Generalna diskusija, noviteti, nemačka vs japanska auto industrija i slično

Ko je bolji?

• Švaba

• Japanac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
facebook/moja garaža. Lik pitao za Reno fluence.

Neki od komentara inženjera:

Taj motor 1.6 115 hp je brutalan, sa puno rezervne snage.
Problem je sto ne voli penzionersku voznju, trazi obrtaje da bi isao.
Ljudi navikli da saltaju ove traktore kad pozele.
Benzince treba znati voziti.

Sveta Trajkovski Reno ima najbolje motore.....benzinske.....vozim 1.4 16v 95 konja....prešao skoro 300 000 nema da pirne.....a ide dobro i troši malo....suvišno je upoređivati sa nemcima koji jedva sastave 200 000 .....da ne travnjak mnogo ko ne veruje neka kupi pa proba....i onako nisu skupi...

Marko Jovanovic Reno je definitivno za par klasa daleko nabolji,najkvalitetniji i najpouzdaniji proizvodjač na svetskom tržištu. Na žalost, nemci odavno već ne znaju da prave automobile i već 10 godina im motore prave Kinezi i Italijani. Nemačka više nema ništa i vidi se po katastrofalnom "kvalitetu" njihovih "šporeta".

Mijatović Ivan Ja vozim megan sa tim motorom,i slobodno mogu reci da ide kao zmaj,do 100 mu ni jedan dizel do 150 ks nista ne moze,I to na plin,na benzin da ne pricam.Tako da mogu reci da je za ova wagenova zapreznsa kola i lokomotive avion.Ne zaboravite da ovaj auto pocinje tamo gde tdi propisava ulje,na 4500 obrtaja,i probija blikadu.

I jos nesto ,dizela moze da vozi svako,i pocetnici itd,benzinca treba znati voziti,onaj koji je vozio nekog dizela ciji motor na 4500 obrtaja propisava mast ,naravno da mu benzinac lose ide,jer ga vozi do pola gasa.Benzinac vrti do 7000 i to da se ne optereti.

sizif, skinuo sam one programe za iPad, hvala ti. Meni ne treba mnogo: opera,chrome,mail, youtube, za filmove, mobile.de, autoscout, austoscoutch, polovniautomobili.

Da krenem :D

Ajmo prvo od Insignije i Megana. Sto se tice Insignije, lik je imao sudar, prodao auto u Sabac, a preprodavac ga je popravio i sad prodaje. Inace, preprodavac drzi otpad za Opel, mora da je imao neku Insigniju udarenu sa zadnje strane. Cak je i bivsi, prvi, vlasnik imao cast da bude provozan u popravljenoj Insigniji., da vidi kako je sredjen auto.

Cak je i neki drugar prvog vlasnika, zvao preprodavca, znajuci da je auto lupan, pa ga je pitao zasto se prodaje tako mlad auto, da li je lupan i slicno. i dobio je odgovor da je auto bio malo ogreban sa desne strane, a vlasnik nije hteo da popravlja vec je prodao auto.

Bolje bilo koja nova guma (osim kineskih i trayala :D) vs polovna premium stara xy godina sa do pola potrosenom sarom (npr. 6mm je vise od pola potrosena, posto je 4mm minimum za zimsku).

Sara je slicna kao kod Michelina Alpin A4 voleo bih da probam i taj Michelin, mislim da bi se i on isto tako ponasao. Razlog vibracija je sto su blokovi izuzetno mali, izmericu ih i uporediti sa Fuldom, pa se donekle ponasaju kao kramponi. Sto se tice snega i leda, tu bi ova guma trebala da pokaze svoje pravo lice. Dosta je mekana, ima dosta blokova, duboke lamele, tako da bi trebala da radi posao odlicno, sto se i tvrdi na nekim testovima.

Ajmo sad na BMW :D

Ovaj e36 je imao normalnu visinu, normalne gume od 15", mada su amortizeri verovatno menjani, ipak je to auto star 20-ak godina, ali opet, previse je tvrd i neudoban, udoban kao drvena klupa na parastosu :D

e46 mora da ima bas povoljnu cenu, da bih ga kupio, kad dodje vreme za to, jer npr. ako je 4k evra, mogu da dodam jos 1+ i uzmem Alfu 159 koja bi bila mladja nekoliko godina, npr. 2002. naspram 2006. kod Alfe, koja je modernija, bezbednija itd.. U svakom slucaju cu ga probati, cim pre, bas da vidim kakav je u odnosu na e36. Sto se tice prostora, ima ga dovoljno da moze da se sedi i napred i pozadi, kao i u npr. Alfi 156, ali nema previse prostora. Kome treba auto koji ce imati dosta prostora, onda nek gleda Passata, Superb, Lagunu ili jos bolje , Vel Satis :), taj auto ima bas mnogo prostora izmedju sedista.

Minus, a i plus je zadnja vuca, dobija se bolaj upravljivost, ali je minus na snegu, a meni je bitno ponasanje na snegu, posto su putevi kojiam se krecem non stop pokriveni snegom, kad padne sneg :D

S jedne strane imam Beljanicu i Crni Vrh na kojima padne po metar snega, gde putevi redovno ciste, ali nikad ne mogu da budu potpuno cisti, a s druge strane imam PZP Pozarevac koje uopste ne cisti sneg, niti baca rizlu i so. Prosle godine je na putu bilo 20cm utabanog snega, jer ni jednom nisu prosli da ociste. Onda kad krene da se topi taj sneg, na nekim delovima, koji nisu u senci se otopi, a u senci ne, pa budu rupe od 20cm u snegu.

Nekome neki auto lezi, nekome ne lezi u svakom slucaju, mnogo je bitniji vozac od samog auta, jer ce neko da izvuce maksimum iz svakog auta, a neko nece ni 50% mogucnosti iz Porschea.

@Sizif

Takva je 159, na 156 je to mnogo bolje reseno, lako i precizno, posebno dodje do izrazaja posle zamene kvacila i ulja u menjacu.

Ne znam kakav je taj 1.6 od 115ks u Fluensu, valjda je isti kao i u Meganu 2 od 113ks.

Taj motor vuce mnogo dobro na niskim obrtajima, iznad 4-4,5k se oseti pad snage i istina je da je izdrzljiv. 115ks je 115ks, i tu nema razlike da li je 115ks u Renou, Fiatu ili u bilo kom drugom autu. Moze da postoji razliak zbog menjaca, mase, guma, itd.

Poslednja izmena:
Nijednom do sada nisi pomenuo 4x4. Uzmi passat b5.5 4motion i videćeš šta je pogon po snegu. Eventualni audi b5/b6 quattro sa 1.8t i plinom.

Ima i karavana finih da se nadje, da teraš cement za kuću:

ovom spustiš još par stotina franaka, puni su para švajcarci :mrgreen: I sa registracijom dodješ do cifre koja tebi odgovara i ima prostora za nov plinski uredjaj:

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7359420/audi-a4-18-t-ful-4x4-svajc

Malo skuplji i bez plina, al stavljaj više peska, manje cementa i ostaće ti za plin. A na kući stubovi nek kolabiraju

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/7437534/audi-a4-18-quattro

Malo skuplji:

http://www.polovniautomobili.com/putnicka-vozila/6895519/audi-a4-18-turbo-jedinstven

Bio pre par meseci 4k eura vrhunski B5 karavan 1.8 quattro iz CH doteran, plaćen uvoz. Kako je lep bio, ne možeš da zamisliš. Sve je bilo fino upakovano.

Gde mi je sizif? Kako da pogasim aplikacije koje sam pokrenuo? Sad tek vidim (dvostrukim klikom na ''home'') da mi je bar deset aplikacija uključeno.

Kakvi pavijani daju komentar za Fluence.
Pazi kad ovaj jedan kaze da dizelas do 150ks nema sta da trazi pored Fluenca 1,6.:hahaha:
Pa ja cu sa mojim Bravom da ga otresem ko slinu a ima 120ks.
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=18014
Znate sta bi mu uradio BMW 320d 150ks 2002? :lol:
:whistling:
Ford Mondeo 2.0 TDCI Titanium 2009
2u6feq1.jpg

voze se kod nas i benzinci stari po 15-20 godina al na servisu ih nema ili dodju za neku sitnicu

Zato svi mehanicari obozavaju dizelase. Dizelas je veciti rudnik para i za mehanicare i za prodavce auto delova.

Mene moj dizelaš baš danas košta 230 kuna, ulje i filter ulja. Castrol EDGE i MANN filter..........

- - - - - - - - - -

A gde sam ja ispoljio mrznju prema BMW-u?! Samo sam konstantovao da je e36 bas neudoban i pitao kakav je e46.

jedan i drugi su dobri,naravno ako nisu zgaženi!

Ja budala sto sam uzeo auto sa garancijom. Trebalo je da uzmem auto sa 200 kkm, za 5 godina da nabijem do pola miliona km i zamenim mu dve svećice/grejača, jedan ležaj i amortizer gepeka.

Salu na stranu, garancija moze postati prilicno zeznuta tema ako dodje trenutak da se pozoves na nju. Situacija moze tako da se zakomplikuje da ne bude uopste smesno. Evo samo jedan bezvezan primer, laptop koji si kupio odjednom nece da se upali, ti odes na garanciju, oni kazu ok, pogledacemo.. Za 5 dnaa te zovu i kazu: Ej... Nema garancije, prosuta je neka tecnost po laptopu i to je ostetilo elektroniku unutra. I jos ti 20 slika posalju na mail kao dokaz. I ti znas da nisi nista prosuo, ali ajde sad dokazi da nisi. Situacija u kojoj si mislio da imas sve konce u rukama sad je odjednom na nivou pretnji da bi dokazao da nisi prosuo nesto po laptopu. Koliko cujem, ovo uopste nije redak slucaj da zavlace sa prosutom tecnoscu, a i forumi su prepuni takvih tema na netu za bilo koji elektronski uredjaj. Ovo sam samo naveo primer, recimo, crkne ti kompjuter na autu. Oni kazu, voda ti se nakupila, jer nisi cistio lisce, pa je to zacepilo odvod i navlazio se kompjuter i nema garancije. Ili vidis, ovo crevo je bas puklo ovde iznad stvari koja se pokvarili i tako da je voda to unistila. Karikiram sada, ali ako hoce, mogu da zavlace do mile volje, ili dok ne dodje bukvalno do pretnji.

Salu na stranu, garancija moze postati prilicno zeznuta tema ako dodje trenutak da se pozoves na nju. Situacija moze tako da se zakomplikuje da ne bude uopste smesno. Evo samo jedan bezvezan primer, laptop koji si kupio odjednom nece da se upali, ti odes na garanciju, oni kazu ok, pogledacemo.. Za 5 dnaa te zovu i kazu: Ej... Nema garancije, prosuta je neka tecnost po laptopu i to je ostetilo elektroniku unutra. I jos ti 20 slika posalju na mail kao dokaz. I ti znas da nisi nista prosuo, ali ajde sad dokazi da nisi. Situacija u kojoj si mislio da imas sve konce u rukama sad je odjednom na nivou pretnji da bi dokazao da nisi prosuo nesto po laptopu. Koliko cujem, ovo uopste nije redak slucaj da zavlace sa prosutom tecnoscu, a i forumi su prepuni takvih tema na netu za bilo koji elektronski uredjaj. Ovo sam samo naveo primer, recimo, crkne ti kompjuter na autu. Oni kazu, voda ti se nakupila, jer nisi cistio lisce, pa je to zacepilo odvod i navlazio se kompjuter i nema garancije. Ili vidis, ovo crevo je bas puklo ovde iznad stvari koja se pokvarili i tako da je voda to unistila. Karikiram sada, ali ako hoce, mogu da zavlace do mile volje, ili dok ne dodje bukvalno do pretnji.

Garancija kod nas u zemlji Srbiji je problem dok je u Evropskim zemljama mnogo bolje regulisana i mnogo se bolje sprovodi.
I ja sam imao slucaj sa laptop-om. Kupio ga, upalio, instalirao program da izmerim tempretaru - procesor radi na 80c. Odem da ga reklamiram, oni ga posalju u servis iz servisa kazu "termalni modul nije dobar''. Vracaju mi ga posle mesec dana ja opet isto uradim (proverim temperature) - procesor isto 80c! Napravio sam toliki haos da su mi rekli "da li zelite drugi ili da vam vratimo novac"...
Pisao sam vam o nasoj Zastavi10 gde je covek izvezo iz salona i posle par nedelja mu guma ispustila i on podigo auto da je napunpa i bacio pogled ispod auta a ono rdjav odozdo, i to ne malo. Otiso u salon gde je kupio, oni ga poslali u servis gde su ga podigli na dizalicu i nisu znali sta ce. I glavni majstor mrtav ladan "daj gvozdenu cetku da skinemo to" - i ovaj covek napravio haos. Pozvao novine (SAT, Blic, B92)...rezultat - samo su mu mislim iz b92 odgovorili da ''im je jako zao ali ne mogu da pisu o tome''... Nista nije uspeo da izvuce i ako je auto ''u garanciji''...

Mene moj dizelaš baš danas košta 230 kuna, ulje i filter ulja. Castrol EDGE i MANN filter..........

- - - - - - - - - -

jedan i drugi su dobri,naravno ako nisu zgaženi!

To je danas. A vec koliko sutra moze da ti riknu dizne, turbina, da turbina pusti ulje pa da se rasturi motor , bos pumpa itd. Ti si vec jednom takvu skolu imao kad ti je crkao motor , cini mi se da si rekao na Audiju.

Glavna kvaka kod polovnjaka je to sto naci benzinca sa preko 300.000 km je veoma veoma tesko i retko. Barem ako gledamo auta do 15 godina starosti. Upravo zato sto u Srbiji 95% ljudi prelazi 10-15.000 godisnje, a u inostranstvu ljudi koji prelaze mnogo kupuju dizelase , zbog nize cene po predjenom km , a benzince samo ljudi koji ga koriste kao licni auto i prelaze male kilometraze.

Svaki dizelas je nakon sto pregazi 250.000 u 99% slucajeva zreo za totalnu generalku . To je tako ja to gledam svaki dan.

Moze ljudi da se tese, moze da se desi da neko kupi auto i da ga sluzi bez problema par godina, ako ne vozi mnogo, al pre ili kasnije - sve to mora da se menja.

- - - - - - - - - -

Da,garancija kao garancija je ok ali prevaranti u Srbiji prave problem.Na žalost ima i onih koji hoće da iskoriste garanciju do maksimuma pa ima dosta podvala i od strane potrošača.

U Srbiji je sve prevara. Narocito to sa osiguranjem su nevidjene prevare.

Prica mi danas lik ski instruktor, prosle godine udario neki border njihovog kolegu na stazi, polomio mu knjucnu kost bas ga je dosta povredio i dalje ima srafove. I on imao zivotno osiguranje Delta Generali. I sta se desilo, posto je covek bio 12 dana u bolnici ovi mu izracunali da za te povrede treba da dobije odstetu od neverovatnih 120 evra!

Poslednja izmena:
Tako je Tihi,generalke se rade na 250k km ali kad kupis auto sa 150k km na satu koji je presao 500k km.
Taman dodjes do 250k km a ustvari realnih 600k km i ono generalka.
Ti pojma o dizelasima nemas i nemoj se srozavati na tako niske grane.
Danas sam vozio auto dizelas sa 315k km i mogu da kazem da je to NOVO.
Utegnut,ide ko besan,kvacilo i menjac extra i u takvom je stanju da sam pozeleo da je registrovan na mom imenu.
Malopre sam menjao volan na burazerovoj Skodi jer auto ima skoro 300k km a ko zna koliko ima ustvari i kad sam sve namontirao dam kontakt i DUM na zub bez ikakvog verglanja a on nista oko motora nije pipnuo za poslednjih 6 godina i preko 100k km.
Ocigledno se tu nesto Tihi ne podudara sa tvojom racunicom.
Hoces jos primera?
Eto moja kuma je kupila od mene pre dve godine 207 1,4 HDI u perfektnom stanju sa 175k km a sad ima nesto jace od 200k i auto se ponasa kao nov.
Radi,pali i vuce bukvalno kao nov auto.
Steta samo sto ce za 50k km da rikne.:hahaha:
A od burazera je vec riknuo a i ne zna da je riknuo.:rotf:

Tako je Tihi,generalke se rade na 250k km ali kad kupis auto sa 150k km na satu koji je presao 500k km.
Utegnut,ide ko besan,kvacilo i menjac extra i u takvom je stanju da sam pozeleo da je registrovan na mom imenu.
Malopre sam menjao volan na burazerovoj Skodi jer auto ima skoro 300k km a ko zna koliko ima ustvari i kad sam sve namontirao dam kontakt i DUM na zub bez ikakvog verglanja a on nista oko motora nije pipnuo za poslednjih 6 godina i preko 100k km.
Hoces jos primera?
Eto moja kuma je kupila od mene pre dve godine 207 1,4 HDI u perfektnom stanju sa 175k km a sad ima nesto jace od 200k i auto se ponasa kao nov.

hahahahahahaha

imam dva advokata preko osiguranja, tako da ne brinem mnogo oko toga. Desavalo se da do sada rade nesto gde zapne kod necega sto sam kupio, ali uglavnom pripretim advokatom i popuste i ide lakse.
Trenutno obojica zatrpani mojim zahtevima

Hoces jos primera?

Pa o tome i ja pricam. Svaki taj kojeg vi uvezete i stavite mu na kilometar sat da pise 150.000 u stvari je presao duplo vise.

I potencijalnog kupca svakog tog auta cekaju veoma skupe opravke.

Vidis ti menjas volane, turbine sta jos ne znam vise na autima ja nista od toga za skoro 20 godina svoje vozacke karijere nikad nigde is1am zamenio.

I sta kazes dule auto sa 315.000 km "NOV KAO CASA" :hahaha: lol: :think:

Pa tvom kumu je po tvom licnom priznanju na Octaviji crkla turbina na 80.000 km i novu je morao da plati 1500e.

Pa sta da kazemo za ova sa 300K+?

premotaj na 1:00 :lol:

Poslednja izmena:

Back