filipi
Aktivan član
- Poruka
- 1.103
Odlicna emisija na BBC
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Po Nordvendtu je predak i2a-din za balkana. oko 500-600 se taj potomac vratio a to kao dominantna haplogrupa.
pitanje:
- kako to moze biti, da haplogrupa r1a postoji u tako malom "%"? svi narodi u okolini imaju mali procenat i2a a veliko procenat r1a.
- ima archeoloske dokaze da su ti preci srba ziveli u polskoj ili ceskoj?
- nordvendt kaze da je predak i2a-din od balkana. jeli postoji u polskoj i ceskoj potomac balkanske haplogrupe "J2, G2a, E-V13? i to na bas tom prostoru odakle "i2a-din dolazi?
Однос Р1а и И2а у српској популацији није био исти пре 300 годна, рецимо.
- Централна Србија је депопуларизована, па је репопуларизована са простора где је Р1а мало заступљена.
- Што се археологије тиче, прочитај "Српско поморје" од Ђорђа Јанковића. После појављивања Срба на Балкану, из околине Беча и ушћа Мораве, Срби се шире ка Полабљу, где једна словенска култура замењује другу. Мада каже да ово није дефинитивно доказано и да је потребно још истраживања. Он источну Бојку назначава као простор са кога су дошли и Појавили се на широком простору, Балкана, Паноније, мале Азије...
Ако уђемо дубље у прошлост, правац Тиса Буг је природно миграциони пут где су Срби могли бити потиснути у време Римљана. Овде прочитати радове који се односе на присуство античких Словена на просору Војводине, а који су дошли са југа. Све доступно на порталу Растко.
- E V 13 je занимљива. http://www.familytreedna.com/public/E-V13/default.aspx?section=ymap Она, ипак, долази са југа. Има неколико узорака на простору Бојка - Буковина - источна Словачка. + Белорусија, источна Пољска, но ово није довољно.
Што се Ј2 хг тиче, можда http М67, З500://www.familytreedna.com/public/J2%20Y%20DNA%20group/default.aspx?section=ymap
Г2а http://www.familytreedna.com/public/g-ydna/default.aspx?section=ymap
Ево како изгледа Ахилово селективно/дислексично читање - испод је оригинални текст па видите како га је он "интерпретирао".
Ђорђe Јанковић, "Српско поморје", страна 177:
Пре свега уз помоћ препознатљиве грнчарије, а затим из начина грађења утврђења, врсте коришћених станишта итд., закључено је да се Срби из предела око Беча у римском Норику и око ушћа Мораве, расељавају према Лаби (Die Slawen: сл. 5-6, 28). По досељавању Авара у Панонију, неки Срби са истог простора, насељени су на Дунаву у византијској области Аквиса, да би бранили пут дуж Дунава; одатле неки одлазе негде на југ почетком 7. столећа (Janković 2004).
То сам и рекао.
Нешто ти није у реду са цитатом. Српско поморје је изашло 2007. године. Откуд ти 2004. http://sr.wikipedia.org/sr/Ђорђе_Јанковић
Повратак на Балкан се одвија у више таласа, почев од 4. века. Пре тога су били у Панонији. И у источној Бојци.
Ја од почетка тврдим да су Бели Срби дошли из "Пустиње Боја", коју Срабон лоцира у источном Норику. Уз данашњу границу Аустрије и Мађарске. Ту су и Беч и ушће Мораве.
Но и на ту локацију су дошли, само је питање када.
У сваком случају после унишења Боја (осим ако се не могу повезати са Бојима, у шта сумљам).
Ovde Mapa od Nordvendt:
http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree and Map for Hg I.pdf
Splitt izmedju p37 i njegove mutacije je bilo 3000bc. <-- emigracija neolithickih ljudi iz balkan. povezano za kurgan culturom?!
"ovu kartu koju sam postovao je jako aktualna. kurdi imaju i2a. sada samo trebam da znam koja vrsta i2a, dali je u vecini -din ili druga vrsta.
Mi imamo "visoki procenat I (koja vrsta?) na teritoriji bivse Maikop Culture (abachasia).
"The greatest density of Haplogoup I is to be found in Bosnia and Herzegovina 65% : Bosnia 54%[1], Herzegovina 71%.[1]
Other higher than average densities occur in the Caucasus: Darginians of Dagestan 58% and Abkhazians 33%[7]
Iran: in Tehran 34%, though in Isfahan only 10%."
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Y...DNA_haplogroup
http://en.wikipedia.org/wiki/Maykop_culture
Ova cultura je "homeland" r1b i direktno je povezana "za indoevroplajnima".
Da si malo vise citao Kena, znao bi da on uvek govori da su strelice na toj karti samo primera radi i da nikako ne znaci da je to stvarno bilo tako. Mi do dana danasnjeg ne posedujemo niti jedan jedini dokaz da je M170 dosao preko Bosfora ali ljudi koji se bave ovim pitanjem to predpostavljaju. Isto tako, ne postoji ama bas ni jedan dokaz da se P37 razdvojila "kod Vranja ili Nisha" iako bi neko u to bio 200% siguran gledajuci na strelice.
Ono sto ti izbegavas d razumes je lepo nacrtano na toj karti. Vrh strelice oznacene sa L147 se deli na 3 isprekidane crvene linije od kojih je jedna okrenuta na jug, prema Balkanu.
P.S. Hvala za kartu posto je nisam gledao skoro godinu dana. Uneo je dosta izmena.
Da si malo vise citao Kena, znao bi da on uvek govori da su strelice na toj karti samo primera radi i da nikako ne znaci da je to stvarno bilo tako. Mi do dana danasnjeg ne posedujemo niti jedan jedini dokaz da je M170 dosao preko Bosfora ali ljudi koji se bave ovim pitanjem to predpostavljaju. Isto tako, ne postoji ama bas ni jedan dokaz da se P37 razdvojila "kod Vranja ili Nisha" iako bi neko u to bio 200% siguran gledajuci na strelice.
Ono sto ti izbegavas d razumes je lepo nacrtano na toj karti. Vrh strelice oznacene sa L147 se deli na 3 isprekidane crvene linije od kojih je jedna okrenuta na jug, prema Balkanu.
P.S. Hvala za kartu posto je nisam gledao skoro godinu dana. Uneo je dosta izmena.
Izvor na koji se pozivas je debelo zastareo. Rec je o jednom problematicnom radu koji je potpisao covek sa prezimenom Nasidze i za koji se kasnije potvrdilo da je imao velike greske u sebi. Ti Darginci iz Dagestana koji se tu pominju skoro da nemaju hg I. Dokazano je da je u pitanju J1. Pljunuto ista stvar je i sa Teheranom.
С обзиром на климу у то доба највероватније је да је I-M170 у Европу стигла преко Босфора. Међутим, не треба искључити ни могућност да је можда у неком климатски повољном тренутку у Европу ушла северном обалом Црног мора, тим пре што се главна археолошка налазишта Граветијанске културе налазе управо на линији од северне обале Црног мора до Француске.
Koje su to 3 grane L147, CTS5966, CTS10228 i CTS8429 ? samo je jedna od njih din, koji su onda ti din-ovi rodjaci ?
Ja nisam nista nasao o tom revidiranom radu. imas link?
Niko tacno nezna odakle je M170. Samo se danas zna, da je jako star u evropi. ta karta je se sematska. ja sam siguran da je p37 mutirao na prostoru cucuteni kulturei da se na tom prostoru ljudi za i2(cucuteni) i r1a(yamna) ismesali, to je bilo oko 3500-3000 BC. ti izmesani ljudi su bili "proto sloveni". ima dosta "izvora" gde se prica, da su srbi i sorbi stigli iz teretorije serverno od karpatije izmedju Oder i Dnjepr. to je bas taj deo "teretorije gde su se izmesali te dve kulture. kasnije je ta kultura poznata kao "tracanska"
To je drugi rad. sada trebamo jedan treci da tacno znamo ko je bio u pravu.Ovde se radi o pravcima sirenja I2a-Dinaric. Shematski je prikazano na koju su se stranu oni razvejali i to je potpuno u suprotnosti sa teorijom da su I2a0Din balkanskog porekla.
https://en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA...ns_of_the_Caucasus#cite_note-Balanovsky2011-4
http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/13/molbev.msr126.abstract
Ja ti i govorim da je karta "odokativna" a ti se na nju pozivas da bi dokazao balkansko poreklo haplogrupe I2a-Din sto je u nesaglasnosti sa predstavljenim cinjenicama. Niko tebi naravno ne brani da budes siguran u bilo sta, samo bih te molio da nas ostale ne ubedjivash u to u sto si ti siguran sve dok nam ne predstavish cvrste materijalne dokaze![]()
To je drugi rad. sada trebamo jedan treci da tacno znamo ko je bio u pravu.
...
Bas zato sto ta karta nije tacna sam ja rekao da sam siguran da I2a din dolazi iz poljske/ukraine...
The Vučedol culture (Croatian: Vučedolska kultura) flourished between 3000 and 2200 BC[1]
![]()
![]()
Vucedolska Sahovnica stara 4800 Godina:
![]()
Е баш ти хвала, да сам јуче умро не бих знао како се утврђује валидност научног резултата. Значи, за један од тих резултата нам треба један глас више, као у скупштини. А јел' смемо да као некада користимо ћораву кутију? Дал' би могло да прође и са два сведока, као некада за партизанску споменицу?
Odakle je u tvojim ocima din i2a? puno historicari kazu da su srbi/sorbi(i2a-din) iz poljske/ukraine.А баш зато што 2+2 није 5, ја сам сигуран да је 2+2=17!
Сад ми је јасно!
Значи пре 4800 година под шаховницом кренули су у освајања и пре 3500 година направили велику вучедолску државу под шаховницом и били су етнички чисти носиоци И хаплогрупе. И до данас су остали исто тако етнички чисти са шаховницом
Сад ми је јасно!
Значи пре 4800 година под шаховницом кренули су у освајања и пре 3500 година направили велику вучедолску државу под шаховницом и били су етнички чисти носиоци И хаплогрупе. И до данас су остали исто тако етнички чисти са шаховницом
Ја не верујем у наци теорије крв+тло, односно о постојању неког етнички чистог (крвног) народа који је хиљадама година чувао своје име, језик, знамења, обичаје, веру итд без промена. Па само се ретардирани људи не мењају и не уче.To ja nisam rekao. Samo sam pokazao mogucnu "kontinuitet" na tom prostoru. slicno je za srbima "gde se naslo" na vincanskom prostoro ocilo i kult o broju 3 (puno figure za 3 pristima).
Tu se ne radi o glasovima. nego o sigurnost tog resultata. sada imamo dve razliticne studije. koje je pravilna? a ili b? "to ti nemoze" ni geneticar tacno reci. kada kazes da je studia B pravilna, samo zato je "novija", onda moras i da kazes gde je studija a gresila.
...
ko u istoriji moze sigurno da kaze da je 2+2=4?
Smiri zivce. Kada jedna ima 5, druga 28, treca 22. onda se moze kazati da su 28 i 22 prvavilna. U ovom slucaju se radi o statisci. statistike nisu 100% tacne. to je uvek odprilike.Рецимо, прва студија каже 5, друга 28, а трећа 73. Шта ћеш сада да урадиш, у коју ћеш да имаш поверење? Или, прва каже 5, друга 28, а трећа 22. Како ћеш онда да пресудиш?
Немој да се спрдаш са науком, механизми на основу којих наука даје предност једној или другој теорији су много сложенији него што ти мислиш. Као и методи закључивања.
Ја не верујем у наци теорије крв+тло, односно о постојању неког етнички чистог (крвног) народа који је хиљадама година чувао своје име, језик, знамења, обичаје, веру итд без промена. Па само се ретардирани људи не мењају и не уче.
Иначе има безброј континуитета на нашем простору. Наравно да су ти "вучедолци" и "винчанци" и прасрби и прахрвати, питање је само у којој су мери утицали на нас данас.
Иначе мени гледајући карте изгледа мало вероватно да је словеснка И група из Украјине или Пољске. Све указује на њено ширење са северо-запада (север Немачке), или можда са Балкана