Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
postavila sam pitanje ali nema odgovora, sta te je sprecilo recimo da se prijavis da budes moderator ovog dela foruma?

p.s.inace, u pitanju je gospodja a ne gospodjica :)

Поставила си питање а ја сам одговор написао...

А што се тиче мог модераторства пре свега спречиле су ме обавезе. Не видим разлог због чега је забрањено упирати прстом, јер ипак указивање на грешке или давање идеја не треба да се заврши констатацијом "уради онда сам". Ја због посла и факултета немам времена за форум па стижем да сваки други, трећи дан дођем, прочитам коментаре и оставим неки свој и на крају поставим неку фотку. Дефинитивно нисам материјал за модератора. И извињавам се за оно госпођице.

- PRVO, to sto je u pravilima ovog foruma koja su osvjezena tad i tad nema veze sa pravilnikom KRSTARICE...u tome je stvar. Ovde jedan duzi vremenski period nije bilo moderatora i samim tim su ta pravila izbljedila...posto su donesena od strane jednog.

- DRUGO, nije bitno da li neko zeli da napreduje u oblasti fotografije ili NE...on oma pravo da ucestvuje na ovom PDF-u i da kaci slike kakve hoce...nemamo svi iste ciljeve i zelje...dakle, nema smisla to sto pricas.

- TRECE, svako ima pravo da kritikuje ali se tim ne ohrabruju novi korisnici da dodju i nesto novo nauce...KAKO TO TI KAZES...nego na samom pocetku imaju strah od kacenja slika...dakle takav stav nije fer.

- CETVRTO, slika, pa bila ona skinuta sa interneta ili napravljena od jednog korisnika je i dalje SLIKA ili FOTOGRAFIJA i njoj kao takvoj je mjesto ovde. Nemojmo pretjerivati...cilj je ovde napraviti jedno mjesto gdje ce svi rado doci...i PROFESIONALCI, a i AMATERI koji zele da to postanu.
Takvim stavom koji ti zastupas se to onemogucuje i to nije fer...sa srane nekog novajlije.

Spustite lopte, prestanite sa ovim i dajte predloge...sta d se radi.

Прво: ако су правила постојала и још увек се налазе као активна за сваког посетиоца онда морају да се поштују...ако се неком не свиђају нек' ради на њиховој промени или брисању.

Друго: свако наравно има право да отвори налог на Крстарици и да поставља фотографије на подфоруму
Фотографија, али само поштујући правилима...жели ли да напредује или не, па зар то није ствар здравог разума?

Треће: Нема свако право да критикује туђе фотографије, то право се стиче неписаним договором онога ко је фотографију поставио и онога ко је коментарише. Неко кога фотографија интересује ће овај подфорум прво посећивати док неке ствари не "повеже" па ће се тек онда охрабрити и поставити своју прву фотографију. И онда нестрпљиво очекивати коментаре и то од одређених људи. Та врста нестрпљивости и неизвесности је неопходна и сасвим пожељна јер она показује да је тај веома заинтересован да нешто научи на овом подфоруму. Остали, који бану, и почну да постављају фотографије ради показивања садржаја, као да је у питању неки породични албум или евентуално фотке са журке....шкљоц, шкљоц, шкљоц све са 0,5 промила...по мени такви и њихове фотографије немају овде шта да траже. И то им треба стсавити до знања. Ово није спрдачина и не треба да то постане.

Четврто: НЕ НЕ и НЕ. Нико, и то наглашавам, НИКО нема право да КРАДЕ туђе фотографије. Таква крађа је кривично дело, и ја се најискреније надам да овде нема оних који стају на страну криминала. Свакако је фотографији место на ово пофоруму. Свако треба да поставља искључиво фотографије које је сам направио. До циља о коме причаш, треба доћи, наравно, требају сви професионалци и аматери да се налазе на оваквом месту и ја се за то залажем. Али не треба до тога долазити релативизовањем неких ствари, као што су права на фотографију. Јер тако нешто може само да отера озбиљне људе а привуче "шкљоцавце"!

и ови одговори...таман дођу као предлози, односно моји ставови по овом питању...

Poslednja izmena:
da se javim kao posmatrac a nekadasnji ucesnik na ovom forumu
dakle kao prvo ovde nema profesionalaca
amaterizam je nesto o cemu ustvari treba ovde prodiskutovati, ako ja nacrtam cica Glisu u tri poteza olovkom nisam nikakav amater slikar i nemam sta da trazim na forumu slikarstvo osim da gledam . Dkle amater mora voleti fotografiju i zeleti da se usavrsava u svom amaterizmu. A vecina uzgrednih skljoceva se mogu okaciti na forumima koji su posveceni onome sto je na fotki jer tamo u principu fotografija kao umetnicko delo ili delo koje bi trebalo da tezi tome nije prioritet.
malo je komplikovana recenica ali ukratko moje misljenje:
na ovom forumu bi trebalo da se skupljaju ljudi koji ZELE da imaju dobre i lepe fotografije. Ako oni misle da su njihove fotografije bez obzira na kvalitet bogom dane i da ne treba da se trude da naprave bolju, onda im ovde nije mesto.

Pouzdano znam da forum obilazi vecina ljudi koji su ovde napravili neke foto pocetke, slikali sa kompaktima, primali savete i razmenjivali ih, a sada su uspesni napredni amateri a neki bogami i zarade pokoju kintu od fotografije. A noko se od njih (sem gosta) ne javlja ni fotkama ni tekstovima jer nisu dobrodosli.

ko ima vremena neka pogleda koji je tempo i kvalit komunikacije bio pre dve tri godine, na srecu sve je u arhivi ( nadam se)

pozdrav svima koji zele napredak, kako licni tako i kolektivni :):(:roll::ok::ok::ok::ok:

поздрав bakky дуго те није било, а није богами ни мене... :(
али драго ми је да си се појавио у правом тренутку, да пробамо да запушимо рупе на овој Крстарици...

I ja moram da priznam da smatram da je postavljanje tudjih fotografija pogresno i da steti pod-forumu fotografija . Sem naravno u temi, kako to drugi rade .

Ovaj forum jeste amaterski i takav je najbolji . Tako treba i da ostane , Ipak to ne znaci da treba da se banalizuje .

Poslednja izmena:
nego...traze mi u nekoj foto radnji 2.500 din. za fotku/panoramu 186cm x 36cm..jel to o.k? kao..40eur m2 :)

36840839.jpg

58171691.jpg

Jel ja u dimenzijama te fotke treba samo da pomerim ovaj DPI sa 72 na 300 zbog stampanja i to je to?
missim..jel treba jos nesto da odradim da bi to ispalo kako valja?

pa nije ti to bas dobra matematika :)

Da bi dobio panoramsku sliku tih dimenzija treba da napravis desetak snimaka, jedan za drugim u portretu velicine 10M pa kad ih takve spojis onda imas 300 dpi pribliznih dimenzija.

Ovo sto si ti ovde pokusao da preko numericke tastature dodjes do potrebne rezolucije ne vodi nicemu osim sto ce na tvojoj fotografiji sada jedan piksel biti opisan sa vise piksela ali bez dodatne informacije.

Postoje trikovi, za mene ne bas i ne tako uspesni, kako vestacki dici rezoluciju i takodje postoji jedan softver koji radi kao plug-in a koristi se za pripremu stampe na tekstilu koji to radi jako dobro ali ga nemoguce nabaviti bez parica - za sada.

P.S. Imaces sasvim korektne rezultate i sa 150 dpi a preko 200 ti za taj format nije potrbno.

pa nije ti to bas dobra matematika :)

Da bi dobio panoramsku sliku tih dimenzija treba da napravis desetak snimaka, jedan za drugim u portretu velicine 10M pa kad ih takve spojis onda imas 300 dpi pribliznih dimenzija.

Ovo sto si ti ovde pokusao da preko numericke tastature dodjes do potrebne rezolucije ne vodi nicemu osim sto ce na tvojoj fotografiji sada jedan piksel biti opisan sa vise piksela ali bez dodatne informacije.

Postoje trikovi, za mene ne bas i ne tako uspesni, kako vestacki dici rezoluciju i takodje postoji jedan softver koji radi kao plug-in a koristi se za pripremu stampe na tekstilu koji to radi jako dobro ali ga nemoguce nabaviti bez parica - za sada.

P.S. Imaces sasvim korektne rezultate i sa 150 dpi a preko 200 ti za taj format nije potrbno.

ne razumem....vec sam napravio panoramu od 12 fotki u portretu...nego su mi rekli u radnji da treba da bude 300 dpi
ajd' jos neko nek pojasni malo...jer sad mi tek nista nije jasno :)

znaci...spojio sam 12 fotki i dobio fotku 15456x2988...onda sam odradio resize na 5297x1024 i "document size" je 186cm x 36cm...dpi je 72
e sad...ja sam povecao dpi na 300 jer su mi tako rekli u radnji...gde gresim? :)

ova fotka..

Poslednja izmena:
"Pikselaža" je doslovce broj tačaka po jedinici mere (u tvom slučaju inča).
Što ih je više, slika je "finija", odnosno sa više nijansi i više različitih tačaka.
Kada smanjuješ broj piksela smanjujes broj razlicitih tacaka.
Kada smanjujes sliku po dimenzijama, a zadržavaš isti broj piksela po jedinici mere - takođe smanjuješ broj piksela.
Npr. Imaš fotografiju dimenzije 8x12cm i 100piksela po cm.
Ukupan broj piksela na toj fotografiji je 8x12x100, što iznosi 9600.
Ako tu fotografiju smanjiš po površini, na npr. 6x9cm i zadržiš 100piksela po cm, određeni broj piksela će se "izgubiti", odnosno spojiti sa nekim sličnim susednim jer ćeš sad imati fotografiju sa ukupno 6x9x100 piksela, odnosno 5400.
Potpuno isti kvalitet fotografije bi imao i da si joj ostavio iste dimenzije, a smanjio broj piksela pod uslovom da je proizvod širina x dužina x broj piksela po dimenziji isti (u ovom slučaju bi to bilo 56,25 jer sam ja uzela primer napamet, ali se nadam da sam objasnila).
Ako sad kod ove nove dimenzije hoćeš da povećaš rezoluciju istom metodom i umesto 100piksela po cm, staviš da bude npr 150, "veštački" si joj podigao rezoluciju, odnosno dobićeš ti toliki broj piksela (u ovom slučaju 14400), ali će ti novi preuzeti podatke od nekih već postojećih "susednih" i nećeš imati ništa bolji kvalitet fotografije. Samo veći broj piksela, ali ne i veći broj različitih tačaka koje čine fotografiju.
Isto bi se desilo i kada bi joj umesto broja piksela povećao dimenziju (u ovom slučaju na
približno 9,8 x 14,7).

e..hvala....iskreno...nisam siguran da sam skapirao skroz...
missim...kapiram ja da su ta budzenja na ustrb kvaliteta..
nego..sta ja da radim u konkretnom slucaju...koju varijantu da nosim na stampanje? :))
i zasto su mi rekli da bude 300 dpi?

dakle...sta nosim na stampanje..?

"original" spojene fotke u panoramu i samo kropovano..

2010-05-12104320-1.jpg

smanjene dimenzije sa 15456x2988... na 5297x1024

ili tu smanjenu sa povecanim dpi na 300

znam da smaram..al' ovo je sve tako konfuzno :)))

Trenutno imas dokument koji je 72 dpi
document size:
width:545.25
height:105.41
podignes ga na 300dpi.da ne bi cekao ili imao problema da napravis tako veliku sliku sa 300dpi odmah podesi width na 186 i height na 36cm.ako ti je dovoljno dobar jak komp, mozes prvo da kazes ok kada prebacis document u 300dpi, pa onda da namestis 186 x 36cm.mozda ti tako malo bolje zadrzi detalje.nema potrebe da diras pixele posto tebi treba dimenzija u cm za stampu
.
p.s. je l su ti rekli da prabacis u CMYK? ako nisu onda je digitalna pa ne mora.a verov da je digit :D

e sad ne znam sto bas insistiraju na 300 dpi ako je digitalna jer je za nju sve preko 150 ok.

unchi bez ljutnje sto cu uprostiti ono sto si ti napisala
dakle Master, na origi9nalnoj fotki prvo podignes rezoluciju na 300 dpi pa onda smanjis mere u cm na koliko ti treba, originalnu rezoluciju fotografije (15456x1988) ne diras, ona ce se sama menjati kako budes menjao druge parametre;)

taman sam krenula da pisem da se meni cini da sam rekla to isto, pa sto bi sad upropastio teoriju? ali sam videla da pise uprostiti :)
naravno da se ne ljutim, u pravu si tako je lakse za razumeti :D

Ljudi moram vam skrenuti paznju da vi uopste ne kapirate neke stvari - zakljucak na osnovu vasih postova.

Probacu kratko i koncizno a da bude prosto i jasno - to je moj interes jer kao graficki dizajner cesto dobijam takva solomonska resenja koja su neupotrebljiva.

Master
tvoj prvi korak - spajanje vise originalnih fotografija je OK

tvoj drugi korak - smanjenje rezolucije da bi bila laksa manipulacija fotografijom je bespovratno unistila podatke koje je prvobitno imala. (NIKADA NE RADITI TO DOK NE ODRADIS SVE INTERVENCIJE NA FOTOGRAFIJI).

tvoj treci korak - ne moze vratiti niti jednu informaciju vise nazad samo ce fajl napraviti vecim.

Uradi sledece - brzo je i jednostavno i pojasnice ti sve

Uzmi isecak neke fotografije koja je u originalnoj rezoluciji koliko god da je i nazovi je "original"
otvori je pa joj smanji rezoluciju 4 puta (ako je 100 dpi smanji na 25 dpi) zatim je snimi kao "redukovana"
zatim otvori redukovanu i povecaj je 4 puta (vrati na 100 dpi) i snimi kao "reparirana"
otvori original, redukovanu i repariranu zumiraj po potrebi i videces da ove druge dve izgledaju jednako grubo nazubljeno - nema vise onaj fini zapis linije kao "original" - znaci nepovratno unistene informacije ne mozes vratiti jednostavnim povecavanjem rezolucije.

Sad, presiroko je da objasnjavam sve to s aspekta stampara, razliku izmedju ppi. dpi, lpi a to sam vec negde uradio samo ne znam da li ovde ili na dizajn zoni.
Mnogi od njih po automatizmu traze 300 dpi jer je to u zavisnosti od izlazne linijature rastera ali kao sto sam rekao moze i manja samo nikako ispod 150 dpi jer onda dobijas u stampi efekat kao da je fotografija radjena kroz mekopisac - otprilike.

Master
ti tu ne mozes nista nego da kompletnu fotku obradis ispocetka u originalnoj rezoluciji - s tim sto ces voditi racuna da srazmerno povecavas zadate vrednost kod filtera koje si koristio da bi i ova originalna ixgledala isto.
Mozes da odneses taj mali fajl koji imas i njima kazes da softverski dignu rezoluciju na tvoju odgovornost jer ce oni uraditi isto sto i ti pa sto bi ti nosio nepotrebno veci fajl.
Oni traze 300 dpi s razlogom kako bi skinuli odgovornost sa sebe ukoliko je klijent nezadovoljan izgledom odstampanog primerka - a bice ukoliko je rezolucija mala

bakyy
on nema sta da smanjuje tu nije problem - on treba da poveca tu je problem. :).

Poslednja izmena:
E..drugari..HVALA vam :) al' ja imam jos jedno podpitanje
c025.gif

ovaj..dimenzija 185x35cm nije neka zadata vrednost...pa sad kao..moram tako,
nego..kada sam originalnu 15456x2988 smanjio na 5297x1024..185x35cm se pojavilo kao document size,a slucajno se uklopilo u dimenziju prostora...
na 5297x1024 sam smanjio da bi lakse obradio i da bih mogao da je okacim na net...
e sad...svidja mi se kako je obradjena ta 5297x1024 i nikako ne mogu da potrefim isti rad..kada obradjujem ovu 15456x2988,a da vam ne pricam kako to sporo ide zbog velicine..
pa me zanima sledece....
da zamislimo na trenutak da ne postoji ova 15456x2988 :lol: nego samo 5297x1024!
kod nje je document size 186.87cm x 36.12cm a dpi 72....da li ja mogu nju da odstampam.a da ispadne o.k. u dimenziji 186.87cm x 36.12cm i da li i koliko treba da povecam dpi?

ili je ipak bolje da onu prvu,na koju smo za trenutak zaboravili da postoji :lol: lagano ponovo obradim,pa onda na njoj povecam dpi (koliko je optimalno za digitalnu stampu...jel mora 300?) i smanjim document size na odgovarajucu meru....i da li treba uopste smanjivati document size...po onoj...od viska glava ne boli...missim...jel moze lose da ispadne ako je document size npr. 500x105cm a kazem mu da mi stampa 185x35cm?

sad vise ne znam ni sta pitam..:lol:

cekaj...znaci...koja je najbolja varijanta,t.j. sta treba da uradim,a od ponudjenje dve fotografije...da bih najkvalitetnije odstampao 185x35cm? :))))))

Master
ti tu ne mozes nista nego da kompletnu fotku obradis ispocetka u originalnoj rezoluciji - s tim sto ces voditi racuna da srazmerno povecavas zadate vrednost kod filtera koje si koristio da bi i ova originalna ixgledala isto.

o.k..a jel treba da menjam kod te originalne document size ili dpi?
ili je samo obradim i odnesem u radnju i kazem..."hocu 185x35cm" pa nek se oni smaraju dalje.. :)))

Udri po originalu i nikako ne pritiskaj alt+ctrl+I :)

Samo pazi rekao sam ti da nije jednostavno dobiti istu fotku primenom istih parametara.
Posto ti je original veci moras naci razmeru koliko ti je original puta veci od radne fotke pa tako povecavaj i parametre koje koristis pri obradi slike.
Recimo ako je original 4 puta veci i ti si koristio gaussian blur = 1.0
sad ces koristiti gausian blur = 4.0

Pivo nemoj povecavati istim indeksom jer moze doci do reseta :)

Udri po originalu i nikako ne pritiskaj alt+ctrl+I :)

Samo pazi rekao sam ti da nije jednostavno dobiti istu fotku primenom istih parametara.
Posto ti je original veci moras naci razmeru koliko ti je original puta veci od radne fotke pa tako povecavaj i parametre koje koristis pri obradi slike.
Recimo ako je original 4 puta veci i ti si koristio gaussian blur = 1.0
sad ces koristiti gausian blur = 4.0

Pivo nemoj povecavati istim indeksom jer moze doci do reseta :)

obraticu paznju :) ...hvala!!!

Šta mislite o Praktica DCZ 12.1? Uopšte toj marki? Ili da mi date neki drugi predlog?

Treba mi pomoć kod izbora novog fotoaparata, ali da bude jeftin, jer ja kao srednjoškolka imam ograničen budžet, a stari fotoaparat mi je ispao i uništen mu je displej, pa ne znam šta se više ispati, popraviti stari (i gde?) ili kupiti novi? =)

1.Practica je solidna firma, bar bila za analogne(na film) aparate, a za digitalce...ne znam...trebalo bi da su, bar osrednji...
2.u vezi opravke aparata-ako ja jako star aparat, verovatno se ne isplati opravka, jer za staije slabo ima delova na lageru,pa dok oni poruchem pa stigne, pa dok ugrade, zamene...a inije jeftin sigurno, ali pogledaj u garanciji broj tel.od servisa pa nazovi, pa pitaj...pa ce tti reci neu cifru, bar okvirno...
3.novi aparat,hmmm...?pa ajde daj bar neke sugestije, i koliko para i sta Ti se npr. svidja pa cemo dalje da prichamo...al nekih ~200 evra Ti je sad okvirna cena za neki solidan kompakt aparat...

Pa s obzirom da moj fotoaparat imam 2-3 godine, pojma nemam gde mi je garantni list, a i garancije više ne važi. x)

I mislila sam da bude nešto oko 150-200 eura.

Eh, šta ja znam šta mi treba... nešto jednostavno za rukovanje. :D

Imala sam Canon A460, a sad bih nešto malo bolje. Npr. što se tiče objektiva da ima satabilizator slike i ručni fokus? A460 to nema, a ja obožavam slike u supermakru. Ostalo mi manje-više bitno.

Postoji nešto za mene? =)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back