Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
DIREKTOR PUTEVA SRBIJE ZAVEJAN U ČAČKU: Drobnjak putovao sa Zlatibora, pa ostao zaglavljen!

ciscenje-putevi-sneg-foto-ap-1448615698-792587.jpg

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak ostao je zavejan u Čačku. Naime, automobil u kom se nalazio Drobnjak je putovao sa Zlatibora i ostao zaglavljen.

Podsetimo, iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" navode da ih sneg u januaru nije iznenadio i da su svi putevi 1. i 2. reda prohodni, kao i da će led biti razbijan, ukoliko do njega dođe.

"Ne bih rekao da nas je sneg iznenadio, svi putevi 1. i 2. reda su prohodni, 100 odsto mehanizacije je angažovano i to je za sada dovoljno. Svi državni putevi su prohodni", rekao je za Slobodan Basrić iz JP "Putevi Srbije".

Situaciju je, kako kaže, tokom dana otežavala jaka košava, naročito u Beogradu.

S druge strane Društvene mreže eksplodirale su od negativnih komentara na račun domaćih putara nakon prvog ozbiljnijeg snega ove zime.

Fotografije puteva zatrpanih snegom danas su preplavile društvene mreže, nakon što je snežna mećava maltene paralisala čitavu državu.

Veliki broj komentara i fotografija pojavio se iz prestonice, gde je očigledno da je veliki broj ulica pokriven snegom koji pravi velike probleme vozačima.

(B92)

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Mogli su mene da zovnu da odem dzipom da ga vadim iz 20 cm snega :hahaha: :super:

Da nije tužno, bilo bi smešno ovo sa čišćenjem snega.

Nisu beograđani razmaženi nego vi ne uzimate u obzir intenzitet saobraćaja u BGu.

Bulevar ima odvojene trake za tramvaje plus po 3 trake za svaku stranu u delu bližem centru.

Tu se bez snega napravi zastoj i gužva, vozi se agresivno, branik u branik i uvek ima neko ko ti uleće u vrata.

Tu ne sme da ima snega uopšte jer je saobraćaj inače paralisan.

Još kad krenu da voze i oni sa letnjim gumama, samo je pitanje kad će prvo čukanje.

Realno imajo teške uslove zbog vetra i snega ali glavne ulice bi morali da čiste non-stop.

Srećna nova godina svima!

Dobra je, bolja od svih dotadasnjih Alfi. Gledao sam neke cene delova, doduse u Nemackoj i u rangu su sa cenama za 156. Trapovi su nesto skuplji, ali bi trebalo da su izdrzljiviji. Lemforder nudi vise varijanti, obicne, polu sportske i sportske. Reparirani nisu tako skupi, malo skuplji nego za 156, 10 evra po viljusci. Treba imati u vidu i to da je mladji auto od 156, pa bi trebalo i da se redje kvari.

Mana, dosta teska, ali ima 5 zvezdica na crash testu, relativno skupi polovni delovi, limarija i slicne stvari. Sto se tice motora, kod nas su slabo zastupljeni benzinci, do 2.0 ima samo 1.8 opelov, od 140ks i 1.9jts od 160, 1750 tbi nisam spomenuo, jer su dosta retki, krenuo je kasnije da se ugradjuje, ne znam tacno od koje godine, ali je ubedljivo najbolji benzinac, a i najskuplji. S tim motorom su skuplje od dizela ekvivalentnog godista. 1.9jts sam imao prilike da vidim, ima bas lep zvuk, lepo ide, ali dosta trosi, tezak je auto. Ima lanac, jts dizne se remontuju, remont nije skup, ali je pitanje koliko uopste ima delova za taj motor. Trebalo bi da je izdrzljiv. Plin je skup, oko 900 evra i trosi 10% benzina, postoji i varijanta sa plinom da se ubrizgava u tecnom stanju, ali takav sistem kosta oko 2k evra. U Opelov 1.8 ide klasican sekvent plin.

Za dizele, mislim da ne treba nista da se kaze, 1.9 od 120 i 150ks, valjda je poznato sve o njima, i 2.4 od 200ks koji je brutalan, ali i skup za odrzavanje. Samo zamajac kosta oko 800 evra.

Verovatno moj buduci auto :)

valja li štogod alfa 159 ?
ako je već bilo reči povodom tog modela, budite slobodni da me uputite gde tačno, pa da idem da pročitam

pa sad, ako valja onda valja a ako ne valja onda jelte... ne valja :lol:
oću reći, nađi dobar primerak i verovatno će valjati. 159ka je izgleda u proseku solidnija od 156ice. na auto bildovom testu na 100 hiljada km je prošla solidno.

Evo ga test u autobildu:

2.4mjet

Kazu da je 50% u Nemackoj u TI opremu, 43 u elegant, i samo 7% je klot.

http://www.autobild.de/artikel/dauertest-alfa-159-sportwagon-2.4-jtdm-20v-distinctive-828941.html

Ukratko, na 11k pregorela sijalica tablice, na 14k km se pokvario mehanizam regulacije klapni na usisu, na 20k motor.

Iz fabrike kazu da je kvar motora izazvala zapusena dizna, najverovatnije je uzrokovana nekom prljavstinom iz goriva, pa je izgoreo klip, zbog voznje u visokim obrtajima. (kazu da se desilo na autoputu pri velikoj brzini).

Narednih 80k, tj. do 100k nije bilo nikakvih mehanickih problema. Zalili se na funkcionisanje automatske klime, ne radi bas savrseno i na patosnicu, pohabali se drzaci i patosnica je zavrsila ispod pedala.

Jednom menjani diskovi i 2 puta plocice.

Interesantno je da je ubrzanje od 0-100 bilo bolje na kraju testa, nego na pocetku, i kocnice, na pocetku su od 100-0 kocile za 37,5m, a na kraju za 36,5m.

Posle 100k km nema krckanja u enterijeru i karoserija je u potpunosti bez rdje.

Motor i menjac kao novi, nikakvog znacajnog habanja nema.

Evo i tabele pouzdanosti na testu, 159 je nakupila dosta poena zbog kvara motora, koji bas nije uobicajen, ali ne znam gde su ih ostali nakupili, mozda takodje za neke gluposti, pa uzimam tabelu za merodavnu.

159 pouzdanija od Passata 2.0 tdi, verovatno se misli na b6 :) i od Octavije prve generacije, 1.9 tdi.

147 2.0 TS pouzdanija od 159 i od Golfa V 1.4 :D Dosta bodova nakupila zbog velike potrosnje ulja, za 100k km dolili su 19 litra ulja. Nije imala neke posebne kvarove.

Fiat Panda se nasla na visokom 14. mestu, Japanci dominantni, mazda 6 sakupila citavih 0 bodova (nije stigla da istruli do kraja testa :D)

Iznenadjuce ili ne, Fordovi su se dobro plasirali.

Poslednja izmena:
Alfa 159 ima i dve mane koje su svima poznate a to su:
-nizak prednji deo a cak toliko da vozaci tog auta veoma cesto parkiraju u rikver na redovan parking da ne bi ostetili donji deo prednjeg branika
Ovo sam i ja stalno radio dok sam je vozio
-usled velike tezine od 1600kg za prvu seriju i 1500 kg za restajling potrosnja je nesto veca sa 1,9 JTD motorima pa tako u gradskoj voznji bude jaca od 8L i ispod moze samo ako se vozi bas penzionerski.
Na otvorenom je ok i jedan od najboljih za voznju jer je izuzetno tiha i bez sumova vetra cak i pri 160 km/h. Pri 120 km/h sa 4 osobe potrosnja je 5,2L i to sam licno proverio

NE radi se tu o nikakvim prepustima nego je jednostavno nizak sam branik i redovna je pojava da na onaj vislji ivicnjak nasednes i ostetis branik.
Par puta sam zagrebao a onda sam se parkirao u rikverc i resio problem.
Jednom sam i uspeo da oderem malo patos odole jer sam se uglavljivao na parking mesto gde je bilo kocki oko drveta.
Tu sam se razocarao jer sa nekim drugim autom to ne bi bio problem.
Slicna prica vazi i za Oktaviu A4 koja je takodje imala nizak branik a i sam prednji deo. Dokaz za to je moj burazer koji je samo 4 puta probusio karter dok nije naucio na auto da je nizak.
Evo malo lektire za citanje.z:)
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=01&dd=05&nav_id=1082194

Au,sad si nam otkrio toplu vodu.
Vec vise od 40 godina slusamo taj zvuk a ti se jos nisi navikao?
Znaci da si neprilagodljiv a sa takvima nema buducnosti.
I ne odgovori nam,posto ti sve znas,posto su baterije za te Hibride?
Mislim da su mnogo skuplje nego turbo ili plivajuci zamajac na dizelasima. :-)

ne znam tacno ali verovatno par hiljada evra.

Kazu da daju 10 godina garancije na bateriju.

U svakom slucaju izadje isto ko da se vozis na dizel ali je prednost sto ne trujes druge ljude oko sebe i ne slusas drndavi traktorski zvuk motora.

Drugo ko kupuje nove hibride, njemu je garancija na baterije sasvim dovoljna - jer ljudi koji kupuju nova auta ih u 90% slucajeva voze do 5 godina posle ta auta prodaju ili menjaju za novija

Sve u svemu - benzinac na LPG/CNG kad pogledas je i dalje najjaca kombinacija.

Nema brige o bateriji o diznama turbinama zamajcima itd.

Gledam sad na mobile.de imas npr Mitsubishi Outlandere da nadjes za 3500-4000 evra stare 10 godina , benzince sa 2.4 motorima .

Novi sa 2.0 motorima kostaju oko 20.000 evra...

To je bas jeftino za auto iz ove klase.

Jer Outlander je prilicno velik auto. Kod drugih proizvodjaca auta ove velicine krecu od 30.000 evra pa na vise.

U Evropi mu je cena od 33-36.000 evra

U max full opremi je 36.000 evra

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...lVariant1.modelDescription=PHEV&pageNumber=1#

I kazu ovde da trosi prosek 2 litra na 100 km sto je po meni suvise malo

Realan podatak o potrosnji je oko 5-5.5 litara na 100 km.

Poslednja izmena:

Back