Foto caffe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
garanciju sam ti rekao da potrazish da i video gde ima servis al nebitno, ne bi ti se isplatilo 100 %...drugo, za ~200 evra moze se naci OK aparat, e sad rucni fokus...i dobar makro...Ne znam, mogu Ti preporuchiti par aparata kao orijentir, pa Ti vidi...Ali ovako detaljno bash ine...Recimo ja imam Fuji F70-nije neshto bash ultra-makro, ali nije ni jako losh, ima IS (stabilizaciju slike), 27-270 objektiv...~220 evra...Panasonici u toj klasi isto nisu loshi, a ni novi modeli Samsunga nisu loshi(pitaj Mastera shta on ima)>Master javi se koji imash aparat i podeli informacije :)
...u toj nekoj nizoj klasi bih izbegao Olympusa, Nikona,Sonyja a jurio bih nekog Canona, Fujija, Panasonica ili mozda Samsunga...

ali probaj malo da tome pristupish ovako(tako ja radim)da bi znala stvarno sta ti treba sta ne-1.imam para od-do...?
2.ono bez chega NE MOGU JE...(meni je to shiroki ugao koji ispod 28 mm nema smisla, meni bar), sto jache telo/kucishte aparata/izrada,manuelne kontrole,litijumska baterija
3.mogu bez-ogromne rezolucije(6,7-10,12 MAX Mpix je saaasvim dovoljno i previshe),bez nekog ultra zuma tipa450-500mm,bez touch screena....bez AA baterija,bez face-detectiona...
4 uvek gledash da aparat nije samo natrpan funkcijama vec da iste imaju i realan smisao-znachi i ako ih ima malo-da su odradjene i da shljakaju kako treba
5.uvek gledash ina koliko obichno uzimash aparat-i koliko ga archish-nekad je bolje uzeti malo bolji aparat-ako se ima kesha naravno-ako znash da ce Ti trajati duze, tj. dacesh jeftiniji brzo prerasti...(a svaki se preraste,veruj mi...)
6.gledash sitnice ali koje kasnije ispadnu krupne stvari-koliko brzo reaguje/fokusira,koliko "promashuje" fokus,kako se ekran vidi na suncu,kako se ponashaju baterije i aparat pri promeni temperature,koje kartice koristi/podrzava....koliki je raspon expozicije(idealno je od 8 ili16 sekundi pa do 1/2000,kolika je maximalna blenda...
7.uzimash proverene aparate, za koje mozesh naci rewieve na NETu, pa i videti shta kazu korisnici, za neke vrline/mane...

Треба ми ваша помоћ. Нашао сам један блиц у огласима, чини ми се као интересантна понуда па бих желео да чујем и ваше мишљење о њему. У питању је модел SB-24, направљен, колико сам нашао на нету, још давне 1988. Главни проблем који мене мучи је компатабилност са мојим апаратом, Nikonom D60. Негде сам чуо или прочитао а знам да је и Dulle помињао да се на нове Никон-е не стављају блицеви који имају већи излазни напон од 12V. Код куће имам гомилу блицева, али свима је тај напон око 150-200V па никако не одговарају. Други проблем који ме мучи је iTTL контрола коју он нема. Сад, ја кад фотографишем, апарат стално држим у М моду тако да то можда умањује проблем...а можда и не. Зато се обраћам вама. Ваљда се неко сусрео са дотичним блицем...

Probaj da iskopash, mora biti na NETu shta Ti od funkcija hoce a shta nece raditi...ne znam napamet, ali znam da se taj blic za digitalne Nikone uzima ugl.kao slave, tj.kao sekundarni blic-pomocno svetlo, a okida ga onaj sa aparata, bilo interni bilo externi...Kao glavni blic, da Ti stoji na aparatu, ZABORAVI...ITTL mislim da nema shanse da radi,a rad sa blicem uve u M modu je...hm, veeelik posao...nema se uvek vremena podeshavati mnuelno snaga blica...a za voltazu stvarno ne znam, ako iskopam negde informaciju, javim Ti...

Тражио сам на нету али нисам нашао баш прегршт корисних информација. Само на пар сајтова се прича о тој теми.
http://photo.net/equipment/nikon/guide-to-ttl-flashes/
Оно што мислим да сам схватио је шта је ТТЛ а шта је и-ТТЛ. Колико сам разумео главни проблем настаје код прерачуна онога што блиц види на новим апаратима, ако је блиц ТТЛ. У преводу ако на ДСЛР ставим ТТЛ блиц, он ће "машити" у томе колико треба осветлити сцену. Е сад, мислим и да сам нашао решење. А то је да га контролишем донекле мануелно. Постоји опција да на блицу укуцам коју сам бленду и експозицију поставио на апарату па да на основу тога он даље рачуна. А ако и прави неку грешку, то надам се могу да компензујем тако што ћу га "слагати" за подешавања. Јер овај блиц би ми пре свега требао кад фотографишем неке догађаје у затвореним просторима где практично бленду и експозицију не мењам током целог фоткања, већ само зум и дистанцу. Ако би он лепо рачунао шта треба да уради, био би ми савршено решење.

http://www.scribd.com/doc/5290655/Nikon-sb24-user-manual

Poslednja izmena:
У међувремену сам се распитао и сазнао да могу опуштено да се користе старији блицеви SB-24 и SB-28 на ДСЛР фотоапаратима. Имаће одређену контролу над блицем која би мени била сасвим довољна тако да, проблем решен. Донекле барем, јер сам паре потрошио на куповину објектива па ће блиц морати да сачека :)

Došlo je punoletstvo, a ja kao Dule pre koju godinu, pare sam potrošio na aparat i opremu. :)

2848579891_4c0daf375b.jpg

Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon SB-900 AF Speedlight

Trudio sam se da izaberem kvalitetno, meni korisno, po prikladnoj ceni.
Sad testiranje. :)

Došlo je punoletstvo, a ja kao Dule pre koju godinu, pare sam potrošio na aparat i opremu. :)

2848579891_4c0daf375b.jpg

Nikon D90 + Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR + Nikon SB-900 AF Speedlight

Trudio sam se da izaberem kvalitetno, meni korisno, po prikladnoj ceni.
Sad testiranje. :)

Bravo!
Čestitam i na punoletstvu i na novoj "igrački"! :super:
Neka je sa srećom i jedno i drugo! :cmok2:

Данас ме је неко са претпостављам овог подофурма срео у граду па бих да се извиним јер сам га практично искулирао. Иначе немам представу ко је у питању. Ко год да је, sorry.

Iskrene cestitke, i za punoletstvo, kao i za mashinu...D90 Nikon je ZLO od aparata...o SB900 da ne prichamo-kja imam SB 800, a 900tka je isto to, samo-malo brzi, jachi, robustniji...sa boljim menijima

Hvala momci, što se tiče ozbiljnog fotkanja, biće, bar se nadam da hoće. :)
S obzirom da sam do sad koristio Canon A710 IS, ne znam mnogo o blicevima, ali preporučili su ga, i ono što sam sinoć uspeo da isprobam me oduševilo iako sam podešavanja nameštao nemajući blage veze šta radim. Al' vremenom ću naučiti više. :)
U svakom slučaju, mislim da je vredelo iako mi kažu ljudi da sam mogao da kupim neki motor za te pare. :D

Ako neko moze da mi predlozi neki sajt fotoshopa , e sada ja se nesto ne snalazim bas dobro, kada sam na jednom upala, pa ako moze neki manje komplikovan, naravno ako postoji takav.Primera radi , htela bih mozda fotografiju da uokvirim, ili mozda da je prosvetlim ili zatamnim, zavisi, znaci nesto jednostvano.Bar za pocetak.:)

Jos jedno pitanjce, nedavno sam nabavila aparat Fuji FinePix S5600 , i jos uvek se ne snalazim bas najbolje , a nadjoh manual za njega ali cini mi se isuvise informacija koje zapravo ne mogu da pohvatam, bar ne tako brzo :rumenko:, pa ako neko ima isti moze slobodno da mi kaze nesto vise o njemu oko rukovanja sa njim.:)

Imam ja o photoshopu u PDF formatu na nekih 160 stranica. U principu sve sto traba da znas a objasnjeno je bukvalno od prvog klika - kako otvoriti ikonu photoshopa!!!!
Posalji mi mail na PP i poslacu ti, nije nikakav problem.

Ja sam postavila ovo, ali izgleda na neku mrtvu temu :mrgreen: Evo da kopiram i ovde valjda ce mi neko odgovoriti :D

Da ne otvaram novu temu, postavicu ovo ovde :)

E pa ovako, koji bi bio dobar dslr za pocetnike? Sto jeftinije to bolje, ne verujem da bi moji bili radi da daju ne znam ni ja sad koliko para -.- Znaci sta bi mi preporucili? Mozda D3000? Ili tako nesto vec? Hvala :mrgreen:

NIKON D3000 je OK kao i npr. Canon d1000, ali ako si pocetnik pocetnik, kupi neki polovan DSLR pa godinu dana dobro vezbaj pa ako ti ide kako zelis trazi novi aparat, a ako neide nije velika steta. A sa d3000 ako brzo napredujes neces biti zadovoljan vrlo brzo. Pozz

E pa, cestitam:worth::klap:. Jer to tbi trebalo, da bude(iko danas skoro da nema tako necheg kao shto je DSLR), jedan od najboljih modela(u klasi)i najrevolucionarnijih. Jedino, shto je malo specifichnna situacija zbog crop-faktora zbog objektiva...

@sanovnik- sledecih dana neces spavati i sanjati, a onda ce novi snovi dati novi elan, cestitam na masini:klap::klap::super:

@arya- izvini za promenu pola, valjda je d3000 plasticniji, losije finalne obrade, ja sam vise za CANON:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back