Filoloska GIMNAZIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Ikona
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gde postoje sve Filoloske gimnazije? Kako se dele smerovi? Nadam se da ce me moji roditelji pustiti da to upisem sledece godine, pa da se malo raspitam.. ;)

Mislim da "prava" Filološka postoji samo u Beogradu i Sremskim Karlovcima, valjda, mada o ovoj drugoj ne znam ama baš ništa. :mrgreen: Smerovi, tj. jezici koje bi mogla da upišeš: engleski, nemački, ruski, francuski, italijanski, španski, kineski, japanski i klasični jezici (latinski i starogrčki, čini mi se).

e ljudi ja se razmisljam da upisem filolosku sledece god. samo me nesto interesuje: citala sam na njihovom sajtu za neke pripreme za prijemni kod njih(srpski, knjizevnost, strani jezik), e sad, da li mora da se ide na te pripreme? e da! i jel ima decaka(slatkih :D )??? pozzz

Posle ovih vasih diiiiiivnih reci o filoloskoj
jos vise zelim da je upisem.
Vi ste svi vec upisani i prijemni je iza vas, a mene sve to tek ceka. Pomagajteeee !
Nisam iz Beograda, ali cu pokusati da nabavim informator da vidim sta me otprilike ceka. Kako ste se vi pripremali za prijemni? Ima li jos neka zbirka iz koje ste se pripremali? :roll:

Hvala punooooooo

P.S. vidimo se za godinu dana :klap:

U četvrtak sledeće nedelje 1.i 4.godina kreću pre podne od 08:00 ,a 2.i 3.godina popodne od 14:00(100% proverena informacija). Prvog dana će nam trebati,kao i obično,olovka i sveska da zapišemo šta nam je sve potrebno od udžbenika.

@ Purple lady, hvala! :D

@ Beograd, ja sam se spremala samo uz pomoć običnih knjiga za školu (dve nedelje pre prijemnog :whistling:) i imala sasvim pristojan broj poena i lako upisala željeno odeljenje, mada možeš i da ideš na te pripreme u Filološkoj, verovatno će biti lakše (iako se mnogo plaća koliko sam čula). Ali kao što je Purple lady rekla, to skoro nimalo ne utiče na polaganje. :) Mada na pripremama možeš i da se upoznaš s ljudima.

Ja u odeljenju imam 3 dečaka, a u mojoj grupi (japanski) samo jedan. :mrgreen: I skoro nikoga ne poznajem od pre, iako smo se pododavali na fejsbuku (sada sam ga obrisala, smorio me :D). Znam jednu devojku sa druge godine koja je iz mog grada, šteta što nećemo biti u istoj smeni.

Poslednja izmena:
Gde postoje sve Filoloske gimnazije? Kako se dele smerovi? Nadam se da ce me moji roditelji pustiti da to upisem sledece godine, pa da se malo raspitam.. ;)

Postoje dve filoloske gimnazije u Srbiji - jedna je u Beogradu, a druga je u Sremskim Karlovcima (Vojvodina). Ova prva je mnogo poznatija i izvikanija, dok je ova druga poznata po tome sto je najstarija gimnazija na tlu Srbije, ali sada samo postoji kao filoloska.
Koliko ja znam, usmerenje se vrsi prema stranom jeziku koji ti je primaran, pa onda imas englesko, francusko, rusko, italijansko, spansko, kinesko, japansko i nemacko odeljenje, mada postoji i odeljenje klasicnih jezika (starogrcki i latinski). Medjutim, desi se da u jednom odeljenju spoje npr. Kineze i Japance, Spance i Italijane...
Imas jos filoloskih izdvojenih odeljenja po Srbiji, mada to nisu filoloske gimnazije, ali skoro sasvim se vode kao takve. Tamo imas manje ili samo jedno usmerenje (npr. engleski), ali radis po istom programu kao i ovi iz filoloskih gimnazija. To su tzv. 'odeljenja za decu talentovanu za jezik;, bla, bla. :D

Samo da vas pitam nesto..Ja bih da upisem FG i zanima me da li ako prvi jezik stavim engleski, drugi jezik mogu da stavim npr. francuski koji nikad nisam ucila?? :D

Ako izaberes engleski, drugi jezik ce ti biti onaj koji si ucila u osnovnoj skoli...
Jezike koje nisi ucila u osnovnoj skoli, a mozes da ih ucis su ti: kineski,japanski,spanski i italijanski i klasicne nauke (latinski i starogrcki) :)

Iako svaki dan hoću da se obesim kad pogledam u raspored časova, ni u jednom trenutku mi nije bilo žao što sam upisala Filološku, i upisala bih je opet još 25 puta, iii obožavam je. :D U svakom slučaju, u ovoj školi ukapiraš da ocene nisu bitne, nego znanje, kao što kaže naš "divni" profesor srpskog (kod koga ću imati 3 za polugodište: ocene su mi 3, 2, 5 haha). Najviše se zahteva na tzv. "stručnim" predmetima, tj. srpskom (ljudi, molite se da vam ne zapadne Stevan! On je super profesor, doduše, ali poješćete se od muke kod njega), engleskom (ja obožavam Rakićku, iako nas ona muči, maltretira, ponižava, i uživa da nam govori kako nemamo pojma engleski), književnosti (svega mi, književnost mi je dovde došla! najgori predmet ikada, ako ne volite preterano da pričate. ja ponekad ne znam da li se predmet zove književnost ili PSIHOLOGIJA!), i jeziku koji izaberete (u mom slučaju japanski, koji mi je trenutno omiljeni i jedini normalan predmet).
Sve u svemu, najviše zavisi kakvi vam profesori zapadnu. Ove godine su kino-japanci i španci najgore prošli, koliko vidim, ali zato je italijansko-ruskom odeljenju najlakše. :0
Što se društva tiče, to je najmanji problem i neka nikoga ne sekira. xD
Ee sta bih ja dao za taj raspored casova........

@ParanoidDoll
Cekaj samo da dodjes u cetvrtu godinu, i jos 25 puta ces zaliti sto si je upisala. :D Sve ove godine govorim ljudima da treba da upisu ovu skolu, i onda u cetvrtoj shvatim da su profani tu samo da te zajebavaju. Oni su poludeli vise od nas, i traze sve vise i vise, umesto da se potrude da nam pomognu i da nas puste da se spremamo za prijemni. I jos, ljudi iz drugih gimnazija su vukovci, a da se i ne pomuce, dok ces se u Oloskoj razbijati od rada, i opet neces imati tako dobar uspeh. :) No, dobro, ko prezivi, razbice prijemni i maturski, samo treba doci dotle.

Moze neko da mi kaze SVE o upisu u skolu? Znaci, sta da ocekujem na prijemnom, od predmeta, rasporeda, koliko cu morati da se ubijam na fizickom, koliko ucenika primaju, koliko mi treba bodova itd. itd...
Hvala, hvala, hvala, hvala, hvaaaaaala!!!!!

Back