Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Pozdrav, treba mi bratu zadatak, jednostavan je zadatak ja sam izracunao komplet zapreminu (4.800 cm3), podelio sam zapreminom kapljice (0.05 cm3) i dobio 96000 kapljica tj minuta.. To bi trebalo da je tacno ali neznam kako ide postupak, dosta stvari sam pozaboravljao tako da ako ima neko da zna resiti bio bi zahvalan :)

Svake 2 minute iz cesme izlaze 2 kapljice vode i ta voda se skuplja u posudi cija je baza 4.0 dm kvadratna
Ako je zapremnina kapljice 0.050 cm kubna,kolko je minuta proslo od kada je nivo vode u posudi 120 mm
Pozdrav!
Pa evo kako bi se moglo resiti kao zadacic iz fizike.
Imas jednacinu zapreminskog protoka q=∆ V/∆ t,gde je ∆ V zapremina koja prodje za vreme ∆ t kroz neki poprecni presek cevi.
Dato je da za 2min izlazi 2 kapljice,zapremina jedne kapljice je Vk,a za vreme tk=2min padne 2*Vk zapremine,pa je zapreminski protok q=2*Vk/tk
Iz jednacine protoka imamo q=∆ V/∆ t,a kako je q konstantno mozemo napisati tu jednacinu q=(V(t2)-V(t1))/(t2-t1),gde su t2 i t1 krajnji i pocetni trenutak,uzimamo t1=0 i zapremina suda u pocetnom
trenutku je V(t1)=0,pa cemo staviti t2=t radi jednostavnosti.Pa vazi
q=V(t)/t odatle V(t)=q*t,V(t)=S*h=g*t,odavde je t=(S*h)/q gde je q=2*Vk/tk.,pa je t=(tk*S*h)/(2*Vk)

Zapreminski protok vode u nekoj rijeci je ΔV/Δt=10m³/s. Kolika je jačina struje pozitivnih naelektrisanja (protona), kada ne bi bilo iste tolike struje negativnih naelektrisanja. Kolika bi bila indukcija magnetnog polja u tački koja je za d=1km udaljena od rijeke. Kolikom silom bi to polje dijelovalo na dio provodnika tramvajske linije dužine l=1m ako kroz njega protiče struja I=0.4kA. Molarna masa vode je M=0.018 kg/mol.

Ako je hitno mozete na moj mail da posaljete problem.
Pa evo:
m=∆ V*g gde sam sa g oznacio gustinu vode,a m je masa zapremine ∆ V.
Takodje vazi m=M*Nm gde je M molarna masa,a Nm broj molova u masi m
iz jednakosti M*Nm=∆ V*g dobijamo Nm=∆ V*g/M
Jedan mol supstance ima Na molekula,atoma te supstance, Na je Avogadrov broj
Ako sam dobro razumeo treba u zadatku zamisliti da molekuli vode H2O imaju naelektrisanje jednog protona e+
pa onda je kolicina naelektrisanja q u zapremini vode ∆ V je q=Nm*Na*e gfe je e naelektrisanje elektrona
pa je q=(∆ V*g/M)*Na*e
pa je jacina struje
a)
I=q/Δt=(∆ V*g*Na*e)/(M*Δt)=(ΔV/Δt)*(g*Na*e)/M
b)
Jacinu magnetnog polja racunate preko Biot-Savarat-ovog zakona B=μ*I/(2*π*d) gde se ova formula odnosi na racunanje magn. indukcije u tacki koja je na rastojanju d od
beskonacno dugog provodnika kroz koji tece struja I
c)
Silu dobijate iz Amperovog zakona F=I*B*s,gde je I jacina struje kroz provodnik duzine s=1m, a vektor B je normalan na taj provodnik.

Prelazeći rastojanje s=12 km, voz se kretao srednjom brzinom vs=54 km/h. U toku vremena t1=1,2 min voz se kretao ravnomerno ubrzano, zatim neko vreme t2 ravnomerno i, najzad, u toku vremena t3=1,8 min kretao se od trenutka zaustavljanja ravnomerno usporeno. Kolikom se maksimalnom brzinom voz kretao?

DA LI MOZE NEKO DA RESI OVAJ ZADATAK ? :)
Moze(Valjda se voz poceo kretati sa nultom brzinom?)
Ukupan predjeni put je s=Vs*t gde je t ukupno vreme kretanja voza.
vazi da je s=s1+s2+s3
gde je s1 prejdeni put za ravnomerno ubrzano kretanje i iz prve godine fizike s1=(a1*t1*t1)/2
na drugom delu puta se kretao ravnomerno i to nekom brzinom v i tada je s2=v2*t2
na trecem delu puta je ravnomerno usporavao dko nije stao ,pa je taj deo puta s3=(a3*t3*t3)/2
Cela jednacina je : s=(a1*t1*t1)/2+v*t2+(a3*t3*t3)/2
Jasno je da je v2 maksimalna brzina.
A t2=t-t1-t3
Za brzine vazi:
Kad je presao prvi deo puta razvio je brzinu v1=a1*t1
U toku drugog dela puta se kretao ravnomerno pa je brzina v2=a1*t1
U toku treceg dela puta je usporavao dok nije stao v3=v2-a3*t3=0 ,a odatle je v2=a3*t3,a1*t1=a3*t3
Dakle imam sledece jednacine
s=(a1*t1*t1)/2+v2*t2+(a3*t3*t3)/2
i
a1*t1=a3*t3
Pa vazi:
s=a1*t1*t1/2+(a1*t1)*t2+(a1*t1)*t3/2 iz ove jednacine izvucem a1
s=a1*(t1*t1/2+t1*t2+t1*t3/2) odavde je
a1=s/(t1*t1/2+t1*t2+t1*t3/2)=2*s/(t1*t1+2*t1*t2+t1*t3)
A kao sto sam vec rekao v2=a1*t1 je maksimalna brzina i vazi:
v2=2*s*t1/(t1*t1+2*t1*t2+t1*t3),kako je t2=s/Vs-t1-t3 vazi:
Vmax=2*s*t1/(t1*t1+2*t1*(s/Vs-t1-t3)+t1*t3)
Vmax=2*s*t1/(2*t1*s/Vs-t1*t1-t1*t3)

Imas sud zapremine V=S*vx*t
gde je S povrsina u koju udaraju molekuli gasa,a vx je njihova srednja komponenta brzine u pravcu x-ose koja je orijentisana ka sudu,a t je
vreme.
Ako je N ukupan broj cestica u sudu V,tada se uzima da samo polovina od njih ima brzinu cija je x-komponenta pozitivna.
,a impuls koji zid S pretrpi za vreme t je p=(N/2)*2*m*vx,gde je 2*m*vx impuls koji jedan molekul gsa preda povrsini S.
Tada je sila koja deluje na sud F=p/t=(N*m*vx)/t ,a t mogu da zapisem kao t=V/(S*vx) ,odatle je
F=(N*m*S*vx^2)/V a dalje F=P*S=(N*m*S*vx^2)/V,gde je P pritisak
odavde je P=(N*m*vx^2)/V
srednja kineticka energija translatornog kretanja molekula je (m*v^2)/2=(3*k*T)/2,gde je T temperatura, k Boltzmann-ova konstanta, a v^2 srednja kvadratna brzina i
vazi v^2=vx^2+vy^2+vz^2, a kako su ravnomerno raspodeljene brzine molekula u svim pravcima to je v^2=3*vx^2, pa vazi
(m*v^2)/2=(3*k*T)/2
i
v^2=3*vx^2
odavde je vx^2=k*T/m
pa je P=(N*k*T)/V

Poslednja izmena:
Zadatak je iz oblasti elasticnosti, u vezi Hukovog zakona, a glasi: Na kraju metalne zice duzine 4m i poprecnog presjeka 1mm2, objeseno je tijelo mase 12kg. Odrediti velicinu relativnog istezanja zice, kao i velicinu smanjenog poprecnog presjeka usljed istezanja. Jangov modul elasticnosti je 120 GPa, a Poasonov koeficijent m=0,35.
E sad, rijesila sam ovaj zadatak, ali na dva nacina, i jedan se cini kao previse jednostavan, a drugi previse slozen, i nemam pojma sta je tacno o.O Moze li neko da mi pomogne, ili bar da neke odrednice cega da se drzim, i na koji nacin da ovo uradim..? Hvala svima :)

Zadatak je iz oblasti elasticnosti, u vezi Hukovog zakona, a glasi: Na kraju metalne zice duzine 4m i poprecnog presjeka 1mm2, objeseno je tijelo mase 12kg. Odrediti velicinu relativnog istezanja zice, kao i velicinu smanjenog poprecnog presjeka usljed istezanja. Jangov modul elasticnosti je 120 GPa, a Poasonov koeficijent m=0,35.
E sad, rijesila sam ovaj zadatak, ali na dva nacina, i jedan se cini kao previse jednostavan, a drugi previse slozen, i nemam pojma sta je tacno o.O Moze li neko da mi pomogne, ili bar da neke odrednice cega da se drzim, i na koji nacin da ovo uradim..? Hvala svima :)
Odmah iz Hukovog zakona relativno istezanje je Δl/l=(m*g)/(E*S) gde je m masa tela , g ubrzanje i S povrsina poprecnog preseka i E Jungov modul elasticnosti.
Ako je poprecni presek kruzni,sto se najcesce uzima,onda odnos relativne poprecne i relativne uzduzne deformacije preko Poisson-ovog koeficijenta μ je:
Δr/r=- μ* Δl/l, gde je r radius kruznog poprecnog preseka.
odavde je novi radius usled opterecenja: r'=r+Δr=r-r*μ* Δl/l=r*(1-μ* Δl/l),kad kvadriram ovu velicinu i pomnozim sa π dobijam
r'*r'*π=r^2*(1-μ* Δl/l)^2*π odatle je
S'=S*(1-μ* Δl/l)^2=S*(1-μ*(m*g)/(E*S))^2

1. mozes resiti koristeci Lorentz-ovu silu za naelektrisanu cesticu q u polju B i E koji su medjusobno normalni.
Ako posmatras tu cesticu koja se krece u koordinatnom sistemu tako da se cestica,koja je recimo pozitivna,krece duz x-ose i polje E
je usmereno duz y-se,a B duz z-ose tada se vektorska jednacina:
F=q*(E+vxB),gde je v brzina kojom ulece cestica,a x vektorsko mnozenje
svodi na skalarnu jednacinu cije su komponente duz y-ose tako da je ukupna sila koja postoji sada samo
duz y-ose F=q*E-q*v*B,a da ne bi skretala ne treba nikakva sila duz y-ose da deluje pa iz uslova
0=q*E-q*v*B => v=E/B
2. resavas iz uslova da je centripetalna sila koja deluje na cesticu u homogenom magnetnom polju B koje je normalno na v,v je brzina cestice,
m masa i r radijus kruzne putanje:
m*v^2/r=q*v*B,q je naelektrisanje cestice.odavde je
1) m*v/r=q*B
E sad kad se smanji magnetno polje B za ΔB tada se nece promeniti brzina cestice jer je sila od magnetnog polja F=q*vxB normalna na brzinu v i
ona ne vrsi nikakav rad nad cesticom ,pa prema tome ne moze da joj menja kineticku energiju ,a time ne moze da menja ni intezitet brzine cestice=>
2)m*v/(r*η)=q*(B-ΔB),gde je η=1,4
Kada podelis jednacine 1) i 2) dobijas
η=B/(B-ΔB) => B=η*ΔB/(η-1)

Na horizontalnu oprugu krutosti c=25N/cm,prethodno sabijenu tako da ima potencijalnu energiju 11,5J,naslonjen je teret mase m=2,50kg koji moze da klizi po glatkom horizontalnom stolu. Teret je iznenada pusten iz stanja mirovanja . a) odrediti najvecu brzinu tereta. U kom polozaju ce je on dostici b) koliko je najvece ubrzanje tereta i kom je polozaju ostvarno ?

Ajde molim vas posaljite mi resenje zadatka ako neko zna bio bih zahvalan mnogo .

MOLIM VAS POMOC OKO OVOG ZADATKA SUTRA IMAM KONTROLNI:
1.Velicina lika je 10cm,a predmet je 20cm.Ako je zizna daljina 30cm,odredi udaljenost lika i predmeta kod tog konkavnog ogledala..

Iskoristi sličnost da bi našao odnos između rastojanja predmeta i lika od temena ogledala. Dobićeš da je p/l=2:1, tj. p=2l

Onda iskoristiš formulu koja povezuje p, l i žižinu daljinu i dobićeš ono što treba.

E pa skoro svaki dan gledam da li nekom treba pomoc,a danas sam tek video novi post !?Ako je nesto hitno mozete i na moj mail da posaljete problem.Mislim da zakasnelo objavljivanje posta ima veze sa tim sto je bas prva poruka novog korisnika objavljena.

Prve tri poruke novih korisnika mora pregledati moderacija. Stoga se prikazuju tek kada budu odobrene.

ako mi neko moze pomoći sa ova dva zadatka bila bih mu jako zahvalna ako se rješavaju na slican nacin onda mi je samo jedan potreban a drugi cu uraditi sama..

1. materijalna tačka se kreće pravolinijski od položaja A preko B do položaja C. kretanje tačke na dijelu puta od A do B je uniformno brzinom od v0= 0,5 m/s. od položaja B tačka se kreće usporeno tako da se nakon 20s zaustavlja u tački C. izračunati srednju brzinu materijalne tačke na cjelokupnom putu od A do C ako je vrijeme kretanja od tijela od A do B 30s. na kojoj udaljenosti od tacke B se nalazi materijalna tacka u trenutku kada njena brzina iznosi 0,35 m/s. (Rj: v= 0,4 m/s, s= 2,25m)

2.materijalna tacka polazi iz tačke A početnom brzinom od 10 cm/s i kreće se pravolinijski ka tački B s ubrzanjem 0,5 cm/s2. druga materijalna tacka istovremeno polazi iz tacke B sa pocetnom brzinom 8 cm/s i kreće se ubrzano ka tački A ubrzanjem od 0,3 cm/s2. ako je rastojanje izmedju tacaka A i B 10 cm izračunati vtijeme poslije kojeg će se susresti ove materijalne tacke i koliko je rastojanje tacaka od pocetnih položaja u trenutku susreta. (Rj: t= 32,33 s, s1= 5,85m, s2= 4,15 m)

Unaprijed hvala na vremenu i trudu :)

Prvi zadatak! Slično se radi i drugi. Šablonski zadaci.

Pozdrav ;)

21ndzzr.jpg

Back