od njih u ovom slučaju I2a2 S17250- ima tamo izvorište, unatoč tome što postoje neke kasnije promjene i mutacije odnosno razlike između svakog I2a2 dinarica...........

http://i2aproject.blogspot.com/2014/09/latest-i-p37-haplotree.html

Poslednja izmena:
ti si mi naveo podatak iz 2010 o polissju a ja ti navodim podatak iz 2011

In 2011 Nordtvedt has confirmed I-L69.2 is not older than 2,800 years.[18] In his last comments about Haplogroup I tree and the conjectured spread map, he locates the start of the I-L69.2 lineage around the middle course of the Vistula....,,

Опет износиш бесмислице. Одакле ти ово? Вероватно са википедије или неког другог сајта где је тако нешто написао неко попут тебе, неки наивни читач мапа. Ако тврдиш да је Нортвед то заиста рекао, одговори ми на питање како је то установио.

Осим тога, шта ти је ово I-L69.2. То је нека праисторијска ознака која се већ одавно више не користи (тог SNP-а нема ни на ISOGG), при чему I-L69.2 није исто што и I2a1b-Dinaric јер, на пример, I-L69.2 укључује и Disles.

Такође, кажи ти мени да ли су уопште постојали Хрвати пре 2800 година?

iz 2014 imamo podatak ovaj.....

So far, most or all of those who are negative for S17250 have patrilineage originating near the Carpathians, particularly southeastern Poland and extreme western Ukraine. That pattern may change with more sampling, of course.

From: Bernie Cullen I2 Group Administrator

znam da još nisu utvrđeni haplotipi za svaki dinaric ako će uopće biti utvrđeni, ja logično mogu reći da je taj I2a2 S17250- izvorišni svim ostalim dinaricima.........moguće da griješim ali u budućnosti ćemo znati dali sam bio u pravu..............ja ne glumim nekog pametnjakovića već idem putem logike s obzirom da izravne informacije nemam............

Бесмислице се настављају. Шта ти знаш о S17250? Не знаш ништа, чак још увек не знаш ни то да S17250- није SNP и да "I2a2 S17250-" није никаква хаплогрупа, иако сам ти на то већ скренуо пажњу, али ти ипак настављаш са глупостима. Има ли краја тим бесмислицама? Намераваш ли некада да укључиш мозак и размислиш о ономе што пишеш?

Опет износиш бесмислице. Одакле ти ово? Вероватно са википедије или неког другог сајта где је тако нешто написао неко попут тебе, неки наивни читач мапа. Ако тврдиш да је Нортвед то заиста рекао, одговори ми на питање како је то установио.

Осим тога, шта ти је ово I-L69.2. То је нека праисторијска ознака која се већ одавно више не користи (тог SNP-а нема ни на ISOGG), при чему I-L69.2 није исто што и I2a1b-Dinaric јер, на пример, I-L69.2 укључује и Disles.

Такође, кажи ти мени да ли су уопште постојали Хрвати пре 2800 година?

Бесмислице се настављају. Шта ти знаш о S17250? Не знаш ништа, чак још увек не знаш ни то да S17250- није SNP и да "I2a2 S17250-" није никаква хаплогрупа, иако сам ти на то већ скренуо пажњу, али ти ипак настављаш са глупостима. Има ли краја тим бесмислицама? Намераваш ли некада да укључиш мозак и размислиш о ономе што пишеш?

najpametniji............ I2a2 haplotip sa negativnim S17250- ima izvorište u jugoistočnoj poljskoj..............možda je to bila prašina na uzorku krvi u labaratoriju ali i dalje ima izvorište u jugoistočnoj poljskoj..........

kužiš.......jeli haplotip nije haplotip jeli mutacija nije mutacija jeli prašina nije prašina kakve to veze ima sa izvorištem istog... i dalje je izvorište u jugoistočnoj poljskoj.logika brate...........

course.

jesmo li sto puta vidjeli kartu gdje je dinaric star oko 2000 tisuće godina.............. koliko ti treba da shvatiš pametnjaković........

Tree and Map for Hg ..> 03-Feb-2014 20:47

jeli ti kužiš šta o genetici ili si neko dijete koje se dosađuje na netu.................... ni ne treba postojati bijela hrvatska prije 2500 godina, jer da bi se uspostavilo da je neki haplotip došao od nekuda mora se naći stariji tip istog.........a taj stariji je star oko 2500 godina na tom području...dali si ti neki automehaničar pa ne razumiješ...........prije 2500 godina tko zna koja je država tamo bila, u tu su državu došli iz neke druge države pa sve do anatolije i kavkaza kada smo skupljali lubenice po livadama prije 20 tisuća godina i promijenili 100 imena...............ja ti govorim o dolasku dinarskog gena iz bijele hrvatske....

još jednom da shvatiš...da bi se utvrdilo da naš hrvatski dinarski gen dolazi iz južne poljske i zapadne ukrajine tamo se treba naći starija mutacija istog haplotipa odnosno haplotip koji prethodi istom i taj je logično stariji...............kada je točno nastala naša mutacija hrvatskog dinarskog gena moguće prije 1700 godina vjerovatno u prvih par sto godina te mutacije nije postojala bijela hrvatska ali je kroz određenih 400 do 700 godina tamo je ista postojala i to baš u vrijeme seobe hrvata na balkan sa tog područja odnosno egzistiranja bijele hrvatske.............

To ovisi o tome što je pitanje. U tom slučaju, izračun je u cijelom istočne Europe, jer podaci pokazuju da je, primjerice, u svim zemljama istočne Europe, od Grčke do Baltika, haplotip grupa I2a1b3-L161 (vidjeti. Tablica), a zapravo dominantna u njezinim subclades I2a1b3a- L147.2 gotovo svi vuku genealogiju od zajedničkog pretka koji je živio prije oko 2300 godina. KLJOSOV 2013

na jednoj stranici je I2a2 dinaric
ovdje je I2a1b3a - L147,2 to bi bilo službeno

na karti kena nordvedta je L147 smješten u poljsku i od tuda ide strelica u hrvatsku..............to znači da je taj L147 star ako je vjerovati kljosovu oko 2300 godina i po tome uopće znamo da je naš hrvatski dinarski gen došao od tamo.....logično je to starija mutacija....prema tome naš bi hrvatski dinarski gen morao biti mlađi, sada koliko nije mi poznato............ali to ti je logika....ne trebam biti automehaničar kao ti da glumim sada neku pamet ovdje.......

na ken nordvedtovoj karti prije dinarica je CTS5966 koji imaju svi I2a2 na FAMILY TREE DNA za I2 te bi to značilo da imaju porijeklo u istom haplotipu....dali će se to mjenjati vjerovatno hoće ali to ti je za sada pametni..........

Poslednja izmena:
najpametniji............ I2a2 haplotip sa negativnim S17250- ima izvorište u jugoistočnoj poljskoj..............možda je to bila prašina na uzorku krvi u labaratoriju ali i dalje ima izvorište u jugoistočnoj poljskoj..........

kužiš.......jeli haplotip nije haplotip jeli mutacija nije mutacija jeli prašina nije prašina kakve to veze ima sa izvorištem istog... i dalje je izvorište u jugoistočnoj poljskoj.logika brate...........

...........

...........

Чини ми се да си се много уморио брате, изгледа да је ово превише за тебе. Мислим да би било најбоље да попијеш лекић и мало одспаваш...

Чини ми се да си се много уморио брате, изгледа да је ово превише за тебе. Мислим да би било најбоље да попијеш лекић и мало одспаваш...

gle nisam ja kriv što dinarski gen dolazi iz bijele hrvatske.... ti ako misliš dokazati suprotno pa daj se malo umori nemoj popiti lekić za spavanje i objasni nam pravu istinu...........ti pojima nemaš o ničemu samo znaš ispravljati neku pogrešku koja uopće ne utječe na stvarno stanje...........da porijeklom ste hrvati i šta sada pa nije kraj svijeta.............znam da je to tragedija za srbiju ali šta bi ja sada trebao skočiti sa savskog mosta u dunav...........ove vaše priče kada čovjek čita ne znaš dali bi se smijao ili plakao........

Haha,sve dinaric hrvati,poslije naseljavanja na jadran isli su dalje prema bosni ,Crnoj Gori,Srbiji,Makedoniji,Grckoj.hahaha jesi li svjestan kakve gluposti pises.To sto su preci jednog dijela danasnjih muslimana i Hrvata nekada pripadali srpskom etnickom korpusu ne znaci da ste danas manje Hrvati ili bosnjaci.I zato se opusti malo, imaj postovanja prema sebi i ne provaljuj se kada to sto ti pises nema veze sa svim dosadasnjim istrazivanjima i ne znam kako ti nije cudno da takva glupost nikome nije pala napamet osim tebi na bilo kojem forumu na svijetu....:)

gle nisam ja kriv što dinarski gen dolazi iz bijele hrvatske.... ti ako misliš dokazati suprotno pa daj se malo umori nemoj popiti lekić za spavanje i objasni nam pravu istinu...........ti pojima nemaš o ničemu samo znaš ispravljati neku pogrešku koja uopće ne utječe na stvarno stanje...........da porijeklom ste hrvati i šta sada pa nije kraj svijeta.............znam da je to tragedija za srbiju ali šta bi ja sada trebao skočiti sa savskog mosta u dunav...........ove vaše priče kada čovjek čita ne znaš dali bi se smijao ili plakao........

Полако брале, не жести се! Само гутнеш једну малу таблетицу, одлалаш мало, и после ће бити боље...

Можда ћеш после, одморан, и мало боље да размишљаш, можда ти мисли неће бити тако збркане као сада... Можда... :think:

Nerealno je bilo šta zaključivati na osnovu ovako malo podataka.

Nikakav predak nije utvrđen u južnoj Poljskoj.
I2a1 imamo u Vinkovcima iz perioda Starčevačke kulture. Za očikivati je da je blizak rođak današnjem balkanskom I2a.

Od lepenskog Vira, ovde je prisutan Brno - Pešmost kromanjonski tip, koji se meša sa robusnim mediterancem i daje današnja dva dinarska antropološka tipa.
Verovatno je u pitanju I2a - G2a kombinacija. Možda i J2b (mediteranac).
А на основу колико података ти закључијеш, леба ти?

"I2a1 imamo u Vinkovcima iz perioda Starčevačke kulture. Za očikivati je da je blizak rođak današnjem balkanskom I2a." Јел' то очекујеш на основу неког обиља података? Где су ти подаци да их и ми мало преберемо.

Тај I2a1 из Винковаца је P37.2. Ближи рођаци данашњем балканском I2a1 од тог из Винковаца су свакако они I2a1b из Луксембурга и Мотале, они су M423.
Na osnovu čega zaključuješ da Vinkovački I2a1 nije I2a1b?
...
Pratimo fizičku antropologiju.
U Švedsku naseljavali mezolitski lovci, koji su iz Polablja pratili sezonske migracije Irvasa. Oni su I2a1b.
Brno peštmost kromanjonski tip, isti onaj koga imamo u Lepenskom viru.

Iliri u hrvatskom primoriju su dolikefalni glacijalni meditgeranci.
Dinarci se šire iz današnje Srbije.
U Viminacijumu imamo oba tipa dinarca, brahikefalnog i mezokefalnog, robusnog.
...
Može se postaviti pitanje da li jeovde nekada bilo i nekih drugih I2a1 podgrupa, I2a M26 npr.
Mada, gledajući današnju raspodelu, verovatnoća za ovo je minorna.

Poslednja izmena:
Na osnovu čega zaključuješ da Vinkovački I2a1 nije I2a1b?
...
Pratimo fizičku antropologiju.
U Švedsku naseljavali mezolitski lovci, koji su iz Polablja pratili sezonske migracije Irvasa. Oni su I2a1b.
Brno peštmost kromanjonski tip, isti onaj koga imamo u Lepenskom viru.

Iliri u hrvatskom primoriju su dolikefalni glacijalni meditgeranci.
Dinarci se šire iz današnje Srbije.
U Viminacijumu imamo oba tipa dinarca, brahikefalnog i mezokefalnog, robusnog.

Рекао сам да Винковачки I2a1 јесте P37.2, нисам рекао да није I2a1b, као што ни ти не можеш да кажеш да јесте I2a1b, јер то није утврђено. Не знам ни зашто би ти био убеђен да Винковачки I2a1 јесте I2a1b. Колико се сећам, у Мотали поред два хаплотипа I2a1b-M423 имамо и I2a1-P37.2 који је негативан на све остале касније мутације. Одакле знаш да такав хаплотип није могао постојати у Винковцима, у оквиру старчевачке културе.

Необично ми је то са каквом сигурношћу ти изручиш неки невероватан сценарио, као да си снимао филм о мезолитским ловцима и заједно са њима "пратио сезонску миграцију ирваса из Полабља у Шведску".

Poslednja izmena:
Рекао сам да Винковачки I2a1 јесте P37.2, нисам рекао да није I2a1b, као што ни ти не можеш да кажеш да јесте I2a1b, јер то није утврђено. Не знам ни зашто би ти био убеђен да Винковачки I2a1 јесте I2a1b. Колико се сећам, у Мотали поред два хаплотипа I2a1b-M423 имамо и I2a1-P37.2 који је негативан на све остале касније мутације. Одакле знаш да такав хаплотип није могао постојати у Винковцима, у оквиру старчевачке културе.

Необично ми је то са каквом сигурношћу ти изручиш неки чудан сценарио, као да си снимао филм о мезолитским ловцима и заједно са њима "пратио сезонску миграцију ирваса из Полабља у Шведску".
Ima jedna emisija na Hisrory -ju koje govori o naseljavanju severne Nemačke, iz Polablja. Lovci prate sezonska kretanja Irvasa. Pre toga imamo drugi rasni tip (i drugu kulturu), koji je izumro, a koji je došao sa zapada.

Što se tiče I2a1b, nisam reko I2a1b, već sam rekao njegov blizak rođak današnjem. Teško da imamo I2a1a.
Izgleda da u starijim uzorcima imamo veću raznovrsnost nego u savremenim.
Uska grla muške populacije.

Poslednja izmena:
Ima jedna emisija na Hisrory -ju koje govori o naseljavanju severne Nemačke, iz Polablja. Lovci prate sezonska kretanja Irvasa.

Ето, знао сам да си нешто снимао! :)

Što se tiče I2a1b, nisam reko I2a1b, već sam rekao njegov blizak rođak današnjem. Teško da imamo I2a1a. Pre toga imamo drugi rasni tip (i drugu kulturu), koji je izumro, a koji je došao sa zapada.

Ја не бих баш рекао да је I2a1 тако близак рођак I2a1b, а посебно не данашњем I2a1b-Din. Не видим зашто би тај I2a1 морао бити I2a1а уколико није I2a1b, може да буде и I2a1*, мислим да су и такви налажени.

Izgleda da u starijim uzorcima imamo veću raznovrsnost nego u savremenim.
Uska grla muške populacije.

Не морају да буду уска грла мушке популације. Видео си да је бар два пута у европској праисторији дошло до скоро комплетне смене популација, то се показало не само са аспекта Y-DNA већ и са аспекта mtDNA и aDNA.

Abstract

Contemporary inhabitants of the Balkan Peninsula belong to several ethnic groups of diverse cultural background. In this study, three ethnic groups from Bosnia and Herzegovina - Bosniacs, Bosnian Croats and Bosnian Serbs - as well as the populations of Serbians, Croatians, Macedonians from the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegrins and Kosovars have been characterized for the genetic variation of 660 000 genome-wide autosomal single nucleotide polymorphisms and for haploid markers. New autosomal data of the 70 individuals together with previously published data of 20 individuals from the populations of the Western Balkan region in a context of 695 samples of global range have been analysed. Comparison of the variation data of autosomal and haploid lineages of the studied Western Balkan populations reveals a concordance of the data in both sets and the genetic uniformity of the studied populations, especially of Western South-Slavic speakers. The genetic variation of Western Balkan populations reveals the continuity between the Middle East and Europe via the Balkan region and supports the scenario that one of the major routes of ancient gene flows and admixture went through the Balkan Peninsula.
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0105090#pone-0105090-g003

Ovo zaslužuje da mu se posveti pažnja.

Abstract

Contemporary inhabitants of the Balkan Peninsula belong to several ethnic groups of diverse cultural background. In this study, three ethnic groups from Bosnia and Herzegovina - Bosniacs, Bosnian Croats and Bosnian Serbs - as well as the populations of Serbians, Croatians, Macedonians from the former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegrins and Kosovars have been characterized for the genetic variation of 660 000 genome-wide autosomal single nucleotide polymorphisms and for haploid markers. New autosomal data of the 70 individuals together with previously published data of 20 individuals from the populations of the Western Balkan region in a context of 695 samples of global range have been analysed. Comparison of the variation data of autosomal and haploid lineages of the studied Western Balkan populations reveals a concordance of the data in both sets and the genetic uniformity of the studied populations, especially of Western South-Slavic speakers. The genetic variation of Western Balkan populations reveals the continuity between the Middle East and Europe via the Balkan region and supports the scenario that one of the major routes of ancient gene flows and admixture went through the Balkan Peninsula.
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0105090#pone-0105090-g003

Ovo zaslužuje da mu se posveti pažnja.

rezultati kažu da nije imalo smisla razbijati SFRJ jer je to sve jedna te ista genetika...južnoslovenski klaster...

a s obzirom da je i jezik isti, vidimo da je jedina razlika između južnoslovenskih naroda bila religija.....
ratovi su i bili verski...ratovali su katolici sa pravoslavcima, pravoslavci sa muslimanima i u manjoj meri katolici sa muslimanima...
nije bilo ratova između katolika i katolika, ili pravoslavaca i pravoslavaca, doduše bilo je u Bosni rata između muslimana i muslimana...

tzv. nacionalizam malih razlika ...
a svi su živeli bolje u bivšoj SFRJ...sad su svi ti narodi samo kolonije praktično bez vojske i bez svoje ekonomije...
šta ti je ljudska glupost...čudo...

Konačno imamo mtDNA sliku Srba.
Rezultati su začuđujući. Veoma retke HG. One češće, veza sever - jug. Ima razlike u odnosu na druge populacije, posebno Hrvate (imaju H3, H11, H7).

H5 (3 kom kod Srba), najviše podgrupa H5*. H5 Indetifikovana u minojskoj kulturi. Moram da kažem da sam ovu podgrupu odavno povezao sa Srbima i sa I2a Y hg.
H1c (4), H1c*
H13a1a1a, H13a1a indetifikovana u minojskoj kulturi.
H9(2), kod nas i u Velsu
U4(4), U4c1a, U4 indetifikovana u starčevačkoj kulturi.
J1c(3), jedna od vodećih u starčevačkoj kulturi.
V(4), V*, i V je starčevačka,
K (starčevačka), K1a13,
W (starčevačka), W1c
H*, H1*
U5a1 samo jedan.
T1a1*, T1a prisutna u starčevačkoj kulturi.
...
Po ženskoj liniji ne mogu da uočim razliku između kosovskih Albanaca i Srba.

Poslednja izmena:
Konačno imamo mtDNA sliku Srba.
Rezultati su začuđujući. Veoma retke HG. One češće, veza sever - jug. Ima razlike u odnosu na druge populacije, posebno Hrvate.

H5 (6 kom kod Srba, ima je i kod ostalih u Bosni), najviše podgrupa H5*. H5 Indetifikovana u minojskoj kulturi. Moram da kažem da sam ovu podgrupu odavno povezao sa Srbima i sa I2a Y hg.
...

А од када је H5 "повезана" са I2a Y-DNA хаплогрупом? У мезолиту није била.

И кажи ми, бога ти, где пронађе тих 6 комада H5? Шта си све рачунао?

rezultati kažu da nije imalo smisla razbijati SFRJ jer je to sve jedna te ista genetika...južnoslovenski klaster...

a s obzirom da je i jezik isti, vidimo da je jedina razlika između južnoslovenskih naroda bila religija.....
ratovi su i bili verski...ratovali su katolici sa pravoslavcima, pravoslavci sa muslimanima i u manjoj meri katolici sa muslimanima...
nije bilo ratova između katolika i katolika, ili pravoslavaca i pravoslavaca, doduše bilo je u Bosni rata između muslimana i muslimana...

tzv. nacionalizam malih razlika ...
a svi su živeli bolje u bivšoj SFRJ...sad su svi ti narodi samo kolonije praktično bez vojske i bez svoje ekonomije...
šta ti je ljudska glupost...čudo...

Ne, možda smo slična genetika, ali se ne radi o tome. Radi se o kulturološkim razlikama. Srbi su ponosni, drčni i slobodoljubivi (neko će reći budale, piš... uz vetar), Hrvati prilično iskompleksirani (konvertiti), lukavi i proračunati (ali i ponosni), a o Muslimanima ne treba trošiti reči (samo interes). Čast izuzecima!

P.S. Nisam nacionalista i ne mrzim nikoga!

А од када је H5 "повезана" са I2a Y-DNA хаплогрупом? У мезолиту није била.
Bila je, ali još nije otkrivano gde.
Zanimljiva je današnja raspodela:
https://www.familytreedna.com/public/mtdna_h5/default.aspx?section=mtmap
http://www.eupedia.com/forum/threads/29208-New-map-of-mtDNA-haplogroup-H5

И кажи ми, бога ти, где пронађе тих 6 комада H5? Шта си све рачунао?
Kosovo je Srbija :)
Pravio sam analizu gde sam dodao i kosovare uz pretpostavku da su majke kosovskih Albanaca Srpkinje, pa sam greškom preneo taj podatak.
Izgleda da su Šiptari iskoristili Kosovski boj i Tursku vladavinu. A došli su bez žena.

Poslednja izmena:
Dakle, rane naznake ukazuju da slovenska populacija Jadrana ne ide preko češkog ogranka, već direktno od svog poljskog izvornika i mogu da se opkladim da će se tako i potvrditi kada statistički značajan broj I2a1b ljudi poreklom iz jadranskog sliva bude uradio test na neke od novih najdubljih SNP-ova (dubljih od S17250 za koji postaje izgledno da će činiti ubedljivu većinu jadranske I2a1b populacije).

Drugim rečima, ukazuju se sledeće osnovne mogućnosti:
1. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Poljske u 7. veku, a manja grupa (davnije odvojena od poljske grupe) iz Češke početkom 8. veka.
2. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Češke u 9. veku (onda mora da se prepiše ovo malo zvanične istorije o doseljavanju Slovena na Jadran).

Uz to, treba pomenuti i da u Češkoj nema velike koncentracije I2a1b, već deluje kao malo usamljeno ostrvo naspram poljsko-ukrajinske grupe, pa bi bilo dodatno teško da ovolika jadranska populacija nastane od malog broja iz Češke i to za manje vremena, nasuprot od većeg broja iz Poljske i to u dužem vremenu.

Синиша Јерковић: Y-днк хаплогрупа I2 мај 26, 2014, 01:53:14

evo tu je potvrda moje tvrdnje da naš hrvatski dinarski gen dolazi iz bijele hrvatske te smo svi porijeklom hrvati..............to sam ja već ranije skužio logikom i malo pameti šta imam u glavi pa je ovo samo potvrda od vaših ljudi............. vi tu na forumu ili ništa ne znate ili se bojite reći da dinarik ima izvorište u bijeloj hrvatskoj i da je porfirogenetova tvrdnja o tome da su hrvati došli u dalmaciju ilirik i panoniju istinita............

course.

Date: Tue, 20 May 2014 14:51:00 -0500
References: <mailman.2574.1400608393.30058.y-dna-haplogroup-
From: Bernie Cullen

a zapravo dominantna u njezinim subclades I2a1b3a- L147.2 gotovo svi vuku genealogiju od zajedničkog pretka koji je živio prije oko 2300 godina.

KLJOSOV 2013........

nema tu mudrovanja dovoljno je popiti malo tabletica protiv spavanja i logika............ali ovo sam ja znao i 2010 kada je nordvedt naglasio da dinarski gen potječe iz južne poljske i zapadne ukrajine...........nema se tu šta puno mijenjati.........moguća je jedinio kakva promjena na balkanu ali izvorište je i tada bijela hrvatska..............zato se vi kvazi stručnjaci rađe hvatajte automehanike.............:hahaha:

Dakle, rane naznake ukazuju da slovenska populacija Jadrana ne ide preko češkog ogranka, već direktno od svog poljskog izvornika i mogu da se opkladim da će se tako i potvrditi kada statistički značajan broj I2a1b ljudi poreklom iz jadranskog sliva bude uradio test na neke od novih najdubljih SNP-ova (dubljih od S17250 za koji postaje izgledno da će činiti ubedljivu većinu jadranske I2a1b populacije).

Drugim rečima, ukazuju se sledeće osnovne mogućnosti:
1. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Poljske u 7. veku, a manja grupa (davnije odvojena od poljske grupe) iz Češke početkom 8. veka.
2. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Češke u 9. veku (onda mora da se prepiše ovo malo zvanične istorije o doseljavanju Slovena na Jadran).

Uz to, treba pomenuti i da u Češkoj nema velike koncentracije I2a1b, već deluje kao malo usamljeno ostrvo naspram poljsko-ukrajinske grupe, pa bi bilo dodatno teško da ovolika jadranska populacija nastane od malog broja iz Češke i to za manje vremena, nasuprot od većeg broja iz Poljske i to u dužem vremenu.

Синиша Јерковић: Y-днк хаплогрупа I2 мај 26, 2014, 01:53:14

evo tu je potvrda moje tvrdnje da naš hrvatski dinarski gen dolazi iz bijele hrvatske te smo svi porijeklom hrvati..............to sam ja već ranije skužio logikom i malo pameti šta imam u glavi pa je ovo samo potvrda od vaših ljudi............. vi tu na forumu ili ništa ne znate ili se bojite reći da dinarik ima izvorište u bijeloj hrvatskoj i da je porfirogenetova tvrdnja o tome da su hrvati došli u dalmaciju ilirik i panoniju istinita............

course.

Date: Tue, 20 May 2014 14:51:00 -0500
References: <mailman.2574.1400608393.30058.y-dna-haplogroup-
From: Bernie Cullen

a zapravo dominantna u njezinim subclades I2a1b3a- L147.2 gotovo svi vuku genealogiju od zajedničkog pretka koji je živio prije oko 2300 godina.

KLJOSOV 2013........

nema tu mudrovanja dovoljno je popiti malo tabletica protiv spavanja i logika............ali ovo sam ja znao i 2010 kada je nordvedt naglasio da dinarski gen potječe iz južne poljske i zapadne ukrajine...........nema se tu šta puno mijenjati.........moguća je jedinio kakva promjena na balkanu ali izvorište je i tada bijela hrvatska..............zato se vi kvazi stručnjaci rađe hvatajte automehanike.............:hahaha:
Gluposti.
Ovo što si naveo nisu naučni radovi. Daj linkove na naučne radove.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back