FK Crvena Zvezda (2007/08, 2008/09)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zvezdaši protiv Cede Janevskog!

NA "Marakani" ništa novo. Plašt tajanstvenosti prebacen je preko "zaštitne ograde". I dalje se nalaze alternativni nacini u saznavanju informacija u vezi sa najtrofejnijim srpskim klubom, a jedino što se sa sigurnošcu može tvrditi jeste da novi trener Cedomir Janevski ni u utorak nije doputovao iz Dubaija. Prema dostupnim informacijama, makedonski strucnjak još nije završio neke administrativne obaveze i njegov dolazak se ocekuje u sredu, što takode treba uzeti sa rezervom, jer se najave vec dva dana nisu obistinile.
Sportski direktor Ilija Ivic se u utorak po podne, uoci treninga, kratko obratio novinarima.
- Mogu da potvrdim da Janevski treba da stigne ovih dana - rekao je Ivic. - Što se tice situacije u klubu, tek sam drugi dan na poslu i još se upoznajem sa stanjem. Uveren sam da možemo i da cemo podici Crvenu zvezdu.
Ivic veruje u Janevskog, ali njegovo mišljenje ne dele iskusni srpski strucnjaci, bivši fudbaleri Crvene zvezde i osvedoceni zvezdaši.
- To je neverovatno! O Janevskom ništa ne znam, nije mi poznato da je trenirao bilo koga u staroj Jugoslaviji, ni u Makedoniji. Opet je Zvezda data u ruke pocetniku. Ko bira te ljude, odakle ih dovodi, ko ce da snosi odgovornost ako ni novi strateg ne uradi ništa - pita (se) Stanislav Karasi, proslavljeni as crveno-belih. - Tragicno je da se mi, ljudi koji smo stvarali Zvezdu danas ništa ne pitamo, a u klub se dovode pocetnici, osobe koje niko ne poznaje. Nastavlja se politika kakva se vodila u poslednjih nekoliko godina.
A, nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije i trener Crvene zvezde, Milan Živadinovic, trenutno stanje u klubu naziva "vremenom pretprivatizacije".
- Prošlo je vreme kada je država davala novac za sport, a drugi ljudi odlucivali. Ovo je vreme kada pojedinac, za novac koje ulaže u klub, hoce da donosi odluke, pa je tako Miškovic za saradnika izabrao Ivica, a ovaj Janevskog. To je samo još jedna potvrda da nemamo jaku trenersku organizaciju, koja bi postavljala pravila ko može da vodi najvece klubove i reprezentaciju, ko može da dobije licencu za rad u Srbiji - naglašava Milan Živadinovic.
Po njegovom mišljenju, situacija može da bude još gora.
- Najstabilniji deo kluba, "delije", ne gledaju sa mnogo simpatija izbor Janevskog. Ako ne krene nabolje, ako rezultati ne zadovolje navijace, doci cemo u još goru situaciju nego što je sadašnja - upozorava Živadinovic.
Dok bivši selektor smatra da može biti još gore, trener Cukarickog Dragoslav Stepanovic za nijansu je blaži, jer tvrdi da Zvezda ne može da potone dublje.
- Zvezdi u ovom trenutku nije potreban vizionar, nego vatrogasac, a ne znam u koju kategoriju spada Ilija Ivic. Što se tice Janevskog, u ponedeljak sam prvi put procitao njegovu biografiju i video sam da nigde nije bio prvi trener. Gore od ovog što se sada dešava medu crveno-belima, ne može - tvrdi Stepanovic, koji je figurirao kao jedan od kandidata za novog stratega crveno-belih.

NA BRDU U NEDELJU

UTAKMICA 4. kola Superlige, izmedu Cukarickog i Crvene zvezde, koja bi umnogome mogla da odredi sudbinu crveno-belih ove jeseni, pomerena je sa subote na nedelju. Zvezda ce na Banovom brdu gostovati 14. septembra, a mec pocinje u 16.30 casova. Razlog odlaganja duela je veliki broj igraca oba kluba koji se trenutno nalaze u reprezentativnim selekcijama.

NINKOVIC ODLAZI?

U IŠCEKIVANJU novog trenera, sa "Marakane" je procurila informacija da se v.d. generalnog sekretara Dragan Ninkovic sprema za skori odlazak. Navodno, beogradski advokat više ne može "da izdrži pritisak u klubu i oko njega", pa intenzivno razmišlja da napusti i privremenu funkciju.
- Spekulacije, to su samo spekulacije - kratko je rekao Ninkovic, a onda s osmehom dodao: - Zasad...

NEKA MI SUDE REZULTATI

UOCI polaska za Beograd Cedomir Janevski je izjavio da zna šta ga ceka i da je spreman za izazov.
- Znam da je Zvezda poslednja. Ne mora niko da mi kaže da treba mnogo da se radi, ali i razgovara s igracima. Siguran sam da sam u stanju da to iznesem na ledima. Nisam poznato trenersko ime i znam da je mnogima to cudno, ali voleo bih da o meni govore moj rad i rezultati ekipe, pa me kritikujte i hvalite na osnovu toga.
Dobio sam poverenje kluba i to mi mnogo znaci - rekao je Janevski.

JANKOVIC JOŠ NIJE ISPLACEN

IAKO je posle sednice UO Crvene zvezde, na kojoj je celo rukovodstvo podnelo ostavke, istaknuto da je regulisano pitanje, a zatim i da su izmirene obaveze prema bivšem treneru Aleksandru Jankovicu, saznajemo da se situacija nije pomerila sa "mrtve tacke". Naime, s mladim trenerom još nije raskinut ugovor, niti mu je isplacena dogovorena suma novca. Tacnije, još nije dobio ni dinar. Dok u Zvezdu dolazi vec drugi trener za poslednja tri meseca, ugovorom je šef struke i dalje Aleksandar Jankovic...

PANCEV POZDRAVLJA DOLAZAK JANEVSKOG
IVIC ZNA ŠTA RADI

DARKO Pancev pozdravlja dolazak bivšeg saigraca iz Vardara Cedomira Janevskog u Crvenu zvezdu.
- Ilija Ivic zna šta radi, dobro poznaje Cedu iz Atine i ima uvid o kakvom se treneru i profesionalcu radi. Ne mogu da govorim o njegovom trenerskom radu jer ga nisam toliko gledao, ali upuceni kažu da se razvija u vrhunskog strucnjaka. Stekao je iskustvo radeci uz Solida i koliko mi je drago što je dobio šansu u Zvezdi, krivo mi je što nismo saradivali u Vardaru ili reprezentaciji Makedonije. Više puta sam ga predlagao - istice Pancev i tvrdi da ce Janevski za kratko vreme pokrenuti Zvezdu. - Verujem da bi on mogao biti pravo rešenje, samo ga treba podržati. Još kao igrac bio je lucidan, voleo pas igru, a takav je ostao i kao trener. Zvezda je veliki klub, posao u njoj je i velika obaveza i izazov karijere. Navijam da Zvezda sa Cedom vrati stari sjaj, a onda trofeji nece izostati. (S. I.)

DOSKORAŠNJI TRENER ZVEZDE JANKOVIC
ŽELIM MU SVU SRECU

DOSKORAŠNjI trener Crvene zvezde Aleksandar Jankovic, za cijim odlaskom mnogi i danas žale, nedavno je bio u slicnoj situaciji kao Janevski.
- Želim mu sve najbolje u Zvezdi. Pre svega dobre rezultate i dobru komunikaciju s upravom - kaže Jankovic.
Kada je u pitanju imenovanje Janevskog, mladi strucnjak smatra da se ponovo oko svega diže velika galama, kao što se dešava sa svim što je u vezi sa Zvezdom.
- Atmosfera je takva da ne postoji mir ni oko cega, pa ni oko trenera. Sva dogadanja u Zvezdi su izuzetno turbulentna vec neko vreme. Što se tice Janevskog, ne poznajem njegov rad i ne mogu mnogo da govorim o tome. Ipak, Zvezda je velika i nema sumnje da ce i njemu predstavljati ogromnu motivaciju. (B. C.)

IVAN GVOZDENOVIC GODINAMA RADIO SA NOVIM TRENEROM CRVENO-BELIH U BRIŽU
MOŽE DA SPASI ZVEZDU

TRENERSKE kvalitete Cedomira Janevskog najbolje poznaje Ivan Gvozdenovic. Bivši kapiten crveno-belih više godina saradivao je s njim u Brižu, pa i 2007, kada su zajedno osvojili Kup Belgije. Gvozdenovic veruje da Janevski može da napravi rezultat u Zvezdi.
- Verujem u njega, jer je odlican trener, autoritativan, pošten i veoma marljiv. Uveren sam da ce umeti da nade nacina da psihicki podigne ekipu i da vrati rezulate. Trenutak u Zvezdi nije najbolji, ali ništa nije izgubljeno. Trebalo bi podržati novog trenera i verujem da bi Ceda mogao da bude pravi potez Ilije Ivica - kaže Gvozdenovic. - Janevski je spoj kvalitetnog profesionalca i sjajnog coveka. Upoznali smo se 2003. kada je radio sa drugim timom Briža i beležio odlicne rezultate. Kad se vratio iz Olimpijakosa u Briž, pocetkom 2007, zatekao je klub u slicnoj situaciji u kojoj je Zvezda sada. Promenili smo dva trenera, oprostili se od borbe za titulu i ostao nam je samo kup. On se bez ustezanja prihvatio posla i uspeo da osvoji trofej.
Gvozdenovic dobro pamti nacin na koji je Makedonac ugasio požar u Brižu.
- Izuzetno je pozitivan, uspeo je psihicki da podigne ekipu, da skenira potencijal i pronade model igre koji donosi rezultat. Tada smo u formaciji 4-3-3, rede 4-4-2, igrali i moderno i ostvarivali rezultate - kaže Gvozdenovic. (S. I.)

VRATIO BIH SE

GVOZDENOVIC trenira u Beogradu i ceka angažman. Ako ga bivši trener pozove da zaigra u Zvezdi, spreman je da dode.
- Vrlo rado bih ponovo radio sa Cedom. Ako sam potreban na "Marakani", stižem za pet minuta kolima sa Dušanovca. Videcemo kakvi su planovi Ivica i Janevskog - kaže Ivan Gvozdenovic.

Ljubav si mi jedina ti si moja sudbina,bilo da si prva ili da si zadnja volecu te uvek ja...

Umesto sto kritikujete bolje da dodjete na stadion podrzite zvezdu,jer prave delije su
sa zvezdom i kad je najbolja i kad je najgora!!!

Rođače, trenutno, sve što iole nečemu vrijedi otišlo je u Francusku da odigra za repku!!! Mara je u ovo doba noći obično prazna!!!
Nije valjda da sad spavaš na tibinama!!!:hahaha::hahaha::hahaha:

Čitam grobarske komentare na našoj temi i primećujem da nema više onakvih zajedljivih i uvredljivih poruka kao u vreme kada smo sa njima ratovali. Za sada mi njihovi komentari ne smetaju a mislim da nije potrebno ni mi njima nešto da prigovaramo zbog nekih njihovih smešnih dogadjaja iz prošlosti. Dakle, sportska i fer diskusija je odličje današnjih učesnika Foruma.
PS: Nemoj sada da me neko slučajno demantuje! Sindikat je spreman.:p

Janevski: Zvezda će biti kao Olimpik
Novi trener kluba s Marakane poručio da će crveno-beli igrati kao tim iz Marseja

Čedomir Janevski, novi trener Crvene zvezde, danas stiže u Beograd! Makedonski fudbalski stručnjak izjavio je da mu je velika čast što će u narednih godinu dana trenirati giganta kakav je Crvena zvezda. Janevski (47) nada se da će na Marakani uraditi isto što i Erik Gerec u Olimpiku iz Marseja.

- Za mene je bilo veliko iznenađenje kada je tako veliki klub kakav je Crvena zvezda zakucao na moja vrata. Nisam se uplašio ponude i dolazak na Marakanu za mene je veliki izazov. Želim da se dokažem kao trener i mislim da je Crvena zvezda pravi klub za tako nešto. Najvažnije od svega je što nemam strah da radim u Zvezdi - rekao je Čedomir Janevski.

Makedonski trener raskinuo je saradnju sa klubom Al Šab iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nakon što se dogovorio o svim detaljima saradnje sa sportskim direktorom Crvene zvezde Ilijom Ivićem.

- Omogućena mi je jedinstvena prilika da postanem trener Crvene zvezde. Takvu šansu niko nije mogao da odbije. Mnogi treneri mogu samo da sanjaju o tome da rade na Marakani. Znam da je klub pregovarao sa Rumunom Georgom Hadžijem i Nemcem Tomasom Dolom i da je izbor posle svega pao na mene.

Njegov prethodnik na klupi crveno-belih, iskusni češki stručnjak Zdenjek Zeman nije uspeo da pronađe zajednički jezik sa fudbalerima.

- Načuo sam šta se dešavalo na relaciji između Zemana i igrača, ali mene to ne interesuje. Nadam se da ću uraditi sa Crvenom zvezdom isto ono što je prošle sezone Erik Gerec učinio sa Olimpikom iz Marseja - izneo je svoje ambicije Čedomir - Čede Janevski.

Utakmica između Čukaričkog i Crvene zvezde pomerena je za nedelju 14. septembar, s početkom u 16.30 časova. Meč na Banovom brdu prvobitno je trebalo da bude odigran dan ranije, u subotu.

GOGIĆ POMOĆNIK

Prvi pomoćnik Čede Janevskog u Crvenoj zvezdi biće Siniša Gogić, nekadašnji fudbaler Rada. Gogić je izbor sportskog direktora crveno-belih Ilije Ivića, s kojim se složio Janevski. Njih trojica se odlično poznaju jer su nekoliko godina sarađivali u Olimpijakosu.
Siniša Gogić (44) proveo je četiri godine u Olimpijakosu kao igrač, a poslednjih godina u Pireju je radio kao trener u mlađim kategorijama. Ima kiparsko državljanstvo, pošto je s velikim uspehom igrao za reprezentaciju te zemlje.

Autor:
Aleksandar Radonić

Zvezdin sportski direktor prvi radni dan proveo u rešavanju svog statusa
Ivic pozvao advokate da se obezbedi
Autor: B. Markovic

Novi sportski direktor Crvene zvezde Ilija Ivic uselio se juce na stadion kluba gde ce naredne dve godine odgovarati za rezultate prvog tima, a odmah zatim zajedno s prevodiocem primio advokate iz Grcke koji treba do tancina da preciziraju njegov ugovor. Novi trener Janevski nije se pojavio u toku prepodneva, pa još nije izvesno ko ce u nedelju voditi ekipu u prvenstvenom mecu sa Cukarickim na Banovom brdu.

Ilija Ivic se u toku dana pojavio na pomocnom terenu 15-ak minuta posle pocetka treninga Zvezdinih prvotimaca. Ljubazno se javio malobrojnim novinarima, ali je odbio da daje zvanicne izjave.
- Tek sam dva dana u Beogradu i prerano je za obracanje javnosti. Za nekoliko dana dobicete sve potrebne informacije - rekao je Ivic.
Ipak, u neformalnom caskanju potvrdio je da ocekuje dolazak Janevskog na klupu crveno-belih.
- Nadamo se da ce stici na vreme i da ce u nedelju voditi ekipu.
Nezvanicno smo saznali da Ivic namerava da u Beograd preseli i porodicu - suprugu Eleni i tri kcerke.
Na insistiranje novinara on je odbio da komentariše mogucnost povratka Dragana Džajica na „Marakanu“.
Što se tice Ivica, koji je juce na „Marakanu“ stigao crnim džipom klupskog sponzora „Tojote“, dolazak advokatskog tima govori da on ne želi ništa da prepusti slucaju niti da pakuje kofere bez obeštecenja ako i njemu kola krenu nizbrdo.
Prethodno, on je odabrao radni prostor, a za pocetak se opredelio za kancelariju bivšeg generalnog sekretara Zorana Damjanovica, cija je ostavka usvojena prošle nedelje. Da li ce u njoj ostati i ubuduce, zavisi od toga ko ce i kada preuzeti upražnjenu ulogu klupskog operativca, o kojoj po statutu treba da odluci novi upravni odbor.
Iako je za juce u podne bila zakazana zvanicna promocija Ivica u novoj ulozi, ona je preksinoc otkazana iz nepoznatih razloga. Nezvanicno, razlog je odlazak v.d. predsednika Den Tane u Ameriku privatnim poslom, mada nije jasno zašto bi njegovo prisustvo na promociji bilo neophodno. On ce se vratiti u Beograd u petak, pa je moguce da ce tek tada biti zvanicno predstavljen Ivic i njegov izabranik za Zvezdinu klupu Cedomir Janevski.
Jedan podatak o ugovorima novih ljudi na „Marakani“ izaziva nedoumicu - Ivic se obavezao da radi dve godine, a Janevski samo jednu iako je jasno da ce oni deliti istu sudbinu bez obzira na to da li ce crveno-beli na kraju sezone zabeležiti uspeh ili ponovo ostati bez domacih trofeja.

Strucnjaci po dolasku janevskog na klupu našeg najtrofejnijeg kluba

Milan Živadinovic, fudbalski strucnjak i nekadašnji trener Zvezde
Janevski je ocito lojalan Ivicu
- Od Zvezde se traže pobede, a angažuje se strucnjak pocetnik, i to iz inostranstva. Ilija Ivic je direktor i Janevski je njegov izbor verovatno zato što mu je lojalan. Ne treba od pocetka biti kritican jer imamo primer: kada je Saki stigao u Milan, bilo je puno otpora, pa se ispostavilo da je to pun pogodak. Mislim da ce dodatni napor za Janevskog biti što nema simpatije „delija“ i, nažalost, posle prvog poraza Zvezdu može uvuci u još vecu dubiozu, što boli sve nas koji volimo crveno-bele i zašto ne reci, koji smo je svojim radom zadužili. Svuda u svetu je pravilo da onaj koji daje novac, taj i odlucuje, ali u inostranstvu postoji pravilo kada se dovodi strani trener i tacno je propisano koliko taj trener mora da ima internacionalnih utakmica. Nažalost, kod nas nije tako jer ovde struka služi za potkusurivanje i ne postoji organizacija koja štiti prava trenera.

Vladan Lukic, bivši golgeter Crvene zvezde i predsednik FK Sopot
Nisam znao da je Ceda trener
- Secam se Janevskog kao solidnog igraca, ne vrhunskog jer da je bio vrhunski, igrao bi u Zvezdi ili Partizanu, ali nisam imao pojma da se covek bavi trenerskim poslom. To sam juce procitao u novinama. Crvena zvezda se nalazi u istorijskoj krizi i veliki je rizik angažovati trenera pocetnika, uz to i stranca. Ljudi dolaze iz drugih sredina s drugacijim navikama, a Zvezda je specificna sredina. Za to je dokaz i da se jedan Zeman nije snašao. Nažalost, ponovo je preskocen redosled jer crveno-beli imaju mnogo bivših strucnjaka i igraca koji su zadužili klub. Crvena zvezda vec nekoliko godina nije prvi klub u zemlji, ni po organizaciji ni rezultatski, ali se plašim da ce ovakvim rešenjima preko noci doci u situaciju da je preteknu i drugi klubovi u kojima se ozbiljno radi.

Dragoslav Stepanovic, trener Cukarickog
Sada je sve na igracima
- Najvažnije je u ovom trenutku znati odgovor na pitanje: da li je Ilija Ivic direktor vizionar ili vatrogasac? Po situaciji u kojoj je sada, kada je završen prelazni rok i kada više niko ne može da dode niti da ode, on bi trebalo da bude vatrogasac. Janevski je Ivicev trener, ali ipak cudi da je u ovako teškom trenutku izbor pao na mladog trenera u cijoj biografiji stoji da je svuda bio samo drugi trener. Imali smo primer da se Keiroš, koji je pre angažmana u Real Madridu bio pomocnik Fergusonu u Mancester junajtedu, nije snašao u Madridu. Ni Janevskom nece biti nimalo lako da se dokaže na našem tlu. U ovom kolu Zvezda gostuje mom Cukarickom, ali licno sam želeo da Zeman ostane još jednu nedelju jer u ovoj utakmici ništa nece zavisiti od Janevskog. Igraci crveno-belih nisu mogli da rade sa Zemanom i on je otišao, zato je sada na njima da dokažu da su vredni svojih ugovora.

Dragoljub Bekvalac, trener Vojvodine
Makedonac je radan i talentovan
- Upoznao sam Janevskog u Brižu, gde sam bio na sedmodnevnom usavršavanju, kad je asistirao Norvežaninu Trondu Solidu. Talentovan je i radan, a s obzirom na godine, pred njim je tek prava trenerska karijera. Kad sam odlazio iz skopskog Rabotnickog, u trenutku kad se taj klub fuzionisao s Vardarom, Janevski je trebalo da preuzme tim, ali se nije dogovorio sa upravom. Želim mu da ga u Srbiji docekaju onako kako mene nisu docekale kolege u Makedoniji! Da li je Zvezda rizikovala njegovim dovodenjem? Ne znam, pokazace vreme.

ЗВЕЗДИНИ ФУДБАЛЕРИ И ДАЉЕ ЧЕКАЈУ ЈАНЕВСКОГ
Опет пут у непознато
До доласка новог тренера екипу води Александар Кристић

Наследник Здењека Земана на клупи Црвене звезде је Чедомир Јаневски. „Италијански" Чех се на „Маракани" задржао веома кратко, само три месеца, уз три одигране утакмице и резултате које ће вероватно желети да што пре заборави. Настављач Земановог посла и човек од кога се очекује да поправи ситуацију у клубу, требало би, барем према слову уговора, да у Београду остане дуже, до лета. У ишчекивању новог „шефа струке" екипа тренира као да се ништа није десило, а „главни и одговорни" је досадашњи Земанов помоћник Александар Кристић.
- Тренинзи су делимично измењени у односу на Земанове. Радили смо мало више са лоптом, али то ће вероватно бити привремено, пошто стиже нови тренер - рекао је један од првотимаца, Павле Нинков.
Очекује вас рад са новим тренером. Шта сте чули о Јаневском?
- За сада ништа. Чули смо да би требало да дође, али неке потпуније информације још увек немамо. Претпостављам да ће се систем рада променити, али ћемо у наредним данима видети како ће све изгледати.
Да ли знате какав систем он форсира?
- Као што сам рекао, скоро ништа не знамо о Јаневском. Као и са Земаном на старту сезоне, очекује нас „пут у непознато". Пробали смо да играмо 4-3-3 и није нам ишло, што показује и позиција на табели. Надам се да ће сада бити промена на боље.
Таман сте се навикли на Земана, а после три месеца је смењен. Како ће на рад утицати прилично брза промена тренера?
- Професионалци смо и морамо да прихватимо сваку одлуку и прилагодимо се њој - завршио је Нинков, који ће са саиграчима за викенд гостовати својој бившој екипи, за Звезду увек неугодном Чукаричком.
Д. Николић

Kako me samo ovaj ninkov nervira , on daje neke izjave, a ne zna da sastavi ni jednu prosto prosirenu recenicu, pa nervira me vise od onog celavog pantica zbog kojeg sam pio sedative.Moje je misljenje da ako ovaj Janevski (ili kako se vec zove) ne napravi cudo ,sledi nam grcevita borba za opstanak u ligi, sa ovim igrackim kadrom

ALO
Fudbaleri Zvezde prvi put čuli ime novog trenera
Igrači ne znaju ko je Janevski
Sreda - 10.09.2008

Crvena zvezda nema predsednika, još nije promovisala sportskog direktora, a čeka se i dolazak novog trenera. Celokupna situacija na „Marakani“ loše utiče na igrače, koji jedni druge teše da će posle promena u klubu doći bolji dani.

Iako Ilija Ivić zvanično nije promovisan kao sportski direktor, bivši kapiten crveno-belih počeo je sa radom u doskorašnjoj kancelariji Gorana Bunjevčevića. Sa njim je i Marko Mišković, koji će ubuduće obavljati funkciju finansijskog direktora. Njih dvojica su se upoznali sa igračima, ali i najavili dolazak novog šefa, Makedonca Čedomira Janevskog, koji je putem faksa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razmenio potpisane ugovore sa privremenim rukovodstvom Zvezde.
Dotle, igrači će trenirati pod komandom dosadašnjih Zemanovih pomoćnika Aleksandra Kristića i Bratislava Živkovića, koji su i juče dirigovali na terenu. Ekipa je trenutno oslabljena za trojicu reprezentativaca. Milijaš je sa A reprezentacijom Srbije u Parizu, Subašić je sa selekcijom Azerbejdžana, a Tomović sa mladom selekcijom Srbije. Treninzi protiču mirno, bez euforije, u skladu sa celokupnim stanjem u klubu. Loši rezultati ostavili su posledice, tako da se svi zadaci odrađuju ćutke. Tišina na terenu delom je izazvana neraspoloženjem zbog činjenice da crveno-beli drže fenjer u domaćem prvenstvu, a delom što su trening sa terase klupskog hotela posmatrali pomenuti Ilija Ivić i Marko Mišković.
- Atmosfera među igračima nikada nije bila loša, nikada nismo imali sukobe jedni sa drugima. Normalno je da ne možemo da budemo raspoloženi i nasmejani kada imamo katastrofalne rezultate, ali bilo je vremena da se glave razbistre, da dobro razmislimo o svemu i da krenemo od nule. Nadam se da će se rezultati videti već na Banovom brdu, gde u subotu gostujemo Čukaričkom - rekao je posle treninga bivši bek „brđana“, a sada povremeni reprezentativac iz redova Crvene zvezde Pavle Ninkov.

Fudbaleri Crvene zvezde, inače, ne kriju da im rad pod trenerskom palicom Aleksandra Kristića zasad prija.
- Aca je uveo neke nove vežbice, dosta različitih igrica, prijalo nam je neko osveženje. Kod Zemana smo imali jednolične treninge - kaže Ninkov. (Pa da li si ti dosao u Zvezdu da radis vezbice i igras igrice, ili da treniras kao konj i da se nadas da ces u nekoj utakmici dobiti neku malu minutazu, posto tvojim fudbalskim kvalitetima ne zasluzujes da igras ni za moj Radnicki iz Svilajnca stoko :evil:

Aleksandar Kristić će voditi treninge sve dok se na „Marakani“ ne pojavi Čedomir Janevski, a kada će ti biti više niko ne zna.
- Čuo sam da dolazi makedonski stručnjak, ali pravo da vam kažem, ne znam ništa o njemu - iskren je Ninkov.

Ne plašim se izazova

Na „Marakani“ željno iščekuju dolazak Čedomira Janevskog u Beograd, koji bi na klupi crveno-belih trebalo da debituje 14. septembra na gostovanju protiv Čukaričkog.
- Znam da je Zvezda trenutno poslednja, ali da se plašim izazova, ne bih pakovao stvari i rezervisao avionsku kartu za Beograd - rekao je Janevski u razgovoru za Mondo.
Nekadašnji trener Al Šaba, koji je potpisao jednogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, svestan je da ga očekuje težak posao u narednom periodu.
- Imam samo jednu želju, a to je da što pre krenem da radim. Znam da moje ime nije poznato u evropskim trenerskim krugovima, ali dobio sam poverenje crveno-belih i to mi mnogo znači. Ne želim da
gledam u prošlost, želim samo
da dam sve od sebe i da ekipa pokaže koliko vredi dobrim rezultatima. Ne plašim se pritiska, radio sam u Olimpijakosu i Brižu i znam da svaki veliki klub mora da prođe kroz period krize - kaže Janevski.

D. Marinović

Пролонгиран долазак Чедомира Јаневског

Будући тренер Звезде продужио боравак у Емиратима због техничких ствари око раскида сарадње са Ал Шабом. – Македонски сттручњак поручио из Дубаија да ускоро долази на „Маракану”

Будући тренер Црвене звезде Чедомир Јаневски (47), није су јуче појавио на поподневном тренингу „црвено-белих”, како је било најављено након што је у Дубаију путем телефакса потписао уговор до краја сезоне с нашим најтрофејнијим клубом. Јаневски је непланирано морао да продужи боравак у Емиратима због техничких ствари око раскида сарадње са Ал Шабом, који је водио у тандему са бившим фудбалером сплитског Хајдука Луком Перузовићем.

Јаневски је јуче из Дубаија поручио да је све договорено око његовог преласка у Звезду и да ће ускоро бити на „Маракани”. У одсуству привременог председника „црвено-белих” Ден Тане, који ће десетак дана боравити у Енглеској и Америци, поводом ситуације око пролонгираног доласка Јаневског, в. д. генералног секретара Црвена звезде Драган Нинковић је за „Политику” казао:

– О свему смо се договорили, постигли договор о цени и разменили неопходне папире, али Јаневски још увек није и формално наш тренер. Преостало је да обави још неке формалности са својим бившим клубом у Емиратима и очекујемо га данас или сутра у Београду. Зато је мало вероватно да ће званично бити именован за шефа стручног штаба до првенственог гостовања са Чукаричким у недељу, али ће дотле сигурно преузети вођење екипе.

Пре Звезде, Јаневског је хтео да ангажује скопски Вардар, у коме се афирмисао као играч, али председник најпопуларнијег македонског клуба Трифун Костовски није могао да издвоји 120.000 евра за његов трансфер, па је довео знатно јефтинијег бившег Звездиног тренера Ратка Достанића. Јаневски ће Звезду коштати много мање него његов претходник Чех Здењек Земан, с којим је раскинута сарадња после само 82 дана након катастрофалних резултата на почетку сезоне.

Нови спортски директор Црвене звезде Илија Ивић, који је прекјуче на помоћном терену „Маракане” посматрао поподневни тренинг са водећим финансијером „црвено-белих” Марком Мишковићем, сматра да је у постојећим околностима Јаневски најбоље решење за „ужарену” Звездину клупу. Иако се ради о мало познатом стручњаку у овдашњој јавности, који је самостално само пет месеци водио белгијски Бриж, с којим је освојио национални куп, Јаневски слови као изузетно вредан тренер, максимално посвећен послу. Такође, ни језичка баријера неће бити проблем, јер поред матерњег македонског и српског језика, Јаневски говори енглески, француски и холандски.

-----------------------------------------------------------

Јаневски: Свестан сам притиска у Звезди

Само пет минута пошто је прекјуче у Дубаију, у вечерњим часовима путем телефакса, потписао уговор са Црвеном звездом, нови тренер „црвено-белих” Чедомир Јаневски је за „Македонски спорт” изјавио:

- Част ми је што ћу радити у тако великом клубу као што је Црвена звезда. Договорили смо се да сарадња траје до јуна, али ако буде све у реду, биће свакако простора за нови договор. Свестан сам притиска који ме чека на клупи Звезде, јер је екипа лоше стартовала. Ипак, навикао сам да радим под оптерећењем у великим клубова, а добра искуства сам имао у белгијском Брижу и грчком Олимпијакосу.

Занимљиво је да „Македонски спорт” пише да је Јаневски добио предност у односу на неколико звучнијих тренерских имена из Србије, као да су и трци за тренера Звезде била још двојица кандидата из Македоније: Тони Савевски и Милко Ђуровски, чије име уопште није помињано у нашој штампи.

Л. Делић

-----------------------------------------------------------

Звезда у недељу на Бановом брду

Утакмица четвртог кола фудбалске Суперлиге Србије између Чукаричког Станкома и Црвене звезде играће се на Бановом брду у недељу, с почетком у 16,30 часова. Меч је требало да се игра у суботу, а до померања је дошло због репрезентативних обавеза играча оба тима.

Ђ. С.

[објављено: 10/08/2008]

Čitam grobarske komentare na našoj temi i primećujem da nema više onakvih zajedljivih i uvredljivih poruka kao u vreme kada smo sa njima ratovali. Za sada mi njihovi komentari ne smetaju a mislim da nije potrebno ni mi njima nešto da prigovaramo zbog nekih njihovih smešnih dogadjaja iz prošlosti. Dakle, sportska i fer diskusija je odličje današnjih učesnika Foruma.
PS: Nemoj sada da me neko slučajno demantuje! Sindikat je spreman.:p

Shalle u borbi protiv FLUID-a i FLUID poput don Kihota protiv vetrenjaca , jel se secas toga? Hahaha :hahaha: Imao sam i veliku podrsku u ljudima kao sto je Tab, Ples, Rainbow six i ti :D

E sad sto se tice Janevskog, ja ne ocekujem nista od ove sezone tako da covek moze mirno da radi i da pokaze sta zna. I mali pomak sa mrtve tacke bi bio uspeh. Zato svi podrzite novog trenera i nadajmo se da ce biti bolji nego prethodni

Shalle u borbi protiv FLUID-a i FLUID poput don Kihota protiv vetrenjaca , jel se secas toga? Hahaha :hahaha: Imao sam i veliku podrsku u ljudima kao sto je Tab, Ples, Rainbow six i ti :D

E sad sto se tice Janevskog, ja ne ocekujem nista od ove sezone tako da covek moze mirno da radi i da pokaze sta zna. I mali pomak sa mrtve tacke bi bio uspeh. Zato svi podrzite novog trenera i nadajmo se da ce biti bolji nego prethodni
Video sam ti slike na yutube:super:

Sindikat!!:rtfm: :lol: :lol: :lol:

Intervju, MILKO ĐUROVSKI, legenda Partizana i Zvezde
ZVEZDI NE POMAŽE NI KAPELO!

"Verujem da je Čedomir Janevski dobro rešenje za Zvezdu, ali mom bivšem klubu ne bi pomogli ni mnogo bolji treneri. Svi koji vole crveno-bele moraju da budu strpljivi jer klub je na veoma niskim granama"

Legendarni napadač Crvene zvezde i Partizana Milko Đurovski u razgovoru za Press kaže da ni Fabio Kapelo glavom i bradom ne bi uspeo da posrnulu ekipu crveno-belih preko noći izvede na pobedničke staze. Pri tom, nekadašnji virtuoz sa „bubamarom" ima puno poverenje u svog zemljaka Čedomira Janevskog, iako ga relativno slabo poznaje.

Naime, filozofija nestašnog dečka jugoslovenskog fudbala je da svako ko je izabran za šefa struke našeg najtrofejnijeg kluba nesumnjivo poseduje određene kvalitete koji su ga preporučili za to mesto. Istovremeno, uz zagonetan osmeh Milko priznaje da je i sam bio jedan od kandidata za naslednika Zdenjeka Zemana.

Verujem u Marija i Marka!

Vaši sinovi Mario i Marko počeli su da se bave fudbalom. Marko je morao da prekine karijeru zbog povrede, a Mario je bio na pragu Crvene zvezde. Kako gledate na njihov razvojni put?

- Uprkos problemima kroz koje prolazi, i dalje verujem da će Mario postati kvalitetan fudbaler. Samo je potrebno da ne prestaje da veruje u sopstvene kvalitete i da žestoko trenira. Nikada nisam uticao na sinove čime će se u životu baviti i zato poštujem Markovu odluku da se posveti muzici. Fudbal ili pevanje, svejedno, samo da su daleko od ulice i opasnosti koje ona nosi - stav je Đurovskog seniora.

Koliko poznajete novog trenera Zvezde Čedomira Janevskog?

- Igrao sam nekoliko utakmica za reprezentaciju sa njim i tom prilikom sam ga i upoznao. Kasnije se nismo družili niti smo bili u kontaktu, tako da stvarno ne znam koje i kakve su njegove trenerske reference. Ali, ono što mogu da prokomentarišem jeste da sigurno vredi, čim je dobio laskavu ponudu Crvene zvezde. Složićete se, ne može baš svako da sedne na Zvezdinu klupu, i zato sam siguran da novoizabrani sportski direktor kluba Ilija Ivić i te kako zna šta radi. Bilo kako bilo, Janevski je dobio šansu i svi treba da mu pruže bezrezervnu podršku.

U svojoj bogatoj istoriji Crvena zvezda nije bila u težoj situaciji. Imate li neko objašnjenje za trenutno stanje, koja se graniči sa „zonom sumraka"?

- Činjenica je da sam u jednom periodu karijere, sticajem objektivnih okolnosti, nosio dres Partizana, ali sam ipak od malih nogu veliki zvezdaš i stoga mi teško pada ova kriza kroz koju klub moje mladosti prolazi. Stvarno mi nije jasno kako je moguće da Zvezda padne na tako niske grane, ali kad je već na njima, treba biti mudar i vući poteze koji će, gledano na duge staze, dati očekivani efekat. Iz tog razloga je neophodno da svi kojima je crveno-beli dres u srcu budu strpljivi, jer ni jedan Fabio Kapelo ne bi mogao da u rekordnom roku postavi stvari na svoje mesto.

Znate li da je u jednom trenutku beogradskom fudbalskom čaršijom prostrujala vest da ste i vi u krugu kandidata za novog trenera Zvezde?

- Doprle su i do mene takve informacije, ali, nažalost, ništa konkretnije se nije dogodilo. Kažem nažalost, jer ne postoji bivši fudbaler Crvene zvezde koji ne sanja da jednog dana sedne na njenu klupu kao trener. Takođe, moram da naglasim da bih isto tako bio počastvovan i kad bih jednog dana dobio poziv iz Partizana.

M. PLAZINIĆ

Oštar kurs Janevskog!

NA „Marakani“ su konačno počeli da se realizuju najavljeni potezi. Novi trener Čedomir Janevski doputovao je u Beograd i posle kraćeg odmora i sastanka sa direktorom Ilijom Ivićem i članovima stručnog štaba, odradio prvi trening s fudbalerima Crvene zvezde.
Janevski je na pomoćni teren izašao u pratnji pomoćnika Aleksandra Kristića i tim-menadžera Bratislava Živkovića. Na raspolaganju su imali 18 igrača i tri golmana, zbog odsustva grupe prvotimaca koji imaju reprezentativne obaveze. Pojavom na terenu novi trener crveno-belih je mnogobrojne predstavnike medija podsetio na bivšeg šefa stručnog štaba Ratka Dostanića. Osim sličnog izgleda i građe, obojici je zajedničko da su kroz karijeru mahom radili kao asistenti. Ipak, očigledna energija koja izbija iz Janevskog, kao i žar s kojim se prihvatio novog izazova, mogu da nagoveste pozitivne pomake na „Marakani“.
Dok su igrači istrčavali krugove zagrevanja, Janevski se nije libio da ponese torbu s loptama, a zatim i da sam postavi čunjeve. Od prvog pasa, prve vežbe, demonstrirao je fudbalerima način na koji šta treba da se izvodi. U početku, Zvezdini igrači su delovali pomalo zbunjeno jer je očigledno da se radi o pravoj šok-terapiji posle mlakog i nezainteresovanog Zemana.
Janevski je od starta, pored ogromnog elana, pokazao i da poseduje nesumnjivo znanje, ali i autoritet. Kad god je bilo potrebno začuo se povišen ton:
Brže, isprati do kraja! Pazi ofsajd! Hej, pomeraj se levo, ne tako! - prštale su instrukcije makedonskog stručnjaka.
Da li je zadovoljan onim što je video tokom skoro dvočasovnog treninga, ostaje da se vidi, ali je utisak da Zvezdini igrači, iako prodrmani dolaskom novog trenera, nisu ni blizu traženog nivoa... Mrežase i na treningu retko trese, a pojedinci još imaju problema sa predajom lopte... S obzirom na to da Janevski pokazuje volju da ispravlja i najsitnije pojedinačne i kolektivne greške, smeliji bi mogli da predvide skori izlazak iz alarmantne krize, ali za neki značajniji napredak izvesno će biti potrebno vreme jer mnogo toga prethodnih meseci nije postavljeno kako treba.
Suma sumarum, Čedomir Janevski je počeo misiju na „Marakani“, od starta nametnuo žestok tempo i oštar kurs rada. Još samo da dođu rezultati...

STVORIĆU EFIKASNU ZVEZDU
U PRVOJ zvaničnoj izjavi novi trener je istakao da se ne plaši izazova i da želi da Zvezda ponovo igra lepo i efikasno.
- Velika mi je čast što sam došao u Crvenu zvezdu, ali isto tako i velika obaveza zbog milionske armije navijača. Daću sve od sebe da probudim tim i da počnemo da igramo lep i efikasan fudbal koji će vratiti publiku na naš stadion - rekao je Janevski, koji zasad neće praviti promene u stručnom štabu, već će uz pomoć asistenta Aleksandra Kristića i tim-menadžera Bratislava Živkovića učiniti sve da se ekspresno uklopi u rad sa ekipom.

DEBI U NEDELjU

ČEDOMIR Janevski će danas u 13 časova, zajedno sa direktorom Ilijom Ivićem biti zvanično predstavljen u Medija centru na „Marakani“. Debi na klupi Crvene zvezde, Makedonac će imati već u nedelju, u duelu četvrtog kola Superlige, kada crveno-beli gostuju na Banovom brdu ekipi Čukaričkog.

IVIĆ I MIĆOVIĆ NA TERASI
ODMAH za igračima na pomoćni teren stigao je i direktor Ilija Ivić. Posle desetak minuta provedenih kraj kapije preko terena je otišao do klupskog hotela i sa terase je posmatrao trening. Posle petnaestak minuta Iviću se pridružio Dragi Mićović, član sada već bivšeg Upravnog odbora i finansijer Crvene zvezde. Zajedno su pažljivo posmatrali rad Janevskog do samog kraja, dok novi trener sa saradnicima i igračima nije napustio teren. Sudeći prema radu na prvom trenigu, Ivić bi mogao da bude zadovoljan svojim prvim direktorskim izborom na „Marakani“.

Poslednja izmena:
Pred vratima Lige šampiona

SRPSKI prvak od sledeće jeseni biće u predvorju Lige šampiona! Promena sistema kvalifikacija, žreba i takmičenja, koju je donela UEFA na predlog Mišela Platinija, mnogo će goditi našem najboljem timu, koji god to da bude na kraju ovog prvenstva, jer će ga od evropske elite deliti, maltene, jedan veći i dva manja koraka.
Prostije rečeno: od jeseni 2009. godine postojaće četiri runde kvalifikacija za Ligu šampiona. Naš prvak će krenuti od druge, gde bi trebalo da bude daleko najjači tim, a na poslednjem stepeniku više neće morati da strepi od predstavnika Engleske, Španije, Italije, već će najopasniji rivali da budu iz Belgije, Grčke, Češke, Švajcarske...
Timovi iz najjačih fudbalskih zemalja Evrope igraće zasebno svoj deo kvalifikacija, koje će dati pet ekipa u Ligu šampiona, dok će „male“ zemlje, među kojima je Srbija, voditi svoju međusobnu borbu da takođe daju pet klubova u evropsku elitu.
Zbog svega nabrojanog, titula prvaka Srbije imaće ove sezone specifičnu težinu. To se naročito odnosi na Partizan, kojeg klupski koeficijent na UEFA rang-listi dovodi nadomak Lige šampiona. Naime, ako bi se ispunio plan koji su zacrtali čelnici crno-belih, da se izbori plasman u prolećni deo Kupa UEFA, uz titulu osvojenu na kraju, „parni valjak“ bi gotovo sigurno bio nosilac u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, što znači da bi mu mogući poslednji rival bio prvak Austrije, Švedske, Norveške, Danske... A, to su svakako daleko manje „ale“ od Fenerbahčea, Bajerna, Liverpula, Milana, od kojih su noge drhtale pri žrebu godinama unazad.
Ukolikobi neki drugi tim bio šampion Srbije, Crvena zvezda, Vojvodina ili neko treći, zbog njihovog slabijeg plasmana na UEFA rang-listi, sigurno je da ne bi bili povlašćeni prilikom žreba za poslednju rundu kvalifikacija. Zato bi njihovi mogući rivali bili nešto teži: prvak Grčke, Belgije, Češke...
Promenjen je i sistem takmičenja u Kupu UEFA, što takođe pogoduje prvaku Srbije. Ukoliko naš najbolji tim ne uspe da se plasira u Ligu šampiona, već bude eliminisan u poslednjem kolu kvalifikacija, direktno će se preseliti u grupu Lige UEFA! Ako se dogodi da ispadne iz borbe za elitu kolo ranije, opet prelazi u Kup UEFA, gde će igrati u prvom kolu, dakle, korak će ga deliti od Lige UEFA.

Zvezdani lanac:Mišković,Mićović-Ivić-Janevski
Cetvrtak, 11. septembar 2008. 14:54

Marko Mišković i Dragi Mićović, bivši finansijeri Crvene zvezde, a očigledno i budući, imaju viziju i pare koje žele da ulože u klub, a Ilija Ivić je doveden da njihovu viziju "evropske Zvezde" sprovede u delo.

"Prve razgovore sam imao sa Markom Miškovićem i Dragijem Mićovićem. Oni imaju vizije, hoće da ulože pare, spremni su da pomognu, i to može da bude dobro za nas. Ja sam tu da iskoristim njihov entuzijazam", odgovorio je novi sportski direktor crveno-belih na pitanje ko ga je doveo na "Marakanu".

"Moj ugovor je na dve godine. Drugačije ne bih došao", nastavio je Ivić tvrdeći da je sportski direktor, bez prefiksa "vršilac dužnosti", iako po klupskom Statutu prelazna vlada ne može da postavlja funkcionere.

Da li iz ovoga proizilazi da je već formirano novo rukovodstvo Crvene zvezde i da se sada samo čeka Skupština da se to i ozvaniči?!

Ivić je između 1991. i 1994. nosio crveno-beli dres. Zvezda mu je poslužila kao odskočna daska za internacionalnu karijeru, koju je kasnije napravio mahom igranjem u Grčkoj.

"Srećan sam što sam se vratio u svoju Zvezdu, posle 14 godina, da počnem novu karijeru. Imam veliku obavezu, jer znam ko je sedeo u ovoj fotelji i kako je radio".

Ivić je pojasnio na koga misli i ko mu je uzor.

"Igrao sam fudbal do 33. godine i odlučio da pređem u funkcionerske vode, jer smatram da mogu mnogo da pružim. Najviše sam naučio prateći rad Dragana Džajića".

Tvrdi da je svestan težine zadatka.

"Predamnom je veliki posao, koji sam počeo u sredu angažovanjem trenera. Zvezda može se vrati na svoj nivo. Svakome može da se desi pad, mnogi veliki evropski klubovi su padali. Uz viziju i dorbu organizaciju Zvezda može da izađe iz krize. Tražio sam susret sa Bunjevčevićem. On najbolje može da mi kaže kako je do sada bilo... Hvala na poverenju, opravdaću ga".

Ilija Ivić je već radio kao sportski direktor u dva velika grčka kluba - AEK-u i Olimpijakosu.

"Potrebno je da svako radi svoj posao, ali samo svoj posao. I tako možemo da napredujemo. Finansije mi nisu bile bitne u donošenju odluke da dođem već su presudili drugi motivi. Nisu tačne medijske informacije o mojoj plati niti da sam prijatelj sa Janevskim".

Srpska javnost je skeptična posle prvog poteza novog sportskog direktora Zvezde. Za trenera je postavio za ovdašnje prilike anonimnog makedonskog stručnjaka.

"Janevski je moja procena. Došao je na godinu dana, dajemo mu šansu, jer radi 24 sata dnevno, a Zvezdi treba neko ko radi 24 sata. Može da pokaže vrednost. Budite strpljivi i videćete njegov kvalitet".

Ivić je tokom izlaganja naglasio da je Janevskog "doveo u familiju", a upravo je taj "familijarni kult" urušen poslednjih meseci u Ljutice Bogdana 1.

"Apsolutni cilj mi je da se to opet uspostavi. Igračima sam rekao da moraju da budu familija i da poštuju jedan drugog. Bez toga ne može da opstane nijedna porodica, a kamoli veliki klub".

Janevski: Ništa nije izgubljeno

Mišković i Mićović su doveli Ivića, a on Janevskog. Na crveno-beli lanac se nadovezuju niske...

"Zahvaljujem se Zvezdi i Iviću na poverenju. Želim da pomognem u što kraćem roku. Ne treba ja objašnjavam koliki je Zvezda klub, znate to bolje od mene. Svestan sam velikog pritiska, ali sam video kako je to u Brižu i Olimpijakosu", naglasio je Čedomir Janevski prilikom zvanične promocije u novog trenera Crvene zvezde.

Crveno-beli su na poslednjem mestu Superlige sa čak osam bodova iza lidera, večitog rivala.

"Zaostajemo osam bodova, ali odigrana su samo tri kola i ne smemo da razmišljamo da je sve izgubljeno".

U sredu uveče je odradio prvi trening sa novom ekipom, a u nedelju ga očekuje i prvi ispit - na gostovanju Čukaričkom.

"Još uvek ne mogu da dam potpunu ocenu igračkog kadra. Siguran sam da Zvezda ima kvalitet, a iako su potrebne promene, nemoguće ih je izvesti do januara".

Nije Janevski želeo da komentariše glasine da će mu pomoćnik biti Siniša Gogić.

"Sa tim ne treba žuriti. Imam u glavi ko može pomogne, ali mogu i Živkoviž i Kristić, koji su i do sada bili članovi stručnog štaba", zaključio je Čedomir Janevski.

(MONDO)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back