Ниси у стању да испратиш шта се писало пре месец дана, а толико сеи безобзиран да свима делиш лекције.
Мени је посао да делим лекције. То волим да радим и од тога живим. Научим, па делим лекције. Такође ми је посао да примам лекције од других, који науче, па деле лекције. И за то ме плаћају. Ех, а колико сам само лекција примио овде, на овој теми. Када сам, пре мало више од годину дана, почео да се занимам за генетичку генеалогију, имао сам сасвим другачије мишљење о пореклу најзаступљеније хаплогрупе код Срба. Онда сам овде наишао на неке људе који су имали (и још увек имају) много боље информације од мене о тој и другим хаплогрупама, и под њиховим утицајем ја сам кориговао своје ставове. Надам се да сам и ја својим дељењем лекција, у оним сегментима овог комплексног проблема које сам добро проучио, и сам утицао на те исте људе и њихове ставове.
Да, овде се нешто не уклапа.
Ова груупа Руса тврди да се у Зарубињцке културе (поред доминантних степских елемената, и културних елемената са Балкана), чине и елементи јастрофске протогерманске културе, који су пристигли из Шлезије.
По википедији, у Шлеији, тада, није ни била заступљена јастроф култура.
Pogledajte prilog 306594
бордо - kultura jastorfska
Значи, ако је И2а дошао са јастрофском културом, он је морао доћи из данашње северне Немачке.
Да није мало логичније да је јастроф донео И1, а не И2?
Оно што ме ужасава није просто незнање. И поред тога што се здушно труде, неки не могу да науче, и ја такве људе не осуђујем и ценим их, ако имају неке друге квалитете. Оно што ме страшно ужасава је незнање праћено одсуством жеље да се научи, или још горе, праћено мишљу да се све зна. Ти спадаш у обе ове категорије. И осим тога што си сав конфузан (што су многи овде приметили), што читаш селективно, само оно за шта мислиш да иде у прилог твојим унапред формираним ставовима, а избегаваш све оно што не иде у прилог томе, још си и страховито површан. Ово што си горе написао је најбољи доказ твоје површности, као и свега оног другог што сам напред навео. Дакле, отишао си на википедију да погледаш шта пишу о јасторфској култури, видео прву сличицу на страни, учинило ти се да то потврђује твоје ставове, и одмах си извукао закључак (наравно, погрешан), не трудећи се да читаш даље. Да ниси тако површан, да си био мало пажљивији и погледао само пар центиметара ниже, видео би и ову мапу из нешто каснијег периода:
А ту можеш да видиш област са црвено-маслинастим штрафтама која је означена као
губинска група јасторфске културе. Е, то је култура коју везују за Бастарне. Што се тиче јасторфске културе уопште, ево сажете дефиниције те културе која је дата на сајту "Археология.РУ" познатог руског археолога Владимира Ерeменка:
Ясторфская культура - прагерманская археологическая культура железного века (600-300 гг. до н. э.), распространенная на территории Дании и северной Германии. Эволюционировала из локального варианта культуры боевых топоров. Сосуществовала и граничила на юге с кельтской латенской культурой. В V в. до н. э. распространилась на нижний Рейн, Тюрингию и
Силезию. Восточный вариант синтеза ясторфской и позднепоморской культур положил начало пшеворской культуре. Ясторфский компонент широко представлен в зарубинецкой культуре.
Ево и енглеског превода тога:
Jastorf culture - proto-germanic archaeological culture of the Iron Age (600-300 BC), distributed on the territory of Denmark and northern Germany. Has evolved from a local variant of the Nordic Bronze Age. Coexisted and bordered to the south by the Celtic La Tene culture. In V s. BC spread to the lower Rhine, Thuringia and
Silesia. Eastern variant of the synthesis of Jastorf and Pomeranian cultures initiated Przewor culture. Jastorf component is widely represented in Zarubintsy culture.
Ако је нешто навео Рус не значи да оно што је он навео исправно, а оно што је навео Србин погрешно.
Игноришеш научни свет, издвајаш само групицу која, крајње неутемељено покшава да се ослони средњвековну романтичарску тезу, о Бастарнском пореклу Руса, и на идеологију Нордизма, која се развила у нацистичко виђење индоевропизма.
Добар део Руса, а и других је фасциниран Немцима (било је скоро истраживање где су Намце апострофирали као једне од најомиљенијих нација).
Бастарни, ко и Зарубињецка кулра нису праруске, чак вероватно и немају никаквих додирних тачака. Дугачије је са Украјинцима, Молдавцима и Румунима.
Увртео си себи у главу да је И2а код Словена германског порекла, и још то покушавш да преставиш као непобитну научну истину.
И не пада ми на паме да потрпшим дане да пи ти поново исту ствар доказао, да би ти то после месец дана заборавио.
Немам више времена за тебе.
На крају.
Ствари треба назвати својим именом.прича "И2а су донели германску културу, индетификоване су германске речи, али немају везе са германима не пије воду". Ако су дошли са германског простора, донели германску културу, и генетски су из исте геане, онда су они Германи. Фолирање и спиновање не води ничему.
Иако иако сватрам мало вероваатном, оптицја да су сви И1 и И2 германи, и да је И2а код Словена германског, или готског порекла, није доказано немогућа.
Међутим српски језик је словенски, са великим примесама палеобалканских језика. Етноним је Ираноаријевског порекла, као и неки топоними, за реку Дрину нпр.
Дакле, онда И2а није ни српаска, ни словенска ХГ, већ хг освајача.
Но, извесно, И2а, није дошла са германског простора и није донела германску културу.
Ја изузетно ценим руску науку. Велики народ, велики научни потенцијал, огромна научна традиција. Не спорим да и овде има узузетних научника (без лажне скромности, и себе сврставам у једног од њих), али их има много мање него у Русији, тако да се наша наука у целини не може поредити са руском. То исто важи и за Украјинце и Пољаке. Што се тиче истраживања порекла Словена, пре свега археолошких истраживања, ту Руси, Украјинци и Пољаци имају још једну озбиљну предност - сва налазишта везана за Пра-Словене и Словене из античког доба су на њиховим територијама, јер су Словени тамо и настали. Међутим, оно што сам наводио о Бастарнима не потиче само од руских научника. О Бастарнима су писали и Украјинци, Белоруси, Пољаци, Немци... И оно што сам цитирао у претходном посту, из рада Шчукина, је написао пољски аутор Miodowicz.
Све у свему, чини ми се да си ти тако заслепљен мржњом према Немцима да не желиш да прихватиш било какву везу Срба и Словена са њима. При томе, поједностављујеш ствари које су врло комплексне. Ја нигде нисам тврдио да су Бастарни германско племе, али је евидентно да су били под германским и келтским утицајем, као што су касније дошли под утицај народа међу који су дошли на исток, и чији су језик и у доброј мери културу прихватили. Питање етничког порекла Бастарна је много комплексније него што ти мислиш. Нешто најбоље о томе написао је Шчукин: "
Вопрос об этническом лице бастарнов остается открытым. Древние авторы называют их то галлами (Liv. XLIV, 26,2-3,14), то, с оговорками, — германцами (Strabo, VII, 3,17; Plin. H.N. IV, 81; Tac. Germ. 46). Из пяти дошедших до нас слов языка бастарнов два могут быть объяснены из германского, а три не имеют параллелей ни в одном из известных языков (Браун 1899: 112). Не исключено, что бастарны были носителями тех индоевропейских диалектов, которые позже исчезли полностью (Мачинский 1966: 96). Подобные “народы между германцами и кельтами” уже выявлены в других частях Европы (Hachmann, Kossack, Kuhn 1962). Когда в середине I в. до н.э. началось расселение предков исторических германцев из ядра ясторфской культуры в междуречье Эльбы и Одера (Die Germanen... 1976: 83-99; 184-232), племена, близкие им и втянутые в орбиту их действий, стали германцами, группы же, оказавшиеся в стороне и втянутые в орбиту других народов, стали другими народами.
Спор об этническом лице бастарнов, пожалуй, не имеет смысла. Бастарны были бастарнами.
Али, шта вреди све ово писати када си ти најпаметнији и када,
"извесно, И2а није дошла са германског простора и није донела германску културу".