Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
prijatelju, ja nisam pio kafu s njima pa da ti to potvrdim iz prve ruke. "Verovatno" znaci, u skladu sa saznanjima koje posedujem. Sto su ona tacnija, verovatnost je veca.
takav mi odgovor ništa ne znači. za tu opciju sam znao. mene je zanimao odgovor nekoga ko zna više o poreklu nosilca DIN-n na peloponezu. tamo bi mogao biti bliski rodjak DIN-s. zgodno mesto da preživi desetkovanja i rima i avara. mislim, u slučaju, da je boravio pre 7 veka na helmu.
koliko su to razliciti? razdvaja ih nekoliko stotina godina. Pri tome su ocigledno ziveli na relativno malom podrucju.
:eek: stvarno... nekako sam stekao utisak da je vremenska distanca barem milenijum - dva. nije sva krivica do mene. otkad su haplo grupe ušle u istoriju stalno se nešto menja.

i koliko tačno iznosi ta vremenska distanca izmedju DIN-s i njegovog najbližeg "rodjaka" u grani DIN-n?

Poslednja izmena:
ostalo u sećanju od neke prethodne diskusije... 1800-2500g. )

u svakom slučaju razlika postoji. pa bi se trebao dati valjan odgovor.

ako je predak DIN-s došao u 6-7 veku u okviru velike slovenske migracije treba se odgovoriti koji je proces doveo do toga da je danas prevladao svog "oca". u takvoj skupini po svoj logici stvari bi bio manjinski. pa taman bio star i 2500 godina.
videh na eupediji da je to pitanje starosti DIN-n na balkanu i dalje aktuelno. meni deluje neveorvatnim da je sirenje helena i rimljana moglo u potpunosti istrebiti stare evropljane.
ako bi DIN-s poticao od balkanske grane I2a onda bi ova prevaga DIN-s nad DIN-n delovala logično. prosto sačuvao se u tim oblastima. i odatle migrirao po ostatku evrope. pa ga naziv "slaveno-serbi" adekvatno opisuje.
Ako je moguće, uspostaviti ovakvu podlu, onda bih bele Srbe, koji žive nešto severnije od današnjeg etničkog prostora Srba, pre vezao sa Din N. I u primoriju je ima dosta.
No sve je ovo u sveri nagađanja. Ovde nauka nije dala svoj sud.
Isto sa proračunima starosti. Razlikuju se i za 300%.
Lično sam pre sklon da prihvatim ove starije datume.

Isto sa proračunima starosti. Razlikuju se i za 300%.
Lično sam pre sklon da prihvatim ove starije datume.
u okviru već postojećih uzoraka DIN-s bi trebao imati svog bliskog "rodjaka" u grani DIN-n od koga se po broju mutacija ne razlikuje puno.

to me zanimalo. pitao sam i niko ga ne navede.

ako ga zbilja nema onda je postradao. što bi isto bila informacija o poreklu. oblast u kojoj je živeo "otac" DIN-n bi bila s niskom varijansom.

u okviru već postojećih uzoraka DIN-s bi trebao imati svog bliskog "rodjaka" u grani DIN-n od koga se po broju mutacija ne razlikuje puno.

to me zanimalo. pitao sam i niko ga ne navede.

ako ga zbilja nema onda je postradao. što bi isto bila informacija o poreklu. oblast u kojoj je živeo "otac" DIN-n bi bila s niskom varijansom.

Pa zar nije pronadjen onaj poljak na FTDNA ?

nisam upoznat. samo jedan?

vdi. ako je varijansa DIN-n tamo značajna i ako je to zaista kolevka DIN-s onda bi se i danas trebao imati veliki broj bliskih rodjaka tamo. zar ne?

a, ako se ima malo... pre se može raditi o potomku imigranta iz docnijih vremena.. kao što su DIN-s po belorusiji...

Poslednja izmena:
Šta sa njim?
Pre koliko vremena su se odvojile ove dve grane?
...
U celoj Evropi imamo mešavinu raznih I2 podgrupa.
U srpskom etničkom prostoru dominira samo jedna.
Možda kulturno dominantna grupa, formirana u vreme ponovnog naseljavanja Evrope pre 9000, čija moć je je slomljena tek sa upadom R1a iz stepa, pre 4000g.
Ovo bi bilo usko grlo za I2a, koje je moglo očistiti razne rođačke podgrupe.
Možda.

Poslednja izmena:
Ne znam odakle ti to 1800 god. Za DIN S....

evo našao sam odakle mi. sa sajta poreklo.rs
Данас се хаплогрупа I2а М423 Dinaric дијели на двије основне гране, назване условно: Dinaric North иDinaric South .

Та подјела није дефинисана СНП мутацијом већ мутацијом на STR маркеру DYS 448, гдје North хаплотипови имају вриједност 20, а South вриједност 19.
South група је млађа и издвојила се из општег Dinaric прије 1800 година, на простору данашње југоисточне Пољске, гдје је и данас прилично заступљена.

Одатле је пратила миграцију словенских племена на запад преко јужне Пољске до Чешке, доње Аустрије, источне Баварске и Саксоније. Претпоставка је да сустари Срби који су први пут као народ поменути код Фредегара у 7. вијеку на простору данашње Саксоније носили између осталих ову хаплогрупу. Не само да је крај у југоисточној Пољској одакле су кренули познат као Бојковшчина, већ су се населили управо на подручју Бохемије и Баварске које су биле територије старог народа Боја по коме су добиле име. Онда нам постаје јасан и податак из дјела DAI Константина Порфирогенита о доласку Срба на просторе Далмације из земље Боики у којој Срби живе од давнина. Простор западне Чешке и источне Баварске је по свој прилици простор Порфирогенитове Бијеле Србије у сусједству Франачке. Одатле су у Срби у 7. вијеку на позив византијског цара Ираклија доселили на подручје Паганије, Захумља, Конавала и Требиња и загорске Србије, а то је отприлике простор језгра српске средњевјековне државе. И данас на том простору, Херцеговине, југозападне Србије и западне Црне Горе, јужне Далмацијe хаплогрупа I2а М423 Dinaric South доминира са преко 70%. Друга варијанта DinaricNorth мигрирала је више у источном правцу, спуштајући се из прапостојбине у западној Украјини према југу, области доњег Дунава, мјешајући се тамо са антским племенима и заједно са њима и Аварима, прешла је Дунав и насељавала се више у источним и централним крајевима Балкана све до Пелопонеза. На овај начин учествовалa je у етногенези бугарског, македонског, али и грчког народа највише преко словенских племена Дреговића, Смољана, Велегезита, Берзита, Вајунита, Милинга и Језераца. Ова варијанта такође значајно је заступљена код Румуна и Молдаваца и претставља словенски елемент у њиховој етногенези што бројни словенски топоними у Молдавији и Влашкој доказују. Данас је I2 М423 Dinaric заступљен код Срба укупно у проценту од око 35% гдје је три четвртине South варијанта, а једна четвртина North варијанта. КатоличкиБуњевци су још једна типична Dinaric South популација, генетски много ближа Србима него Хрватима Истре, Покупља, Загорја и Славоније.
ako bi ovo bilo tačno nosilac DIN-S ne bi igrao nikakvu značajnu ulogu u 7 veku jer je bio malobrojan tada.

ali bi na prostoru jugoistočne poljske trebali pronaći mnoštvo njegovih bližih rodjaka od kojih se u 7 veku rastao.

attachment.php

evo pogledao sam mapu. ima nešto DIN-S tamo.

pa bi neko stručniji trebao dati odgovor i jesul to već poznati klasteri Din-S ili dugo tražena nešto starija braća Din-S.

Poslednja izmena:
evo našao sam odakle mi. sa sajta poreklo.rs

ako bi ovo bilo tačno nosilac DIN-S ne bi igrao nikakvu značajnu ulogu u 7 veku jer je bio malobrojan tada.

ali bi na prostoru jugoistočne poljske bi trebali pronaći mnoštvo njegovih bližih rodjaka od kojih se u 7 veku rastao.

evo pogledao sam mapu. ima nesto DIN-S i tamo.
pa bi neko strucniji trebao dati odgovor i jesul to vec poznati klasteri DIN-S ili nešto starija braća Din-S.

Ево ти један новији коментар аутора текста који си цитирао. Коментар се тиче два најновија СНП-a, S17250 и А356, у оквиру хаплогрупе I2a1b3a.

S17250 дијели постојећи Динарик на двије јасно одвојене групе, СНП потврђене. Та подјела је узводно од подјеле Сјевер-Југ од раније тј. сви Динарик Југ и дио Динарик Сјевер су S17250+, док је дио Динарик Сјевера S17250-.

А356 је низводно од S17250 и још је специфичнији и дефинише подјелу унтар хаплогрупе Динарик Југ, тј. има Динарик Југ хаплотипова који су А356- и који су А356+.

Географски А356+ је досад пронађен код чешких, њемачких и јужнословенских хаплотипа. Видјећемо шта ће донијети резултати људи који се буду тестирали убудуће.

Ево ти један новији коментар аутора текста који си цитирао. Коментар се тиче два најновија СНП-a, S17250 и А356, у оквиру хаплогрупе I2a1b3a.

mogao si dati link... pretraživačem sam morao doći do više detalja. autor pristupa pitanju racionalno i ravnopravno razmatra sve tri opcije. za razliku od nekih odje... )

1. tamo gde je kolevka DIN-s treba biti i danas značajan broj njegovih bliskih rodjaka. što pitanje njegovog rodnog zavičaja svodi najpre na pretraživanje po već postojećim bazama. treba tražiti klastere koji su tek nešto stariji od njega.

2. ako takve koncetracije nema onda treba isključiti oblasti poput poljske ili ukrajine jer te oblasti definitivno možemo smatrati pogodnim za opstanak srba/hrvata počev još od atilinog vremena. pa se, poznavajući koliko toliko istoriju, skoncetrisati na oblasti gde je moglo doći do značajne depopulacije proto-slovenskog stanovništva u poslednjih par milenijuma. i tu tražiti malobrojne preživele nosioce DIN-n bliske DIN-s.

3. kao takvima nemeću se najpre rubne granice "pra-slavije" (oblast današnjih slovenskih država). uključujući sam balkan/helm.

4. nebih sumnjao u porfirogenita u pogledu valjanosti vremenskog lociranja dogadjaja. ima njegov iskaz preklapanja sa drugim izvorima. najpre je to obračun samo-batovih i hor-batovih slovena sa avarima. tako gledano ideologem hrvati bi trebalo vezati za one slovene ili vojske koje je osnivač stare bugarske (Kubrat tj. HOR-BAT=visoki baton=visoki ban) poslao na iraklijev zahtev. pa stoga ajnhard, koji detaljno daje opis već formiranih/poznatih plemenskih imena s početka 9 stoleća , ne spominje hrvate ni kao plemensko ni kao narodno ime. ideologom će ući u upotrebu iza njegovog života. i kao takav se pojaviti u DAI. da li zbog zvanja vladajućeg staleškog sloja ili brdskog krajolika...da se ne rasplinjavam.

ajnhard ga zasigur ne beleži! ali zato nesumnjivo spominje sorabe kao vladare rimske dalmacije.

Poslednja izmena:
mogao si dati link... pretraživačem sam morao doći do više detalja. autor pristupa pitanju racionalno i ravnopravno razmatra sve tri opcije. za razliku od nekih odje... )

1. tamo gde je kolevka DIN-s treba biti i danas značajan broj njegovih bliskih rodjaka. što pitanje njegovog rodnog zavičaja svodi najpre na pretraživanje po već postojećim bazama. treba tražiti klastere koji su tek nešto stariji od njega.

2. ako takve koncetracije nema onda treba isključiti oblasti poput poljske ili ukrajine jer te oblasti definitivno možemo smatrati pogodnim za opstanak srba/hrvata počev još od atilinog vremena. pa se, poznavajući koliko toliko istoriju, skoncetrisati na oblasti gde je moglo doći do značajne depopulacije proto-slovenskog stanovništva u poslednjih par milenijuma. i tu tražiti malobrojne preživele nosioce DIN-n bliske DIN-s.

3. kao takvima nemeću se najpre rubne granice "pra-slavije" (oblast današnjih slovenskih država). uključujući sam balkan/helm.

4. nebih sumnjao u porfirogenita u pogledu valjanosti vremenskog lociranja dogadjaja. ima njegov iskaz preklapanja sa drugim izvorima. najpre je to obračun samo-batovih i hor-batovih slovena sa avarima. tako gledano ideologem hrvati bi trebalo vezati za one slovene ili vojske koje je osnivač stare bugarske (Kubrat tj. HOR-BAT=visoki baton=visoki ban) poslao na iraklijev zahtev. pa stoga ajnhard, koji detaljno daje opis već formiranih/poznatih plemenskih imena s početka 9 stoleća , ne spominje hrvate ni kao plemensko ni kao narodno ime. ideologom će ući u upotrebu iza njegovog života. i kao takav se pojaviti u DAI. da li zbog zvanja vladajućeg staleškog sloja ili brdskog krajolika...da se ne rasplinjavam.

ajnhard ga zasigur ne beleži! ali zato nesumnjivo spominje sorabe kao vladare rimske dalmacije.

Кажи ми какве везе са Синишом има ово што ти тврдиш?

tekst koji si dao moj pretraživač je pronašao na ovom linku:
http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=23.135;wap2
pošavši od te diskusije od 13.06.2014 napisao sam taj post.

Пошао си од дискусије човека (под псеудонимом "damyanovich") који, грубо речено, покушава да прикрије чињеницу да велики број данашњих DinS Хрвата јесу покатоличени Срби. Прочитај његове постове па сам процени.

Poslednja izmena:
Пошао си од дискусије човека (под псеудонимом "damyanovich") који, грубо речено, покушава да прикрије чињеницу да велики број данашњих DinS Хрвата јесу покатоличени Срби. Прочитај његове постове па сам процени.

Znam da pojedini Hrvati koji procitaju nesto ovakvo automatski dobijaju ospice ali u tome ima dosta istine. Jedino bih stavio malu rezervu na termin "pokatoliceni Srbi". Obicno se odnosi na Srbe koji su zadnjih nekoliko stotina godina presli sa pravoslavlja na katolicizam. Medjutim, po mom misljenju postoji jedan drugi sloj prvobitnih etnickih Srba koji nikada i nisu prelazili sa pravoljavlja na katolicanstvo, vec su postali Katolici od danih vremena dolaska juznih Slovena na Balkan. To se prvenstveno odnosi na juznu Dalmaciju. Istine radi, medju danasnjim Srbima takodje postoji jedan sloj izvornih etnickih Hrvata ali je on velicinom znatno manji od ovog prvog sloja. Uostalom, trebamo se strpiti jos nekoliko godina i rezultati testova ce izvesti stvari na cistac.

Znam da pojedini Hrvati koji procitaju nesto ovakvo automatski dobijaju ospice ali u tome ima dosta istine. Jedino bih stavio malu rezervu na termin "pokatoliceni Srbi". Obicno se odnosi na Srbe koji su zadnjih nekoliko stotina godina presli sa pravoslavlja na katolicizam. Medjutim, po mom misljenju postoji jedan drugi sloj prvobitnih etnickih Srba koji nikada i nisu prelazili sa pravoljavlja na katolicanstvo, vec su postali Katolici od danih vremena dolaska juznih Slovena na Balkan. To se prvenstveno odnosi na juznu Dalmaciju. Istine radi, medju danasnjim Srbima takodje postoji jedan sloj izvornih etnickih Hrvata ali je on velicinom znatno manji od ovog prvog sloja. Uostalom, trebamo se strpiti jos nekoliko godina i rezultati testova ce izvesti stvari na cistac.

Уочио сам и сам да нисам био најпрецизнији, али нисам имао времена да исправим свој пост. Хвала ти што си то испрецизирао, апсолутно се слажем са свим што си написао.

…koliko sam uspeo da shvatim u celoj Evropi preovladjuju 3 ili 4 markera........ glavni su I koji je starosedelacki i R1a i R1b……mi Balkanci imamo najvise tog I kojeg takodje imaju I Svedjani I Norvežani……još sam uspeo da skapiram da su se Skandinavci odvojili sa Balkana pre 5000 godina i zapalili na sever…..e sad zašto su to uradili ……hebem li ga……..ono što mi je posebno drago je da gotovo nemamo nikakve genetske sličnosti sa Turcima, tako da niko vise ne može da nas drka po tom pitanju :mrgreen:…….verovatno bi još Hitler veoma popizdeo da je mogao da radi istraživanja jer se pokazalo da kod Nemaca ima dosta poklapanja sa Slovenima I Ircima a mnogo manje sa Skandinavcima, kako je on želeo I tvrdio………e sad ako ti markeri ukazuju na period I kretanja od pre par hiljada godina i ako je jasno da svi narodi Evrope imaju sličan genetski material kako je onda moguće svesti raspravu na Srbe I Hrvate i ostale savremene nacije ………ono ne sumnjam da su Hrvati pokatoličeni Srbi :mrgreen: ali to genetikom nije moguće utvrditi zar ne?........:)

…koliko sam uspeo da shvatim u celoj Evropi preovladjuju 3 ili 4 markera........ glavni su I koji je starosedelacki i R1a i R1b……mi Balkanci imamo najvise tog I kojeg takodje imaju I Svedjani I Norvežani……još sam uspeo da skapiram da su se Skandinavci odvojili sa Balkana pre 5000 godina i zapalili na sever…..e sad zašto su to uradili ……hebem li ga……..ono što mi je posebno drago je da gotovo nemamo nikakve genetske sličnosti sa Turcima, tako da niko vise ne može da nas drka po tom pitanju :mrgreen:…….verovatno bi još Hitler veoma popizdeo da je mogao da radi istraživanja jer se pokazalo da kod Nemaca ima dosta poklapanja sa Slovenima I Ircima a mnogo manje sa Skandinavcima, kako je on želeo I tvrdio………e sad ako ti markeri ukazuju na period I kretanja od pre par hiljada godina i ako je jasno da svi narodi Evrope imaju sličan genetski material kako je onda moguće svesti raspravu na Srbe I Hrvate i ostale savremene nacije ………ono ne sumnjam da su Hrvati pokatoličeni Srbi :mrgreen: ali to genetikom nije moguće utvrditi zar ne?........:)

Одакле теби идеја да су се "Скандинавци одвојили са Балкана пре 5000 година и запалили на север"? Најстарији хаплотипови су изоловани из старих костију управо у Скандинавији и у Луксембургу. Стари су преко 8000 година, и припадају управо хаплогрупи I.

Motala, Sweden
Mesolithic Hunter-Gatherers
c. 6000 BC
Motala males:
Motala 2: I* (P38+ , U179+ , L41+, M253-, L37-)
Motala 3: I2 (L68+, M258+, U179+, L181-, L417-)
Motala 9: I* (P38+, P40-)
Motala 12: I2a1b* (L178+, M423+, P37.2+, L460+, L68+, M170+, M258+, U179+, M359.2-, L621-)

Loschbour, Heffingen, Luxembourg
Mesolithic Hunter-Gatherer
c. 6220-5990 BC
I2a1b*: L178+, M423+, P37.2+, L460+, M438+, L68+, P38+, M170+, M359.2-, L161.1-, L621-

Source: Lazaridis, I. et al. (2013), Ancient human genomes suggest three ancestral populations for Europeans, pre-print online 23 December 2013.

https://maps.google.com/maps/ms?msid=213438250367785646910.0004c207cb41957c65816&msa=0&dg=feature

Одакле теби идеја да су се "Скандинавци одвојили са Балкана пре 5000 година и запалили на север"? Најстарији хаплотипови су изоловани из старих костију управо у Скандинавији и у Луксембургу. Стари су преко 8000 година, и припадају управо хаплогрупи I.

Motala, Sweden
Mesolithic Hunter-Gatherers
c. 6000 BC
Motala males:
Motala 2: I* (P38+ , U179+ , L41+, M253-, L37-)
Motala 3: I2 (L68+, M258+, U179+, L181-, L417-)
Motala 9: I* (P38+, P40-)
Motala 12: I2a1b* (L178+, M423+, P37.2+, L460+, L68+, M170+, M258+, U179+, M359.2-, L621-)

Loschbour, Heffingen, Luxembourg
Mesolithic Hunter-Gatherer
c. 6220-5990 BC
I2a1b*: L178+, M423+, P37.2+, L460+, M438+, L68+, P38+, M170+, M359.2-, L161.1-, L621-

Source: Lazaridis, I. et al. (2013), Ancient human genomes suggest three ancestral populations for Europeans, pre-print online 23 December 2013.

https://maps.google.com/maps/ms?msid=213438250367785646910.0004c207cb41957c65816&msa=0&dg=feature
...pa onda nisam dobro skapirao....ja sam mislio da Skandinavci imaju taj I2 koji se pre 5000 godina(izvor wikipedija) odvojio od nosilaca I koji je star 25000 godina i vezan je za Balkan........

...pa onda nisam dobro skapirao....ja sam mislio da Skandinavci imaju taj I2 koji se pre 5000 godina(izvor wikipedija) odvojio od nosilaca I koji je star 25000 godina i vezan je za Balkan........

Nisi ti kriv zbog toga. Za poslednju deceniju je toliko toga nagadjeno po pitanju genetike (pogotovo kod juznih Slovena) da pas s maslom to ne bi pojeo. Bolesni umovi ostrasceni primitivnim nacionalizmom pokusavaju u ovoj mladoj nauci naci nekakav oslonac za svoje ubogo shvatanje zivota. Zato ces naci stotine gluposti koje nemaju veze s vezom i coveku koji nije upucen u tematiku vrlo lako moze da se desi da uleti u polje zabluda.

Podaci koje je Kyrios dao govore interesantnu stvar da je I2a1 pre 8000 godina ziveo u danasnjoj Svedskoj, zajedno sa I1 ali je zanimljivo da ga sada tamo nema. Isto tako je ziveo i u danasnjem Luksemburgu, sada ga tamo nema. I2a1b ne mozes da mesas sa I1 posto su se oni razdvojili davno pre tog vremena. Ovo je odlican primer kako treba biti vise nego oprezan u tumacenju podataka o haplogrupama posto je ocigledno da je u proslosti vise puta dolazilo do smena celih populacija.

Pogledaj samo ovaj primer... Haplogrupa C, jedna od najstarijih cija se pojava datira na pre vise od 60000 godina

C%3DM130-Migration.jpg

Dakle, pocinje negde od Afganistana pa dalje na istok.. A gledaj sada ovo...

attachment.php

C-CTS11043 sw deli na C-M8 koja je karakteristicna za Japan i na C-V20, karakteristicnu za Evropu (ali u vrlo malim procentima). Pretpostavlja se da su oni u Evropu dosli jako davno, mnogo pre pojave haplogrupe I ali ih danas u Evropi ima prakticno samo u tragovima. A pretpostavka je da je C-CTS11043 nastao na istoku Kine, pa ti vidi kako su dosli do Evrope dok su se njihovi rodjaci kretali u potpuno suprotnom pravcu.

.

Nije fenomen što u je u srpskom etničkom prostoru najzastupljenija I2a Din HG.

Veći fenomen je što je u tom prostoru zastupljena samo ova od svih I2a podgrupa; za razliku od ostale Evrope.

:think:
...
"The Last Glacial Maximum (LGM) represents the most significant climatic event since the emergence of anatomically modern humans (AMH). In Europe, the LGM may have played a role in changing morphological features as a result of adaptive and stochastic processes. We use craniometric data to examine morphological diversity in pre- and post-LGM specimens. Craniometric variation is assessed across four periods—pre-LGM, late glacial, Early Holocene and Middle Holocene—using a large, well-dated, data set. Our results show significant differences across the four periods, using a MANOVA on size-adjusted cranial measurements. A discriminant function analysis shows separation between pre-LGM and later groups. Analyses repeated on a subsample, controlled for time and location, yield similar results. The results are largely influenced by facial measurements and are most consistent with neutral demographic processes. These findings suggest that the LGM had a major impact on AMH populations in Europe prior to the Neolithic."
http://www.nature.com/ncomms/2014/140610/ncomms5094/full/ncomms5094.html

Poslednja izmena:
Czech Y-DNA: Haplogroup Distribution
http://www.genebaze.cz/cgi-bin/ydhd.cgi?lang=us&n=cz
Da definitivno zavšimo priču o severnom poreklu Srba.
sever je rastegljiv pojam.

osim toga poreklo može biti lokalno. vidje, tamo se imaju oblasti sa značajnom koncetracijom E1 ili J ili R1b u lokalu. ( dno desno brojevi 17 , 14 i 7).

pa bi neko mogao zaključiti da su ti česi u stvari albanci poreklom. a drugi da se radi o prakolevki albanaca koja je pod uticajem srba promenila svoj izvorni latinski govor. a u stvari radi se o potomcima drevnih srba .:eek:

mapaHGall.png

Nije fenomen što u je u srpskom etničkom prostoru najzastupljenija I2a Din HG.

Veći fenomen je što je u tom prostoru zastupljena samo ova od svih I2a podgrupa; za razliku od ostale Evrope.

То што кажеш не важи само за "српски етнички простор", већ важи глобално за словенски етнички простор. На том простору се I2a-Din среће у значајном проценту, а осталих варијанти I2a скоро да нема. I2a-Din се са осталим варијантама хаплогрупе I2a значајно меша само на простору централне Европе, што сугерише да је на том простору и препостојбина хаплогрупе I2a.

Czech Y-DNA: Haplogroup Distribution
http://www.genebaze.cz/cgi-bin/ydhd.cgi?lang=us&n=cz

Da definitivno zavšimo priču o severnom poreklu Srba.

Баш бих волео да нам објасниш како тумачиш ту мапу и како то она "завршава причу о северном пореклу Срба".

А да ли и ово "завршава причу"?

F. Luca et al., Y-Chromosomal Variation in the Czech Republic, AMERICAN JOURNAL OF PHYSICAL ANTHROPOLOGY 132:132–139 (2007).

onz20.jpg

1t91.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back