Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мој омиљени писац Милорад Павић има дивну причу о њему. Једна од упечатљивих ствари је када о месту рођења Саве Владиславића Павић пише "са крова његове куће киша се слива у два мора".

То је познато место Чемерно између Гацка и Тјентишта. Карактеристично по зимама које су сличне сибирским.
То је наравно метафора. Једино ми није јасно на која два мора је мислио )))

Kod Pavića je sve moguće.
Moj omiljeni književnik je:
pekic_borislav-20040624.2.png

Obično se sastanu disidenti, većaju, zaključe...
Onda dođe Borislav Pekić i kaže njegovo čuveno "naprotiv" i iznese svoju verzijuz:)

То је познато место Чемерно између Гацка и Тјентишта. Карактеристично по зимама које су сличне сибирским.

Питај Бошњу, он најбоље познаје географију и историју тог дела света! ;)

Kako god da se okrene, svi mi imamo u sebi gene kako onih koji su bili na Balkanu pre dolaska Slovena, tako i od onih koji su dosli sa Slovenima. Da paradoks bude jos veci, postoje ljudi koji po Y hromozomu imaju slovensko (I2a, R1a) poreklo ali u sebi imaju vecinu gena doslovenskog zivlja. Analogno tome, imamo i sasvim suprotne slucajeve.

Ako se uzme da je jedna generacija u proseku 25 godina, za 1500 godina od dolaska Slovena smo imali 60 generacija. Nema ni teoretske sanse da za to vreme neki od recimo R1a nije imao bar jednu babu ciji je otac recimo E1b. Ona je od svog oca nasledila 50% gena. A ne da je imao jednu vec ih je imao bar 10 :)

Pa da j bt ko ' mene sto svi zamenjuju za Italijana gde god da odem a I2a1b1 sam ... Na onim merenjima uvek mi izlazilo da je Mediterenian, a kako sam ukapirao oni su po pravilu sitni a ja sam preko 180 i oko 81-83 Kg variram ...

Y-DNA 67 Marker $268 kod FTDNA, to ti ga je negde oko 200eur.
to je srodnost na poslednjih 6 generacija.

37 markera je kod njih 169$, cak manje nego kod ovih prvih u evrima ))

Tek sada vidim da Igenea uopste nije jeftina.
Izvinjavam se zbog dezinformacije.

Hvala na informaciji, FTDNA saljes u Americi, jel tako? Koliko se placa transport ako saljes iz Srbije, zna li neko ?
A ovi iz igenee verovatno uracunaju u ceni i komentare koje salju...

Mislio je na Crno i Jadransko more... Tu je negdje granica slivova, npr. Neretva izvire negdje kod Zelengore, a Sutjeska takođe...

Nije (samo) metafora. Prevoj Čemerno se, stvarno, nalazi na graničnoj liniji između crnomorskog i jadranskog vodnog sliva.

Dakle, teorijski je moguće da postoji kuća u Čemernom, kojoj se sa jedne strane krova voda slijeva kroz zemlju do izvora Sutjeske, pa u Drinu, pa preko Save i Dunava u Crno more, a sa druge strane krova, kroz zemlju u ponornicu Trebišnjicu, pa u Omblu i u Jadransko more.

Nije (samo) metafora. Prevoj Čemerno se, stvarno, nalazi na graničnoj liniji između crnomorskog i jadranskog vodnog sliva.

Dakle, teorijski je moguće da postoji kuća u Čemernom, kojoj se sa jedne strane krova voda slijeva kroz zemlju do izvora Sutjeske, pa u Drinu, pa preko Save i Dunava u Crno more, a sa druge strane krova, kroz zemlju u ponornicu Trebišnjicu, pa u Omblu i u Jadransko more.

edit: Pardon, tek sad vidjeh da je svarozic već objasnio ovo. Jedino se ne slažemo oko toga da li voda sa krova, u Jadransko more odlazi Trebišnjicom ili Neretvom.

ima jos jedno slicno mesto na kosovu, ovaj put jadransko i egejsko more. vezano za dervane. sa diskusije o dervanima. interesantno da su srbi zaposeli obe ove teritorije kad su sa severa dosli na balkan.

Drugi put po tvojoj (ovoj prilozenoj karti)je mnogo izazovniji...krecemo.
Iz Prizrena se penjemo ka prizrenskoj tvrdjavi(Prizrenci je zovu,Kaljaja)na mapi stoji „castell” i penjemo se u polukrugu do nadmorske visine od 524m i stizemo do 1051 n.v.(ne zaboravi na ovaj polukrug na karti)i stizemo do sela Lubaceva ili Ljubicheva,zatim Lez ili Lezh) i stize se u Burut(Brutti) i normalno do „Derven Kulles”...
Kao sto sam napomenuo o onom „polukrugu” na tacki n.v.524 je na tvojoj karti geografski znak za rusevinu ili znak u obliku slova „L”...To je mesto „SVETI ARHANDJELI”ili grobna zaduzbina Cara Dusana.Tu na tom mestu „slavisa”pali svece na grobu Cara Dusana(KOJI JE TEK 1926 g.OTKRIVEN!!!Za njega se nije znalo,gde je,verovalo se da je tu!)Tu „slavisa”gleda u pravcu puta za „Drvenov Grad” i „Drvenarove Kule”...
To je „Mandalina” jedan jezivi kanjon,koja je produbila Prizrenska Bistrica.Mala ali brza planinska reka koja ne zaboravi pripada JADRANSKOM SLIVU i izvire na Sar-Planini.Iduci uz tok Bistrice ka izvoru,prolazimo selo Recane pa sredisnje selo Sredska ka Musnikovu pa Gornjem Selu(Takozvana „Sredacka Zupa”)i iznad nje se nalazi prevoj koji se zove PREVALAC...pristupacan put, čak osposobljen i za autobuski saobracaj uz moje mišljenje,odvratnih krivina!Preko Prevalca se spustate ka Brezovici i sada tuznoj srpskoj enklavi,opstine Strpce!!!Tu blizu Prevalca izvire Lepenac,glavna pritoka Vardara i ona pripada EGEJSKOM SLIVU!!!
Sada shvatas zašto je i tada kao i sada to NAJSTRATESKIJI DEO BALKANA!
Moram i ovo reci,nije u temi ali je bitno...Nedaleko odatle u pravcu Urosevca postoji jedna reka,zaboravih joj ime koja je jedna,sa jednim izvorom ali se uliva u dva mora...Crno More i Egejsko More!Jedinstveni primer!!!Deli se na pola...jednim delom pravac Beograd a drugi pravac Solun...tu su u blizini Nemanjici imali svoje letnjikovce...Pauni...!!!!
Ko drzi ovaj cvor taj drzi i Balkansko Poluostrvo u saci...Trenutno je tu (kažu,tako sam čuo)velika americka baza Bondstil...
Inače,arheoloskim istrazivanjima je utvrdjeno je Manastir Sv.Arhandjela kod Prizrena,podignuto na temeljima još starije crkve,koja je naredbom Cara Dusana,srusena i na tim osnovama podugnuta njegova sakralna zagrobna zaduzbina!
Zašto je bas tu zeleo biti sahranjen...!?Rođen u Skadru (krije se),preminuo kod Konstantinopolja(krije se),stolovao u svom glavnom gradu Skoplju(nedaj boze to reci glasno,cutite,molim vas) a sahranjen u Prizrenu kod Drvenarevog grada(krije se)...ZASTO!?
Da li je on od Drvenarovica...!? Da li je hteo njihovu slavu i moc,prikazati i pokazati...!?Niko nikad nije (hteo)objasniti...
Inače za kraj...po butnoj kosti Cara Dusana,koja se nalazi u crkvi Sv.Marka u Beogradu,izracunali su antropolozi...Car Dusan je bio oko 2metra i 15 cm visok...!?Tako kažu...
Toliko!

http://www1.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/16285942/dervani.html?225

Poslednja izmena:
kor

Bas mi je drago sto je neko odlucio da zrtvuje sat vremena i pogleda taj video.

Sta reci... prava je tuga da ljudi zavrsavaju fakultete na takvim smerovima kao sto je (nije lako prevesti) racunarska lingvistika, pa cak dobijaju i doktorske disertacije a njihovi radovi daju toliko pogresne rezultate.

Ja nisam protiv statistike, samo se s njom treba znati koristiti. Naprimer, meni se licno svidela Bajesova teorija koja je nasla veliku primenu u mnogim sferama nauke. To bi Kyrios zasigurno znao dobro da objasni

Video sam i pokazao da se vidi primer kako jedna mlada i nerazvijena nauka moze da da jako pogresne rezultate. Slicna je stvar bila i sa genetikom. Nije iskljuceno da ne bude jos novih preokreta.

glavni problem je sto se ovakve "nauke" i ovakvi projekti guraju jer se njima moze lako manipulisati u politicke svrhe. kod lingvistike je cak i moguce proveriti rezultate preko podataka nadjenih klasicnim putem, kao sto su to ovi ljudi uradili, i onda ispljuvati ovakve gluposti. kod genetike je maltene nemoguce proveriti rezultate. kao sto su ovi naucnici u videu rekli, najveci problem sa ovakvom "naukom" je stvaranje naucnih mitova koji onda postaju prihvaceni kao istina i korisceni za manipulaciju masama. kao eskimi i sto reci za sneg....
kao sto je navedeno u videu, kesler je rekao genetika je u kombinaciji i samo u kombinaciji sa arheologijom i lingvistikom nezamenljivo orudje za otkrivanje istoriske istine, ali samo ako se koristi kako treba. inace postaje samo jos jedno sredstvo manipulacije.
veruj al proveravaj. veruj al proveravaj.

edit: Pardon, tek sad vidjeh da je svarozic već objasnio ovo. Jedino se ne slažemo oko toga da li voda sa krova, u Jadransko more odlazi Trebišnjicom ili Neretvom.

Jeste. Tamo je nekada postojao hotel napravljen tako da kisa sa jedne strane ide u Jadran a sa druge u Crno More. Medjutim pisci cesto znaju da govore u metaforama i tako pojmu daju sasvim drugo znacenje. Tamo postoji vise kuca alu tesko da ima i jedna koja je napravljena bas tako. Pogotovo u ta vremena kada se o tim stvarima nije znalo.

kor
....
kao sto je navedeno u videu, kesler je rekao genetika je u kombinaciji i samo u kombinaciji sa arheologijom i lingvistikom nezamenljivo orudje za otkrivanje istoriske istine, ali samo ako se koristi kako treba. inace postaje samo jos jedno sredstvo manipulacije.

U ovoj fazi razvoja genetike kao nauke, ona jos nije sposobna da samostalno donosi zakljucke. Kao prvo, moracemo pricekati da se izvrsi detaljna kalibracija starosti mutacija a to ce biti moguce iskljucivo uz pomoc arheologije i fizike (radiaktivna merenja). Tek kada nastima svoje nisanske sprave, genetika ce moci da izvodi zakljucke sama (ali i to ne uvek).

A sto se tice zloupotrebe, pa toga je bilo kroz celu ljudsku istoriju. Eto, Hrvat do neki dan pljuvase po cirilici i gnusali se iste da bi odjednom poceli da je proglasavaju svojim starim pismom :-/ Jezuitska rabota.

kor.

i eto slozismo se. :)

Kao prvo, moracemo pricekati da se izvrsi detaljna kalibracija starosti mutacija a to ce biti moguce iskljucivo uz pomoc arheologije i fizike (radiaktivna merenja)

najveci problem je to da se pretpostavlja da je do su se mutacije sirile uniformno kroz prostor i vreme a to nije tacno. istu gresku su napravili i ovi tipovi iz videa kad su zanemarili geografiju i istoriju i postavili svoj sistem na uniformnom sirenju jezika....

bas mi je drago da si upravo ti postavio ovaj video jer si ti i poceo ovu jako vaznu temu na kojoj sam mnogo naucio.
reality check, nikad nije na odmet, kako to kazu ovde u irskoj.

Poslednja izmena:
Mislio je na Crno i Jadransko more... Tu je negdje granica slivova, npr. Neretva izvire negdje kod Zelengore, a Sutjeska takođe...

Управо тако! Али то наравно има и другачије значење, као граница између два света, источног и западног, где су Срби одувек једном ногом били у једном, а другом ногом у другом од тих светова. Са друге стране, често нисмо били ни у једном од тих светова.

Poslednja izmena:
...
evo sta sam pre izvesnog vremena napisao kyriosy o genetickoj geneologiji
...ja imam jako negativan stav prema statistici upravo zato sto znam kako ona radi. statistikom se moze sve dokazati, zavisno kako se izabere uzorak, kako se postave kriterijumi i kako se postave pitanja na koja se daju statisticki odgovori. manipulacija je uvek moguca.
u ovom videu, ja mislim, imas primer kako se kreira politicki motivisana laz pomocu naucnih metoda, koji ignorisu klasicne nauke....

...
glavni problem je sto se ovakve "nauke" i ovakvi projekti guraju jer se njima moze lako manipulisati u politicke svrhe. kod lingvistike je cak i moguce proveriti rezultate preko podataka nadjenih klasicnim putem, kao sto su to ovi ljudi uradili, i onda ispljuvati ovakve gluposti. kod genetike je maltene nemoguce proveriti rezultate. kao sto su ovi naucnici u videu rekli, najveci problem sa ovakvom "naukom" je stvaranje naucnih mitova koji onda postaju prihvaceni kao istina i korisceni za manipulaciju masama. kao eskimi i sto reci za sneg....

Морам опет да реагујем.
Злоупотреба има у свим гранама науке. О томе је недавно писао часопис The Scientist у чланку Top Science Scandals of 2012. Као што се тамо види, главни вид злоупотреба није злоупотреба статистике, већ фабриковање експерименталних резултата. То је просто измишљање резултата експеримената које "научник" није ни спровео, јер можда му је експеримент био скуп, можда га је мрзело то да ради, а најчешће је разлог то што фабриковањем експерименталних резултата те резултате може да намести онако како му се свиђа, да помоћу њих направи теорију каква му одговара. При томе, то да ли је научна дисциплина у оквиру које се то ради млада или стара није уопште битно, као што се може видети, то је рађено у веома развијеним научним дисциплинама.
Поставља се питање: да ли ћемо због оваквих спорадичних злоупотреба неког научног метода или у оквиру неке научне области ниподаштавати тај метод или ту целу научну област? Наравно да нећемо. Добра ствар је да се такве манипулација увек открију, раније или касније, најчешће веома брзо. Ови типови који се помињу у чланку завршили су своју универзитетску и истраживачку каријеру - изгубиће своје позиције и са етикетом која ће им бити налепљена неће наћи позицију ни на једном универзитету или истраживачкој институцији на свету. То ће утицати и на оне друге који су помишљали да ураде нешто слично да то не раде, мада ће свакако и даље бити спорадичних примера таквих злоупотреба, не можеш људе никада и никаквим мерама одучити да чине такве или још горе ствари.
Све у свему, и даље одговорно тврдим да статистика, уколико се правилно користи и не злоупотребљава, може дати веома корисне, веродостојне резултате. Ако је неко и злоупотреби, то не значи да и другима, који је користе на прави начин, треба забранити њено коришћење.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back