FK Partizan 2022/2023

O čemu mi diskutujemo, Partizan naklepana ekipa za jednu sezonu. Ja takve uspehe ne priznajem, pa makar osvojili Evroligu. Jedina dobra stvar je što ste vratili Željka Obradovića, on je stvarno legenda, ali ste napucali tim sa strancima zbog instant uspeha.

Vi ste mogli i Karmela Entonija Entonija da dovedete. O kakvom mi uspehu mi pričamo? Prošle sezone ste tavorili u Evrokupu, dobili ste specijalnu pozivnicu i doveli 10 stranaca. Pa tako može svako da postane šampion. Raduljica zakleti Partizanovac otišao da igra za Zvezdu jer ste tim napunili sa stranim igračima.
Ja takve uspehe ne priznajem, vi i da ponovo postanete šampioni, ja to ne mogu priznati.

Hejsel 1966: Da je Partizan pobedio Real...​

Na današnji 11. maja 1966, Partizan je bio na korak od pobede koja je mogla da potpuno promeni istoriju posle te noći na briselskom Hejselu.
AKIZVOR: B92 ČETVRTAK, 11.05.2023. | 09:49 -> 09:28

Foto: Partizan

Foto: Partizan​

Čuvena generacija crno-belih "beba" predvođenih Šoškićem, Vasovićem, Rašovićem, Galićem, Hasanagićem, igrala je finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida.

Partizan je do Hejsela stigao fantastičnim igrama protiv Nanta, Verdera, Sparte i Mančester Junajteda, mnogi su već videli crno-bele na krovu Evrope, ali istorija nije ispisana.
Real je golovima sredinom drugog poluvremena preokrenuo rezultat i slavio sa 2:1, za šestu titulu prvaka Evrope. Mnogi smatraju da bi Partizanu pobeda otvorila vrata ka višegodišnjoj dominaciji.

Međutim, bukvalno u danima pred finale u Briselu klub je rasprodao svoje igrače, koji su na finalni meč stigli bez ikakve organizacije, kolima, vozovima, avionima, bez analize rivala.

"Rasulo u klubu uništilo je tim koji je mogao godinama da dominira Evropom"​

"O lepoti golova, to ni u stih ne može da stane, to ne može u statističke tablice. Jer, taj eros, taj ushit, taj san lebdi nad stadionom JNA, nad Beogradom. A na terenu još igraju i Bobekov tim i crno-bele bebe, samo moraš da zaslužiš da ih vidiš", izvod iz eseja o "Bebama" od strane Bože Koprivice.
Partizan je bio prvi klub iz Istočnog bloka koji je stigao do finala KEŠ i jedini sve do Steaue 1986. godine.

Nant i Verder je "preskočio" sigurnim pobedama kod kuće, nakon čega je poražen u Pragu sa čak 4:1. Ipak, pred 50.000 navijača na JNA slavio je sa 5:0 i izborio dvomeč sa Junajtedom.

"Crveni đavoli" su takođe pali u Beogradu 2:0, a crno-beli su do finala stigli hrabrim otporom na Old Trafordu gde su poraženi minimalnim rezultatom.

Usledio je duel sa petostrukim prvakom Evrope za koji su igrali: Arakvistan, Pačin, Sančiz, Piri, De Filipe, Zoko, Serena, Amancio, Groso, Velaskez, Gento

Međutim, rasulo u klubu u kojem bukvalno nikoga nije bilo briga za meč sa Realom, uništilo je jedan sjajan tim koji je mogao da dominira godinama Evropom.

Ostao je žal za neiskorišćenom prilikom, ali i ponos zbog nezapamćenog uspeha mlade ekipe, koja se ubrzo razmilela po Evropi.

"Najslabija karika jugoslovenskog šampiona bila je na psihološkom planu"​

Finale Kupa šampiona 1966:
Partizan – Real Madrid 1:2 (0:0)
Vasović 54 – Amansio 70, Serena 75

Brisel, 11. maj 1966. godine.
Stadion: “Hejsel”; Gledalaca: 46.575
Partizan: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Primajer
Real M.: Arakvistan, Paćin, Sančiz, Piri, De Filipe, Zoko, Serena, Amansio, Groso, Velaskez, Hento
Na teren izlaze dve najbolje ekipe starog kontinenta, Partizan i Real Madrid.

Bečejac, Rašović i Vasović ne dozvoljavaju igračima Reala da priđu golu, dok Galić, Hasanagić i Pirmajer stvaraju izgledne prilike za vođstvo. Poluvreme se završava bez golova, mada ostaje žal što je udarac Hasanagića završio samo na prečki umesto u mreži.

Drugo poluvreme počinje dominacijom crno-belih, koje je krunisano sjajnim golom Vasovića uz erupciju radosti na Hejselu. Nedugo zatim, na našu veliku žalost, Real je izjednačio, a ubrzo i poveo sa 2:1, što je bio i konačan rezultat velikog finala.

Partizan je nastupio u sastavu: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer. Trener je bio Abdulah Gegić, a „tehniko” Stanislav Virgilije Popesku.

Partizan je poklekao na poslednjem stepeniku, iako je posle uspešnih nastupa u prethodna četiri kola stekao sigurnost i veliku reputaciju u evropskim fudbalskim krugovima. Više nijedna njegova pobeda nije mogla da se smatra iznenađenjem.

Najslabija karika jugoslovenskog šampiona bila je na psihološkom planu, i tu je pao. Imao je tim najveće snage, ali je klub u tom trenutku bio slab za toliko uspeha i slave i nije mogao da zaustavi rasulo u najvažnijem momentu.

To je verovatno najveći razlog neuspeha u finalu, upravo tada kada je bilo najpotrebnije biti stabilan.

Back