filozofija fasizma

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jel treba da o drzavotvornosti ucimo od hrvata ili dukljana? Zato nas i zapisava ko god stigne jer nemamo jaku drzavu koja postuje pre svega sebe, svoj jezik i svoje pismo, svoju kulturu i istoriju. Sta vlast radi nego svesno promovise najnize strasti preko svih medija i licnim primerom to potpisuje.
Jedina zemlja na svetu koja marsira sa gejevima iza transparenta smrt drzavi...dajte jednu zemlju na svetu gde toga ima.

1.) Sila autoriteta I prisile treba da zameni zajedništvo I zajednički napor I rad!
2.) Autokratsko izražavanje treba da zameni postavljanje pitanja javnosti!
3.) Napredak treba da zameni prosperitet svih!
4.) Kulturno bar da se približi materijalnom,a vremenom I da ovlada kao u nordijskim zemljama...
5.) Ne trebaju nama uspesi premijera ili predsednika-oni će biti uspešni samo tad kad je većina
naroda uspešna!
Itd...

6.Rečenica čija važnost kao na kantaru meri trenutni nivo fašizacije u nekoj državi je :
7. "SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU!":zcool:

1.) Korporativizam (napomena: korporativno i korporacijsko nema veze)
2.) višeslojna kulturna, tradicionalistička, duhovna, korporativna, mudra, iskusna i seda, elita , menja potrebu za kvarljivom i nesprovodivom demokratijom koja je izvor političke manipulacije, prevare i korupcije, kako spolja tako i iznutra.
3. itd... izvedite sami ...
4.) ...

7. ...s pesnicom na čelu !

- - - - - - - - - -

jel treba da o drzavotvornosti ucimo od hrvata ili dukljana? Zato nas i zapisava ko god stigne jer nemamo jaku drzavu koja postuje pre svega sebe, svoj jezik i svoje pismo, svoju kulturu i istoriju. Sta vlast radi nego svesno promovise najnize strasti preko svih medija i licnim primerom to potpisuje.
Jedina zemlja na svetu koja marsira sa gejevima iza transparenta smrt drzavi...dajte jednu zemlju na svetu gde toga ima.

Maestro,

Naivni Srbi su potrčali u zagrljaj liberalnog fašizma. Super klasa neoliberalizma je pojela Srbiji stvarnost, dok je povodljivi i naivni narod žderao samog sebe i svoju suštinu . Mislili su da je demokratija stvarna i da će se pitati. Pa eto narode pitajte se.

Mi smo pod mekom okupacijom !

Poslednja izmena:
ne mi smo u ranom feudalizmu, ne obraca se partijski podmladak narodu slucajno sa kmetovi...

A sto se tice tacke 4 iskidah se...da preko materijalnog, shunda i kicha dolazimo do kulturnog...mi sa nasom srednjevekovnom kulturom a o moderni da ne govorim...tako moze pricati samo neko zlonameran kad se hvali zaostavstinom broza gde smo bas te kulture imali za ceo svet.

ne mi smo u ranom feudalizmu, ne obraca se partijski podmladak narodu slucajno sa kmetovi...

A sto se tice tacke 4 iskidah se...da preko materijalnog, shunda i kicha dolazimo do kulturnog...mi sa nasom srednjevekovnom kulturom a o moderni da ne govorim...tako moze pricati samo neko zlonameran kad se hvali zaostavstinom broza gde smo bas te kulture imali za ceo svet.

Čini se !

Srbi su zaiebani samo u jednom, izvrgnuće svaki zakon, imperiju ili sistem koji ima slabost, pa makar po cenu sopstvenog uništenja.

Ne zato što smo opasni (nismo ni za k.) , a samo zato jer smo indikator loših civilizacijskih pokušaja. Loš na Loše brzo dotera i siebe stvar do kraja

Svako društveno uređenje siebemo do totalnog apsurda .

Živ bio pa video, baš zbog tih zaguljenih inadžijskih i dr. bolesnih osobina, izbacićemo prvi demokratiju kao kvarljiv, nesprovodiv i nepravičan sistem odlučivanja

Apsurd na apsurd !!

Poslednja izmena:
a gde ima demokratije? U kolevci u britaniji su lazirali skotski referendum, u usa su brojali onih 10.000 glasova sedam dana dok nisu dobro izbrojali, izlaze greskom tacni rezultati izbora u procenat dva dana ranije, rezultati fifa utakmica pre no sto su i poceli...
Ako je svet na margini prelaska u svoju oportunost i maze se metaforicki gownima, po kojim i cijim uzusima i ja to moram da radim?
Tucas radodajku a ona kaze sta fali tucaj i ti sa strane necu da se ljutim...jel po tom povodljivom principu ti koji si suprotnost treba da se vodis?

Skoro svugde! Pitanje je samo koliko i gde je štetna.

Bez demokratije se danas ne upravlja !

Demokratija je maska za upravljanje, dali spolja ili iznutra.

Ko nema masku ne može na maskenbal

Demokratija je odživljen koncept.

Pusti to niz vodu !

Sila autoriteta I prisile treba da zameni zajedništvo I zajednički napor I rad!
Autokratsko izražavanje treba da zameni postavljanje pitanja javnosti!
Napredak treba da zameni prosperitet svih!
Kulturno bar da se približi materijalnom,a vremenom I da ovlada kao u nordijskim zemljama...
Ne trebaju nama uspesi premijera ili predsednika-oni će biti uspešni samo tad kad je većina
naroda uspešna!
Itd...

Rečenica čija važnost kao na kantaru meri trenutni nivo fašizacije u nekoj državi je :
"SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU!":zcool:

Ovo boldovano je cinizam nastao uspostavljanjem djindjicevizma,
kada je liberalistichka bagra pozatvarala narodni muzej i muzej
savremene umetnosti i drze ih zatvorene evo vec sesnaestu godinu.
Buduci se ti idioti srame svega sta je srpsko, kanibalisticki zele da
u SRB nametnu neke druge vrednosti koje nisu ni primerene ni
prihvatljive srpskom drustvu.
E ta BG-ska ekipa koja to sprovodi i cini i favorizuje
idiote da odlucuju o sudbini SRB a sa Srbijom blage veze nemaju
sprovode fasisticke ideje.
Mislite li da bi njihovo proterivanje iz SRB bio fasisticki cin?

Poslednja izmena od moderatora:
Ovde je mnogo parola, a premalo praktičnih detalja... Lako je vikati da nešto treba uraditi, problem je kad treba objasniti kako treba uraditi, a o sprovođenju i da ne pričamo.

Da li je po tebi fasizam ako:
- zabranis da strani drzavljani mogu biti drzavni cinovnici

Ne vidim kako ovo ima veze sa fašizmom (pozitivne ili negativne), iskreno govoreći. Neke zemlje ne dozvoljavaju strancima da budu državni činovnici, pa se njihovi režimi na vlasti ne mogu nikako svrstati pod "fašistički". Druge, opet, dozvoljavaju i strancima da budu državni činovnici (recimo, Nemačka, Švajcarska), pa ne vidim da im je zbog toga loše, niti da ti stranci kao državni činovnici nekako ugrožavaju njihove države i/ili narod.

- da Srbi i ex-YU drzavljani koji imaju dva pasosa ne mogu biti predsednici drzave, Vlade,guverneri NBS, urednici drzavnih medija, profesori i vlasnici katedri....

Visoke i/ili osetljive državne pozicije (predsednik, obaveštajne službe i slično) su u mnogim zemljama ograničene samo na državljane te zemlje, mada ne znam kako stoji stvar sa dvostrukim državljanstvima.

Opet, ne vidim kako posedovanje dva (ili više) pasoša ima veze sa nekim od ovih nabrojanih pozicija, recimo urednicima ili profesorima?

Da navedem primer - u praktično svim uspešnim (zapadnim) zemljama mesta urednika (pa i državnih medija) ili pogotovo profesora i šefova katedri nisu ni slučajno ograničene isključivo na državljane te zemlje - a i zašto bi? Tako se samo umanjuje krug dobrih kandidata za te pozicije, i time direktno šteti interesima sopstvene države i naroda.

- se zabrani da se skolski udzbenici pisu i stampaju u inostranstvu

Šta ovo tačno znači? Ako autor udžbenika uzme laptop koji koristi za pisanje i sedne u autobus za, recimo, Segedin, onda on mora na mađarskoj granici da prestane sa pisanjem udžbenika, i da nastavi tek kada ponovo pređe granicu na putu nazad?

Ako uzmemo da je fašizam u Srbiji poželjan, zašto je štampanje bilo čega "manje fašističko" u inostranstvu, a "više fašističko" u Srbiji?

- se prestane sa prekrajanjem istorije, istiskivanja srpskog jezika i pisma

Uzmimo da je u Srbiji uvedeno "fašističko uređenje", šta god to nekome značilo. Kako se onda, po tebi, tačno prestaje sa "prekrajanjem istorije" ili "istiskivanjem srskog jezika i pisma"? Ne može se doneti zakon u kome piše "ne prekrajaj istoriju!".... Dakle, kako bi ti to tačno uradio?

- ako se prestanu finansirati iz budzeta sve organizacije ciji je osnovni cilj blacenje i sprdnja sa SRB kao i razaranja svesti ljudi

Ko tačno treba da određuje da li je cilj neke organizacije "blaćenje i sprdnja, kao i razaranje svesti", i po kojim to (tačno) kriterijumima? Kriterijumi moraju da postoje, jer inače kako ćeš sprečiti da neko ko ima moć da zabrani bilo šta po sopstvenoj volji neće iskoristiti tu moć ne da zaštiti narod i državu, nego da zaštiti sebe ili svoju stranku, rođaka, ljubavnicu...?

- se zabrane mediji koji nisu nista drugo do nacionalna sramota i sluze samo kao portal srpskih satrapa

Zabrana medija je nešto što se ne praktikuje praktično ni u jednoj od zemalja koje si naveo kao primere za "uspešnu odbranu interesa naroda". Zašto bi se to praktikovalo u Srbiji? Da li držiš da je srpski narod toliko glup i/ili infatilan da mu treba određivati šta da sluša i gleda, a šta ne?

- se prestane sa unistavanjem i skrivanjem istorijskih cinjenica zarad suludog jugoslovenstva koje jos samo BG-ski satrapi siluju

Ko to tačno treba da prestane sa uništavanjem i skrivanjem istorijskih činjenica, i koje su to, tačno, činjenice? Opet parole bez detalja...

- zabranis uvoz pokvarene i lose hrane

Nema potrebe - zabrana uvoza neispravnih namirnica u Srbiju postoji odavno, samo što je mi, Srbi, sami ignorišemo zarad profita.

Poslednja izmena:
Braćo fašisti,pobrkali ste lončiće fašizma I nacizma...Nacizam je ,instiktivno uvek,upregnut u hegemonistićku
kompoziciju koju vuče vlastoljubiva lokomotiva fašizma.
A da...SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU!z:lol:

retko otvaram teme mozda 5 najvise za 10 godina ovde, jednom na politici napravio presek, ovo je druga sa istim presekom. Posto si rekao da nisam bio u pravu za izlozeno, taksativno napisi gde sam omasio.
Te komparacije sa nacizmom ostavi za pripadnike svog naciona koji ratuju sa palestincima dok srbi nikad nisu vodili istrebljivacku politiku sto se vidi po rezultatima proslog gradjanskog rata.
Ako je tebi vucic lider koji stvara jaku srbiju onda si ili glup ili licemeran preko svake mere.

retko otvaram teme mozda 5 najvise za 10 godina ovde, jednom na politici napravio presek, ovo je druga sa istim presekom. Posto si rekao da nisam bio u pravu za izlozeno, taksativno napisi gde sam omasio.
Te komparacije sa nacizmom ostavi za pripadnike svog naciona koji ratuju sa palestincima dok srbi nikad nisu vodili istrebljivacku politiku sto se vidi po rezultatima proslog gradjanskog rata.
Ako je tebi vucic lider koji stvara jaku srbiju onda si ili glup ili licemeran preko svake mere.

Braćo fašisti,pobrkali ste lončiće fašizma I nacizma...Nacizam je ,instiktivno uvek,upregnut u hegemonistićku
kompoziciju koju vuče vlastoljubiva lokomotiva fašizma.
A da...SMRT FAŠIZMU,SLOBODA NARODU!z:lol:

Moj prethodni post odgovara na tvoja oba posta...Mo\da ih nisi s uvidompročitao...

pre nego se po obicaju uhvatis za njih nauci da nacizam na ovoj temi nema mesta...znas kako na kraju protokola ima spisak jevreja na polozajima u rusiji koji rovare protiv nje...tako i u srbiji postoji i spisak srba koji se zalazu za jaku srbiju da ne bi takav basibozuk ustolicavao svoju prciju...i cast mi je sto sam na tom spisku bas kao moji preci.

inace u pravu si jedino za cioniste, odmetnute pripadnike svoje nacije koji vode hegemonisticku politiku spram slabijih od sebe i koji su listom do jednog jevreji...mozda ne bi bilo lose da spomenes neka imena koja su i ustolicila ovaj shrot u srbiji da bi je ekonomski i duhovno obogaljili i strateski podjarmili onemogucivsi zdrav fasizam koji gaji bas njihova matica koja ih je i odbacila kao skart robu.

pre nego se po obicaju uhvatis za njih nauci da nacizam na ovoj temi nema mesta...znas kako na kraju protokola ima spisak jevreja na polozajima u rusiji koji rovare protiv nje...tako i u srbiji postoji i spisak srba koji se zalazu za jaku srbiju da ne bi takav basibozuk ustolicavao svoju prciju...i cast mi je sto sam na tom spisku bas kao moji preci.
Ybg,ja mislio da si Krajišnik ili bar Hercegovac...Inače y hromozomi su u Srbiji isti kao u Anadoliji...
Meni su I Turci ok.-kulturan je to narod...
Međutim ja nisam narod I ne razumem to poistovećivanje-to je neka opaka bolest koja jede kosti...z:cry:
Bar tu kostobolju nemam...
A ješe u Rusiji I treba da rovare sve dok ima I traga od KGB...Pobegli od Nemaca da bi pali Rujama u ruke...
Pobegli od vukova da ih dohvate međedi...Mada ni ješe nisu nevinašca...:zcool:

po obicaju nista od argumenata?
Kgb u carskoj rusiji?
Razumem ako si oblokan na necijoj slavi ali kad sednes da analiziras moju kostobolju koja nema veze sa temom, uzmi terapiju pa smireno, nako...dadoh ti slagvort za bondarova i lunacarskog pa posto si poznavalac podneblja mozes da nam pokazes neku vezbu za koleno.

po obicaju nista od argumenata?
Kgb u carskoj rusiji?
Razumem ako si oblokan na necijoj slavi ali kad sednes da analiziras moju kostobolju koja nema veze sa temom, uzmi terapiju pa smireno, nako...dadoh ti slagvort za bondarova i lunacarskog pa posto si poznavalac podneblja mozes da nam pokazes neku vezbu za koleno.
Mani se Bondarova,uzmi konjsku mast u apoteci I namažI koleno...Skivi obavezno I to konjsku dozu u skladu s pomadom...
Hajde bre,neće vise boleti ,a i bićeš veseliji...
Nisam se oblokao,svratili da čestitamo I morao sam ih slati po pivkana...Udarila neka moda I samo neka vina I viskiće...Naše rađe
samo kruška I kajsija -šljive I loze I nema...Ybg,a Srpska slava...
Evo ,veca I ja cedimo po pivkana,ona gleda tursku seriju ,ja raspravljam s Turcima...Bar da je pivkan "Efes pils",a ne ovo Slovačko...
Šalim se Slovaci imaju vrh!

zanimljivo da ne poredis nase hromozome sa drugim hriscanima sa kojima smo blizi no sa turcima sa kojima imamo samo sudzuk alvu i nabijanje na kolac.
Logika da prebezi treba da rovare protiv zemlje koja ih prihvati govori kakav ste vi narod. Tako je radila olbrajtova a srpske budale je spasle od logora.
Jos jedan primer da moramo prvo da zastitimo sebe i svoju veru od ovakve nakazne logike koju demonstrira kolega.

http://news-bar.hr/vijesti/regija/okantno-otkrie-o-podrijetlu-hrvata
Brate Turčine,kad brat Ruja ne bi znao za tvoje y hromozome,imao bi poverenje u tebe uvek...
Nije ni čudo što vas Rvati ne vole...500 godina ste im sve žensko po Srbiji...Jes I to pravo
prve bračne noći fašističko pravo...(Eno u Jedrenu u Turskoj vise original Srbijanski opanci,
ai tamo se jelek nosi...)
A najviše pravoslavnih imaš u Etiopiji I Egiptu...Malo su čokoladniji ko Butros,Butros Gali...z;)

- - - - - - - - - -

Prvo me zbunjivalo to prekrajanje istorije ,oko Kosovske bitke,a onda sam shvatio kvaku...
Zaista,vi ste pobedili u toj bitci!:hahaha:

A I što vam Vučić poklonio JAT arapima,a oće I zemlju (I vodu!) da im pokloni?
Ybg,krv nije voda!
Nema sakrivanja iza Pravoslavlja,nas ješe nemoš prevariti...Znaš,piše u Talmudu da
to može I drukčije,ali samo ako se On javi pa lično dozvoli!z:lol:

Kaže Rogozin Putinu:
-Traže Srbi s400!
-Pa da nam I nevidljive Suhoje poobaraju? Nije bilo dosta onaj jedan vidljiv što su nam oborili? Nosi im ovu
moju maketu zastarelog s-300,sramota me vise da mi to bude u kabinetu-nek mi naprave maketu "Satane"...
Nek se nagledaju onog što neće dobiti...

Pa da ponovim, citiram, klimnem glavom:

Umberto Eko: Fašizam- zlo u 10 tačaka

1. Prvo obeležje fašizma je kult tradicije a tradicionalizam implicira odbacivanje moderne. Poštovaoci tehnologije su kako fašisti tako i nacisti, dok je tradicionalistički mislioci obično odbacuju kao negaciju tradicionalnih duhovnih vrednosti. Međutim, iako je nacizam bio ponosan na svoja industrijska dostignuća, njegov modernizam je ležao tek na površini jedne ideologije koja se temeljila na krvi i tlu. Odbijanje modernog sveta kamufliralo se kao odbijanje kapitalističkog načina života, ali u prvom redu radilo se o odbijanju duha iz 1789. g. (1776. g. naravno). Prosvećenost, vek uma, važi kao početak modernog izopačenja. U tom smislu, fašizam se može definisati kao iracionalizam.

2. Iracionalizam je, takođe, ovisan o kultu akcije zbog akcije. Akcija mora uspeti pre mišljenja ili u potpunosti bez mišljenja. Otud kultura postaje sumnjiva čim se identifikuje sa kritičkim stavovima. Nepoverenje prema svetu intelekta uvek je bio simptom fašizma, od Geringovog otvorenog stava: "Kada čujem reč kultura mašim se za pištolj", do česte upotrebe izraza kao što su "degenerisani intelektualci", "jajoglavci", "jalovi snobovi", "univerziteti su gnezda crvenih". Službeni fašistički intelektualci uglavnom su bili angažovani u napadanju moderne kulture i liberalne inteligencije zbog izdaje tradicionalnih vrednosti. Nikakva se sinkretistička vera ne može oduprijeti analitičkoj kritici. Kritički duh provodi razlikovanja. U modernoj kulturi naučna zajednica hvali neslaganje kao nešto korisno za obogaćivanje znanja. Za fašizam neslaganje je izdaja.

3. Uostalom, razlike u mišljenju znak su raznolikosti. Fašizam raste i traži podršku tako što izrabljuje i naoštrava prirodni strah od različitog. Prvi apel jednog fašističkog ili predfašističkog pokreta usmeren je protiv došljaka. Tako je fašizam po definiciji rasistički.

4. Fašizam je nastao iz individualne ili socijalne frustracije
. Stoga je tipičnim obeležjima istorijskog fašizma pripadao apel frustriranoj srednjoj klasi, klasi koja je trpela ekonomsku krizu ili osećaj političkog poniženja. U naše vreme, kada su stari "proleteri" postali malograđani fašizam sutrašnjice naći će svoju publiku u toj novoj većini.

5. Ljudima koji osećaju da im je otet njihov vlastiti socijalni identitet fašizam dodjeljuje kao jedinu privilegiju da su rođeni u istoj zemlji.To je izvor nacionalizma. Osim toga, jedna nacija dolazi do svog identiteta samo preko svojih neprijatelja. Stoga, u korenima fašističke psihologije, leži opsesija zaverom, najbolje je, međunarodnom zaverom. Sledbenici se moraju osećati opkoljenima. Toj zaveri najlakše je doskočiti pozivom na mržnju prema strancima. Ali zavera mora takođe doći iznutra: Jevreji su obično najbolji cilj jer imaju tu prednost da su istovremeno i unutra i spolja. U SAD prominentna instanca opsesije zaverom može se naći u "The New world Order", Peta Robertsona, ali ima i mnogo drugih.

6. Sledbenici se moraju osjećati poniženima očiglednim bogatstvom i moći svojih neprijatelja. Kad sam bio mladić naučili su me da mislim o Englezima kao narodu sa pet obroka. Oni su jeli češće od siromašnih, a i umerenih Italijana. Jevreji su bogati i pomažu jedni drugima putem tajnih mreža uzajamne podrške. Sledbenici moraju, međutim, takođe biti uvereni da mogu pobediti svoje neprijatelje. Tako, neprestanim pomeranjem retoričkog žarišta neprijatelji su istovremeno prejaki i preslabi. Fašističke vlade osuđene su na to da gube ratove jer su nesposobne da ispravno procene neprijatelja.

7. U Fašizmu ne postoji borba za život, naprotiv, život se živi samo zbog borbe. Zbog toga, pacifizam je kolaboracija sa neprijateljem. On je loš, jer život je stalna borba. To vodi Armagedonovom kompleksu. Kako neprijatelji moraju da budu pobeđeni, nužna je jedna odlučujuća bitka nakon koje će pokret zavladati svetom. Takvo "konačno rešenje" implicira iznova jedno razdoblje mira, novo zlatno doba, što protivreči načelu neprestanog rata. Nijednom fašističkom vođi nikada nije pošto za rukom da reši taj problem.

8. Elitizam je tipični aspekt svake reakcionarne ideologije, ukoliko je on u osnovi aristokratski, a aristokratski i militaristički elitizam imaju osobinu- preziranje slabijih. Fašizam može da zastupa samo jedan popularni elitizam. Svaki građanin pripada najboljem narodu na svetu, najbolji građani su članovi stranke, svaki Građanin može (ili bi trebalo) da pristupi stranci. Međutim, bez plebejaca nema patrijaca. Vođa zna da njegova moć nije demokratski preneta na njega nego nasilno osvojena i njemu je potpuno jasno da njegova snaga proizilazi iz slabosti masa, koju su tako slabe da trebaju i zaslužuju vođu. Kako je grupa hijerarhijski organizovana (po vojničkom modelu) svaki od nižih vođa prezire svoje potčinjene, kao što opet svaki od ovih potčinjenih prezire one njemu potčinjene. To pojačava svest o masovnom elitizmu.

9. Fašizam se temelji na selektivnom populizmu
, na jednom takoreći kvalitativnom populizmu. U demokratiji građani imaju individualna prava, ali u svojoj celini poseduju politički uticaj samo na osnovu jednog kvalitativnog gledišta- poštuju se odluke većine. Za fašizam individue kao individue nema nikakva prava, dok je narod, naprotiv, shvaćen kao kvalitet, kao monolitni entitet koji izražava zajedničku volju. Kako veliki kvantitet ljudi ne može imati nikakvu zajedničku volju, vođa se predstavlja kao njen tumač. Izgubivši svoju delegiranu moć, građani više ne deluju; oni se pozivaju samo onda kada treba odigrati ulogu naroda. Zbog toga, narod nije ništa drugo do jedna teatralna fikcija. Kao dobar primer kvalitativnog populizma nije nam više potrebna. Piazza Venezia u Rimu ili Nirberški stadion. U budućnosti nas čeka jedan televizijski ili internet-populizam u kojem će emocionalna reakcija neke odabrane grupe građana biti prihvaćena kao glas naroda. Na temelju svakog kvalitativnog populizma fašizam mora biti protiv "trule" parlamentarne vlasti. Jedna od prvih rečenica koju je Musolini izrekao u italijanskom Parlamentu bila je: "Mogao sam pretvoriti ovo gluvo i sumorno mesto u logor za moje manipule"- "manipule" su jedinice od kojih se sastojala tradicionalna rimska legija. Ustvari, on je smesta pronašao bolji smeštaj za svoje manipule, ali je nešto kasnije likvidirao i Parlament. Gde god neki političar dovodi u pitanje legitimnost parlamenta zato što on ne izražava više volju naroda, tu smrdi na fašizam.

10. Fašizam govori novogovorom. Orvel je u "1984" izmislio novogovor kao službeni jezik Anglosoca, engleskog socijalizma, ali elementi fašizma zajednički su različitim oblicima diktature. Svi nacistički li fašistički školski udžbenici poslužili su se osiromašenim vokabularom i elementarnom sintaksom kako bi u klici zatrli instrumente kompleksnog i kritičkog mišljenja. Ali moramo se pripremiti i na druge oblike novogovora, čak i kada se pojavljuju u naizgled nevinom obliku popularnih tok-šoua. Ujutro, 27. jula 1943. saznao sam sa radija da je fašizam propao i da je Musolini uhapšen. Kada me je majka poslala po novine otkrio sam da novine na najbližem kiosku imaju različite naslove. Štaviše, nakon što sam pročitao te naslove postalo mi je jasno da u svakim novinama stoji nešto drugo. Naslepo sam se odlučio za jedne i na prvoj stranici pročitao proglas koji je potpisalo pet ili šest političkih stranaka, među njima i Komunistička partija, Socijalistička partija i Liberalna partija. Sve do tog trenutka verovao sam da u svakoj zemlji postoji samo jedna jedina stranka i da je u Italiji to Partito Nazionale Fasciste. Sada sam otkrivao da je u mojoj zemlji moglo postojati više stranaka u isto vreme. Kako sam bio pametan dečko, smesta sam shvatio da tako mnogo stranaka nije moglo preko noći da iznikne iz zemlje, da su one, dakle, neko vreme morale postojati u ilegali. Proglas na naslovnoj strani slavio je kraj diktature i povratak slobode: sloboda govora, štampe, političkog organizovanja. Te reči "sloboda", "diktatura", "prava"- tada sam ih čitao po prvi put u svom životu. Uz pomoć tih novih reči ponovo sam bio rođen kao slobodan čovek Zapada. Moramo ostati budni kako smisao tih reči ponovo ne bi dospeo u zaborav. Fašizam je još uvek oko nas, ponekad neugledno obučen. Bilo bi mnogo lakše za nas kada bi se na svetskoj sceni pojavio neko i rekao: "Želim drugi Aušvic, želim da crne košulje ponovo pradiraju italijanskim trgovima". Život nije tako jednostavan. Fašizam se može vratiti i pod najnevinijom maskom. Naša je dužnost da ga razotkrijemo i da upremo prstom na svaki od njegovih primera svakog dana, na svakom mestu na svetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.

Ne, mi imamo previše visoko mišljenje o sebi, svom jeziku, pismu, kulturi, istoriji. Toliko visoko, da se rado primamo na ideju o Srbima koji su stariji i od ameba, pravimo mitove i istorijske falsifikate ... Vršimo zloupotrebu tradicije i istorije koje su – umesto da budu obeležje nacionalnog kulturnog identiteta – postale sredstvo za manipulaciju masama. E zato nam se i dešavaju Vođe, i zato nam je država slaba; ne zato što vlast tendenciozno promoviše najniže strasti, već zato što su "najniže strasti" u svakoj pori društva - pa i na "vrhu" države, i zato što njih ima ko da konzumira. Masa! Masa je ogledalo vlasti, i obrnuto. Ako, npr, ukineš rialitije i prognaš kič iz medija, misliš da će ovaj narod postati drugačiji? Pametniji? Obrazovaniji?
Vođa je uvek rezultat klime u narodu.
A nema dovoljne većine da zapuši uši i otvori oči. To se zove "negativna selekcija" i to nam je, kamarad, kao zaveštanje ostavila Miloševićeva politika. Nas niko ne sme da bije, ali može država, i još imamo moralnu obavezu da takvu državu volimo!?
Nema u Srbiji kritičkog suda, samo potrebe za kultovima, jer se kroz obožavanje (političara, ideologa, vojskovođa, sveštenstva ) narod identifikuje sa predmetom obožavanja. Ovaj narod precenjuje svoje lidere, i precenjuje svoju ulogu. Ovde je pojedinac ubijen.

Pa da ponovim, citiram, klimnem glavom:

Umberto Eko: Fašizam- zlo u 10 tačaka

Lepo opisano kao kritika.
To je zanesenjački Fašizam, kao i Komunizam ili Liberalizam na svoj način.

U primeni Fašizma, smatram Eko-ve definicije Ur-Fašizma krucijalne kao glavni problem.

Ukoliko bi Fašizam negde uspeo bez ovih problema, dobili bi smo zaista nešto značajno.
Ali pitanje je umeće: Ars-Regis.

U identifikaciji Fašizma i primeni, uvodimo dva problema:

1.) Fašizam kao politička filozofija se izrodi u Nacizam, Liberalni Fašizam, pa čak i skup demokratskih diskriminacionih pravila jeste onaj fašizam koji opisuje Eko.
(Da li danas u Srbiji živimo u fašizmu i okupaciji. Naravno da živimo - da li pojedinac zna da ga opiše i da pogleda u uzroke - ne zna !! )
2.) Spoljni faktor kao antiteza - teze unutrašnjeg fašizma (vidi, plišane i narandžaste revolucije) !
(Da li dovoljno znamo da se nalazimo u Carstvu "Pax Romana" Liberalnog Fašizma ? - NE ! Da li može neko drugo krilo Fašizma da se uspostavi - Zasada NE ! )

Mi smo pod mekom okupacijom Liberalnog Fašizma !

Lepo opisano kao kritika.
To je zanesenjački Fašizam, kao i Komunizam ili Liberalizam na svoj način.

U primeni Fašizma, smatram Eko-ve definicije Ur-Fašizma krucijalne kao glavni problem.

Ukoliko bi Fašizam negde uspeo bez ovih problema, dobili bi smo zaista nešto značajno.
Ali pitanje je umeće: Ars-Regis.

U identifikaciji Fašizma i primeni, uvodimo dva problema:

1.) Fašizam kao politička filozofija se izrodi u Nacizam, Liberalni Fašizam, pa čak i skup demokratskih diskriminacionih pravila jeste onaj fašizam koji opisuje Eko.
(Da li danas u Srbiji živimo u fašizmu i okupaciji. Naravno da živimo - da li pojedinac zna da ga opiše i da pogleda u uzroke - ne zna !! )
2.) Spoljni faktor kao antiteza - teze unutrašnjeg fašizma (vidi, plišane i narandžaste revolucije) !
(Da li dovoljno znamo da se nalazimo u Carstvu "Pax Romana" Liberalnog Fašizma ? - NE ! Da li može neko drugo krilo Fašizma da se uspostavi - Zasada NE ! )

Mi smo pod mekom okupacijom Liberalnog Fašizma !

Ne postoji sistem bez zloupotrebe. Znaci treba izabrati onog u okviru kog su zloupotrebe najmanje opasne.

Itekako zna I pojedinac šta oličuje danas fašizam u Srbiji!
1.Sudstvo nije treća vlast (osim zakonodavne I izvršne)-imamo samo jednu vlast SNS sa poslušnicima!
(Analogija s nacionalsocijalističkom partijom Dojčland je neukusna,ali ta paralela se ne sme ispustiti iz vida!)
2.Najveći I najsnažniji I neprikosnoven ekonomski subject je Vlada RS!
3,U medijima dominira (u političkim terminima) Veliki Vođa I vesti koje njegova SNS proizvodi!
4.Još je samo Ivan Ivanović ostao da se podsmevne vlastima! Spala knjiga na jedno slovo! N1 održava
zahtev iz EU da to ne diraju! Videćemo dokle!
5,Internet Srbija pod revizijom BIA! Briše se mnogo toga!
6.Vojska I policija sve netransparentniji!
7.Batina zavođenja vlasti po opštinama sve češća...Idu izbori pa se može odahnuti nakratko...
8.Socijalna politika sasvim poprimila dinaroidne oblike-pomaže se samo "naša"sirotinja...
9.Primitivizam da se udari po đepu one koji nemaju snage da se brane-penzionere-baš I ilustruje
ideologiju fašizma:crkni ako si slab! Plate javnih radnika ,na mala vrata,namirene,penzije jok! Šta im
povećali-to im uzeli za tv.pretplatu!:zelenko2:
itd...Ima tih znakova I obeležja još podosta-od komunalne policije do osionosti uprave I odsustva sluha
za problem "običnih"građana...

Tako da...ne treba se baš pouzdati u to da narod ne zna šta čini fašizaciju Srbije...Znaju,ali kako reče Borka
-to je iz naroda I izašlo! Kakvi smo -tako nam I sledi!
Znam da to negde nije baš tačno I da je nešto zloupotrebljeno,ali šta?
Zeitgeist?
Krivljenje mejnstrima silama mraka?
Mistiće,sve si nas zarazio tom masonerijom...:zelenko3:

Ne, mi imamo previše visoko mišljenje o sebi, svom jeziku, pismu, kulturi, istoriji. Toliko visoko, da se rado primamo na ideju o Srbima koji su stariji i od ameba, pravimo mitove i istorijske falsifikate ... Vršimo zloupotrebu tradicije i istorije koje su – umesto da budu obeležje nacionalnog kulturnog identiteta – postale sredstvo za manipulaciju masama.

E zato nam se i dešavaju Vođe, i zato nam je država slaba; ne zato što vlast tendenciozno promoviše najniže strasti, već zato što su "najniže strasti" u svakoj pori društva - pa i na "vrhu" države, i zato što njih ima ko da konzumira. Masa! Masa je ogledalo vlasti, i obrnuto. Ako, npr, ukineš rialitije i prognaš kič iz medija, misliš da će ovaj narod postati drugačiji? Pametniji? Obrazovaniji?

Vođa je uvek rezultat klime u narodu.
A nema dovoljne većine da zapuši uši i otvori oči. To se zove "negativna selekcija" i to nam je, kamarad, kao zaveštanje ostavila Miloševićeva politika. Nas niko ne sme da bije, ali može država, i još imamo moralnu obavezu da takvu državu volimo!?

Nema u Srbiji kritičkog suda, samo potrebe za kultovima, jer se kroz obožavanje (političara, ideologa, vojskovođa, sveštenstva ) narod identifikuje sa predmetom obožavanja. Ovaj narod precenjuje svoje lidere, i precenjuje svoju ulogu. Ovde je pojedinac ubijen.

Treba imati visoko mišljenje o sebi, jer zaista jeste kultura, pismo i istorija specifična na Balkanau izuzimajući Grčku. Ali ima tu mnogo i negativnosti.

Međutim zloupotreba i čupanje najnižih strasti sve to poništava i gura u dubiozu.

Ako neki Milošević može da manipuliše narodom kako hoće, zar ne bi i neoliberalna superklasa takođe da manipuliše sa tim itim narodom ?. Naravno da bi. Zato su i stigli iz Budimpešte, pod (fals-flag) zastavom demokratije i Soroševskog otvorenog društva.

Dakle, manipulacija jeste ostala na istom nivou, ali se mreža i nalogodavac promenio. Vučić je samo upravnik odavno bankrotirane Srbije.

Dakle, u Srbiji je pitanje kada ćemo citirati Umberta Eka u stvarnosti !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back