Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prednost ti je ta sto sa 17 markera dolazis na nivo srodnosti od cca 250 godina sa covekom koji ima isti takv haplotip.
Mimo toga, na 17 markera imas utvrdjivanje STR vrednosti markera DYS448 sto za nase uslove znaci prilicno mnogo posto imamo dosta nosilaca I2a-Din

Testira se samo nasledstvo po y hromozomu. dakle... linija sa oceve strane. Cena od 12000RSD nije uopste previsoka.

upravo tako.
a sto se tice procene pripadnosti nekoj haplogrupi, suzdrzao bi se od odgovora.

Ја ипак мислим да је за 17 маркера 12000 динара, заиста прескупо...ништа против и не бих да ”рекламирам” једну другу лабораторију, али на примјер у "FamilyTreeDNA" за тестирање 37 маркера наплаћују 169.- америчких долара (или 137.- евра), док за тестирање 67 маркера цијена је 268.- америчких долара (или 215 евра), а за тестирање 111 меркера цијена 359.- америчких долара (или 289.- евра). Ја бих ипак мало размислио.

П.С.
Надам се да сам погодино курс приликом мјењања са једне на другу валуту.

.

Ја ипак мислим да је за 17 маркера 12000 динара, заиста прескупо...ништа против и не бих да ”рекламирам” једну другу лабораторију, али на примјер у "FamilyTreeDNA" за тестирање 37 маркера наплаћују 169.- америчких долара (или 137.- евра), док за тестирање 67 маркера цијена је 268.- америчких долара (или 215 евра), а за тестирање 111 меркера цијена 359.- америчких долара (или 289.- евра). Ја бих ипак мало размислио.

П.С.
Надам се да сам погодино курс приликом мјењања са једне на другу валуту.

.

S obzirom da IGENEA uzima 80eur za 12 markera, mislim da ovih 100eur na 17 markera nije tako mnogo.
Pored toga, nema petljanja sa slanjem posiljke u inostranstvo. Rezultati su gotovi u toku 24 sata itd....

Arapi su u 6om veku preko spanije stigli do pola Francuske, nisu koracili na apeninsko ostrvo.
Opet ne razumem kad vec kopaju po grobnicama, zasto ne testiraju i musko i zensko, vec su ovde samo zensko testirali.

Држали су целу Сицилију и југ Италије.
Лаже је обрадити женске узорке пошто се добијају из кости.
БИЛО БИ ЗАНИМЉИВО КАД БИ АНАЛИЗИРАЛИ НАШЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ВЛАДАРЕ.

S obzirom da IGENEA uzima 80eur za 12 markera, mislim da ovih 100eur na 17 markera nije tako mnogo.
Pored toga, nema petljanja sa slanjem posiljke u inostranstvo. Rezultati su gotovi u toku 24 sata itd....

Истина, нема великих заврзлама и све се то веома брзо заврши...елем, лично не бих пристао да платим 12000 динара за тестирање само 17 маркера, радије бих послао те кампионе у Америку платио 137 евра али за тестирање 37 маркера, дупли резултати за само 37 евра више...не бих се двоумио ;).

Poslednja izmena:
zasto testiraju samo 'zensko' iz grobnica..... Nije tacno da testiraju samo zenske ostatke vec je u pitanju testiranje mtDNK koja se prenosi zenskom linijom. mtDNK postoji i kod muskaraca ali je muskarci ne prenose na potomstvo vec samo zene.

A 'muske' ne testiraju posto se y-dnk kod ne moze naci unutar kostiju vec su potrebni ostaci krvi ili mesa sto je mnogo-mnoo redji slucaj od nalazenja kostiju.

Ok, mislio sam na muski marker. Znaci, bice jako tesko da se dobije slika raspodele Y-dna u proslosti.

Држали су целу Сицилију и југ Италије.
Лаже је обрадити женске узорке пошто се добијају из кости.
БИЛО БИ ЗАНИМЉИВО КАД БИ АНАЛИЗИРАЛИ НАШЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ВЛАДАРЕ.

Jesu u pravu si za jug IItalije, ali nisu severnu i centralnu, tao da nisu mogli doneti J1 u taj region gde ziveli Etrusci.

Jesu u pravu si za jug IItalije, ali nisu severnu i centralnu, tao da nisu mogli doneti J1 u taj region gde ziveli Etrusci.
Hadrijanov zid po sred Italije? Gde bi tebi, recimo, odgovaralo da Arapi nisu prošli u Italiji? Ispod Rima, iznad Rima, da nisu okupirali i napadali Rim 6 godina?
Ali ovo što ću da postavim napred uopšte nema nikakve veze sa prodorom Arapa vojnom silom. ONI SU stanovnici Italije i samim tim su mogli da se razmnožavaju i sele sa juga u centar i na sever, isto onako kako su se selili kasnije u Ameriku. Ali, da vidimo dokle su Arapi došli u Italiji,...pardon, Francuskoj preko Italije... pardon, Švajcarskoj preko Italije:

In 915, after the Battle of Garigliano, the Muslims lost their base in southern Lazio. In 926 King Hugh of Italy called the Arabs to fight against his northern Italian rivals. In 934 and 935 Genoa and La Spezia were attacked, followed by Nice in 942. In Piedmont the Muslims got as far as Asti and Novi, and also moved northwards along the Rhône valley and the western flank of the Alps. After defeating Burgundian troops, in 942-964 they conquered Savoy and occupied a part of Switzerland (952-960). Swiss town names such as Saaz still mark the Arabic presence in the area.

Poslednja izmena:
Prvo, meni samo i jedino istina odgovora, tako pitanje tipa "sta bi mene odgovralo", ne moras da mi postavljas ako su istorijski dogadjaji u pitaju, ali samo nacin na koji postavljas pitanje moze da dokaze nacin na koji ti gedas istorijske dogadjaje, na nacin na koji tebi odgovaraju? Nadam se da nije to slucaj, ako jeste ne vredi da razmenjujemo misljenja.
Iskreno, znao sam za prodor do Burgondije i reke Rona preko Spanije, nisam zno za prodor arapa preko Italije, ali nemozes uporediti jedan prodor i vladavinu od 20 godina sa uticaj (genetski) koji su ostavili u Spaniji gde su bili 8 veka.
Za taj kratak period od maksimun 30 godina, nisu mogli ostaviti takav genetski uticaj.

Prvo, meni samo i jedino istina odgovora, tako pitanje tipa "sta bi mene odgovralo", ne moras da mi postavljas ako su istorijski dogadjaji u pitaju, ali samo nacin na koji postavljas pitanje moze da dokaze nacin na koji ti gedas istorijske dogadjaje, na nacin na koji tebi odgovaraju? Nadam se da nije to slucaj, ako jeste ne vredi da razmenjujemo misljenja.
Iskreno, znao sam za prodor do Burgondije i reke Rona preko Spanije, nisam zno za prodor arapa preko Italije, ali nemozes uporediti jedan prodor i vladavinu od 20 godina sa uticaj (genetski) koji su ostavili u Spaniji gde su bili 8 veka.
Za taj kratak period od maksimun 30 godina, nisu mogli ostaviti takav genetski uticaj.
Ako pažljivo čitaš primetićeš da toj ekskurziji nisam dao prevelik značaj.

Pozdrav svima,

Imam jedno pitanje.Naime,zeleo bih da nekako pronadjem kom tipu pripadam,ali nisam jos uradio DNK analizu.
Medjutim odradio sam neke testove(odredjivanje atnropoloskog tipa pomocu merenja ramzaka na glavi i licu,itd),pa me zanima da li neko mozda moze da pomogne.
Naravno,planiram da uradim i DNK analizu,tada ce sve biti jasno.:)

Vidim ima dosta upucenih u ovu temu,a ja nisam toliko ovladao ovom materijom,pa bi mi znacilo vase misljenje.

Objavicu sad svoje rezultate i jos neke podatke.

Inace,kombinacija sam Bosanske krajine(otac) i Like i jugo-istocne Srbije (majka).

Veci deo porodice (i sa oceve i sa majcine strane) ima svetle oci i svetlu kosu,osim mene i sestre,koji smo crni,kao i majka.
Inace krvna grupa mi je B +,dok ostatak familije uglavnom ima 0.
Procitao sam negde,da je B krvna grupa "dosla" na Balkan sa Mongolima,ili Avarima,pa ne znam koliko to moze imati veze.

Test br 1. :

Results of Racial Analysis

Terminology is according to Vallois (1965).Endocranial volume is estimated according to the Lee-Pearson formula (Comas, 1960).Brain weight is estimated according to Welcker's capacity/cranial capacity tables (Baker, 1974)..

Your cephalic index is: 65.2 (hyperdolichocephalic)
Your height/length index is: 65.2 (hypsicephalic)
Your height/breadth index is: 100 (acrocephalic)
Your facial index is: 100 (hyperleptoprosopic)
Your upper facial index is: 64.3 (leptene)
Your nasal index is: 80 (mesorrhine)
Your estimated endocranial volume is: 406 cc (oligocephalic)
Your estimated brain weight is: 237 gr
Euclidean Distance Mahalanobis Distance Cosine Similarity

Proto-Europoid: 2670 8709 -0.95
Mediterranoid: 2162 6981 0.94
Alpinoid: 2396 7780 -0.12
Irano-Nordoid: 2336 7531 0.29
Dinaroid: 2448 7980 -0.42

Your classification is Mediterranoid (using Euclidean distance), Mediterranoid (using Mahalanobis distance), and Mediterranoid (using Cosine similarity).

According to Euclidean Distance:

You are metrically closest to Plate 21, Figure 5 (distance = 2028)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 2939)

According to Mahalanobis Distance:

You are metrically closest to Plate 10, Figure 5 (distance = 6486)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 1 (distance = 9549)

According to Cosine Similarity:

You are metrically closest to Plate 28, Figure 2 (similarity = 0.88)
You are metrically furthest from Plate 5, Figure 2 (similarity = -0.881)

Test br 2. :

Results of Anthropometric analysis

Your best match is: Azerbaijan (according to all 14 measurements) and Greek (according to 11 independent measurements). See table All Populations below for other close matches.

Your tr-n is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your tr-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your n-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your sn-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your zy-zy is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your go-go is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your en-en is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your en-ex is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your ex-ex is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your n-sn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your al-al is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your noseinclin is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your ch-ch is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your sa-sba is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan

Overall, you are 15.48 standard deviations from the average Azerbaijan (according to all 14 measurements) and 9.27 standard deviations from the average Greek (according to 11 independent measurements).

Pogledajte prilog 249378Pogledajte prilog 249379Pogledajte prilog 249380Pogledajte prilog 249381Pogledajte prilog 249382

Ubacio sam i neke svoje slike,pa ako neko mozda moze priblizno da mi kaze,bilo bi od velike pomoci.
Ne znam koliko je uopste sve ovo sto sam naveo dovoljno.:)

Upucen sam da su Mediteranci cesta pojava na ovim prostorima,ali i Dinarci,kojih dosta ima u Krajinama.
Ja sam ispao Mediteranac,sa nekim crtama Nordida,nisam bas upucen,pa mi treba strucno objasnjenje.:)

Hvala unapred.
Kao prvo, ti i jesi Mediteranac, (nemaš crte Nordida jer je taj zajednički imenitelj Irano-nordoid dat radi istog oblika glave) i to mešavina istočnog i zapadnog. Postoji dosta ljudi u Lici čije je poreklo iz južne Srbije , Kosova, Makedonije, pa i Albanije. dalje, Lika je bila podložna doseljavanju iz priobalja, a ima i ostataka francuske okupacije iz Napoleonovog vremena. Fenotip, odnosno izgled si pokupio s majčine strane kako kažeš i kako je izglednije, jer majčina strana ima veći uticaj. To nema mnogo veze sa genotipom, njega dobijaš od oca, bilo bi zanimljivo kad bi njemu uzeo "meru" i utvrdio indekse glave.

@Nesa 85
Резултат оног рачунара можеш занемарити, јер си сигурно веома погрешно мерио (нико нема 237г лак мозак ;)).

Према слици бих рекао да си кромањонац-медитеранац са елементима динарца. Све у свему типичан пример домаћег становништва западног Балкана.

ПС: Била би занимљива висина и тежина.

Poslednja izmena:
Hvala momci,

Ja sam 180 / 80. Sa oceve strane su mi nesto visi (visoki oko 185,smedja kosa,zeleno-braon oci),a sa majcine strane tu su oko 180 (svetle plave oci,kose crne,ili tamno smedje).
Inace istrazivajuci svoje poreklo,dosao sam do podatka da postoje indicije da su moji u Bos. krajinu i Liku stigli sa dalekog juga i primorja,pa mozda je to ta mediteranska veza.
Ne znam koji je onda moj slucaj,kako se to strucno naziva?Dinarac-Mediteranac,ili tako nekako?:)

Naravno da genotip otkriva sve o mom daljem poreklu.
Ali mozda moze nesto i na osnovu ovoga da se zakljuci. :)

Kao prvo, ti i jesi Mediteranac, (nemaš crte Nordida jer je taj zajednički imenitelj Irano-nordoid dat radi istog oblika glave) i to mešavina istočnog i zapadnog. Postoji dosta ljudi u Lici čije je poreklo iz južne Srbije , Kosova, Makedonije, pa i Albanije. dalje, Lika je bila podložna doseljavanju iz priobalja, a ima i ostataka francuske okupacije iz Napoleonovog vremena. Fenotip, odnosno izgled si pokupio s majčine strane kako kažeš i kako je izglednije, jer majčina strana ima veći uticaj. To nema mnogo veze sa genotipom, njega dobijaš od oca, bilo bi zanimljivo kad bi njemu uzeo "meru" i utvrdio indekse glave.

Po meni ima i elemenata Dinaraca

Dosta Arapa se doselilo na Siciliju i jug Italije... kad su Normani upali mnogi su se pokrstili... dalje, dosta Jevreja je pokatoličeno u periodu srednjeg vijeka, Sefardima koji su bježali iz Španije je upravo sjeverna Italija bila omiljena destinacija...

Za arape znam da su duze bili na jug Italije i Sicilije pricamo o Toskani. Svakako mozemo da nagadjamo, vremenom videcemo da li je taj J1 sefaradski, arpaski, rimskog perioda, ili etruskok perioda.

@Nesa 85
Резултат оног рачунара можеш занемарити, јер си сигурно веома погрешно мерио (нико нема 237г лак мозак ;)).

Према слици бих рекао да си кромањонац-медитеранац са елементима динарца. Све у свему типичан пример домаћег становништва западног Балкана.

ПС: Била би занимљива висина и тежина.

Prvi test je ok,tu nisam pogresio?:) Mozda mi i jeste tako lagan mozak,nije ni cudo sto sam ovako "bistar" :)

Medjutim u drugom testu sam pogresio,ovo je pravi rezultat :

Your best match is: Azerbaijan (according to all 14 measurements) and Greek (according to 11 independent measurements). See table All Populations below for other close matches.

Your tr-n is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your tr-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your n-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your sn-gn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your zy-zy is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your go-go is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your en-en is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your en-ex is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your ex-ex is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your n-sn is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your al-al is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your noseinclin is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your ch-ch is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan
Your sa-sba is less than 2 standard deviations from the average for Azerbaijan

Overall, you are 15.32 standard deviations from the average Azerbaijan (according to all 14 measurements) and 9.24 standard deviations from the average Greek (according to 11 independent measurements).

Medjutim,nista se bitnije ne menja?:)

Da li je podela koju je napravio Milos Bogdanovic merodavna?Istocni Mediteranci su po njemu drevni Pelazgi?A zapadni Mediteranac je po njemu juzni Italijan?
Zanima me da li da se rukovodim njegovom logikom,ili postoji jos neko misljenje?
Nemoj nikako da se rukovodiš njegovom logikom jer kod njega logike nema, sve je u svrsi dokazivanja porekla od Noja. Istočni Mediteranci su Grci i Turci samim tim nisu Pelazgi već oni koji su ih smenili, a Zapadni Mediteranci su između ostalog Irci i Španci, tako da nisu samo Italijani.

Nemoj nikako da se rukovodiš njegovom logikom jer kod njega logike nema, sve je u svrsi dokazivanja porekla od Noja. Istočni Mediteranci su Grci i Turci samim tim nisu Pelazgi već oni koji su ih smenili, a Zapadni Mediteranci su između ostalog Irci i Španci, tako da nisu samo Italijani.

Aha,ok,hvala ti druze.

A kakve to veze ima sa Srbima?Zar srednjovekovni Srbi nisu bili plavi i visoki,tako ih bar beleze neki vizantijski izvori.(mada freske nekih vladara i svetaca dokazuju suprotno)

Takodje sam procitao podatak de je u srednjovekovnom Rasu,kod svakog drugog skeleta zabelezena B krvna grupa.
0 je bila prisutna samo 10 %,dok je kod danasnjih Srba zabelezena oko 50 %.A dokazano je da je 0 karakteristicna za Dinarce i Mediterance?
Sto moze da upucuje na to,da tadasnji Srbi,nemaju veze sa danasnjim?

Pa gde je onda tu veza,Srbi,Sloveni,Dinarci,Mediteranci?:))

Aha,ok,hvala ti druze.

A kakve to veze ima sa Srbima?Zar srednjovekovni Srbi nisu bili plavi i visoki,tako ih bar beleze neki vizantijski izvori.(mada freske nekih vladara i svetaca dokazuju suprotno)

Takodje sam procitao podatak de je u srednjovekovnom Rasu,kod svakog drugog skeleta zabelezena B krvna grupa.
0 je bila prisutna samo 10 %,dok je kod danasnjih Srba zabelezena oko 50 %.A dokazano je da je 0 karakteristicna za Dinarce i Mediterance?
Sto moze da upucuje na to,da tadasnji Srbi,nemaju veze sa danasnjim?

Pa gde je onda tu veza,Srbi,Sloveni,Dinarci,Mediteranci?:))

Tacnije,nema logike nikakve da je rec o istim ljudima? :) Srbi su onda ili mesavina Slovena i Avara,ili mesavina Slovena i starosedeoca (dokazano je da ovo nije bio slucaj),ili su upravo Srbi starosedeoci?:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back