Krishna
Elita
- Poruka
- 24.185
Opet ti o spalivanju.Zahvaljujem na odgovoru. Ipak, smatram da u njemu ne postoji element koji osporava ono što sam prethodno naveo u vezi s autohtonošću glavnih južnoslovenskih grupa na Balkanu.
Što se tiče genetičkih testova, ako si svoje autosomno poreklo testirao i dobio interpretaciju poput one koju je @Tandoori Masala ovde svojevremeno ukratko izložio, važno je naglasiti da takva tumačenja počivaju na usklađivanju genetičkih podataka s postojećim istorijskim narativima. Ova interpretacija nije apsolutna, već relativna i podložna promenama u svetlu novih dokaza sa terena.
Napomena: ovo govorim uopšteno, a ne direktno tebi. Lično nemam afiniteta prema, kako bih nazvao, „haplogrupskom fetišizmu“ koji često srećemo kod onih koji pristupaju genetičkim testiranjima. Svestan sam da bi određivanje moje haplogrupe obuhvatilo svega 1/16 (6,25%) mog porekla, ograničavajući se na nivo čukundeda. Stoga me ovakvi testovi ne interesuju, osim možda u kontekstu prezimena ili porodične slave.
Što se tiče glorifikacije pojedinačnih genetičkih rezultata, poput Nižetićeve „lutrije“ s haplogrupom koja potiče iz populacije koja nije praktikovala spaljivanje, smatram da je takav pristup konceptualno problematičan. Genetička testiranja, prema mom mišljenju, imaju vrednost pre svega u okviru proučavanja strukture populacija. Ako neki poznatiji pripadnici mog roda (među kojima su stručnjaci i jedan general) ne odluče da se testiraju, možda bih razmotrio da i sam učestvujem u nekom istraživanju, ali uz oprez u vezi s organizacijom i motivima onih koji takve projekte sprovode.

@Demagogic ti je rekao da I2-Y3120 starija od ranog srednjeg vjeka na Balkanu još uvjek nije nađena. Nađene su I2-Y3120 iz ranog srednjeg vjeka. Npr. jedan uzorak (skelet) iz 9-og vjeka iz istočne Srbije je I2-Y3120. Kako to da njega nisu spaili, ako su Sloveni praktikovali spaljivanje mrtvih kao što kažeš? I2-Y3120 je nađena i u nekoliko uzoraka iz srednje i istočne Evrope koji su takođe iz ranog srednjeg vjeka, kako ne spališe ni njih?
Nije mi bila namjera glorifikacija Luke Nižetića, tipa on je nosilac haplogrupe koja obitava na zapadnom Balkanu 4000 godina u kontinuitetu pa ajde da mu se sad klanjamo zbog toga. Njega sam pomenuo zato što se predstavnik njegovog roda testirao (eno ga na onom linku koji sam postavio), pa sam pomenuo Luku kao poznatog predstavnika istog.
Evo npr. od poznatih Srba nosilac te J2b2-M241 koja je prisutna na zapadnom Balkanu 4 milenijuma kao što rekoh je bio Petar Popovć Pecija https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Petar_Popović_Pecija