Fjodor Mihajlovič Dostojevski

• Začetnik teme Začetnik teme zbunjena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
igracina:
Hа данашњи дан - 30. октобар

1821. - Рођен је Фјодор Михаилович Достојевски, руски књижевник. Формирао се под утицајем социјалиста-утописта и на Гогољевим књижевним традицијама. Рана дела су му прожета одбраном отуђења људске суштине "понижених и увређених", а инсиприсана социјалним трагедијама малих људи. Као учесник утопијско-социјалног кружока М. В. Петрашевског, ухапшен је и осуђен најпре на смрт, а потом на десет година изгнанства у Сибир. Дела настала на робији дочаравају тешку трагику људи који своје психолошке кризе решавају убиством или побуном против средине са којом су се сукобили, да би на крају нашли излаз у хришћанском смирењу, кроткости и унутрашњем усавршавању. Дубина психологије, понирање у подсвест, трагање за коренима људске трагике у човеку - главне су карактеристике дела Достојевског и основна преокупација модерног романа, а његов утицај на развитак светске књижевности изванредно је значајан. Дела: "Кротка", "Бедни људи", "Понижени и увређени", "Забелешке из подземља", "Злочин и казна", "Браћа Карамазови", "Зли дуси", "Идиот", Коцкар"...

Opet ovi daktilografi....

Interesuje me da li se clanovi ovog foruma slazu sa konstatacijom da je Dostojevski najveci pisac ikada,ili mozda misle da je to Tolstoj ili neko treci i zasto...To me interesuje:zasto? Koji su romani Dostojevskog znamo i kvalitet je krajnje neosporan ali sta ga cini posebnim u odnosu na ostale pisce?
Hvala svima koji izloze svoje misljenje...

mislim sta reci vise
ako je Sv.Ava.Justin Popovic rekao za Dostojevskog da je 13..ti.. Boziji apostol...a sto je interesantno..nama balkancima posebno lezi njegova Karamazovstina...mrzi me to da pojasnjavam,,ko je razumeo ei... isto tako ,niko nije duboko ponirao u mracne dubine ljudske duse....mozda Bulgakov...joj..tako je to yebitacno...ako..moglo bi se o tome pisati danima,
ali kome prijatelju?onima sto o mesu misle,hehehe..onim, tri posto sto idu u pozoriste,ili onim, dva posto sto posecuje biblioteke...batali se corava posla prijatelju...jedino sto je sigurno isplativo ,to je rad na samom sebi...:)

sjenka:
i ponekima nepismenima najvecma vrijedi pricati o tome.
pozoriste zna biti i cesto jeste sranie, i drugi utrti drustveni putevi. pa cak ni biblioteke ne vrse operacije poboljsavanja ljudi. U samim ljudima ima ili nema onoga necega, pa se to knjigama ili necim sasvim trecim samo dovede na svoje...
stereotipna mjesta za postizanje nekakvih dubina ne garantuju ti ljudski kvalitet. cesto ga i zatupljuju.
on lezi dje se najmanje nadas.
ako mislimo na isti.

fedor je moj ono sto se kolokvijalno zove omiljeni pisac, mada je ono sto ja osjecam potpuno van kategorizacije.

tacno , potpuno si u pravu za rad na sebi.

draga moja svi smo mi jednaki u neznanju...nisam imao nameru da budem maliciozan..nego, onako cisto pragmaticki...da se podsetimo...u pravu si za stereotipe..nemoj ti mene uzimati za ozbiljno....sve nam je dato pecatom Duha Svetog...il ga imas il ga nemas...hehehhehe

Sto se mene tice nikad dosta dostojevskog pa makar citao i po ko zna koji put.
Inace svaki lik iz razlicitih dela dostojevskog je prica za sebe i definitivno kroz prikaz tih likova dostojevski uvire u dubinu duse svakog od nas i svako nase ubedjenje stavlja na pijedestal rasprave i provere pravilnosti da na kraju istina bude da nema istine tj nema lazi jer sve je istina. Ako neki pisac na bilo koji priblizni nacin raspravlja o smislu zivljenja onda je to opet on. Mnogi citaoci ne vole dostojevskog jer u time delima vide svu nishodnost svojih zivota a mnogi verujem progledaju po drugi put citajuci Idiota i Karamazove, pa tolko mada meni ni tri dana ne bi bila dovolja da kazem sve o Princu sa Neve

zbunjena:
Sta je pisac hteo da kaze pricom o velikom inkvizitoru? Nista mi nije jasno,pomagajte!!
Pored ovoga sto sam video,ovde je Dostojevski jos jednom ukazao,mislim na ljubav Hristovu i prema onima koji ga najvise mrze,tj. to se ogleda u onom trenutku kad on poljubi starca(inkvizitora) u usta,od cega se ovaj jako uzbudio,skoro zaplakao i tad ga je starac pustio,ali je ostao uz predjasnja ubedjenja...
:x

Прво би требало да објасниш зашто милиш да је тема о којој ћемо причати - озбиљна?
Ако то успеш да докажеш ја ћу радо да учествујем. У супротном ћу Вас ускратити свог дубокоумног присуства. :razz:

scharfschuetze:
Прво би требало да објасниш зашто милиш да је тема о којој ћемо причати - озбиљна?
Ако то успеш да докажеш ја ћу радо да учествујем. У супротном ћу Вас ускратити свог дубокоумног присуства. :razz:

Lesi se vraća kući...ili je u pitanju neka druga priča?

P.S.Ako ti nije jasno samo po sebi idi na temu o tinejdžerima...

Hesse:
Lesi se vraća kući...ili je u pitanju neka druga priča?

P.S.Ako ti nije jasno samo po sebi idi na temu o tinejdžerima...

Ево, још једном сведочимо аргументу ''то је тако зато што је то тако''.

Разочарали сте ме ви књижевници а поготову филозофи.

п.с. Мој повратак није у циљу Леси којој недостаје кућа, већ у циљу Леси која тражи да је сместе у кафилерију.

Sedim za stolom, radim neke zadatke, smaram se, kad zapazih da na polici stoje neke knjige koje ranije nisu bile tu, a deluju mi nešto poznato. Odmerio sam ih svojim znatiželjnim očima, ustao i prosto poskočio da ih dohvatim. Cimer je doneo par knjiga od Dostojevskog. Tako da sam vreme provodio uživajući u čitanju, a na ispitu sam, razume se, ispušio. Ipak obožavam Dostojevskog.:)

Sam pisac ga je nazvao idiotom. Koliko idiotizma ima u Miskinovim postupcima, u njegovoj dobroti ili naivnosti? Od Dostojevskog sam ocekivala drugaciji kraj romana, moralnu pobjedu naseg idiota, a on zavrsi jadno i tuzno, a vrhunac je krajnji komentar: 'DOSTA JE BILO ZANOSA, VALJA VEC JEDNOM DOCI PAMETI!' Od Dostojevskog sam ocekivala drugo, optimizam. Ovako sam, posto sam procitala ovaj roman, tri dana bila u depresiji.

Back