- Poruka
- 7.308
Постојале су 2 српске области - и Славјаносербија и Нова Србија.
Да, моја грешка, признајем.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Постојале су 2 српске области - и Славјаносербија и Нова Србија.
O rasnom tipu Slovena (čitaj pripadnika I2a2 Dinaric haplogrupe) pisali su i rani vizantijski pisci poput Prokopija koji ih opisuje kao visoke i krupne ljude, crvenkaste boje kose i ne tako svijetle, ali ni tamne boje kože. Mogli bismo dakle pretpostaviti da su uglavnom bili smeđi. Postoji predstava Slavena, Germana, Gala i Rimljanina na jednom njemačkom psaltiru iz 10. vijeka. Rasne karakteristike glede boje kože i kose su očite. Gal, tu možemo razumjeti i jug Francuske je najtamniji od svih. Dok je german naravno najsvjetliji.
Evo teme sa slikom i Prokopijevim opisom sa eupedie sa diskusijom
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=26164
Ovde nisi u pravu po pitanju Gala iz nekoliko pravaca, kao prvo, njih su dobro opisali i uopšte se opis ne slaže sa kvalifikacijom da su najtamniji, kao drugo , sada se vidi da je francuski narod sastavljen iz tri grupacije, galske, romanske i germanske ( najnoviju, arapsku ne računam) , odnosno starosedelaca, mediteranaca i franaka. Starosedeoci, odnosno Gali su usko vezani sa postojanjem haplogrupe I2 i dokazanim , a i potenciranim od strane čuvenog francuskog antropologa J. Deniker-apostojanje Dinarske rase koja je u poslednje vreme tamo pod asimilacijom. Ako te buni što nema na teritoriji Srbije - kada je rađena karta još je to bilo otomanska imperija.O rasnom tipu Slovena (čitaj pripadnika I2a2 Dinaric haplogrupe) pisali su i rani vizantijski pisci poput Prokopija koji ih opisuje kao visoke i krupne ljude, crvenkaste boje kose i ne tako svijetle, ali ni tamne boje kože. Mogli bismo dakle pretpostaviti da su uglavnom bili smeđi. Postoji predstava Slavena, Germana, Gala i Rimljanina na jednom njemačkom psaltiru iz 10. vijeka. Rasne karakteristike glede boje kože i kose su očite. Gal, tu možemo razumjeti i jug Francuske je najtamniji od svih. Dok je german naravno najsvjetliji.
Evo teme sa slikom i Prokopijevim opisom sa eupedie sa diskusijom
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=26164
Ovde nisi u pravu po pitanju Gala iz nekoliko pravaca, kao prvo, njih su dobro opisali i uopšte se opis ne slaže sa kvalifikacijom da su najtamniji, kao drugo , sada se vidi da je francuski narod sastavljen iz tri grupacije, galske, romanske i germanske ( najnoviju, arapsku ne računam) , odnosno starosedelaca, mediteranaca i franaka. Starosedeoci, odnosno Gali su usko vezani sa postojanjem haplogrupe I2 i dokazanim , a i potenciranim od strane čuvenog francuskog antropologa J. Deniker-apostojanje Dinarske rase koja je u poslednje vreme tamo pod asimilacijom. Ako te buni što nema na teritoriji Srbije - kada je rađena karta još je to bilo otomanska imperija.
![]()
Što se tiče tvoje tvrdnje da su Gali bili I2 malo je vjerovatno, pogotovo što u Francuskoj I2 grupa ne prelazi 10%, a I2a2 Dinaric možemo slobodno reći da nema uopšte. Ali svako ima pravo da vjeruje u ono što hoće.
Везивати ексклузивно И2а2 ДИН за Динарску расу, а остале не ? Веома чудна перцепција. Посебно због тога што се ДИН и ДИС уопште не разликују ни генетски ни фенотипски. Чак тврдим да 80% свих осталих И2 уклапа у мере Динарика, осим оних који су се мешали са веома далеким и различитим расним типовима.
Ama ja uopšte nigdje nisam spominjao dinarsku rasu, već ti. I šta ti je DIN i DIS?
To što je I2a2 Dinaric nazvana Dinaric nema nikakve veze sa dinarskom rasom. Ime je ostalo još iz vremena kada se pričala priča o refugiumu na Balkanu (što može da stoji za I , I2, I2a,I2a2 ali ne i za I2a2 Dinaric). Po meni bi pravi naziv za I2a2 Dinaric trebao da bude I2a2 Slavic. A što se rasa tiče I grupa se može vezati za kromanjonsko paleolitsko stanovništvo Evrope koje je ostavilo traga kao Brunn i Boreby rasa. Gornji opis Slovena, visokih, sa krupnim kostima uklapa se u tu priču. To je isti tip koji nalazimo u Polesju (pradomovina Slovena), kod nas, u Irskoj i Britaniji, u Skandinaviji i Sjevernoj Njemačkoj, zapravo svuda gdje su pripadnici I haplogrupe dominantni. Po zvaničnim arheološkim nalazima tom antropološkom tipu je pripadalo i stanovništvo Lepenskog Vira. (koje je vjerovatno pripadalo I2a2 haplogrupi, ali ne I2a2 Dinaric koja je nastala mnogo hiljada godina kasnije) Ovo ti pišem jer mi se čini da ti noviji razdjeli I haplogrupe nisu poznati.
Има везе и нисам је повезао ја него генетичари, управо је везујући за општепознату расу.
Не знам да ли ти је јасно али то овако изгледа. Није важно што данашња И2а2 ДИН има ТМРЦА 3000 година јер је на Нортведовој карти која је ажурирана 2010. године постављена у директној, а не побочној линији са старом И2а2. Шта то значи? У преводу на нашки то значи отприлике ово: На суду се доказује наследство, Пантелија је умро, али нема синове и унуке да га наследе јер су и они умрли. Живи су праунуци који су били склоњени код тетке у Молдовину. Умрли су зато што је било доста бруталних сукоба током хиљада година и једино део народа који је био ушушкан негде на некој планинчини је касније репопулирао целу територију. Односно превагнула је нова хаплогрупа науштрб старе. На другим местима основна хаплогрупа поједе своје мутације, а овде се десило обратно.
само, ако ове твоје варијације на тему будеш стављао у контекст црвенокосог народа посао ти је пропао ( Молдовин је персонификација склоништа из Другог Светског Рата из серије "Салаш у Малом риту"), мада, пропао је већ зато што видим у ком правцу твоје размишљање иде. Зато ћу ти поставити директно питање:Konačno, Lesandar, da se ja i ti složimo. Podunavlje jeste bilo kolijevka staroevropske civilizacije koju je predstavljala I haplogrupa. I zaista je jedna grana kako ti reče preživjela kod babe u Moldaviji (ali ne u Moldaviji već u Polesju) stvorila u simbiozi sa R1a narodom narod Slovena i pobjedonosno se vratila na Balkan. Pisao sam već o tome, o činjenici da još nije nađen nijedan I2a2* haplotip, a toga bi trebalo tražiti u gornjem Podunavlju oko Beča. Kad se pronađu ti nedostajući haplotipovi stvari će postati daleko jasnije. Nadati se je da će najnovije SNP testiranje cijelog I2a2 Dinaric koje je ovih dana u toku dati rezultate, ako ništa drugo valjda će se konačno otkriti SNP mutacije za Dinaric South i Dinaric North.
Dinaric South je inače dvotrećinski zastupljen kod Srba u odnosu na 1/3 Dinaric North haplotipova i po meni je klasičan njihov marker. Dinaric South je šoroko rasprostranjen u Njemačkoj, dok mu je Istočna granica Zapadna Srbija, Crna Gora i na sjeveru Poljska. Taj subklad je i mlađi i malobrojniji od Northa.
Prenijeću ovdje ono što sam pisao na eupediji, tj. događaje iz 6. vijeka da bi pravilno shvatili svojevrsnu depopulaciju rimske provincije Dalmacije i visok procenat I2a2Dinaric haplogrupe u njoj:
There were Slavs which definetely came before Serbs. Serbs came in 7th century and were parth of totally different migration. But much before the Serbs various Slavic tribes poured into Balkan provinces . At that tim Goths have already gone.This is the generation of arriving Slavs which could remember the dramatic climatic change in 536. and transfer it to Serbs which came around 620. The Serbs as I think were predominantly I2a2 Dinaric South and they settled among already settled Slavs which were predominantly I2a2 Dinaric North. Today, according to newest study there is about one third of North haplotypes among Serbs and Montenegrines and two third South haplotypes.
I don't know for previous periods, but depopulation of 6th century is easy to understand which way happened:
Till 533. it was quite stabile situation. Western part of Balkan (Dalmatia) was under Goths in Ostrogothic kingdom. Actually Ostrogothic kingdom under Theodoric was western part of Roman Empire with Gothic elite as ruling caste. The population in Dalmatia and Italy was still Roman with of course some Germanic minorities. Central part of Balkan was under direct Roman rule, as the eastern one.
535- Justinian I attacks Goths and Gothic Roman wars began
536- dramatic climatic change, little ice age
541. great plague, killing 40 to 50% populatian of Roman Empire
554- Romans finally defeated Goths, end of Roman Gothic war
558.- Avars came to Panonia for first time, allied with Slavs their making incursions in Dalmatia province
572.- Beginning of Roman Persian wars, most of Byzantine military moved to east leaving Balkan provinces without protection
577.-Slavs are already in Balkan provinces, they reach as far to Peloponesus
586.- Slavs were already settled from Danube to Peloponesus, Empire lost all Balkan inland
So this is a short history of Balkan in the second half of 6th century. It is obvious that previous Roman (Greek) population was already devastated with famine, plague, wars especially in Dalmatia which was always less protected part of Empire and more exposed to the intervention from northern barbarians.
Climatic change in 536. were recorded throughout Europe, and as we see real decline of Roman (Greek) power began with that year. Is it possible that Serbian legend about Greeks who leave the country because snow fall in July was an echo of some true story, story about crash of Roman Empire in Balkan and almost total change of its population.
http://www.eupedia.com/forum/showthread.php?t=26152&page=3
само, ако ове твоје варијације на тему будеш стављао у контекст црвенокосог народа посао ти је пропао ( Молдовин је персонификација склоништа из Другог Светског Рата из серије "Салаш у Малом риту"), мада, пропао је већ зато што видим у ком правцу твоје размишљање иде. Зато ћу ти поставити директно питање:
да ли су српски и хрватски И2а2 идентични?
( јер је то једина репопулација о којој сам малопре писао)
Nema hrvatskog I2a2. Mislim da je udio I2a2 kod Hrvata koji su u srednjem vijeku naselili sjevernu Dalmaciju simboličan. Po meni, oni su bili dominantno R1a1. To zaključujem iz dvije stvari: dominantan procenat R1a1 među čakavcim (originalnim Hrvatima) na Krku, ali i u ostatku kontinentalne Hrvatske, konkretne porodice sa nesumnjivim hrvatskim porijeklo, a koje su uglavnom R1a sa nešto R1b, zatim navodne hrvatske porodice sa I2a2 za koje se sve do jedne može izvesti srpsko porijeklo (radi se uglavnom o bunjevačkim familijama). Nordtvedt je doduše izvukao neki tzv. hrvatski klaster sa 14 na DYS19, ali je i zanjega rekao da je mlađi (tek 600-700 godina star) i da je izvučen iz većeg opšteg klastera ostalih I2a2 Dinaric South. Međutim u tom klasteru ima i Srba i Hrvata i muslimana tako da ne znam zbog čega ga je uopšte nazvao hrvatskim.
Hrvatima je inače odgovarala priča o refugiumu, Ilirima, na isti način kako je odgovarala muslimanima, pa su se čak i Šiptari kačili na priču. Kako je ustanovljeno da su to sve budalaštine i Hrvati su se oladili od genetike, tj. od političke zloupotrebe iste.
Hvala na odgovoru, jer o ranijoj repopulaciji mogu da imam mišljenje tek kad me neko dobro ubedi da je moguća seoba tolikog naroda. I kada mi da dobar dokaz zašto se R1 nije spustio i zavladao skroz do kraja Balkana već je ostao iznad Save i Dunava. I kako to da, iako je "u postojbini" dominantan, ovde je izgubio u borbi sa I2?
Ne, drugi scenario je verovatniji, a to je da se I2a2 Din nije micao odavde od svog postanka a ima i kontinuitet sa prethodnikom. Samo treba naći period , dakle oko 1000 godine p.n.e. kada je mogla da bude neka velika katastrofa koja je učinila da on prevagne.
Po meni, oni su bili dominantno R1a1. To zaključujem iz dvije stvari: dominantan procenat R1a1 među čakavcim (originalnim Hrvatima) na Krku, ali i u ostatku kontinentalne Hrvatske, konkretne porodice sa nesumnjivim hrvatskim porijeklo, a koje su uglavnom R1a sa nešto R1b,.
i na kraju: -podudarnost mog inače tipičnog I2a2 Dinaric South haplotipa sa porodicama u Poljskoj, Slovačkoj i Njemačkoj. Ako znaš za neku seobu Ilira u pravcu Baltičkog mora, javi, ja nisam upoznat
.
Zašto praviš tako kardinalne greške kad je to opštepoznata stvar? Cela Urnfild kultura je povezana sa seobom Ilira na sve četiri strane, naročito na stvaranju Lužičke kulture. Pobogu pa odakle su recimo Wendi i ostali??
Numerous Czech (Píč, Niederle, Červinka) and Polish (Majewski, Kostrzewski, Kozłowski) authors believed the Lusatians to be Proto-Slavs, while the German archaeologist A. Götze saw them as Thracian, and Gustaf Kossinna first as Karpo-Dacian, a tribe mentioned by Zosimus and then as Illyrian.
Ovi ljudi to nisu nagađali nego istraživali na osnovu artefakata koji se poklapaju s jedne i s druge strane.
![]()
Dakle, eto odakle mogući izvor I2a2 na Baltiku, kao i nedostatak E1b1b na Baltiku koji indikuje da Iliri nisu tada ( 1300 pne) još bili zaraženi CC muvom. Ovo drugo je možda i kvalitetniji dokaz.
Ne vidim razloga što se ljudi ne priklanjaju radu Srboljuba Živanovića koji je, povrh Mikićevog stidljivog ali vrednog dokaza o brahikefalizaciji stanovništva Balkana od neolita, utvrdio da glavnina stanovništva vodi poreklo od starosedelaca bez nekog velikog priliva došljaka tokom vremena.
Što se tiče R1a1 poznato je da je na Balkanu pronađen jedan mnogo stari oblik R1a1. Možda bi ti Kor mogao o tome reći jer se čuje sa Kljosovim koji je specijalista za R1a. Ja lično smatram da je I2a2 originalna slavenska grupa i da su I2a2 ljudi u Polesju izdvojili slavenski jezik iz opšte balto-slavenske mase koja je bila dominantno R1a. Karta izvornih slovenskih hidronima u Ukrajini se nevjerovatno poklapa sa žarištem I2a2 haplogrupe u tom regionu. To je jako crveni dio na ovoj karti:
![]()
Ti baš voliš izvrtati tuđe riječi i ubacivati stvari koje nisu ni rečene?
Ja govorim o periodu od prije 1000- 1500 godina, o etnogenezi Slovena i njihovim seobama i u tom smislu samo i isključivo samo o I2A2DINARIC, a ti pričaš priču o Ilirima od prije 3500 godina i o I2A2. Kao da razlike u hiljdada godina za tebe uopšte ne postoje.
I Živanović je u pravu kad tvrdi da je staro stanovništvo i današnje stanovništvo isto, ali nema kontinuiteta življenja tog stanovništva na istom prostoru. Ono je jednostavno nekad živjelo u Podunavlju, otišlo na sjeveroistok i potom se opet vratilo. Mislio sam da smo se bar oko toga složili.
Prosto ne shvatam zašto ti je uopšte toliko stalo da dokažeš da je Marko Marković živio na Sokocu u kontinuitetu od poslednjeg ledenog doba. Ja sam mislio da te jeftine istorijske priče mogu da se zapate samo kod naroda sa nedostatkom identiteta i mnogobrojnim kompleksima( Hrvati, muslimani, Šiptari i sl.) a ne kod Srba koji su manje više ipak imali osjećaja za istorijske istine.