Dakle, rane naznake ukazuju da slovenska populacija Jadrana ne ide preko češkog ogranka, već direktno od svog poljskog izvornika i mogu da se opkladim da će se tako i potvrditi kada statistički značajan broj I2a1b ljudi poreklom iz jadranskog sliva bude uradio test na neke od novih najdubljih SNP-ova (dubljih od S17250 za koji postaje izgledno da će činiti ubedljivu većinu jadranske I2a1b populacije).
Drugim rečima, ukazuju se sledeće osnovne mogućnosti:
1. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Poljske u 7. veku, a manja grupa (davnije odvojena od poljske grupe) iz Češke početkom 8. veka.
2. većina jadranskih I2a1b dolazi iz Češke u 9. veku (onda mora da se prepiše ovo malo zvanične istorije o doseljavanju Slovena na Jadran).
Uz to, treba pomenuti i da u Češkoj nema velike koncentracije I2a1b, već deluje kao malo usamljeno ostrvo naspram poljsko-ukrajinske grupe, pa bi bilo dodatno teško da ovolika jadranska populacija nastane od malog broja iz Češke i to za manje vremena, nasuprot od većeg broja iz Poljske i to u dužem vremenu.
Синиша Јерковић: Y-днк хаплогрупа I2 мај 26, 2014, 01:53:14
evo tu je potvrda moje tvrdnje da naš hrvatski dinarski gen dolazi iz bijele hrvatske te smo svi porijeklom hrvati..............to sam ja već ranije skužio logikom i malo pameti šta imam u glavi pa je ovo samo potvrda od vaših ljudi............. vi tu na forumu ili ništa ne znate ili se bojite reći da dinarik ima izvorište u bijeloj hrvatskoj i da je porfirogenetova tvrdnja o tome da su hrvati došli u dalmaciju ilirik i panoniju istinita............
So far, most or all of those who are negative for S17250 have patrilineage
originating near the Carpathians, particularly southeastern Poland and
extreme western Ukraine. That pattern may change with more sampling, of
course.
Date: Tue, 20 May 2014 14:51:00 -0500
References: <mailman.2574.1400608393.30058.y-dna-haplogroup-
From: Bernie Cullen
a zapravo dominantna u njezinim subclades I2a1b3a- L147.2 gotovo svi vuku genealogiju od zajedničkog pretka koji je živio prije oko 2300 godina.
KLJOSOV 2013........
nema tu mudrovanja dovoljno je popiti malo tabletica protiv spavanja i logika............ali ovo sam ja znao i 2010 kada je nordvedt naglasio da dinarski gen potječe iz južne poljske i zapadne ukrajine...........nema se tu šta puno mijenjati.........moguća je jedinio kakva promjena na balkanu ali izvorište je i tada bijela hrvatska..............zato se vi kvazi stručnjaci rađe hvatajte automehanike.............