Fizički posao za 150 evra niko neće

Znači, plata koja je 70 puta veća od plate pre 17 godina, vama je mizerna plata, za koju ne želite ni da se trudite. Mislim da to sve govori o fenomenalnom učinku DOS-a.

A jeste li probali da prionete i završite taj posao za samo 4 sata, pa vam onda još 4 sata preostaje za neki drugi posao, možda isto od 150 evra?
Ne, radije biste ovde klošarili.

Pa da kako se toga nisam setio, da pretovarim sleper dzakova cementa, za cetiri sata posle da dzogiram sat vremena i da nadjem jos jedn posao i taj da zavrsim za 4 sata! Sto ti ne probas tako, kada je to lako!
Kazi mi molim te kako ces taj posao da zavrsis za 4 sata ako je na primer u pitanju istovar cementa ili rad na nekoj gradjevini gde je radno vreme 8 sati?
Evo recimo i drugi primer, posao cuvara na parkingu gde je isto odredjeno radno vreme 8 sati! Kako ces da ga zavrsis za 4 sata?
Ovaj drugi primer bi bio dobar mozda za penzionera koji bi dopunio budzet sa ovim poslom od 15000 pored penzije, a za ostale kategorije radnika nije!
Asto se tice proslosti, pre 17 god hleb je bio 3 din, a danas 45, marka je bila 50 din a danas je evro 110 dinara sa tendencijom rasta.
Drugo tada su bili ratovi i sankcije a danas je po nekima sloboda, tece med i mleko samo to mi srbi neradnci nekako ne vidimo!
Ja sa svojih 25 god i diplomom masinskog ing. necu da pusti da me neko j...be za 15000 din mesecno i da jos uz to svoje zdravlje ostavim svom poslodavcu koji velikodusno brine o radniku!
Naravno ja znam da posao takve vrste nije namenjen meni i ljudima mog stepena obrazovanja, ali ja hocu da kazem da ne bih odbio ni fizicki posao ukoliko je placen dovoljno za moju krv i znoj koji prolivam dok radim!
NIJE SRAMOTA RADITI NI JEDAN POSO KOJI NE VREDJA DOSTOJANSTVO I NE UGROZAVA EGZISTENCIJU RADNIKA!
Raditi tezak fizicki posao za 15000 din bez zdravstvenog osiguranja ne da bi bilo sramota raditi, vec da onaj ko to radi morao bi biti imbecil!

Poslednja izmena:
Beograd -- Većina Beograđana rekla bi da se ne stidi nijednog poštenog posla. I pored velike nezaposlenosti pojedini poslodavci imaju probleme da nađu radnike.

Muškarci izbegavaju teške fizičke poslove, poput rada na građevini, dok su za žene najnepoželjniji poslovi sobarice, spremačice i pranja posuđa u restoranima.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Beogradu je evidentirano blizu 100.000 nezaposlenih, ali realno je nešto manje, ne mnogo, jer rade na crno.

Ekonomska kriza, uprkos velikoj nezaposlenosti, nije dovela do toga da se u prestonici poslovi prihvataju „po svaku cenu”.

Radna snaga iz Aranđelovca
Vladimir Maksin u Krnjači, na 26 ari zemlje, gaji 12.000 sadnica jagoda. On kaže da nekoliko meseci nije mogao da nađe radnike za posao branja jagoda za dnevnicu od 2.000 dinara. "Veliki broj poznanika iz Beograda, koji su mi se prethodno žalili kako jedva imaju šta da jedu, odbili su ovaj posao. Zaposlio sam ljude iz Aranđelovca, koji su bili oduševljeni dnevnicom i odmah se prihvatili posla", priča Maksin.

"Letos nismo mogli da nađemo radnika čiji bi posao bio da sedi ispod suncobrana i čuva parking za 15.000 dinara mesečno. Svima je to bila premala zarada. Takođe, mnogi neće da rade poslove koji počinju u pet sati ujutro, iako mi uvek vodimo računa da taj posao ponudimo nekome ko živi u blizini", kaže direktorka Omladinske zadruge Bulevar Breda Milić.

Najnepoželjniji poslovi u oblasti građevinarstva su zidar, armirač i tesar, kod kojih je neophodna i odgovarajuća zdravstvena sposobnost. Zanimljivo je da za poslom zavarivača postoji najveća potražnja, a da skoro niko ne želi da ga obavlja. Takođe, većina ne želi da se bavi terenskom prodajom osiguranja ili novina.

"Jedan od razloga za nezadovoljstvo navedenim poslovima je i plaćanje na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, kao i veliko područje koje komercijalista treba da pokrije", objašnjavaju u NSZ.

Sudeći po popularnosti određenih kurseva, građani bi se najradije obučavali za poslove na kojima će odmah po završetku kursa naći posao koji za minimum rada obezbeđuje najveću zaradu.

"Najpopularniji su kursevi za negu lepote i za servisera bele tehnike, računara i mobilnih telefona. Isto tako, kursevi za dimničare, kamenoresce ili obućare, sve su manje traženi jer se smatraju teškim poslovima sa slabom zaradom. A baš je za tim poslovima velika potražnja", kažu u Narodnom univerzitetu Božidar Adžija.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najviše se traže IT stručnjaci, zavarivači; inženjeri elektrotehnike, ekonomisti, inženjeri građevinarstva, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari i kozmetičari.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=10&dd=29&nav_id=468568

Баш су занимљиви ретардирани послодавци у Србији који би хтели да за смешне паре примењују најцрњи мобинг на радницима а још смешнији политичари који доносе законе по којима радници немају никаква права.Нпр...ови што се жале да не могу да нађу радника који ће за 15000 под сунцобраном чува паркинг и да вероватно не може да оде ни у ВЦ и да по цео дан буде изложен ултравиолетном зрачењу од којег сунцобран не може да га заштити а за 15000 не може да излечи ни опекотине од сунца.Само помињу потражњу а не помињу ниске плате и лоше услове за рад.
Znači posla ima, ali ponosni Serb neće da radi?

ko mora on i radi

i nije istina da ima vise radnih mesta od nezaposlenih. samo sto se strukture ne poklapaju 100%.

ovom rezimu bi mozda odgovaralo da svi radimo najteze fizicke poslove za po 150 evrica, a oni da se vozaju dzipovima, slazu hiljade i milone evra, a nasa deca da budu robovi njihovoj deci

:dontunderstand: Cekaj sa jedne strane imas 150 evra a sa druge nista,
i ti zbog ponosa i patriotizma se opredelis za nista;
e onda ti ne bi dao ni socijalnu pomoc kad neces uopste da radis!! :think:

Sta mislite da li gazda koji daje 150 evra danas prijavljuje radnika.

Ako je odgovor ne onda je verovatno i odgovor ne za markicu.

2300 RSD za markicu,

4000 RSD za penziono osiguranje, recimo da nekako imate zdravstveno.

Pa morate kupiti bar jedne cipele ako radite teze poslove, prosto se raspadaju, mislim godisnje, pa ostala garderoba ne moze se zimi ici u kupacim gacama...

Sta platili ste komunalije, naravno za TV nema, ...

Nigde ne putujete, zasto ?

Sta ni familiju ne posecujete, zasto?

Da nemate i porodicu? Sta svi hovce i da se obuku i da jedu ... Neverovatno, jeli bi svaki dan i to jos minimum tri puta...

A skola ...

Ma kome to treba, sto si veci buzdovan to si veci budza.

:mrgreen:.

Jedna mala pričica iz života, ukratko i delimičan odgovor na nekoliko ovih Vaših pitanja.
Firma u kojoj radim je u privatnom vlasništvu, privatizovana 2004, ima uredan sindikat.
Ovo leto se krenulo u "restruktuiranje" kako su oni nazvali rupu u zakonu koja im omogućava da 500 radnika jednog od sektora firme prebace iz redovnog radnog odnosa i normalne plate u honorarni radni odnos preko agencije za zapošljavanje uz znatno nižu platu i gubljenje ostalih beneficija (regresa, toplog obroka, putnih troškova). Naravno krenula je silna buka, da bi se ustanovilo da je sindikat sve uredno aminovao svojim potpisom. Kada smo oborili upravu sindikata i postavili nove ljude, bilo je silnih obećanja o advokatima, tužbama, novom kolektivnom ugovoru i ko zna šta sve. Par meseci kasnije, predsednik sindikata održava kratak sastanak gde nas obaveštava da je sve urađeno po zakonu i da on i sindikat tu ništa ne mogu i da nam je najbolje da sagnemo glavu i ćutimo. Nekako slučajno u tih par meseci on je počeo da zida kuću, i da vozi najnovijeg pasata. Od šoferske plate.

.

Ako sam dobro shvatio, treba raditi svim svojim kapacitetima da bi se zaradilo samo za hranu. Pa dobro, ajde da prihvatim i to, a gde da pojedem tu svoju hranu koju sam zaradio, i šta da obučem kad idem na taj svoj posao?

Problem je što niste profesionalizovali sopstveni sindikat , pa kada on-sindikalista bude živeo od para koje dobija od Vas članova njegovog sindikata , tada će on grebati i rukama i nogfama za Vaše dobro , jer ako je vama dobro onda je i njemu.
Profesionalni sindikalista ne sme biti zaposlen kod vas u firmi , baš zato da ne bi bio potkupljiv, ovako sindikalac prima platu od gazde kao i vi a ne od vas e to je najveći problem ovde

Znaci,ne pricamo o Kanadi ili Norveskoj vec o Srbiji medj` shljivama :mrgreen:

Pa ne, trebamo da pocnemo tako da razmisljamo stvarno... Tolike pare odose i pokradene i to krali ne da imaju , nego da nema vise sta da se uzme evo vec kolko ,od ********* pa do sad ... Znaci Srbija ima potencijal da posluje dobro , ali je mnogo busna i ima rupa i svuda curi, za te pare moze normalno da se zivi... Zato se zna zbog koga je ova losa situacija , da na primer ljudima bude luksuz nesto normalno i osnovno, zbog sistema i ljudi na vlasti koji kradu...

Problem je što niste profesionalizovali sopstveni sindikat , pa kada on-sindikalista bude živeo od para koje dobija od Vas članova njegovog sindikata , tada će on grebati i rukama i nogfama za Vaše dobro , jer ako je vama dobro onda je i njemu.
Profesionalni sindikalista ne sme biti zaposlen kod vas u firmi , baš zato da ne bi bio potkupljiv, ovako sindikalac prima platu od gazde kao i vi a ne od vas e to je najveći problem ovde

to je poenta...sindikalnog vodju moraju placati radnici...

:dontunderstand: Cekaj sa jedne strane imas 150 evra a sa druge nista,
i ti zbog ponosa i patriotizma se opredelis za nista;
e onda ti ne bi dao ni socijalnu pomoc kad neces uopste da radis!! :think:
Evo ja neću da radim za 150 evra , mogu takav posao da nađem sutra?
Zašto bih to radio?
Ako neko nema para pošteno da plati radnika -NEKA PROPADNE.
NEKA ZATVORI ONO ŠTA IMA.
A ne da živi na tuđoj grbači.
Zašto bih išao i radio za 15000 dinara?
Ne ja nego bilo ko?

Plati samo stan ili sobu ode 80 evra minimum gde god da si , ajde kupi hranu i obuci se za ostatak para , ili plati račune i grejanje ove zime.
Dao bih ja tebi 15000 platu i isterao te na ulicu da tebe vidim naduvani seronjo što izvaljuješ budalaštine.
Nisi ti nikada ništa teže od kašike podigao a ovde propovedaš neki rad..

Svaki posao mora biti plaćen ili se ne treba raditi , da tako ljudi razmišljaju vrlo brzo bi dnevnice u ovoj državi postale normalne.

Evo ja neću da radim za 150 evra , mogu takav posao da nađem sutra?
Zašto bih to radio?
Ako neko nema para pošteno da plati radnika -NEKA PROPADNE.
NEKA ZATVORI ONO ŠTA IMA.
A ne da živi na tuđoj grbači.
Zašto bih išao i radio za 15000 dinara?
Ne ja nego bilo ko?

Plati samo stan ili sobu ode 80 evra minimum gde god da si , ajde kupi hranu i obuci se za ostatak para , ili plati račune i grejanje ove zime.
Dao bih ja tebi 15000 platu i isterao te na ulicu da tebe vidim naduvani seronjo što izvaljuješ budalaštine.
Nisi ti nikada ništa teže od kašike podigao a ovde propovedaš neki rad..

Svaki posao mora biti plaćen ili se ne treba raditi , da tako ljudi razmišljaju vrlo brzo bi dnevnice u ovoj državi postale normalne.

Potpuno se slazem, ovo lici na feudalizam. Teror nad narodom represija, zabrane skupljanja , sve pare idu u dvor kraljevicima i ministrima , a narod stoka ... Pazi ista slika ... Eeeee Srbijo u 21.-om veku , eeeee

Poslednja izmena:
Potpuno se slazem, ovo lici na feudalizam. Teror nad narodom represija, zabrane skupljanja , sve pare idu u dvor kraljevicima i ministrima , a narod stoka ... Pazi ista slika ... Eeeee Srbijo u 21.-om veku , eeeee

OVDE JE NAJVEĆI PROBLEM TO ŠTO MNOGI NEMAJU IZBORA JER NEKI ZAVISE OD NJIH , NIJE SVEJEDNO TI SA JEDNE STRANE A SA DRUGE STRANE ŽENA I DVOJE DECE PLAČU I KUKAJU KAKO SU GLADNI I NEMAJU ŠTA JESTI, A TI NEMAŠ POSAO JER TE NEKA ŽUTA GOVNA IZBACIŠE SA TVOGA POSLA DA BI NEKO UMESTO TEBE RADIO TVOJ POSAO , DŽABE, NEVREDI TI ŠTO SI TI KVALIFIKOVAN KADA JE ONA SPODOBA SA ŽUTOM PARTIJSKOM KNJIŽICOM
i TADA MNOGI PRISTANU DA RADE ČAK I ZA MANJE PLATE OD 15000 , JER ONI (ŽENA I DECA) NEMAJU IZBORA.
SA UŽIVANJEM ČEKAM DAN KADA ĆEMO STATI ŽUTIMA ZA VRAT DA IH VIŠE NIKADA NE BUDE NA POLITIČKOJ SCENI SRBIJE

• Podržavam
Reactions: 27E
:
ne moze ni radnik da radi za manje nego sto mu odgovara.

ne zeli.
kapitalizam bato, slobodno trziste je reklo svoje - rad je potcenjen u tim firmama i ljudi nece da rade tu.

kad odes na pijacu i hoces nesto da kupis, hoces li da kupis po ceni koju ti profesor sa nekog radnickog univerziteta kaze ili po ceni kojoj ti odgovara?
cene rada se formiraju na trzistu, kao i cene svega ostalog a ne na radnickom univerzitetu yebo ih tito u prkno ono komunjarsko.

ako gospoda nisu dovoljno dobro poslovala pa ne mogu da plate vise, nece niko da im radi za manje i morace da trpe konsekvence loseg poslovanja - bankrot. u mesto njih ce doci drugi koji moze bolje.

Polako, polako! Sve to lepo izgleda iz tvog ugla ali postoji nesto sto si slucajno ili namerno ispustio da navedes a to je: Da li je drzava stvorila uopste klimu i uslove za takav vid poslovanja za koji ti tvrdis da je trziste ucinilo svoje? Navedi mi granu u privredi gde je to uredjeno da mozes da tvrdis da je u pitanju trzisna ekonomija ucinila svoje, odnosno da je ovo po tvome nekakav kapitalizam koji nema milosti prema nesposobnim poslodavcima? Ja tvrdim suprotno a to je da drzava upravo cini suprotno od onoga sto zahteva trenutna realnost, jednostavno svesno ili ne dozvoljava, neznam iz kog razloga, apsolutnu privrednu propast gotovo u svim segmentima realnog privrednog sektora. Za takvu tvrdnju postoje milion argumenata, za razliku od tvoje demagoske ekspertske tvrdnje, koja nema utemeljenje ni u jednoj jedinoj reci! Zalim ali to je moje vidjenje tvog komentara!:think:

Back