Генетичка генеалогија II

Sevrnjačka komponenta je skroz okej, ako izuzmemo smanjen procenat atlantika.
Mene više zanima šta to donosi povecan West asian, a da pritom smanjuje istočni mediteran.
Njegov baltik je na nivou prekodrinskih Srba što je fenomenalno.
Istočni Mediteran bi u suštini bio Egej i priobalje Anadolije, u suštini grčka ili para grčka genetika. West Asia je neki konglomerat sveg nabrojanog plus Semiti i zapadni Arijevci (Kurdi, ako hoćeš bez nijansiranja). U biti mogao bi biti neki vlaški upliv. Istočna Srbija jeste bila refugijum rimskog stanovništva Balkana, moguće da je negde ostala očuvanija ta grčka nijansa. Moguće je i da su kasnije seobe u pitanju a moguće i da je baka sefardskog porekla u pitanju.

Istočni Mediteran bi u suštini bio Egej i priobalje Anadolije, u suštini grčka ili para grčka genetika. West Asia je neki konglomerat sveg nabrojanog plus Semiti i zapadni Arijevci (Kurdi, ako hoćeš bez nijansiranja). U biti mogao bi biti neki vlaški upliv. Istočna Srbija jeste bila refugijum rimskog stanovništva Balkana, moguće da je negde ostala očuvanija ta grčka nijansa. Moguće je i da su kasnije seobe u pitanju a moguće i da je baka sefardskog porekla u pitanju.
I meni pada na pamet vlaški uticaj, samo što bi oni po pravilu uz west asian još više povećali istočni mediteran.
Može biti neka specifična grupacija unutar Vlaha. Možd malo i kumanskog uticaja, šta znam.
Al' sve u svemu je skroz okej.

Autosomalne komponente od jednog antičkog predrimskog (ilirskog) uzorka iz Dalmacije i 20 najbližih modernih populacija istom (kalkulator K13).

Pogledajte prilog 1669398

@Demagogic @Q. in perpetuum hibernum @FDDD @Perperius @SeverZapad @bezimeni1 @hm337 @suave

Pratim ovu diskusiju i mnogo mi je zanimljiva. I sviđa mi se što stiže sve više i više rezultata i što slika postaje upotpunjenija, a posebno to što ova istraživanja privlače sve veće interesovanje kod naučnika i polako prodiru i u krugove ozbiljnih antropoloških istraživanja.

Ono što mogu da kažem jeste i da sam vrlo zadovoljan rezultatima koji pristižu, zbog toga što definitivno pobijaju oba „ekstremna“ (uslovno govoreći) viđenja. Genetika pokazuje da nije bilo nekakvih masovnih demografskih promena; naravno, to i nije toliko mnogo bitno, zato što su istorija, arheologija i etnologija već uveliko odstupili od takvih zastarelih tumačenja, tako da ovde imamo samo još jednu potvrdu davno napuštenih teorija. Što je i uvek dobrodošlo, naravno.

Ali i značajno više od toga, sviđa mi se to što ukazuje na to da postoje ozbiljne rupe u najmodernijim tezicama postmodernističke društvene nauke, koja je do izvesne mere zaražena WOKE agendom i opsednuta idejama multikultralizma (pa vidi nekakve muslimane među vikinzima i slično). I po kojoj su migracije, uključujući i doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, bile nekakve kulturica fine razmenice u kojima su ljudi prodavali nakit i grnčariju i tako preko toga asimilovali druge, širili jezik i stvarali bukvalno etničke zajednice, na osnovu ekonomske dobiti u kojima svi šire ljubav i mir zarad novčanog profita. <3<3<3

Pratim ovu diskusiju i mnogo mi je zanimljiva. I sviđa mi se što stiže sve više i više rezultata i što slika postaje upotpunjenija, a posebno to što ova istraživanja privlače sve veće interesovanje kod naučnika i polako prodiru i u krugove ozbiljnih antropoloških istraživanja.

Ono što mogu da kažem jeste i da sam vrlo zadovoljan rezultatima koji pristižu, zbog toga što definitivno pobijaju oba „ekstremna“ (uslovno govoreći) viđenja. Genetika pokazuje da nije bilo nekakvih masovnih demografskih promena; naravno, to i nije toliko mnogo bitno, zato što su istorija, arheologija i etnologija već uveliko odstupili od takvih zastarelih tumačenja, tako da ovde imamo samo još jednu potvrdu davno napuštenih teorija. Što je i uvek dobrodošlo, naravno.

Ali i značajno više od toga, sviđa mi se to što ukazuje na to da postoje ozbiljne rupe u najmodernijim tezicama postmodernističke društvene nauke, koja je do izvesne mere zaražena WOKE agendom i opsednuta idejama multikultralizma (pa vidi nekakve muslimane među vikinzima i slično). I po kojoj su migracije, uključujući i doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, bile nekakve kulturica fine razmenice u kojima su ljudi prodavali nakit i grnčariju i tako preko toga asimilovali druge, širili jezik i stvarali bukvalno etničke zajednice, na osnovu ekonomske dobiti u kojima svi šire ljubav i mir zarad novčanog profita. <3<3<3
I Srbi i Albanci imaju nešto ilirske genetike - radi se o uplivu/primjesi, a ne o dominantnoj genetici. Genetika i arheogenetika pokazuju da moderni Srbi nemaju pretežno ilirsko porijeklo kao što smatraju neki srpski autohtonisti. Ni Albanci nisu pretežno ilirskog porijekla. U slučaju Albanaca genetika i arheogenetika su srušile njihov mejnstrim narativ o njihovom ilirskom porijeklu. U zadnje vrjeme Albanci postaju sve više svjesni toga (mada je 'dogma' o njihovom ilirskom porijeklu i dalje jaka u albanskom društvu), pa se polako okreću dardanskoj teoriji o vlastitom porijeklu. U smislu 'žarko želimo da smo Iliri, ali pošto su (arheo)genetički dokazi prejaki da to nismo, ajde bar da budemo Dardanci jer smo u tom sllučaju potomci prastarosjedilaca Kosova pa i djela Makedonije.' :D Pitanje porijekla i postojbine proto-Albanaca još nije rješeno, ali je sigurno da proto-Albanci ne ishode od Ilira i da im prapostojbina nije na području nekadašnjeg ilirskog prostora. Meni najrealnije djeluje Šramova teorija da su proto-Albanci neromanizovano ili polu romanizovano tračko pleme Besi, i msm da su prije dolaska u današnju Albaniji živili na porganičnom prostoru današnje jugoistočne Srbije i zapadne Bugarske. Takođe smatram da Bugari imaju neke veze sa dolaskom Albanaca sa tog područja u današnju Albaniju (na prostor Mata i Mirdite).

I Srbi i Albanci imaju nešto ilirske genetike - radi se o uplivu/primjesi, a ne o dominantnoj genetici. Genetika i arheogenetika pokazuju da moderni Srbi nemaju pretežno ilirsko porijeklo kao što smatraju neki srpski autohtonisti. Ni Albanci nisu pretežno ilirskog porijekla. U slučaju Albanaca genetika i arheogenetika su srušile njihov mejnstrim narativ o njihovom ilirskom porijeklu. U zadnje vrjeme Albanci postaju sve više svjesni toga (mada je 'dogma' o njihovom ilirskom porijeklu i dalje jaka u albanskom društvu), pa se polako okreću dardanskoj teoriji o vlastitom porijeklu. U smislu 'žarko želimo da smo Iliri, ali pošto su (arheo)genetički dokazi prejaki da to nismo, ajde bar da budemo Dardanci jer smo u tom sllučaju potomci prastarosjedilaca Kosova pa i djela Makedonije.' :D Pitanje porijekla i postojbine proto-Albanaca još nije rješeno, ali je sigurno da proto-Albanci ne ishode od Ilira i da im prapostojbina nije na području nekadašnjeg ilirskog prostora. Njihova prapostojbina je vrv. istočni eventualno centralni Balkan. Meni najrealnije djeluje Šramova teorija da su proto-Albanci neromanizovano ili polu romanizovano tračko pleme Besi, i msm da su prije dolaska u današnju Albaniji živili na porganičnom prostoru današnje jugoistočne Srbije i zapadne Bugarske. Takođe smatram da Bugari imaju neke veze sa dolaskom Albanaca sa tog područja u današnju Albaniju (na prostor Mata i Mirdite).

Da, i za to što nalazi narušavaju idejice ja u novoromantičara mi je drago. :mrgreen: Nego nisam to želeo da napomenem, uopšte, da ne bi neki ljudi bili ljuti ili delovalo kao da im stajem na muku.

Ali, mogli ni zadnjih par stranica da pogledaju @Mrkalj ili @Kole11.

Da, i za to što nalazi narušavaju idejice ja u novoromantičara mi je drago. :mrgreen: Nego nisam to želeo da napomenem, uopšte, da ne bi neki ljudi bili ljuti ili delovalo kao da im stajem na muku.

Ali, mogli ni zadnjih par stranica da pogledaju @Mrkalj ili @Kole11.
Ma, interpretacija ti je u qrzu. Raduješ se džabe.

I Srbi i Albanci imaju nešto ilirske genetike - radi se o uplivu/primjesi, a ne o dominantnoj genetici. Genetika i arheogenetika pokazuju da moderni Srbi nemaju pretežno ilirsko porijeklo kao što smatraju neki srpski autohtonisti. Ni Albanci nisu pretežno ilirskog porijekla. U slučaju Albanaca genetika i arheogenetika su srušile njihov mejnstrim narativ o njihovom ilirskom porijeklu. U zadnje vrjeme Albanci postaju sve više svjesni toga (mada je 'dogma' o njihovom ilirskom porijeklu i dalje jaka u albanskom društvu), pa se polako okreću dardanskoj teoriji o vlastitom porijeklu. U smislu 'žarko želimo da smo Iliri, ali pošto su (arheo)genetički dokazi prejaki da to nismo, ajde bar da budemo Dardanci jer smo u tom sllučaju potomci prastarosjedilaca Kosova pa i djela Makedonije.' :D Pitanje porijekla i postojbine proto-Albanaca još nije rješeno, ali je sigurno da proto-Albanci ne ishode od Ilira i da im prapostojbina nije na području nekadašnjeg ilirskog prostora. Meni najrealnije djeluje Šramova teorija da su proto-Albanci neromanizovano ili polu romanizovano tračko pleme Besi, i msm da su prije dolaska u današnju Albaniji živili na porganičnom prostoru današnje jugoistočne Srbije i zapadne Bugarske. Takođe smatram da Bugari imaju neke veze sa dolaskom Albanaca sa tog područja u današnju Albaniju (na prostor Mata i Mirdite).
Nivo na kojem ovi ispravni zaključci na bazi netačnih interpretacija nisu tačani, ovde nije prikazan.

Ovde se barata nedefinisanim terminom tj. kategorijom kao što je "ilirska genetika" pa se onda još podupire emocionalnim argumentom - eto, genetika ruši albanske mokre snove, što sve onda dežurni manipulator zluopotrebljava pokušavajući da nas dvojicu konfrontira u cilju pormocije svojih soroševskih narativa.

Istinita činjenica: obe slovenske haplogrupe (I2a i R1a) mogu biti izvedene kao paleobalkanske. Prema tome, nikad ne bi trebalo zaključke izvoditi bez te napomene.

Nivo na kojem ovi ispravni zaključci na bazi netačnih interpretacija nisu tačani, ovde nije prikazan.

Ovde se barata nedefinisanim terminom tj. kategorijom kao što je "ilirska genetika" pa se onda još podupire emocionalnim argumentom - eto, genetika ruši albanske mokre snove, što sve onda dežurni manipulator zluopotrebljava pokušavajući da nas dvojicu konfrontira u cilju pormocije svojih soroševskih narativa.
Mrkalju, rađena je autosomalna od 6-7 antičkih predrimskih uzoraka sa zapada Balkana koji datiraju od od 1500 p.n.e. do perioda par vjekova prije Hrista. Nijedan od tih uzoraka nije autosonalno blizak Srbima, ali ni Albancima. Od modernih naroda svima su najsličniji autosomalno Španci, Portugalci i sjeverni Italijani. Da se malo našalim. Rafael Nadal ili Santjago Kanjizares bi se mogli nasmijati kad se Srbin i Šiptar svađaju ko je potomak Ilira i reći 'vidi budala što se otimaju otimaju mojih rođaka.' :D Jedan lik musliman iz Bihaća inače dobar momak i autohtonista do koske je doživio razočarenje kad je shvatio da su Iliri bili genetički znatno sličniji Špancima nego nama južnim Slovenim (momak inače priznaje sopstveno srpsko porijeklo).

2eiTLzB.jpg

Mrkalju, rađena je autosomalna od 6-7 antičkih predrimskih uzoraka sa zapada Balkana koji datiraju od od 1500 p.n.e. do perioda par vjekova prije Hrista. Nijedan od tih uzoraka nije autosonalno blizak Srbima, ali ni Albancima. Od modernih naroda svima su najsličniji autosomalno Španci, Portugalci i sjeverni Italijani. Da se malo našalim. Rafael Nadal ili Santjago Kanjizares bi se mogli nasmijati kad se Srbin i Šiptar svađaju ko je potomak Ilira i reći 'vidi budala što se otimaju otimaju mojih rođaka.' :D Jedan lik musliman iz Bihaća inače dobar momak i autohtonista do koske je doživio razočarenje kad je shvatio da su Iliri bili genetički znatno sličniji Špancima nego nama južnim Slovenim (momak inače priznaje sopstveno srpsko porijeklo).

Pogledajte prilog 1669684
Sloveni su, nažalost, spaljivani. Ti što su nađeni su "gostujući timovi".
Albanci nisu spaljivani, nego su pridošli u 11. veku. (Ali kako je zgodno utrpati Slovene i Albance u isti "vagon.")
Spaljivani, dakle, i to ovaj mutikaša dobro zna.

Sloveni su spaljivani. Ti što su nađeni su "gostujući timovi".
Kako 'gostujući' kad 6-7 predrimskih uzoraka sa zapada Balkana iz različitih krajeva ima sličnu autosomalnu genetiku koja nije bliska modernim Srbima (ni Albancima), a vremenski raspon između njih je oko 1200 godina? Od tih uzoraka 4 ili 5 su J2b2-M241, a 1 ili 2 su ženski. Arheogenetika je utvrdila da je J2b2-M241 bila najjača haplogrupa među antičkim predrimskim stanovništvom zapadnog Balkana, ta haplogrupa apsolutno dominira među više desetina testiranih antičkih predrimskih skeleta sa zapadnog Balkana.

Naravno. Previše je tu bilo raznih plemena i za kratko vreme, da bi se napravilo homogeno jezgro. Mislim na Slovene.
Panslavizam se prvo pojavio kod Čeha koji su preko istog iskazivali želju za povezivanjem sa drugim slovenskim narodima radi sopstvenog oslobođenja od viševjekovne njemačke vlasti. Nešto kasnije carska Rusija je počela koristiti panslavizam u cilju ostvarivanja nekih svojih imperijalnih ambicija. I češki i ruski panslavizam u 19-om vjeku su imali smisla za njih u tom vremenu. Međutim nekakav panslavizam koji bi bio poput jugoslovenstva nije imao, nema niti će ikad imati šansu da zaživi. Isto važi i pangermanizam, paniranizam, panturkizam itd.

Poslednja izmena:

Istinita činjenica: obe slovenske haplogrupe (I2a i R1a) mogu biti izvedene kao paleobalkanske. Prema tome, nikad ne bi trebalo zaključke izvoditi bez te napomene.
Nije mogu nego jesu, obe su paleobalkanske, dokazano prisutne i to na uzorku od samo nekih 500 semplova, uzeto iz poslednjeg naucnog rada prosle godine.
1736540676661.png

Znaci gledaju u grafik, pozivaju se na nauku i dalje pricaju da su Sloveni dosli u 7.veku :D

Alternativna istoriografija je devijacija koja se tesko leci

Kako 'gostujući' kad 6-7 predrimskih uzoraka sa zapada Balkana iz različitih krajeva ima sličnu autosomalnu genetiku koja nije bliska modernim Srbima (ni Albancima), a vremenski raspon između njih je oko 1200 godina? Od tih uzoraka 4 ili 5 su J2b2-M241, a 1 ili 2 su ženski. Arheogenetika je utvrdila da je J2b2-M241 bila najjača haplogrupa među antičkim predrimskim stanovništvom zapadnog Balkana, ta haplogrupa apsolutno dominira među više desetina testiranih antičkih predrimskih skeleta sa zapadnog Balkana.
Tako što si u Bosni mogao da nađeš Jevrejina Sefarda i pre 500 godina i danas. Cigane 800 godina itd.

Kako možeš znati da je J2b2-M241 najjača predrimska haplogrupa ako su svi slovenski uzorci nestali u plamenu?

ako su svi slovenski uzorci nestali u plamenu?
Sloveni na zapadnom Balkanu prije 3000-4000 godine, Deretiću Jovo ti li si? :D
U Panoniji i istočnoj Evropi su otkopani slovenski skeleti iz ranog srednjeg vjeka među kojima ima i I2-Y3120, oni su autosomalno najsličniji današnjim Ukrajincima i Rusima iz Smolenska. Dakle Sloveni očito nisu uvjek spaljivali svoje mrtve, jer da jesu pomenuti skeleti ne bi bili nađeni. Po tebi ispada da su prije 2200-3500 godina u dinarskom pojasu paralelno živili Sloveni i neki drugi narod koji je imao J2b2-M241. Takođe po tebi ispada da su Sloveni spalili bukvalno svakog svog pokojnika pa zato danas ne nalazimo predrimske skelete na tom prostoru koji su R1a i I2-Y3120, a pripadnici tog drugog naroda (naroda koji je preko milenijuma djelio životni prostor sa Slovenima, tako ispada) nisu spaljivali svoje pokojnike pa je zato nađeno na desetine J2b2-M241. Priča je je fantastika!
Haplogrupa J2b2-M241 je nađena u antičkim predrimskim skeletima u Lici, Dalmaciji, Crnoj Gori, Albaniji, Sremu itd. koji datiraju ugruno između 1500 p.n.e. i 200 p.n.e. Ovo ću ponoviti po ko zna koji put, svi J2b2-M241 antički predrimski uzorci sa prostora koji istoričari smatraju nekadašnjim 'ilirskim' i kojima je rađena autosomalna a takvih je 6 ili 7 su najsličniji autosomalno sjevernim Italijanima, Špancima i Portugalcima od modernih populacija, niđe veze sa Srbima ili Albancima.

@Q. in perpetuum hibernum @Demagogic @Han van Zem @SeverZapad

Poslednja izmena:

Back