- Poruka
- 48.596
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znači, plata koja je 70 puta veća od plate pre 17 godina, vama je mizerna plata, za koju ne želite ni da se trudite. Mislim da to sve govori o fenomenalnom učinku DOS-a.
A jeste li probali da prionete i završite taj posao za samo 4 sata, pa vam onda još 4 sata preostaje za neki drugi posao, možda isto od 150 evra?
Ne, radije biste ovde klošarili.
Znači posla ima, ali ponosni Serb neće da radi?Beograd -- Većina Beograđana rekla bi da se ne stidi nijednog poštenog posla. I pored velike nezaposlenosti pojedini poslodavci imaju probleme da nađu radnike.
Muškarci izbegavaju teške fizičke poslove, poput rada na građevini, dok su za žene najnepoželjniji poslovi sobarice, spremačice i pranja posuđa u restoranima.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Beogradu je evidentirano blizu 100.000 nezaposlenih, ali realno je nešto manje, ne mnogo, jer rade na crno.
Ekonomska kriza, uprkos velikoj nezaposlenosti, nije dovela do toga da se u prestonici poslovi prihvataju „po svaku cenu”.
Radna snaga iz Aranđelovca
Vladimir Maksin u Krnjači, na 26 ari zemlje, gaji 12.000 sadnica jagoda. On kaže da nekoliko meseci nije mogao da nađe radnike za posao branja jagoda za dnevnicu od 2.000 dinara. "Veliki broj poznanika iz Beograda, koji su mi se prethodno žalili kako jedva imaju šta da jedu, odbili su ovaj posao. Zaposlio sam ljude iz Aranđelovca, koji su bili oduševljeni dnevnicom i odmah se prihvatili posla", priča Maksin.
"Letos nismo mogli da nađemo radnika čiji bi posao bio da sedi ispod suncobrana i čuva parking za 15.000 dinara mesečno. Svima je to bila premala zarada. Takođe, mnogi neće da rade poslove koji počinju u pet sati ujutro, iako mi uvek vodimo računa da taj posao ponudimo nekome ko živi u blizini", kaže direktorka Omladinske zadruge Bulevar Breda Milić.
Najnepoželjniji poslovi u oblasti građevinarstva su zidar, armirač i tesar, kod kojih je neophodna i odgovarajuća zdravstvena sposobnost. Zanimljivo je da za poslom zavarivača postoji najveća potražnja, a da skoro niko ne želi da ga obavlja. Takođe, većina ne želi da se bavi terenskom prodajom osiguranja ili novina.
"Jedan od razloga za nezadovoljstvo navedenim poslovima je i plaćanje na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, kao i veliko područje koje komercijalista treba da pokrije", objašnjavaju u NSZ.
Sudeći po popularnosti određenih kurseva, građani bi se najradije obučavali za poslove na kojima će odmah po završetku kursa naći posao koji za minimum rada obezbeđuje najveću zaradu.
"Najpopularniji su kursevi za negu lepote i za servisera bele tehnike, računara i mobilnih telefona. Isto tako, kursevi za dimničare, kamenoresce ili obućare, sve su manje traženi jer se smatraju teškim poslovima sa slabom zaradom. A baš je za tim poslovima velika potražnja", kažu u Narodnom univerzitetu Božidar Adžija.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najviše se traže IT stručnjaci, zavarivači; inženjeri elektrotehnike, ekonomisti, inženjeri građevinarstva, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari i kozmetičari.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=10&dd=29&nav_id=468568
Баш су занимљиви ретардирани послодавци у Србији који би хтели да за смешне паре примењују најцрњи мобинг на радницима а још смешнији политичари који доносе законе по којима радници немају никаква права.Нпр...ови што се жале да не могу да нађу радника који ће за 15000 под сунцобраном чува паркинг и да вероватно не може да оде ни у ВЦ и да по цео дан буде изложен ултравиолетном зрачењу од којег сунцобран не може да га заштити а за 15000 не може да излечи ни опекотине од сунца.Само помињу потражњу а не помињу ниске плате и лоше услове за рад.
ko mora on i radi
i nije istina da ima vise radnih mesta od nezaposlenih. samo sto se strukture ne poklapaju 100%.
ovom rezimu bi mozda odgovaralo da svi radimo najteze fizicke poslove za po 150 evrica, a oni da se vozaju dzipovima, slazu hiljade i milone evra, a nasa deca da budu robovi njihovoj deci
Cekaj sa jedne strane imas 150 evra a sa druge nista,
i ti zbog ponosa i patriotizma se opredelis za nista;
e onda ti ne bi dao ni socijalnu pomoc kad neces uopste da radis!!![]()
U mojoj firmi dve devojke radile par godina kao spremacice za ispod 150 evra,
evo sad obe rade u obracunskoj sluzbi za 350 evra.
Pa vi sedite kuci i odbijajte poslove;
zar nije najbitnije za pocetak uci u neku firmu; a posle kako bude!!
Ovde se za socijalne slucajeve izdaju ljudi koji imaju mesecno da plate za ADSL ili wireles internet,
na kome su po ceo dan ne radeci nista, i non-stop kukajuci na rezim kako ih malo placa!!
Pa brate, realno to bi trebao i najveci bednik da ima, to su ti osnovni zivotni uslovi ... To bi trebalo drzava da ti placa ,ako si soc. slucaj...
Jedna mala pričica iz života, ukratko i delimičan odgovor na nekoliko ovih Vaših pitanja.
Firma u kojoj radim je u privatnom vlasništvu, privatizovana 2004, ima uredan sindikat.
Ovo leto se krenulo u "restruktuiranje" kako su oni nazvali rupu u zakonu koja im omogućava da 500 radnika jednog od sektora firme prebace iz redovnog radnog odnosa i normalne plate u honorarni radni odnos preko agencije za zapošljavanje uz znatno nižu platu i gubljenje ostalih beneficija (regresa, toplog obroka, putnih troškova). Naravno krenula je silna buka, da bi se ustanovilo da je sindikat sve uredno aminovao svojim potpisom. Kada smo oborili upravu sindikata i postavili nove ljude, bilo je silnih obećanja o advokatima, tužbama, novom kolektivnom ugovoru i ko zna šta sve. Par meseci kasnije, predsednik sindikata održava kratak sastanak gde nas obaveštava da je sve urađeno po zakonu i da on i sindikat tu ništa ne mogu i da nam je najbolje da sagnemo glavu i ćutimo. Nekako slučajno u tih par meseci on je počeo da zida kuću, i da vozi najnovijeg pasata. Od šoferske plate.
.
Ako sam dobro shvatio, treba raditi svim svojim kapacitetima da bi se zaradilo samo za hranu. Pa dobro, ajde da prihvatim i to, a gde da pojedem tu svoju hranu koju sam zaradio, i šta da obučem kad idem na taj svoj posao?
Pre par godina je 150 evra veredelo nešto . idi pa ih pitaj zašto danas ne rade za 150 evra već za 350 .U mojoj firmi dve devojke radile par godina kao spremacice za ispod 150 evra,
evo sad obe rade u obracunskoj sluzbi za 350 evra.
Pa vi sedite kuci i odbijajte poslove;
zar nije najbitnije za pocetak uci u neku firmu; a posle kako bude!!
Znaci,ne pricamo o Kanadi ili Norveskoj vec o Srbiji medj` shljivama![]()
Problem je što niste profesionalizovali sopstveni sindikat , pa kada on-sindikalista bude živeo od para koje dobija od Vas članova njegovog sindikata , tada će on grebati i rukama i nogfama za Vaše dobro , jer ako je vama dobro onda je i njemu.
Profesionalni sindikalista ne sme biti zaposlen kod vas u firmi , baš zato da ne bi bio potkupljiv, ovako sindikalac prima platu od gazde kao i vi a ne od vas e to je najveći problem ovde
Evo ja neću da radim za 150 evra , mogu takav posao da nađem sutra?Cekaj sa jedne strane imas 150 evra a sa druge nista,
i ti zbog ponosa i patriotizma se opredelis za nista;
e onda ti ne bi dao ni socijalnu pomoc kad neces uopste da radis!!![]()
Evo ja neću da radim za 150 evra , mogu takav posao da nađem sutra?
Zašto bih to radio?
Ako neko nema para pošteno da plati radnika -NEKA PROPADNE.
NEKA ZATVORI ONO ŠTA IMA.
A ne da živi na tuđoj grbači.
Zašto bih išao i radio za 15000 dinara?
Ne ja nego bilo ko?
Plati samo stan ili sobu ode 80 evra minimum gde god da si , ajde kupi hranu i obuci se za ostatak para , ili plati račune i grejanje ove zime.
Dao bih ja tebi 15000 platu i isterao te na ulicu da tebe vidim naduvani seronjo što izvaljuješ budalaštine.
Nisi ti nikada ništa teže od kašike podigao a ovde propovedaš neki rad..
Svaki posao mora biti plaćen ili se ne treba raditi , da tako ljudi razmišljaju vrlo brzo bi dnevnice u ovoj državi postale normalne.
Potpuno se slazem, ovo lici na feudalizam. Teror nad narodom represija, zabrane skupljanja , sve pare idu u dvor kraljevicima i ministrima , a narod stoka ... Pazi ista slika ... Eeeee Srbijo u 21.-om veku , eeeee
Pa brate, realno to bi trebao i najveci bednik da ima, to su ti osnovni zivotni uslovi ... To bi trebalo drzava da ti placa ,ako si soc. slucaj...
ne moze ni radnik da radi za manje nego sto mu odgovara.
ne zeli.
kapitalizam bato, slobodno trziste je reklo svoje - rad je potcenjen u tim firmama i ljudi nece da rade tu.
kad odes na pijacu i hoces nesto da kupis, hoces li da kupis po ceni koju ti profesor sa nekog radnickog univerziteta kaze ili po ceni kojoj ti odgovara?
cene rada se formiraju na trzistu, kao i cene svega ostalog a ne na radnickom univerzitetu yebo ih tito u prkno ono komunjarsko.
ako gospoda nisu dovoljno dobro poslovala pa ne mogu da plate vise, nece niko da im radi za manje i morace da trpe konsekvence loseg poslovanja - bankrot. u mesto njih ce doci drugi koji moze bolje.
Slazem se sa dragoshevom konstatacijom, bolje je raditi i za 150 evra nego lezati kod kuce, mada ja bih bio jos i konkretniji, treba ljudima ponuditi i 50 evra i to za istovaranje dzakova, radu na mesalici ili utovaranju uglja i bukovine![]()