Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Onda su po vama i Albanci i Bosanci Sloveni. a Iliri su svi poubijani i anticki Makedonci. To bi bili prvi Sloveni koji su pretezno muslimani. A to ne moze biti.

Sloveni su lingvisticka odrednica,u slovenskim narodima ima raznih haplogrupa.Ako tebi nije dosada jasno koje su su HG na balkan dosle sa najezdom Slovena od petog do 7 vijeka bolje ti je da se malo edukujes ,a ne da se provaljujes,pa makar to bilo i na forumu.
Bosanac ti je geografski pojam i nema nikakve istorijske veze sa starim narodima koji se spominju kroz istoriju.:)

Onda su po vama i Albanci i Bosanci Sloveni. a Iliri su svi poubijani i anticki Makedonci. To bi bili prvi Sloveni koji su pretezno muslimani. A to ne moze biti.

Albanci ne postoje u starom vijeku... Bosanci ne postoje u ranom srednjem vijeku... Iliri su skup raznorodnih plemena, starosjedilaca Balkana koje stari Grci tako nazivaju... Što se tiče antičkih Makedonaca njihovo porijeklo je možda iz unutrašnjosti Balkana, ali oni su (uglavnom) helenizovani...

Elem, I2а1b Din je nastala negdje na sjeveru (postoje različita mišljnja )... genetska mladost I2а1b Din i veća varijansa haplotipova u zapadnoj Ukrajini i Karpatima oborila je tu tvrdnju da je to starosjedilačka hg na Balkanu... i danas niko ozbiljan u to ne vjeruje...

A ja vam kazem da je genetika uslov da se govori odredjeni jezik. isto kao sto zivotinje ne mogu nikako da govore, A kad se nekom narodu nametne strani jezik, onda on ima problema da ga koristi i iskrivljuje ga.

Jel kota ba, vozdra!

Genetika je osnovni uslov posedovanja elementarne inteligencije , no na žalost kod tebe taj uslov nije ispunjen.

Poslednja izmena:
A vidi se na osnovu cega? Dakle, nemate nista, sem zivotinjskog besa. Za Kyrios sam znao od ranije, a ostale lagano raskrinkavamo...

Ima tu dosta latentnih muslimana.

Prijatelju, zamolio bih te da ne spamujes temu. Valjda znas da se razgovor u svakoj nauci vodi na osnovu cinjenica a ne na osnovu zelja i vlastitih projekcija. Zamisli samo kakav bi ja haos mogao ovde napraviti kada bi poceo da obrazlazem temu da su australijski Aborigini bili jedini evropljani i da je rec o paleolitskim protosrbima? Pa zamisli onda da to ponovim svaki dan po jedno 10x? Pa onda jos kazem kako su Iliri rodjaci sa Hotentotima i da su Frakijci dosli iza Hiperboreje. I onda najlogicinija teorija da su Portugalci bliski genetski rodjaci sa Japancima posto su u vremenu kada se nije znalo za Ameriku bili prakticno jedni pored drugih na globusu. Da li shvatas koliki nivo destruktivne shizofrenije imaju izlaganja ovakvog tipa?

Zamolio bih te da uko zelis da se normalno razgovara to cinis sa cinjenicama a ne ovako kako si radio do sada. Ako neces ili ne umes tako, onda je najbolje da to ne radis nikako.

Pa sta ti vrede "cinjenice" kad je istina bila uvek u rukama manjine od nekoliko ljudi, a ponajmanje u rukama modernih. Nisi jos cuo da zele da ukinu istoriju u skolskim klupama?

Zadovolji se time sto sam prvi i poslednji put izneo neke stvari koje jos niste znali ni videli, pa nije red da se nesto napada na prvu loptu, makar to bilo i sasvim ludacki i nelogicno, mada smatram da se svaka od mojih (odnosno naucnih, naucenih) teza moze proveriti iz vise uglova kod bilo kojeg od spomenutih naroda, tako da ne razumem od cega i zbog cega te "sizofrene reakcije". Ja nikad ne ponavljam jednu te istu stvar, jer je to ispod mog nivoa, a ako se neko streca na najnovije vesti, onda je to vec znak nedovoljne hrabrosti i umnosti. No, znam iz tudjeg iskustva kako prolaze ljudi koji iznose najdublje i prema tome najredje istine, pa vam dajem do znanja da me ne mozete ni zaplasiti ni iznenaditi. A bilo bi maloumno sad da jos kazem kojim knjigama sam se sluzio. Da je drukcija atmosfera, pa u redu, a ovako bih to samo uradio privatno i prema zaslugama.

Dakle, materijal kojim se sluzim, pisali su klasicni filolozi, pravnici i sl, dekani univerziteta ... nekad su oni bili najpostovanije licnosti, medjutim, vremenom je klasicna filologija proterana iz zakonodavstva (npr. Gete je bio pravnik i klasicni filolog) i sad prebica u cetiri zida po fakultetima, i ceka da je najure i odatle. Dakle, kad jedan starogrcki ili starorimski istoricar kaze da je npr. Spartakus bio "Tracanin nomadske rase" onda je tu izneo mnostvo cinjenica koje modernim ljudima vise ne znace nista i o kojima oni ne mogu da diskutuju.

Prema tome, slobodno se vratite svojim fantazijama zasoljenim politikom iz dnevnih novina ili industrijsko-proleterskim obrazovanjem.

Poslednja izmena:
Albanci ne postoje u starom vijeku... Bosanci ne postoje u ranom srednjem vijeku... Iliri su skup raznorodnih plemena, starosjedilaca Balkana koje stari Grci tako nazivaju... Što se tiče antičkih Makedonaca njihovo porijeklo je možda iz unutrašnjosti Balkana, ali oni su (uglavnom) helenizovani...

Elem, I2а1b Din je nastala negdje na sjeveru (postoje različita mišljnja )... genetska mladost I2а1b Din i veća varijansa haplotipova u zapadnoj Ukrajini i Karpatima oborila je tu tvrdnju da je to starosjedilačka hg na Balkanu... i danas niko ozbiljan u to ne vjeruje...

Ponovo ova bajka.
Naučni radovi kažu suprotno.
Ne postoje naučni radovi koji ovo tvrde.

Bajka je i masovno doseljavanje Slovena na prostor današnje Srbije (ne zaboravite da je i Vojvodina deo Srbije).

Poslednja izmena:
Naravno, niko i ne pominje Vojvodinu kada je reč o doseljavanju Slovena već isključivo Balkan a današnji Srbi tj. južni Sloveni (npr. Bunjevci ) su današnju Vojvodinu naselili sa Balkana.

Sloveni su naselili i prostor današnje Vojvodine još od 5. vijeka...S tim da je današnje stanovništvo Vojvodine iz mnogo kasnijih migracija...

Poslednja izmena:
Ako govorimo o nauci, onda govorimo o nau;nim radovima koji nešto dokazuju.
Druga stvar je šta mi mislimo.

Arheološka istraživanja ukazuju na to da je u antičko doba na prostoru današnje Vojvodine živelo stanovništvo, koje bi se moglo povezati sa kasnijim Slovenima.
Za Bunjevce sam traži neki izvor koji govori o njihovom poreklu.
Po onome što sam ja našao teza o povezivanju Bunjevaca sa vrelom Bune je samo jedna od hipoteza, i nijedna nije dokazana.
Možda ima nešto više na ovu temu, ako neko ima neka postavi.

Inače, u predrimsko vreme, pa duboko u prošlost, prostor od Skoplja i Sofije, pa do Budimpešte, u kulturnom pogledu predstavlja jednu celinu.
Srjeović da naziva dakomezijskim etnolingvističkim prostorom.
Papazoglu kaže da dakomezijci, kako ih definiše Georgijev, nisu najsrećniji izbor, jer su u pitanju nazivi koji se relativno pozno javljaju.
Ja bih skrenu pažnju na to da su Tribali centralni i najjači narod koji živi na ovom prostoru, i da oni nisu ni Tračani ni Iliri ni Kelti.

Kada govorimo sadašnjoj populaciji;
Dunav je granica za osvajače i komunikacija za domorodačko stanovništvo. Imamo česte migracije sa jedne na drugu stranu i u novijoj istoriji, tako da nema razloga da sumljamo da je tako bilo i u dubokoj prošlosti.

Sloveni su naselili i prostor današnje Vojvodine još od 5. vijeka...S tim da je današnje stanovništvo Vojvodine iz mnogo kasnijih migracija...

Da od V veka imamo nesumljiva svedočanstva o Slovenima u Vojvodini , ranije nije izvesno mada postoje i takve teze . U svakom slučaju period V - Vi veka nastupa migracioni talas u slovenskom svetu gde dolazi do mešanja i smene stanovništva. Naravno današnje južno-slovensko stanovništvo je sa Balkana.

- - - - - - - - - -

Ako govorimo o nauci, onda govorimo o nau;nim radovima koji nešto dokazuju.
Druga stvar je šta mi mislimo.

Arheološka istraživanja ukazuju na to da je u antičko doba na prostoru današnje Vojvodine živelo stanovništvo, koje bi se moglo povezati sa kasnijim Slovenima.
Za Bunjevce sam traži neki izvor koji govori o njihovom poreklu.
Po onome što sam ja našao teza o povezivanju Bunjevaca sa vrelom Bune je samo jedna od hipoteza, i nijedna nije dokazana.

Možda ima nešto više na ovu temu, ako neko ima neka postavi.

Inače, u predrimsko vreme, pa duboko u prošlost, prostor od Skoplja i Sofije, pa do Budimpešte, u kulturnom pogledu predstavlja jednu celinu.
Srjeović da naziva dakomezijskim etnolingvističkim prostorom.
Papazoglu kaže da dakomezijci, kako ih definiše Georgijev, nisu najsrećniji izbor, jer su u pitanju nazivi koji se relativno pozno javljaju.
Ja bih skrenu pažnju na to da su Tribali centralni i najjači narod koji živi na ovom prostoru, i da oni nisu ni Tračani ni Iliri ni Kelti.

Kada govorimo sadašnjoj populaciji;
Dunav je granica za osvajače i komunikacija za domorodačko stanovništvo. Imamo česte migracije sa jedne na drugu stranu i u novijoj istoriji, tako da nema razloga da sumljamo da je tako bilo i u dubokoj prošlosti.

Znači Bunjevci u Vojvodinu nisu došli sa Balkana ?

Da od V veka imamo nesumljiva svedočanstva o Slovenima u Vojvodini , ranije nije izvesno mada postoje i takve teze . U svakom slučaju period V - Vi veka nastupa migracioni talas u slovenskom svetu gde dolazi do mešanja i smene stanovništva. Naravno današnje južno-slovensko stanovništvo je sa Balkana.

- - - - - - - - - -

Znači Bunjevci u Vojvodinu nisu došli sa Balkana ?
Ne znam.
Evo šta piše na njihovom sajtu:
http://www.bunjevci.net/o-bunjevcima

Ponovo ova bajka.
Naučni radovi kažu suprotno.
Ne postoje naučni radovi koji ovo tvrde.

Bajka je i masovno doseljavanje Slovena na prostor današnje Srbije (ne zaboravite da je i Vojvodina deo Srbije).

Поново се позиваш на научне радове које погрешно и злонамерно интерпретираш, а које изгледа и не разумеш. Кажи већ једном који научни радови "тврде супротно" и дословце наведи то што тврде.

Evo šta zvanična istorijografija kaže o poreklu Srba, a vi recite o kojoj HG je reč:
"Bojkija - stari srpski zavičaj

Prapostojbina srpskog naroda - Bojkija nalazi se na zapadu Ukrajine. Prostire se na karpatskom području, na razvođu reka crnomorskog i baltičkog sliva. Na severu zahvata gornji tok Sana, pritoke Visle, na jugoistoku porečje Dnjestra, do ušća Lomnice, na jugu do Teresve, pritoke Tise. Na zapadu se prostire do reke Už. Skoro u celini, Bojkija se nalazi u Ukrajini, a sasvim mali deo na tromeđi sa Slovačkom i Poljskom.

Bojkiju kao "staru postojbinu" Srba polovinom 10. veka prvi pominje vizantijski car Konstantin Porfirogenit u svom poznatom istoriografskom delu "O upravljanju carstvom".

Prema tvrđenju više naučnika, Konstantina Jirečeka, Đorđa Sp. Radojičića, Boška Strike i drugih, preci Srba živeli su na području Bojkije, iza Karpata, u današnjoj Ukrajini. Odavde se u VI veku počinju da pomeraju prema Balkanskom poluostrvu, dolinom Tise. Do doseljavanja Mađara i pomeranja Rumuna prema Pomorišju, od Bojkije, odnosno od istočnoslovenskih plemena do balkanskih prostranstava, pružio se neprekinut etnički lanac koji su činili Srbi.

Raspravljajući o Bojkiji kao prapostojbini Srba, istoričar Đorđe Sp. Radojičić u radu "Južnoslovensko-ruske veze do početka 18. veka" ističe da su Srbi, koji su dva i po veka živeli u novoj domovini koju je više generacija bezmerno volelo, "pominjali staru domovinu, tamo na severu, gde se isto tako lepo živelo, čak mnogo lepše nego tada na Balkanu". Ovo kazivanje o staroj domovini Srba zabeležili su, prvom polovinom 10. veka, sakupljači obaveštenja za cara Konstantina Porfirogenita, kada se pripremao da napiše pomenuto delo.

Konstantin Porfirogenit navodi da su u staroj postojbini dva brata nasledila oca koji je bio knez. Jedan sin je ostao u zavičaju, a drugi, "uzevši polovinu naroda otišao Irakliju, imperatoru Romeja". Car je "sa radošću primio Srbe i dao im zemljište u oblasti Tesalonike, gde su se naselili na području Servije", dajući joj tada ovaj naziv.

Iz podataka koje prezentuje Konstantin Porfirogenit, Đorđe Sp. Radojčić izvlači zaključak: "Srbi su svoju staru domovinu nazivali Bojkom, ali i Srbijom, srpskom zemljom. Kazivali su da su u njoj bili od davnina nastanjeni". Srbi u Zahumlju su znali da je "njihov knez od Visle".

Ukrajinski istoričari V. M. Meljnik i E. V. Šiškin u radu "Najranija etnička istorija Južnih Slovena", na osnovu podataka koje daje Konstantin Porfirogenit, zaključuju da, "pošto se iz postojbine nije iselila sva masa srpskog stanovništva, već je na Karpatima ostao veliki broj Srba, odnosno Bojki, preostali u Karpatskim gorama Beli Srbi i Bojki ušli su kao etnička komponenta u početku u rusinski, a zatim u ukrajinski elemenat istočnog Slovenstva".

Da se Bojkija u ranom srednjem veku zvala i Bela Srbija, odnosno Srbija, svedoči i naziv njenog zapadnog dela, prema Tisi, koji se vekovima nazivao Srpska zemlja, a sada Sribna, odnosno Srebrna zemlja.

Postoje različite pretpostavke o poreklu naziva Bojki. Više istraživača, među kojima i N. A. Beskid, tvrdi da je slovensko pleme Bojki dobilo ime po keltskom plemenu Boji, koje se vremenom povuklo sa ovog područja. Moguće je, obrazlaže svoju tezu Beskid, da je među Slovenima ostao nekakav neznatan deo plemena Boja, koji je, živeći usred vladajućeg naroda, dobio ime Bojki, sve dok se nije slio potpuno sa opštom masom i, poslovenivši se, ostavio svoje ime slovenskom plemenu. U prilog tvrdnjama o srodstvu sadašnjeg stanovništva Bojkije sa Srbima, Beskid navodi niz zajedničkih toponima, kao što su: Topla, Toplica, Dubrava, Koritnik, Lomnica, Majdan, Lukovo, Lukavica, Kamenica, Slatina itd.

V. M. Begrinec u radu "O Bojkijima i o njihovom poreklu" navodi da su Bojki direktni potomci Bojiska, koji su, "prošavši teritoriju savremene Ukrajine s kraja na kraj, uzeli učešća u etnogenezi Slovena, sačuvavši pri tome svoj etnički naziv u pojednostavljenom obliku".

Savremeni ukrajinski istraživač M. L. Dudaš u knjizi "Bojkovština" obrazloženje veze o poreklu Bojki počinje pitanjem: "Nije li mogla postojati u dalekoj prošlosti neka grupa Slovena koja je nosila ime Bojki?" Oni su se mogli, nastavlja Dudaš, sa nekim ogrankom Srba preseliti na Balkan, "ostavljajući sobom etnički naziv, koji se utvrdio kao teritorijalni naziv za njihovu nekadašnju teritoriju". Moguće je da se u nekom vremenu ovaj naziv preneo i na stanovništvo koje je naseljavalo pomenutu teritoriju, sačuvavši se do danas u nazivu ukrajinske etničke grupe Bojki.

U bliskosti stanovnika Bojkije u Ukrajini sa Srbima na Balkanskom poluostrvu, govori u svojim antropološkim radovima ukrajinski naučnik V. B. Bunak. Na osnovu svestranih višegodišnjih istraživanja, došao je do zaključka da se u Bojkiji nailazi na antropološki tip blizak Južnim Slovenima, odnosno Srbima.

Pitanjem govora Bojki bavi se i "Karpatski dijalektološki atlas", u kojem se navodi da su još u 19. veku slavisti obratili pažnju na prisustvo karakteristika koje povezuju ukrajinski sa južnoslovenskim jezicima, prvenstveno sa srpskim jezikom. U govoru Bojki nalazi se mnoštvo reči koje su opštepoznate u srpskom jeziku, a "kojih nema u ukrajinskom jeziku na istoku od Dnjestra
"."
http://www.rastko.rs/antropologija/ljcerovic_srbi_ukr.html
Ovo nije kontradiktorno sa mojim shvatanjem.
Samo otkud Srbi tu?
Ja bi ih povezao sa čuvenom raseljavanju Limiganata sa granica Rimskog carstva. Potisje je komunikacioni koridor.
Dalje teško da su Srbi i preci Srba celu istoriju sedeli na jednom mestu.
U vreme doseljavanja Srbi su živeli sa druge strane Dunava, kod Beograda, odakle su, od streane Avara potisnuti.
U vreme Porfirogenita severna Srbija, nekrštena, je u Podravlju i dalje, na području rimskog civituma Bojikum, između Beča i Mure.

Da bi pomogao, skrenuo bi na pažnju na povećano prisustvo južne E V13 HG kod Rusina.

Poslednja izmena:
Evo šta zvanična istorijografija kaže o poreklu Srba, a vi recite o kojoj HG je reč:
"Bojkija - stari srpski zavičaj

Prapostojbina srpskog naroda - Bojkija nalazi se na zapadu Ukrajine. Prostire se na karpatskom području, na razvođu reka crnomorskog i baltičkog sliva. Na severu zahvata gornji tok Sana, pritoke Visle, na jugoistoku porečje Dnjestra, do ušća Lomnice, na jugu do Teresve, pritoke Tise. Na zapadu se prostire do reke Už. Skoro u celini, Bojkija se nalazi u Ukrajini, a sasvim mali deo na tromeđi sa Slovačkom i Poljskom.

Bojkiju kao "staru postojbinu" Srba polovinom 10. veka prvi pominje vizantijski car Konstantin Porfirogenit u svom poznatom istoriografskom delu "O upravljanju carstvom".

Prema tvrđenju više naučnika, Konstantina Jirečeka, Đorđa Sp. Radojičića, Boška Strike i drugih, preci Srba živeli su na području Bojkije, iza Karpata, u današnjoj Ukrajini. Odavde se u VI veku počinju da pomeraju prema Balkanskom poluostrvu, dolinom Tise. Do doseljavanja Mađara i pomeranja Rumuna prema Pomorišju, od Bojkije, odnosno od istočnoslovenskih plemena do balkanskih prostranstava, pružio se neprekinut etnički lanac koji su činili Srbi...
.....

С. В. Алексеев, Славянская Европа V–VIII веков, М.: Вече, 2009. стр. 174:

Константин Багрянородный называет прародину балканских сербов – с их слов – «Воики», что давно соотнесено с Богемией (Константин Багрянородный. Об управлении Империей. М., 1991. С. 140/141, 379). Соотнесение с карпатскими бойками (П. Шафарик) с точки зрения современной науки фантастично – названия бойков и их соседей лемков связаны с особенностями их говоров и родились в позднее средневековье (Этнография восточных славян. М., 1980. С. 107). Из «Белой Сербии» в «местности Воики», по Константину, сербы переселились на юг. Отсюда же, очевидно, шла и миграция будущих сорбов (рюсенской культуры) на север, в бассейн Эльбы – Заале. Соответственно, помещать первоначальную «Белую Сербию» следует на севере Чехии.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back