Ljudi moram vam skrenuti paznju da vi uopste ne kapirate neke stvari - zakljucak na osnovu vasih postova.
Probacu kratko i koncizno a da bude prosto i jasno - to je moj interes jer kao graficki dizajner cesto dobijam takva solomonska resenja koja su neupotrebljiva.
Master
tvoj prvi korak - spajanje vise originalnih fotografija je OK
tvoj drugi korak - smanjenje rezolucije da bi bila laksa manipulacija fotografijom je bespovratno unistila podatke koje je prvobitno imala. (NIKADA NE RADITI TO DOK NE ODRADIS SVE INTERVENCIJE NA FOTOGRAFIJI).
tvoj treci korak - ne moze vratiti niti jednu informaciju vise nazad samo ce fajl napraviti vecim.
Uradi sledece - brzo je i jednostavno i pojasnice ti sve
Uzmi isecak neke fotografije koja je u originalnoj rezoluciji koliko god da je i nazovi je "original"
otvori je pa joj smanji rezoluciju 4 puta (ako je 100 dpi smanji na 25 dpi) zatim je snimi kao "redukovana"
zatim otvori redukovanu i povecaj je 4 puta (vrati na 100 dpi) i snimi kao "reparirana"
otvori original, redukovanu i repariranu zumiraj po potrebi i videces da ove druge dve izgledaju jednako grubo nazubljeno - nema vise onaj fini zapis linije kao "original" -
znaci nepovratno unistene informacije ne mozes vratiti jednostavnim povecavanjem rezolucije.
Sad, presiroko je da objasnjavam sve to s aspekta stampara, razliku izmedju ppi. dpi, lpi a to sam vec negde uradio samo ne znam da li ovde ili na dizajn zoni.
Mnogi od njih po automatizmu traze 300 dpi jer je to u zavisnosti od izlazne linijature rastera ali kao sto sam rekao moze i manja samo nikako ispod 150 dpi jer onda dobijas u stampi efekat kao da je fotografija radjena kroz mekopisac - otprilike.
Master
ti tu ne mozes nista nego da kompletnu fotku obradis ispocetka u originalnoj rezoluciji - s tim sto ces voditi racuna da srazmerno povecavas zadate vrednost kod filtera koje si koristio da bi i ova originalna ixgledala isto.
Mozes da odneses taj mali fajl koji imas i njima kazes da softverski dignu rezoluciju na tvoju odgovornost jer ce oni uraditi isto sto i ti pa sto bi ti nosio nepotrebno veci fajl.
Oni traze 300 dpi s razlogom kako bi skinuli odgovornost sa sebe ukoliko je klijent nezadovoljan izgledom odstampanog primerka - a bice ukoliko je rezolucija mala
bakyy
on nema sta da smanjuje tu nije problem - on treba da poveca tu je problem.

.