Pratim ovu diskusiju i mnogo mi je zanimljiva. I sviđa mi se što stiže sve više i više rezultata i što slika postaje upotpunjenija, a posebno to što ova istraživanja privlače sve veće interesovanje kod naučnika i polako prodiru i u krugove ozbiljnih antropoloških istraživanja.
Ono što mogu da kažem jeste i da sam vrlo zadovoljan rezultatima koji pristižu, zbog toga što definitivno pobijaju oba „ekstremna“ (uslovno govoreći) viđenja. Genetika pokazuje da nije bilo nekakvih masovnih demografskih promena; naravno, to i nije toliko mnogo bitno, zato što su istorija, arheologija i etnologija već uveliko odstupili od takvih zastarelih tumačenja, tako da ovde imamo samo još jednu potvrdu davno napuštenih teorija. Što je i uvek dobrodošlo, naravno.
Ali i značajno više od toga, sviđa mi se to što ukazuje na to da postoje ozbiljne rupe u najmodernijim tezicama postmodernističke društvene nauke, koja je do izvesne mere zaražena WOKE agendom i opsednuta idejama multikultralizma (pa vidi nekakve muslimane među vikinzima i slično). I po kojoj su migracije, uključujući i doseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, bile nekakve kulturica fine razmenice u kojima su ljudi prodavali nakit i grnčariju i tako preko toga asimilovali druge, širili jezik i stvarali bukvalno etničke zajednice, na osnovu ekonomske dobiti u kojima svi šire ljubav i mir zarad novčanog profita. <3<3<3