Lesandar
Buduća legenda
- Poruka
- 27.930
Одувек сам имао негативно мишљење о Гаврилу Принципу,а када сам у Николајевој књизи "Земља недођија" наишао на податак да је Гаврило био неверник,онда сам се још више разочарао у овог "хероја".После првог светског рата су као и након Француске револуције,поново поражени монархизам,органска мисао и хришћанство,а победила је индивидуалистичка мисао која је породила капитализам,либералну демократију и комунизам.Наишао сам на податак да су се Немачки историчари двоумили да ли је Гаврило Принцип био ромског или јеврејског порекла.То је изнео лист Vollkischer Beobachter 8.1.1936. тврдећи у чланку да је Принцип био слободни зидар и Јеврејин.Е сада,неки причају да је ово само послужило у сврху национал-социјалистичке и анти-семитске пропаганде.Слажем се са Велимировићем када он каже да је Српство без православља,Српство без садржине.Наравно не желим да ниподаштавам голготу Српске војске у првом светском рату,али позадина тога рата ми је врло сумњива,дискутабилно је какве смо користи,а какву штету имали од тог рата.
Са суђења...
...
Суд: Да није предложио који други мотив за чин са вјерског гледишта. Наиме, вјерујете ли у Бога?
Г. П.: Зашто питате?
Суд: Да ли ти вјерујеш у Бога, или си више атеиста?
Г. П.: Атеиста.
...
Ваше мишљење о Гаврилу Принципу?
Кад би само знао колико је твоје мишљење ирелевантно, нарочито уз овако ингениозну аргументацију.
П.С. Гласао си ти, Мујо и Хасо.