KUNEM SE U DECU, JA SAM ZVEZDAŠ!
Cedomir Janevski: Volim Zvezdu od malih nogu i dobro znam koliko navijaci mogu da nam pomognu danas protiv Cukarickog. Važno je da pobedimo u tom mecu i povratimo samopouzdanje, pa ce sve biti lakše.
Današnji duel s Cukarickim u okviru cetvrtog kola Superlige (16.30, RTS) predstavlja drugi ovosezonski pocetak za Crvenu zvezdu. S novim trenerom Cedomirom Janevskim i novim sportskim direktorom Ilijom Ivicem, fudbaleri najtrofejnijeg srpskog kluba pokušace da se išcupaju iz kandži najvece krize u istoriji kluba i fenjer superligaške tabele prepuste nekom drugom.
Makedonski strucnjak Cedomir Janevski tvrdi da incident pre treninga u cetvrtak, kada je grupa navijaca polupala stakla na kolima prvotimaca Crvene zvezde nije poremetio njegovu ekipu, koja, prema njegovim recima, psihološki spremna ocekuje današnji okršaj na Banovom Brdu. Takode, Janevski veruje da ce navijaci Crvene zvezde pružiti bezrezervnu podršku Milijašu i drugovima i biti 12. igrac njegove ekipe.
- Mogu da se zakunem u dva sina da sam od detinjstva, kada nisam znao da cu postati trener Crvene zvezde, navijao za taj klub. Zbog toga savršeno dobro znam koliki uticaj na našu igru mogu da imaju navijaci. Dok sam igrao u Vardaru, oni su uvek pratili Crvenu zvezdu, navijali i svi su se plašili tog „dvanaestog igraca". Ocekujem da tako bude i danas jer u slucaju da danas savladamo Cukaricki, možemo da povratimo samopouzdanje, a posle toga ce sve ici mnogo lakše - istakao je Cedomir Janevski.
Trener Crvene zvezde još jednom je javno osudio potez tridesetak navijaca koji su oštetili automobile prvotimaca Crvene zvezde, ali je u šaljivom tonu dodao da zbog toga ne namerava da narednih dana na treninge dolazi taksijem.
MILIJAŠ: Zeman je prošlost, okrecemo novi list
Kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš kaže da nije procitao intervjuu sa Zdenjekom Zemanom, u kojem ga je okarakterisao kao igraca koji nije bio spreman da preuzme odgovornost jer je navikao da tokom meca ima samo 40 pasova.
- Nisam procitao intervju, ali ni u jednom razgovoru Zeman mi nije nagovestio da je nezadovoljan mojom igrom. Njegovo je pravo da misli šta hoce, seo bih i na tribine da je on tako hteo. Medutim, Zeman je vec prošlost, tu je sad novi trener, s kojim pokušavamo da ispravimo nedostatke - jasan je Milijaš.
Ni iskusni vezista nije želeo da se bavi time ko je izlupao automobile igracima.
- Ne znam ko je to uradio, tako da ne mogu nikog da osudujem. Bili smo u svlacionici, ali taj dogadaj nas nije poremetio.
- Pa ja sam roden na Balkanu. Znam da je na ovom podneblju navijacima krv vruca, da su eksplozivni, radio sam u Grckoj gde su se dešavali i teži incidenti. U Zapadnoj Evropi je drugacija situacija, navijaci znaju da budu „kul". Osecam vec pritisak, ali to je normalno u tako velikom klubu kao što je Crvena zvezda. Eto, „delije" i navijaci Olimpijakosa „Gejt 7" su pobratimi, verovatno su slicnog temperamenta, ali svaki klub prolazi kroz teške trenutke.
On je uveren da ekipa koju ima na raspolaganju vredi mnogo više nego što tabela pokazuje i da vec ima ideju šta treba menjati.
- Nisam od onih strucnjaka koji ce da pljuju kolege. Za mene prethodni rezultati Crvene zvezde predstavljaju prošlost. Pažljivo sam posmatrao utakmicu s Javorom i video šta treba popraviti. Odradio sam tri treninga i video da su igraci fizicki i psihološki spremni za utakmicu. Još se upoznajem s ekipom, ali komunikacija je odlicna. Nije da se hvalim, ali odlicno govori engleski, francuski i holandski jezik. Posle tri dana na „Marakani", niko ne može da me ubedi da ovaj tim Crvene zvezde vredi onoliko koliko tabela pokazuje.
Makedonac nije upoznat s cinjenicom da je strateg Cukarickog Dragoslav Stepanovic vec godinu dana dežurni kandidat za novog trener Crvene zvezde.
- Pamtim ga kao velikog igraca Crvene zvezde i trenera Ajntrahta. Stvarno ne znam da li je bio kandidat za trenera Crvene zvezde. Tek sam tri dana ovde.
Ocekuje se da Janevski šansu na mestu zadnjeg veznog pruži Marjanu Markovicu, dok bi u napadu trebalo da igraju Koroman i Trickovski.
(Press)