Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aha,ok,hvala ti druze.

A kakve to veze ima sa Srbima?Zar srednjovekovni Srbi nisu bili plavi i visoki,tako ih bar beleze neki vizantijski izvori.(mada freske nekih vladara i svetaca dokazuju suprotno)

Takodje sam procitao podatak de je u srednjovekovnom Rasu,kod svakog drugog skeleta zabelezena B krvna grupa.
0 je bila prisutna samo 10 %,dok je kod danasnjih Srba zabelezena oko 50 %.A dokazano je da je 0 karakteristicna za Dinarce i Mediterance?
Sto moze da upucuje na to,da tadasnji Srbi,nemaju veze sa danasnjim?

Pa gde je onda tu veza,Srbi,Sloveni,Dinarci,Mediteranci?:))

nisu, bilo je i plavih i crnih, ali su najviše bili smeđi, kao i danas, a bili su nešto niži nego današnji Srbi, što je i logično (zbog ishrane, uslova života itd...)

Ovo drugo nije baš tako jednostavno, pa bih se za sada uzdržao od komentara... nisam neki stručnjak za krvne grupe i genetiku uopšte...

Kako je dokazano???

Pa upravo zbog ispitivanja skeleta toga vremena,koji su otkrili da su Srbi pripadali nordijskom tipu.(oblik lobanje,udovi,itd)
A i kao sto rekoh,najzastupljenije krvne grupe su bile A i B,A je koliko znam "Slovenska",B pripada Avarima i Mongolima.
0 (starosedelacka) je bila malo zastupljena. Ali ovo je opet mislim zapazanje Milosa Bogdanovica,ili nekih slicnih "umova".
Ne znam koliko sve to pije vodu.
Inace,znam da su bili nesto nizi ljudi tad,cak je i Despot Stefan bio samo 178 cm,iako su ga zvali "Visoki" i izvori ga kao takvog opisuju.:)

Nije samo na osnovu krvne grupe ovo neko konstatovao,procitao sam jos nesto o tom "nemesanju" Slovena sa starosedeocima Balkana,ako neko zna,neka napise konkretno o cemu je rec.

Pa upravo zbog ispitivanja skeleta toga vremena,koji su otkrili da su Srbi pripadali nordijskom tipu.(oblik lobanje,udovi,itd)
A i kao sto rekoh,najzastupljenije krvne grupe su bile A i B,A je koliko znam "Slovenska",B pripada Avarima i Mongolima.
0 (starosedelacka) je bila malo zastupljena. Ali ovo je opet mislim zapazanje Milosa Bogdanovica,ili nekih slicnih "umova".
Inace,znam da su bili nesto nizi ljudi tad,cak je i Despot Stefan bio samo 178 cm,iako su ga zvali "Visoki" i izvori ga kao takvog opisuju.:)

Nije samo na osnovu krvne grupe ovo neko konstatovao,procitao sam jos nesto o tom "nemesanju" Slovena sa starosedeocima Balkana,ako neko zna,neka napise konkretno o cemu je rec.

Okani se posmatranja rasnih tipova kroz krvne grupe. Nije dokazana ama bas nikakva veza haplotipova sa krvnim grupama. Davno smo pisali o tome u okviru ove teme.

Tacnije,nema logike nikakve da je rec o istim ljudima? :) Srbi su onda ili mesavina Slovena i Avara,ili mesavina Slovena i starosedeoca (dokazano je da ovo nije bio slucaj),ili su upravo Srbi starosedeoci?:)

Срби су староседеоци,динарци.Народ се наравно мешао али уопште не претерано.Средњовековни Срби су били врло слични данашњим,уопште нису били плави,плави су били много раније.Истина је само да су били највисочији,а и данас су ту није много променило.Па нисмо тек тако најуспешнија нација у колективним спортовима осим фудбала.Боја косе не игра више никакву улогу јер смо ми доминантно тамнокоси динарци.

Да ли има какве ”везе” између расних типова и припаднос одређеној хаплогрупи?

mnogo vise nego sto dobijemo tumacenjem krvnih grupa :D

Kada smo vec kod krvnih grupa da spomenem jednu interesantnu cinjenicu.

Americki indijanci su poznati po vrlo velikom procentu nosilaca krvne grupe 0. Medjutim, unutar jednog plemena gde su maltene svi nosioci k.g. 0, postoji jedna grupacija koji su nosioci k.g. A i pri tome procentualno mnogo vise od proseka u ostalim delovima sveta.

Ovo se u genetici naziva "efekat osnivaca" (founder's effect)

Цар Душан је био 2.14 .

Nesa 85:
Искрено речено не могу да поверујем, да је на овим просторима било неке веће масе људи нордијског типа. Сигурно их је било, али у неком малом броју, док је главно становништво увек било доминантно кромањонског и динарског типа са мањим или већим уделом медитеранских, алпинских и нордијских/атлантских елемената.

ПС: А то што се стално тражи неко нордијско порекло неког икс народа је само последица нордицизма, који тотално прецењује нордијски тип. Сам по себи сигурно не припада међу супериорнијима и веома бледо изгледа када се кроз историју упореди са медитеранским (нпр. Италија), атлантским (нпр. Шпанија) и далофелидним/кромањонским (нпр. Немачка) типом.

mnogo vise nego sto dobijemo tumacenjem krvnih grupa :D

Kada smo vec kod krvnih grupa da spomenem jednu interesantnu cinjenicu.

Americki indijanci su poznati po vrlo velikom procentu nosilaca krvne grupe 0. Medjutim, unutar jednog plemena gde su maltene svi nosioci k.g. 0, postoji jedna grupacija koji su nosioci k.g. A i pri tome procentualno mnogo vise od proseka u ostalim delovima sveta.

Ovo se u genetici naziva "efekat osnivaca" (founder's effect)

Како се може интерпретирати ова карата на спрем одређене хаплогрупе и поклапање дијалеката са најзаступљенијим антрополошким типовима?
У Рашкој области ”опкпљена осталим” постоји и једна ”групица” нордида...

govor_genetika.jpg

Извор: http://enlite.org/podaci/slike/govor_genetika.jpg

Како се може интерпретирати ова карата на спрем одређене хаплогрупе и поклапање дијалеката са најзаступљенијим антрополошким типовима?

govor_genetika.jpg

Kao budalaština Miloša Bogdanovića.

govor_genetika.jpg

U tu kalasifiikacije tipa kosti i lobanja neznam nista, medjutim, ako hocete da vezete sa neke haplogrupe, ovi grafikoni i poreklo tih ljudu su fantazija. Prvo po dijalektima vezati grupe mi je bezveze..
Iskreno, po mom islustvo (putovanja, poznavanje ljudi, karaktera) ono sto se najlakse "vidi", jeste taj nazvan dinarski tip, sa jedne strane i alpidski sa druge. Dinarski moze da se veze sa I grupom, pogotova ako se taj tip vidja i u ostalim delovima gde je I u vecini Ali izgleda da ne. Ali genetski, nasi"dinarci" nemaju veze sa pirenejima, arabskom poluostrvo i jos manje sa tibetom. Tako da je dianrac verovatno jedna mesavina, sa dobrim uticajem kromanjonaca. Medjutim, posto je I2a din dosao sa slovenima, trebali bi naci slicne karakteristike sa stanovnicima delovima karpata gde je I2a din jako prisutan.
Alpidi mogu se lakse genetski definisu,i mislim da je tu direktno karakteristika G grupe, neoliticki zemljoradnika, koji su opstali na alpima, juznoj nemackoj, austrijom i panonijom (visok porcenat u Osijeku na primer), jedino sto mu poreklo"nije" iz zute rase sa azije, nego iz juznog kavkaza i anatolije.
Interensantno je da psihologija atlantida se ukalapa sa dokazanim genocidnim R1b. Nerazumem njegovu vezu sa I ?
Veza iszmedju semita i juzne Srbije nema genetskih osnova.
A mediteranac, mozemo ga mozda vezati za E1b V13.

Искрено речено не могу да поверујем, да је на овим просторима било неке веће масе људи нордијског типа. Сигурно их је било, али у неком малом броју, док је главно становништво увек било доминантно кромањонског и динарског типа са мањим или већим уделом медитеранских, алпинских и нордијских/атлантских елемената.

ПС: А то што се стално тражи неко нордијско порекло неког икс народа је само последица нордицизма, који тотално прецењује нордијски тип. Сам по себи сигурно не припада међу супериорнијима и веома бледо изгледа када се кроз историју упореди са медитеранским (нпр. Италија), атлантским (нпр. Шпанија) и далофелидним/кромањонским (нпр. Немачка) типом.

Genetski je dokazano, zahvalajuci mutaciji u grupi I2a din S, da su danasnji oznaceni dinarci "dosli" vecinom sa Slovenima, jer se I2a din S rodio na istocno severnim Karpatima pre samo 1800 godina. Malo procitajte nekoliko strana ove diskusije, pa ce vam stvari biti jasnije.

U tu kalasifiikacije tipa kosti i lobanja neznam nista, medjutim, ako hocete da vezete sa neke haplogrupe, ovi grafikoni i poreklo tih ljudu su fantazija. Prvo po dijalektima vezati grupe mi je bezveze..
Iskreno, po mom islustvo (putovanja, poznavanje ljudi, karaktera) ono sto se najlakse "vidi", jeste taj nazvan dinarski tip, sa jedne strane i alpidski sa druge. Dinarski moze da se veze sa I grupom, pogotova ako se taj tip vidja i u ostalim delovima gde je I u vecini Ali izgleda da ne. Ali genetski, nasi"dinarci" nemaju veze sa pirenejima, arabskom poluostrvo i jos manje sa tibetom. Tako da je dianrac verovatno jedna mesavina, sa dobrim uticajem kromanjonaca. Medjutim, posto je I2a din dosao sa slovenima, trebali bi naci slicne karakteristike sa stanovnicima delovima karpata gde je I2a din jako prisutan.
Alpidi mogu se lakse genetski definisu,i mislim da je tu direktno karakteristika G grupe, neoliticki zemljoradnika, koji su opstali na alpima, juznoj nemackoj, austrijom i panonijom (visok porcenat u Osijeku na primer), jedino sto mu poreklo"nije" iz zute rase sa azije, nego iz juznog kavkaza i anatolije.
Interensantno je da psihologija atlantida se ukalapa sa dokazanim genocidnim R1b. Nerazumem njegovu vezu sa I ?
Veza iszmedju semita i juzne Srbije nema genetskih osnova.
A mediteranac, mozemo ga mozda vezati za E1b V13.

Када се каже ”нордиди” на шта се тачно циља? И1 или Р1а?
То јесте ако уопште постоји таква врста класификације.

.

Poslednja izmena:
Како, у име светлости, геноцидност може да буде записана у ипсилон хромозому?

Dobro, slazem se, nije lepo generalisati... unutar ove diskusije smo videli da je R1b zadnji koji dosao u zapadnoj Evropi, posto je dosao, "starosedeoci " su skoro nestali, markeri starosedeoca bili I2, G2, E1b, J2. Koliko sam kapirao, sirenje te bell kulture je dokazano bila agresivna po analii nalazistama. Pa posle kad dodamo postupak spanaca u juznoj americi, pa amerikanaca kolonijalista za indijancima, lao je zakljuciti da je taj R1b bio ipak nekako agresivan kad se sirio. Ok, mozda rec genocidan je malo jaca.

.

Kao sto sm rekao, nista neznam o klasifikcijama, jedino u ono gde sam siguran, kromanjonci su bili I1 i I2. Danasnji I1 i nasi I2a su po muskoj liniji potomci kromanjonaca, retki koji su preuziveli,a igrom slucajeva, jedan I2a din koji je preziveo pre 2500 god je otac 1/3 srba. Preziveo medju R1a, odnosno protoslovena. Do danas kazu naucnici koji se bave genetikom.
Po vasim pricama, nordidi bi trebali biti R1a.

.

Ne cilja se ni na jednu haplogrupu posto su te kategorije rasne pripadnosti postavljene davno pre pojave genetike. Mi danas jedino mozemo da pokusamo da neke haplogrupe "uguramo" u te ranije kategorije.

Sa nordidima je definitivno obuhvacen najvise I1, R1a spadaju u neke druge rasne grupe i podgrupe. Vise puta smo pisali o tome.

Како, у име светлости, геноцидност може да буде записана у ипсилон хромозому?

niko nije ni govorio da je nesto takvo zapisano u genima.
Govorimo jedino o vecinskim nosiocima neke haplogrupe koja je pripadala odredjenoj kulturi koja je opet pokazala da joj genocid nije stran. Za sada je ocigledno da je R1b bila jedna od najagresivnijih haplogrupa u proslosti i da je za njeno sirenje vezano dovoljno mnogo arheoloskih dokaza da su cinili zlocine vecih i velikih razmera.

Mi mozemo zbog politkorektnosti precutkivati ove stvari ali se postavlja pitanje svrsishodnosti naseg ponasanja.

Ne daj Boze da su npr R1a pocinili ovakve stvari kroz istoriju. Mislim da bi zapadnjaci to vrlo rado iskoristili u politicke svrhe. Medjutim, sada imamo situaciju da oni ne bas rado govore o ovim stvarima posto ih stavljaju u poziciju krvnika, varvara i nasilnika a to se bas ne poklapa sa njihovim moralistickim pogledima.

''Srbi su nemilosrdni ljudi, spremni zaklati nožem, što mogu zahvaliti svom slovenskom porijeklu."
- Francois Kremio, pripadnik francuskih snaga SFORA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back