Izvinite, molim Vas, za glupa pitanja(i za moj los srpski, al previse mnogo godina nisam pisao ili pricao na njemu), al odnosno nedavno sam poceo pretrage odnosno srpskog porekla.
Citao sam neki radovi, ako tacnije, delovi ovih radova i sad mi u glavi previse puno informacije. I sada bi hteo neke stvari da razjasnim za sebe.
Prvo naprvo, ovde u Rusiji, vise od svega nalazim teorije o sarmatskom poreklu, slovenskomi, i zamislite, cak Vincanskom poreklu srba. Ali neke stvari mi sav pojm pobrkali, naprimer, genealogija: ako pricati grubo, razumeo sam, da "srpske" haplogrupe su R1a i I2a2, kad E1b pripada vec kasnijim migrantima sa Male Azije, a J moze da se odnese cak finikijcima etc. Kako sam razumeo, haplogrupa I2a2 je nasledna od kromanjonskih proto-europejaca, nositelja I haplogrupe, doseljenih u Europu cak 18mileniuma pre nase ere. Gospodin Kljosov, ruski profesor, pise, da kasnije, vec haplogrupa I2 se sretnula sa haplogrupom R1a(koja tamo postojala vec od 15M do n.e.) na Balkanu i dala pocetak staroj arheoloskoj kulturi, predhodnoj kulturi Vinca. Tek posle, pod natiskom R1b, ovi "proto-balkanci" su krenuli na istok. Dalje pocinju takve price,u koje vec tezije verujem. Ako verovati njima, ispada, da su nositelji I2 zajedno sa nositeljima R1a migrirovali cak do Siberije i Indije(tragovi I2 hapogrupe u S-iji, R1a - u Indiji). Dalje veza se gubi i odnosno blize nasoj eri, ovi "nomadi'' su poceli povratak u Europu. Ako sledovati Kljosovu, ovi ljudi su dosli u Istocnu Europu sa Kavkaza(tu vec on uspominje sarmatska plemena Serboi, takodje pripisuje Skitska plemena i td). Dobro, na mestu stanovnistva onih sarmata moze da se nadje trag haplogrupe I2 izmedju lezgina i jos nekih sadasnjih kavazkih plemena. Dalje, pod natiskom hunna, ovi sarmati preseljavaju se dalje, mesaju se sa slovenima(al koja haplogrupa pripada onim slovenima?) i razlaze se negde pored Karpata. Po istrazivanjam FTdna sam razumeo, da haplogrupa I2a(ako tacnije, I2a2) dolazi na Balkan tokom seoba slovena.
Ali ima jedna stvar, koja mi ne daje pokoja: antropoloski, sarmati pripadaju svojom vecinom Pontidama, Nordidama i jos nikim blizkim antrotipima. Srbi vecinom pripadaju Dinarskom antrotipu, koji su imali balkanski starosedeoci, ali informacije odnosno ovog antrotipa izmedju sarmata ja nemam. I gde sad da krecem ja ne znam. Jedino, sta mogu reci, "nas" antrotip ne uklapa se sa haplogrupama srba.
Jos jednom, oprostite mi moju rec, meni bi bilo mnogo lakse da postavim pitanja na ruskom, ali plasim se da mozemo nerazumeti drug druga.
Mogli bi Vi, posteni forumcani, da razjasnite neke stvari ili da posavetujete neki istocnici, u kojim ja bi mogao naci odgovori bar na manjinu mojih pitanja?