Battlecat
Iskusan
- Poruka
- 6.977
Opa, ovo je dosta zanimljivo ...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
da li je ovo ispravna logika:
ako je na elbi bila granica corded ware sto znaci da je maltene ceo baltik bio pod kontrolom ove kulture
ako se smatra da je corded ware kultura bila R1a + I
Pogledajte prilog 263151
ako je u to vreme cilibar stigao na bliski istok i u severnu afriku pod slovenskim imenom staklo
ako je u 9. veku zapadna granica slovena i dalje bila na elbi
ako na potezu balkan baltik imamo isti tip kuca, koje se identifikuju kao slovenske, u periodu cak i pre corded ware, kroz luzicku kulturu, do kasnog srednjeg veka
da li moze da se zakljuci da je corded ware isto sto i R1a (+I) isto sto i sloveni?
Pa hteo sam da kazem da J2b M241 mozda i nije specificna za siptare.
Indentifikovali smo do sad 2 posebna siptarska markera, jedinstvena za njih. To su R1b allbanian cluster (tako ga krstili u ftdna) i j2b M241 (oni u Evropi, barem sam tako mislio).
Ako se ta 2 markera nalaze danas samo kod siptara, to znaci da nisu starosedeoci, a jos manje Iliri. Ako jesu starosedeoci, logicno bi bilo da romanizovani pa slovenizirani starosedoci nose i oni te markere, zar ne ?
Gledao sam u bazi poreklo kako to stoji, za R1b, imamo samo 1/11 (iz Hrvatske) koji upada u albanian cluster, sto znaci da taj marker jeste vezan za siptare.
za J2b , 11 su J2b M205, marker kojeg nema kod siptara. 1 je sigurno M241, a za 7 nezna se, i ako meni izgleda po vrednostima da su M241.
Tih 7 za koje pretpostavljam da su M241 a mozda nisu, 2 od njih se nalaze u ftdna bazi, na dno baze, gde su pod grupom "ungrouped". U te ungrouped, osim ta 2 lika, ima dosta Tatara, i po Bugarin i Makedonac.
Od tih 7 u poreklo, 4 su iz Hrvatske (+1 iz Livna BH +1CG + 1 Sremac Srbin), neznam sta su po nacijonalnosti (ja bi ubacio taj podatak u poreklo i ako je relativno stvar)
Vracam se na lika koji je sigurno M241, u ftdna bayram Celic, u poreklo pod prezime Celic (BH). Interensantno je da je jedini u ftdna da iam vrednost DYS393=10.
Sad, bi trebalo videti kakve vrednosti imaju siptari koji su M241 da bi mogli nesto da zakljucimo. Jer ipak izgleda da ima po neki M241 kod juznih slovena (i ako samo 3% u najboljem(gorem) slucaju od cele populacije).
Investigator, bio postavio hipotezu da su neki Hrvati usli u sastav sipatara, kao deo neke juzne migracije Hrvata, mozda ima tu nesto.
ako je ovo tacno, objasnilo bi dosta toga
Pa to znači da su Crveni Hrvati u stvari današnji Šiptari, znaš li da Kuq(Kući) znači crven na albanskom![]()
Na sajtu dobra raspodela R1a, u kojoj grupi pripada L1280 ? U baltic carpathian ?
Mozda je taj R1a north-western odeno sa sobom i I2a-isles, i I2a-disles ?
Sta kaze, sta kaze ?![]()
mozda je corded ware jezik , originalan kod venda (populacija direktni naslednik corded ware) izumreo
Opet politika
L1280 припада ”Central-Eastern European branch, Southern Baltic type, cluster M".
.
Mislim da je investigator bio pomenuo bas crvene Hrvate. Ali, ne moze se tako jednostavno zakljuciti, mada ako pustim malo mastu... originalni Hrvati R1b-J2b M241, srodni tatarima, su proto-siptari, jedan deo se slovenizirao u centrralnoj Evropi i postali danasnji Hrvati, jedan deo, ne-slovenizirani su sacuvali jezik i postali siptari, koji dosli na Balkan nesto pre Slovena (mogu i ja malo da pisem po instinktu).
Ozbiljno, daleko da je to potvrdjeno.
hayka
ako je u to vreme cilibar stigao na bliski istok i u severnu afriku pod slovenskim imenom staklo onda su ljudi koji su tu ziveli pricali slovenski jezik. staklo kao rec postoji samo u slovenskim jezicima. ja mislim da je ovo jako znacajno i da pokazuje da su sloveni kao jezicka kultura vec postojali 2500 pne.
Ja sam bio ubijeđen da su Srbi/Crnogorci Kuči E1b1b...
Inače katoliški Albanci su se doseljavali i u zapadnu Hercegovinu, mjesto Grude nosi naziv po katoličkom fisu Gruda...
Nisam pominjao J2b M241 u kontekstu Hrvata, jesam doduše navodio da je J2b M241 originalno šiptarskog porijekla, kod čega stojim i dalje, i govorio sam o vezi nekih hrvatskih rodova u zapadnoj Hercegovini da je moguće da su šiptarskog porijekla.
vineta
najcuvenija slovenska (vendska sorbska) luka sa baltika. 1159 unistena od strane danaca za vreme krstaskih ratova protiv slovena. bila najbogatiji grad baltika u najstarije doba jer je kontrolisala trgovinu cilibarom. u starom egoptu i drugim semitskim kraljevinama tog doba cilibar se pise "s.k.l" . na staro egipatskom se izgovara "saklo". to nije semitska rec. jedini jezik iz koga je ta rec mogla da dodje je slovenski od reci "staklo" sto je originalno ime za cilibar koje je kasnije date vestackom cilibaru, odnosno staklu.
dakle par hiljada godina PNE neki narod koji je pricao slovenskim jezikom je kontrolisao put cilibara od baltika niz gornju i donju moravsku, balkan, do obala sredozemlja i koji je cilibaru dao medjunarodno ime "staklo"...
eto jos jednog rebusa u srpsko slovenskoj prici. i jos jedne potvrde da je do mesanja izmdju I* i R1a doslo mnogo ranije, i da ova ekipa nigde nije micala sa svoje rodne grude (baltik - balkan) od tad pa do sad.
Vineta or Wineta (sometimes held to be identical with Jomsborg by German apologists) was a possibly legendary ancient town believed to have been on the coast of the Baltic Sea. It was commonly said to be on the present site of Wolin in Poland or of Zinnowitz on Usedom island inGermany. Today it is said to have been near Barth in Mecklenburg-Vorpommern. At all these places, Vineta museums and Vineta festivals try to attract tourists.
Around 970 Ibrāhīm ibn Ya`qūb, envoy of the Caliph of Córdoba, reported that in Pomerania was a large port "with twelve gates", whose armed force is superior to "all peoples of the north".
In 1043 Vineta was to be conquered by the fleet of the Danish and Norwegian king Magnus I of Norway.
Traders in the eleventh and twelfth century reported about a town that was the most powerful port of the Baltic Sea. Bishop Adam of Bremen wrote that Vineta was the largest of all towns in Europe.
A Danish fleet destroyed Vineta in 1159 during the Christianizing of the Wends (Wendish Crusade).
There is a legend that Vineta sank in a storm tide because of the sinfulness of its inhabitants, and that before the sinking there were warning portents. It is thought likely that Vineta sank because of shifting of distributary channels in the delta of the river Oder.[1]
Now was this city just a myth?
The incredible wealth of Vineta could only have originated from the amber trade. Here is something about Amber trade from old historical sources:
http://www.balticambershop.com/en/co...ncient-writers
"amber from Aegyptus called sacal"
the Egyptian name for amber was Sacal. The name for the product, especially such a unique on such as Amber, is usually given by the suppliers. In Slavic languages glass is called staklo, staclo, sklo, steklo... with the root stkl or stcl. Slavic s(t)cl is found in all Semitic languages in the word for amber. The same is in Greek glesso and Egyptian sacal. This proves that Slavs lived in the Baltic in antiquity and controlled the amber trade.
By the way if you have ever seen amber you know that it looks like glass. I believe that glass was named like that because it looked like amber.
Što se Crvenih Hrvata tiče ja sam samo prenosio neke navode Đorđa Jankovića koji je utvrdio da kultura Komani Kroje u sjevernoj Albaniji pokazuje izvjesne sličnosti sa arheološkom kulturom dalmatinskih Hrvata, a jasno se odvaja od srpskoslovenske arheološke kulture. Janković smatra da se jedna grupa Hrvata naselila zajedno sa Bugarima i da je vjerovatno ulazila u njihov plemenski savez. Ovo bi se moglo povezati i sa Dulo klanom alansko sarmatskog porijekla i ban Kubratom u Panoniji. Po svoj prilici se radilo o originalnim sarmatskim Hrvatima iz istočnih stepa koji su sa Bugarima i drugim stepskim narodima došli na Balkan. Što ne znači da nisu imali zajednički genetski korijen sa dalmatinskim Hrvatima koji su na Balkan došli sa sjeverozapada iz Moravske i južne Poljske. Ako jesu onda su mogli pripadati nekoj varijanti R1a.
.
da prevedem posto nije mnogo teksta:
относится к довольно редкой ветви - центральной евразийской-3, что характеризуется снипом L366. В текущей нотации ISOGG она обозначена как R1a1a1b1a2c. Самый известный ее представитель - В.К. Арсеньев, этнический немец по происхождению.
Игорь.
Pripada dovoljno retkoj grani- centralnoj evro-azijskoj-3, koju karakterise snip L1366. U tekucoj nomenklaturi ISOGG ona je oznacena kao R1a1a1b1a2c. Njen najpoznatiji predstavnik je V.K. Arsenjev, etnicki nemac po poreklu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Arsenyev
Brate.... ovaj je po prezimenu veci svabo i od Geringa i Himlera zajedno![]()