Filoloska GIMNAZIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Ikona
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da, to je i direktor njihov izjavio, cini mi se. Neka odeljenja su bas poluprazna. Primetio sam da na klasici nema nijednog decaka, a da ih na francuskom ima najvise. Bas cudno. :P :eek:
Filoloska je izgubila na znacaju zbog slabe perspektive i problema za zaposlenjem, mada je to za mene savrsena skola. :D

Nekada je bilo obrnuto sto se tice broja decaka u francuskom i klasicnom odeljenju. Da li mi moze neko objasniti kako funkcionisu smene u filoloskoj? Cula sam da ce ove godine ici prva i cetvrta godina zajedno,a prosle godine je isla prva sa drugom godinom.

A ja sam čula da će prva godina ići sa trećom. :lol: Ali ne znam kako sve to funkcioniše i na koliko se menjaju smene.

Zna li neko da li ćemo uopšte dobiti status "Upisan" na sajtu ministarstva? O.o Već su me dvoje pitali zašto se nisam ni u jednu školu upisala. :mrgreen:

Jedne godine prvaci idu sa cetvrtacima u smenu (kao sto ce biti ove godine), a sledece su zajedno prva i druga godina. :D Tako ide stalno, glup sistem sto se nas tice (bar ovih jadnih prvaka koji skoro citavo skolovanje provedu sa istim ljudima u smeni). A na sajtu ministarstva necete biti upisani nikad, tako da - naviknite se na to. :D

Ovde ću staviti mail koji mi je poslala drugarica iz Filološke, o učenju i profesorima i školi uopšte (ona je sada druga godina), možda bude od neke pomoći. :D

Imas automate za grickalice i pice (topla cokolada, kafa, sokovi, cak i guarana xD), ima i posebne pekare u skoli, ali uglavnom za vreme velikog odmora idu u Mek ili gore u one prodavnice. Ispod filoloske je kineski restoran tako da mi cesto idemo tamo. U ucionici za informatiku i matematiku ima kompjutera za svakog ucenika i na svima ima interneta (kod nekih izgubljenih profesora svi idemo na net pred njihovim nosem), ali te profesor rasporedjuje po klupama, tako da, ako dodje do nekog kvara, oni znaju koji ucenik je sedeo tu. Po hodnicima su namestene kamere koje su povezane direktno sa direktorevom kancelarijom sto znaci da nema ludovanja po hodnicima. Biblioteka je odvojena od skole, ako si videla, a mozes da volontiras i radis tamo preko leta ili zimskog raspusta, mada sam sigurna da ces se uzeleti kuce tada. :D
Jos jedna stvar na koju sigurno nisi navikla jeste da su djaci neverovatno inteligentni. Ne znam da li ce tako biti i u tvojoj generaciji, ali kada kod nas neko pita nesto, svi dizu ruke. Svi su zeljni znanja i nije to ono bubanje napamet, kada nas pitaju na kraju godine nesto sa pocetka, svi znaju. Koriste logiku i mnogo su elokventni, na primer, u mom odeljenju ce umesto "Moje misljenje je da je prica veoma zanimljiva," reci, "Misljenje mnogih kriticara koji su posmatrali ovo delo sa razlictih uglova, kako stilskih, tako i psihickih, ali i moje personalno misljenje, jeste da je prica veoma zanimljiva." To moze biti malo iritantno na pocetku, ali se posle naviknes. Takodje, makar u mom i jos nekim odeljenjima (nemcima, klasicarima), nema vredjanja/zadirkivanja/podsmejavanja.
Svi ucenici postuju razlike medju sobom, ne mislim samo na stil oblacenja ili frizure (ima ih raznih xD) vec i na interesovanja, zanimanja i stavove. Drze do sebe kao licnosti i postuju druge. Kino-japanci koji su sa mnom su dosta druzeljubljivi i svidjaju mi se. Naravno, nemoj misliti da je savrseno, desice se da te necija recenica pogodi ili zaboli, ali toga ima svuda pa i u 'oloskoj.
Srpski i knjizevnost su odvojeni, pretpostavljam da to vec znas. Nama je profesorka knjizevnosti Zigicka i ne znam da li bih zelela da ti zapadne ili ne. Uz nju ces nauciti toliko toga sto neces uz druge i imaces mnogo opsirnije znanje nego bilo ko iz Bandere, ali peticu ne znam da li ces izvuci. Ja sam na jedvite jade dobila cetvorku. Ona takodje upotrebljava sarkazam na najvisem nivou i iste simpatije deli prema ironiji. Na primer, i moja drugarica (koja je u gimnaziji) i ja smo radile Pakao od Dantea Aligerija. Njena tema na pismenom je bila "Likovi u Paklu", a moja je bila "Motivi blagosti i empatije u Paklu i delima srednjovekovne knjizevnosti". Zahteva poredjenja, detaljnost i argumentaciju. Ako smatras da je neki lik uradio nesto zbog necega, moras da se nadovezes na delo i kazes gde u delu to vidis. Obnovi stilske figure, mi smo prve nedelje naucili 32 stilske figure, ja sam znala oko 16, htela sam da umrem od blama. Dacu ti i tu svesku. xD Inace, u prvoj godini radite starovekovnu, deo srednjovekovne i deo renesansne knjizevnosti.
Iz srpskog se koncentrisete samo na gramatiku, pocinjete sa detaljnom istorijom srpskog jezika, a onda opet Vuk, pa krecu fonetika, stilske figure i akcenat. Trebalo bi da sve bude lako, Koristi se jedna knjiga sve cetiri godine.
Latinski je lak, ali ima gomile nastavaka i zamenica koje moras da pamtis. E tu, ne daj Boze da dobijes Branu za profesorku, ja sam htela da umrem kod te zene.
Jedina stvar koja je teska u skoli je ta sto nema odmaranja uopste, nema ono ko u osnovnoj, dobijes pet i odmaras naredne dve nedelje, ovde se konstantno radi i svaki dan te ili ispituju ili radite praksu. Praksa se kombinuje tako sto vas stavljaju u grupe (na nekim casovima), i daju vam neke zadatke i projekte da ih resavate zajedno.
Casovi engleskog su meni bili fantasticni, i samo se nadam da ti nece predavati Bigovicka, ona predaje nasim kinezima, a petice imaju samo dve devojke od kojih je jedna zivela u Gani 10 godina (gde je maternji engleski), a drugoj je mama profesorka engleskog. Nasa profesorka je fabulasticna i radimo svasta. Na casovima engleskog se naravno prica na engleskom i cesto radite u parovima da biste poboljsali izgovor. Na kraju knjiga ima oko 6/7 odlomaka engleske knjizevnosti i kada analizirate na casovima sa profesorkom, radite i ''background'' pisca.
Prirodni predmeti, fizika/hemija/matematika su macji kasalj. Lol, ako ti ne idu od ruke, i nisu bas, ali ne zahteva se mnogo. Iz fizike nema domacih, Ratko (fizicar) je najbolji, skoro svi imaju petice. Matematika, je srednje teska, domaci su redovni i stalno neko mora na tablu. Svi u jednoj nedelji, ne mozes da se izvuces. Table su bele i pise se markerima.

Baaah, ovaj komentar gore stvarno predstavlja olosku na..krajnje zastrasujuc nacin. :D Ali, nije uopste tako. Skola k'o skola, djaci kao i svi drugi. Ja ne znam kako je u mladjim razredima, ali svakako nisam primetila neku posebnu inteligenciju kod ljudi sa moje godine (cast izuzecima). Ali da smo vaspitaniji od ostalih - to jesmo. Necete videti neke ispade i tuce kod nas.. Sto se predmeta tice, prva godina je mozda malo teza. Dobro, imate fizicko, gradjansko (i da, to bi bili jedini predmeti koji ne moraju da se uce :D), muzicko (ako ti bude predavao Deki - onda si na konju, jedan od najboljih profesora, a i najlakse se prepisuje kod njega), likovno (hmm, zavisi od profesora, ja imam tu srecu da mi predaje jedna..osoba, tako da opet, prepisivanje nije problem. I, da, imacete kontrolne iz likovnog. I mnooogo teorije. A crtacete jednom, ili dva puta godisnje), matematika (pa, zna se da Filolosku obicno upisuju ljudi koji nece da rade prijemni iz matematike, tako da, mozete vec i da zamislite da vecina nas nije bas talentovana sto se tice ovog predmeta ;) Ali, opet sve zavisi od profesora. Meni je predavala Pigi, koja nije umela nista da nam objasni..Ali, bar je koristila markere u raznim bojama :D), fizika (vec pomenuti Ratko, kralj nad kraljevima, ovde nece biti problema), hemija (ako vam se vrati Strumfeta, bicete jako srecni, ona je divna zena. Ako ne..Pa, svi se zale na ovu novu, ni vi necete biti izuzetak :D I da, fizika, hemija i mata su predmeti koje imate samo prve dve godine). Zatim, imate istoriju (traze da povezujete gradivo, nije tesko ako redovno ucite. But then again, ko to radi?), geografija (nekada je predavala Nebuloza, genije, a sad predaje Nikola, koji je jos bolji, covek je zajebant, prica viceve i zeza se sa vama cak i dok radite kontrolni :D I opet, to je predmet koji imate prve dve godine.) Imate dvocas informatike jednom nedeljno, ali u drugoj godini je uopste nemate u rasporedu, vec vam kazu neki datum, i tada imate blok (5,6,7 infosa casova, kako kad). A sto se tice tog predmeta, nije tesko..bar u prvoj i drugoj godini. :D Posle vas ceka praistorijski Turbo Paskal. -.- Nekada davno nismo imali cas odeljenskog staresine.. Sada to imamo. Vole da nas muce, sta ce. I, naravno, imate jezike. Kao sto je receno, srpski i knjizevnost su odvojeni. Srpski - radi se gramatika, prelep predmet, nije tezak, stvarno nije problem imati dobru ocenu.. Knjizevnost je malo teza. Don't get me wrong, ja volim ovaj predmet, samo sto meni licno slabo ide razgovor o delu, dok pismeni uvek odlicno uradim. A nasa profanka trazi mnogo. No, dobro, verujem da mi znamo knjizevnost mnogo vise od ostalih odeljenja. Tako da, ako vam ona bude predavala - plasicete je se, ali cete razbijati njen predmet.Radite stare knjizevnosti (Antigona, Ilijada, Ep o Gilgamesu, Biblija - najbolji deo prve godine), srednjovekovnu knjizevnost (uglavnom verska dela, zitija, itd.), nasu narodnu knjizevnost (mnostvo narodnih epskih pesama) i delom humanizam i renesansu (verovatno cete stici samo humanizam: Kanconijer, Dekameron, mada mozda pocnete i renesansu - Romeo i Julija, Don Kihot..) Latinski - jako, jako dosadan jezik. Mnogo glupih i nepotrebnih stvari koje cete uciti 4 godine, i muciti se sa tim. Ali, moja profesorka je mnogo fina, tako da, i bez ucenja moze se imati dobra ocena. Sta jos ostaje.. Pa, glavni jezik - moze vam biti engleski (znate princip, na casu uglavnom pricate na engleskom, ja imam pet puta nedeljno, cini mi se da ostala odeljenja imaju 3x), francuski (koji je moj drugi jezik, radi se puno, ali se puno i zna :D), ruski, nemacki, klasicni jezici (klasicari imaju dva glavna jezika - latinski i starogrcki. A imaju i jedan kul predmet koji mi ostali nemamo, gde uce grcku mitologiju i bogove), spanski, italijanski, japanski i kineski. Svima osim engleza je drugi jezik engleski. Mi se delimo na tri dela kada imamo drugi jezik, ili srpski : na francuski, ruski i nemacki deo. Sto se tice ucenja, ne mogu da kazem da se razbijam od ucenja. Sta cu, kampanjac u srcu. Kao i svi drugi. Uvek se oslanjamo vise na puskice nego na znanje, kao i u svakoj drugoj skoli. Niko ne uci redovno, ali se opet sve stigne. Tako da, neka vas ucenje ne brine. Skola je skroz opustena, brzo ce vam proleteti sve ovo. Ja ni sama ne mogu da verujem da krecem u cetvrtu godinu. :D Ali, dobro, cim pregurate prvu godinu, druga je mnogo laksa. Samo sto dobijate Cicka (biologiju), koji u skoli predaje sigurno sto godina vec. Ne preterujem, ljudi. Ali, videcete da ni on nije problem. Ako vam treba odlaganje kontrolnog, uvek ce to uraditi (zato sto ne zna kad je zakazao). Eh, tako smo odlagali kontrolni dobrih mesec dana... Treca godina - uff, malo teza. Gubite hemiju, matu, geos, fiziku, i dobijate logiku (divan predmet!), psihologiju (molim vas, neka neko ubije tu zenu, jer, mrzecete je, to je sigurno. Svi je mrze.), ustav (jakoo dosadno, ali, u sustini, logicno, tako da je i lako), i prevodjenje (vaseg glavnog jezika). U cetvrtoj se gube ovi predmeti i bios, i dobijate filosofiju, retoriku i besednistvo, lingvistiku i sociologiju. To cu tek videti kako je. :D Elem, to je u sustini to. Ne morate da brinete ni oko cega, skola je mnogo izvikana, a ne zasluzuje tu "slavu" koju ima. Ali, da opet upisujem srednju skolu, moj izbor se ne bi promenio. :D

@ Støffän Lingua
Pa, pazi, nas rad na kompjuteru su sveli na minimum, tako da sto se tice programiranja, jako malo smo radili, i to neke sitnice. Pre svega radimo bez racunara, u sveskama pisemo neke gluposti, algoritme i programe, ne znam sta da ti kazem, ne razumem se u to. :D A prevodjenje - pa, ja sam promenila dve profesorke, a obe su radile drugacije, tako da.. U sustini, imali smo neke domace zadatke (prevod sa srpskog na engleski, i obrnuto), imali smo kontrolni (koji se svodio na prevod nepovezanih recenica sa srpskog na engleski, gde je akcenat bio na vokabularu, a manje na gramatici), i imali smo, cini mi se, dva pismena u godini (na prvom pismenom sa prvom profesorkom smo imali jedan duzi tekst koji je trebalo da prevedemo na srpski, a drugi pismeni, imali smo dva teksta, jedan na srpskom, drugi na engleskom, pa prevodi. Jos su casovi bili skraceni na pola sata. To je bilo zanimljivo uraditi. :D), iii jednom smo odgovarali (ona nam da neke tekstove, pa prevodis odmah, bez recnika i razmisljanja ;)) I to bi bilo to. :D
@ Purple lady
Nema na cemu, nadam se da sam ti pomogla. ;)

Back