gost 367210
Poznat
- Poruka
- 9.236
Problem je mnogo kompleksniji nego sto laicima deluje. Moze da se razvije model koji ce biti priblizno tacan, ali ima tu jedna zackoljica, jer ni u kom slucaju dva automobila nisu presla apsolutno jednaku kilometrazu, nisu vozena istim nacinom, nisu odrzavana na isti nacin. Da razjasnim, secate se onog Audija TT kome ulje nije menjano oko 100k km, ako se dobro secam novinskog clanka. I sta se desilo, motor je crkao. I sad taj Audi ulazi u statistiku, a ulazi i neki auto koji je redovno servisiran. Takodje, ja imam dva lezeca policajca u ulici i prelazim ih lagano, a ima likova koji uopste ne koce, i normalno je da ce njima da strada trap pre nego meni. Ako se takvi slucajevi iskljuce iz uzorka, remeti se uzoracka verovatnoca, dakle, ne mozes tek tako da ih iskljucih, a ukoliko ostanu ukljuceni remete istinitost istrazivanja.
Dalje, ovo je resivo, ali tesko i ne apsolutno pouzdano, Dacija od opreme ima kao i Yugo, volan, menjac, brisac i rezervni tocak, a Mercedes prilicno dugu listu. Verovatnoca da ce nesto da se pokvari je, naravno, na strani Mercedesa, jer ima daleko vise stvari koje mogu da se pokvare.
Pitali su vlasnike koliko su zadovoljni svojim automobilom i npr. 90% vlasnika Dacije je odgovorilo da je zadovoljno, dok je to isto ucinilo 80% vlasnika Mercedesa, i mi dobijemo rezultat da su vlasnici Dacije zadovoljniji, tj. da je Dacija bolji autoKad bi ista osoba imala mogucnost da provoza oba automobila, pa da se pita da li je zadovoljnija Dacijom ili Mercedesom, uopste nema sumnje kakav bi odgovor bio.
Dakle, problem je veoma kompleksan i nema sumnja da ga nisu istrazivali amateri, ali je nemoguce razviti takav statisticki model koji ce biti apsolutno pouzdan.
dobro onda da se u izvestaj uvrsti i formiranje psiholoskog profila tipicnog za kupce svake marke ponaosob kako bi se u kontekstu ophodjenja prema vozilu doslo do egzaktnosti podataka koji bi zadovoljili tvoje visoke kriterijume pouzdanosti statistike?
gluposti.
taj auto bildov izvestaj je najiscrpniji na temu od svih koje sam ja video a cinjenica da rang listom vec dugi niz godina vladaju japanske (a evo sad i korejske marke) govori da nije u pitanju slucajnost. ili recimo zaboravnost vlasnika audija da promene ulje u motoru