Filip i Aleksandar nemaju veze sa današnjim ex yu Makedoncima?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Това не е точно. Що за "македонци" са говорили така преди 100 години? Преди около 150 години в Македония мнозинството от образования елит започва да говори и пише на литературен български език. Например кореспонденцията на Гоце Делчев е написана на литературен български с много слаби диалектни примеси. Необразованите македонски селяни са говорили на много различни диалекти, които не са много близки един до друг. Съвременният македонски литературен език не е бил стандартизиран преди 1940-те години, не се е преподавал в училищата и не е бил говорен масово.

This isn't correct. What kind of "Macedonians" spoke so 100 years ago? About 150 years ago in Macedonia the majority of the educated elite began to speak and write in Bulgarian literary language. For example Gotse Delchev's correspondence is written in literary Bulgarian language with very slight dialect elements. The uneducated Macedonian peasants spoke in many different dialects which were not very close to each other. The modern Macedonian literary language was not standardized before the 1940's, it was not taught in schools and was not widely spoken.

Care Tatarce bre, pricali su starosrpskim jezikom, a ne bugarskim! Kako si poceo ispasce da su i Germani i Stari Grci pricali bugarskim jezikom.

Care Tatarce bre, pricali su starosrpskim jezikom, a ne bugarskim! Kako si poceo ispasce da su i Germani i Stari Grci pricali bugarskim jezikom.

Тогава днес в България ние говорим и пишем на същия този старосръбски език.

Then today in Bulgaria we speak and write in the same Old Serbian language.

:dash:

Тогава днес в България ние говорим и пишем на същия този старосръбски език.

Then today in Bulgaria we speak and write in the same Old Serbian language.

A da nismo mozda mi Srbi pisali i pricali bugarskim jezikom, pre reforme srpskog jezika?
Lakse malo, zabolece te glava...valjda niste vi Tatari, Bosanci...

A da nismo mozda mi Srbi pisali i pricali bugarskim jezikom, pre reforme srpskog jezika?
Lakse malo, zabolece te glava...valjda niste vi Tatari, Bosanci...

Явно старосръбският език не е имал падежи... Може ли да ни разкажеш кога са се появили падежите в сръбския език? Вук Караджич ли ги е въвел?

Apparently the Old Serbian language didn't have cases... Can you tell us when the cases appeared in the Serbian language? Did Vuk Karadzic introduce them?

Един пример за модерната употреба на "старосръбския" език в Македония - писмо на Гоце Делчев до Иван Бележков от 1902 година / One example of the modern usage of the "Old Serbian" language in Macedonia - a letter from Gotse Delchev to Ivan Belezhkov, written in 1902:

София, 19 1 /VI 02

Асене,

Днес изпращам два колета от в. в. „Право” и „Дело” и 10 екземпляра от „Средногорското въстание”. Разпредели ги съразмерно за Разлога, Неврокоп, Серско и Демирхисарско. Нищо ми не пишиш за канала в Разлога. Ако не си го уредил, погрижи се да направиш по-скоро това. Вчера ти писах по-подробно по въпроса за оръжието. Ако не си заръчал „Холево”, плат за кепета, изработван в Долен или Каракьой, по-скоро заръчи, че много ни требва. Парите за изплащание ще ти проводим.

Когато ти се свършат парите за разноски, пиши ни да ти пратим. Поздрави и Масларов, и Главеев, и Джорджев.

Твой
Ахил

[vertically to the left] Къде е установен Комисиев?

gd_229s.jpg

Извор: http://www.promacedonia.org/gd2/gd_4.html#154

Poslednja izmena:
Явно старосръбският език не е имал падежи... Може ли да ни разкажеш кога са се появили падежите в сръбския език? Вук Караджич ли ги е въвел?

Apparently the Old Serbian language didn't have cases... Can you tell us when the cases appeared in the Serbian language? Did Vuk Karadzic introduce them?

Care Tatarce, izneo ti je vec neko, na pdf-u "Politika" dokument, kako su pisali i pricali Srbi pre reforme u Srbiji i kako su pricali i pisali u Makedoniji.

Care Tatarce, rekla sam ti gde imas odgovor!

Не виждам отговори. Извини ме, но не желая да губя времето си с подобни псевдоисторически дискусии.

I don't see answers. Excuse me, but I don't want to waste my time with such pseudo-historical discussions.

Poslednja izmena:
Още един пример за употребата на "старосръбския" език в модерна Македония - начало на автобиографията на митрополит Натанаил Охридски (1820-1906) от село Кучевища, Скопско, публикувана през 1909 година / Another example of the usage of the "Old Serbian" language in modern Macedonia - the beginning of autobiography of the metropolitan Nathanael of Ohrid (1820-1906), born in the village of Kuchevishte, Skopie region, published in 1909:

300px-Natanail-Ohridski-Plovdivski.jpg

natanail0004.jpg

Natanail_0005.jpg

Извор: http://www.promacedonia.org/bmark/no/index.html

Poslednja izmena:
Poreklom je bio Cincar (Ar'manj-Makedon), sta se cudite, kao i Riga di Fera, braca Mana (Manaki) i polovina danasnjih Grka, dosta Srba, a o pripadnicima danasnje BJRM da i ne govorim. Pratite malo temu o Cincarima.

Ko bwe bio Cincar:eek::eek::eek:? Hajte molim vas, ja sam po ocu Cincarka i ne smaram da vucem poreklo od Aleksandra, covek je bio Grk...

...imam pitanje za moderatore...gde mogu da ga postavim uopste...zasto je pdf Istorija poligon za politicke rasprave, prelistavam teme i ovde se retko sta moze nauciti, objektivno diskutovati, nema informacija...samo pukih prepirki...ne vidim razliku izmedju ovog pdf-a i pdf-a Politika...apsolutno nenaucno...a tako bih volela neke inspirativne teme, pitaja vezana za Stari vek, renesansu, inkviziciju, krstaske ratove ovo o cemu diskutujemo nije istorija vec zastita politickog kursa...bas mi je zao sto ovakve teme zazive a ostale ne...

Ko bwe bio Cincar:eek::eek::eek:? Hajte molim vas, ja sam po ocu Cincarka i ne smaram da vucem poreklo od Aleksandra, covek je bio Grk...

...imam pitanje za moderatore...gde mogu da ga postavim uopste...zasto je pdf Istorija poligon za politicke rasprave, prelistavam teme i ovde se retko sta moze nauciti, objektivno diskutovati, nema informacija...samo pukih prepirki...ne vidim razliku izmedju ovog pdf-a i pdf-a Politika...apsolutno nenaucno...a tako bih volela neke inspirativne teme, pitaja vezana za Stari vek, renesansu, inkviziciju, krstaske ratove ovo o cemu diskutujemo nije istorija vec zastita politickog kursa...bas mi je zao sto ovakve teme zazive a ostale ne...

Nije bio Grk, nego Makedonac.

...imam pitanje za moderatore...gde mogu da ga postavim uopste...
Dobro si uradila i kad si ga postavila i ovde. :)
zasto je pdf Istorija poligon za politicke rasprave, prelistavam teme i ovde se retko sta moze nauciti, objektivno diskutovati, nema informacija...samo pukih prepirki...
Pregledaj teme još jednom. Možda si stekla pogrešan utisak.
ne vidim razliku izmedju ovog pdf-a i pdf-a Politika...apsolutno nenaucno...
Razlike su različite... a kada je reč o nauci, pa zar nauku očekuješ na forumima? Šta bi se radilo u školama, na fakultetima, institutima...?
U ove tri godine, od kako sam na ovom forumu, ja sam se u raspravama najpre relaksirao, a bogami, i prilično naučio.
Ne znam kako ti nisi baš ništa!
a tako bih volela neke inspirativne teme, pitaja vezana za Stari vek, renesansu, inkviziciju, krstaske ratove
Pa, otvori neku temu u kojoj bi se raspravljalo o tome što voliš. Daj dovoljno provokativan naslov koji će da privuče, napiši uvodni post koji će da zainteresuje i vodi priču u pravcu koji i ti voliš, ali vodi računa da u takvu priču žele da se uključe i ostali.
ovo o cemu diskutujemo nije istorija vec zastita politickog kursa...bas mi je zao sto ovakve teme zazive a ostale ne...
I meni, veruj mi! :)

Nije bio Grk, nego Makedonac.
Sve je dokazano Oki-Aleksandar Makedonski je bio Makedonac-u antici svi slovenski narodi su se zvali Srblji i zbog toga je je Aleksandar Srbljanin...
Cincari-Vlasi-Rumuni su potomci Fenicana koji su doselili u Tesaliju pre 7000 godina u okolinu grada Volosa i zbog toga imaju ime Vlasi..
Albanci su doselili pre 7500 godina u Tesaliju i raseljeni su sirom Balkana i Evrope..
Jedan mali deo je ostao u Tesaliji i Epiru i uz pomoc Turaka asimilirao veliki broj-Ilira-antickih Makedonaca-Cincara ... i stvorio albansku naciju i kasnije drzavu uz pomoc Zapada..

Poslednja izmena:

Niko ti ne brani da diskutuješ-pišeš.
Možda ako budeš zanimljiva, naći ćeš i sagovornike.

Forum je prije svega zabava a ponedad se nešto i naučiš.

Dobro si uradila i kad si ga postavila i ovde. :)

Pregledaj teme još jednom. Možda si stekla pogrešan utisak.

Razlike su različite... a kada je reč o nauci, pa zar nauku očekuješ na forumima? Šta bi se radilo u školama, na fakultetima, institutima...?
U ove tri godine, od kako sam na ovom forumu, ja sam se u raspravama najpre relaksirao, a bogami, i prilično naučio.
Ne znam kako ti nisi baš ništa!

Pa, otvori neku temu u kojoj bi se raspravljalo o tome što voliš. Daj dovoljno provokativan naslov koji će da privuče, napiši uvodni post koji će da zainteresuje i vodi priču u pravcu koji i ti voliš, ali vodi računa da u takvu priču žele da se uključe i ostali.

I meni, veruj mi! :)

Znam...samo sam zacudjena kako se nikada ne diskutuje o istorji koju smo ucili...verovatno mi nedostaje...volela sam taj predmet pa sam se nadala da cu ovde pronaci similarne ljude...sve je politizovano i mahom ljudi brane svoj stav do ivice strpljenja...ali je isto tako istina da je ovo samo forum koji sluzi za zabavu, jednostavno mi nedostaje istorija iz gimnazije i sa fakulteta...odraslo se...:dash:

...elem ne verujem da bi bilo koja tema koja se odnosi na stari vek zazivela...pogledajte aktivne teme, sve su politicki obojene...do jedne...uz duzno postovanje postove mahom pisu ljudi koji bi opravdali i potvrdili svoja politicka uverenja...nije ni to lose...

...Aleksandar je bio Grk...Makedonija je bila grcki polis...nije postojala Grcka drzava vec su postojali polisi i ta Makedonija je bila deo mozaika...to pise u svim enciklopedijama u tri prve recenice koje se ticu Aleksandra...ne razumem sta pokusavate, da vas Grci u top stave, zasto ih izazivate samo vi znate.

Polisi ( državice) su bila samostalna plemena, koja nisu bila nikome podređena- ako se to prevede na naše prilike i jezik.

Sad će Oli reći:
eto vidite, da je Polis Makedonija( državica Makedonija) bila samostalna prije 3000 godina, pa što nebi mogli i danas.

A to, da je na te teritorije kasnije došao neki drugi narod, pa uzeo ime onoga prvoga, jer im se to svidelo,to nema veze.:D

Ko može dokazati, da onaj Aleksandar nije neki pra...pra...pra...pra djeda ovome Oliju?
Kad on misli da jeste, onda neka mu bude.

A sada da nešto rečem ovoj Vazdušastoj,

Mi smo se učili istoriju po našem planu i programu iz knjiga i autora, koje su nam odredili.
Sada počni da čitaš iste te događaje ali po programima drugih država, samo nemoj da se razočaraš u istoriju kao nauku i nemoj reći da drugi svi lažu.

Poslednja izmena:
Znam...samo sam zacudjena kako se nikada ne diskutuje o istorji koju smo ucili...verovatno mi nedostaje...volela sam taj predmet pa sam se nadala da cu ovde pronaci similarne ljude...sve je politizovano i mahom ljudi brane svoj stav do ivice strpljenja...ali je isto tako istina da je ovo samo forum koji sluzi za zabavu, jednostavno mi nedostaje istorija iz gimnazije i sa fakulteta...odraslo se...:dash:

...elem ne verujem da bi bilo koja tema koja se odnosi na stari vek zazivela...pogledajte aktivne teme, sve su politicki obojene...do jedne...uz duzno postovanje postove mahom pisu ljudi koji bi opravdali i potvrdili svoja politicka uverenja...nije ni to lose...

...Aleksandar je bio Grk...Makedonija je bila grcki polis...nije postojala Grcka drzava vec su postojali polisi i ta Makedonija je bila deo mozaika...to pise u svim enciklopedijama u tri prve recenice koje se ticu Aleksandra...ne razumem sta pokusavate, da vas Grci u top stave, zasto ih izazivate samo vi znate.

9780521531375.jpg

...odlicna knjiga, moja preporuka...

Da ova Vazdusasta odgovori:brus:...ne radi se o tankim nitima istorije vec o krupnoj stvari...covek je bio Grk i to pise u svim (ili makar u vecini zvanicnih) svetskih enciklopedija...zasto neko negira je verovatno politicko pitanje i politicki interes koji se svodi na jacanje nacionalnog identiteta...

...sta u ovoj recenici nije jasno...hajde neka mi neko pojasni molim vas...

Alexander III of Macedon (356–323 BC), popularly known as Alexander the Great (Greek: Μέγας Ἀλέξανδρος, Mégas Aléxandros), was a Greeki[›] king (basileus) of Macedon. He is the most celebrated member of the Argead Dynasty and created one of the largest empires in ancient history. Born in Pella in 356 BC, Alexander received a classical Greek education under the tutorship of famed philosopher Aristotle, succeeded his father Philip II of Macedon to the throne in 336 BC after the King was assassinated, and died thirteen years later at the age of 32.

His most famous work is the speech De origine successibusque Slavorum (On the Origin and Glory of the Slavs), where he exalts Illyrians and Slavs as the ancestors of the Dalmatian Croats. His speech, most probably made in Venice in 1525, left a deep impression on the Venetians, who published it in Latin and Italian several times over the following years. Its passionate glorification of Slavs (where he includes Alexander the Great and Aristotle, Diocletian and Jerome) and its strong pathos played a major role in the birth of the pan-Slavic ideology. It was the first time that such ideology was formulated as a program, which was further developed by the Croats Mavro Orbini and Juraj Križanić.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vinko_Pribojević

Njegovo je najpoznatije djelo govor «De origine successibusque Slavorum» (O podrijetlu i povijesti Slavena), u kojem veliča Ilire i Slavene kao pretke dalmatinskih Hrvata. Sam govor, najvjerojatnije održan u Hvaru 1525., te objavljen na latinskom jeziku 1532. duboko je dojmio Mlečane koji su ga 1595. preveli i objavili na talijanskom jeziku. Strastveno veličanje Slavena (među kojima su se, po Pribojeviću, našli i Aleksandar Makedonski i Aristotel, Dioklecijan i Sv. Jeronim) svojim je dubokim patosom odigralo veliku ulogu u rođenju panslavenske ideologije (moglo bi se reći da je to prva programatska formulacija te ideologije, koju su nasljedovali i dalje razvijali Mavro Orbini i Juraj Križanić).

Поскочница, која се може у колу пјевати.

Особиту народ сваки
крипост има, с ком се дичи,
коју даје Бог пријаки.
Мудри кажу ове ричи.

А краљује сва рабреност
у народу словинскому,
снага, јакост и срченост
у војнику рватскому.

Александро то свидочи,
краљ велики свега свита,
сваком носећ он прид очи
диловања племенита,

која вазда указаше
Словињани витезови;
и зато се зовијаше
славни јаки народ ови.

При нег умри, њим остави
допушћења благодарна,
узноси ји, фали, слави
рад јунаштва веле харна.

Кара, прити и проклиње,
ко б' опсова народ ови,
и свакога још заклиње,
да за њима зло не слови.

Оставља јим бановине
све од мора латинскога
и државе јоштер ине
од Балтика леденога,

да њиово има бити,
од старине како бише,
и нико се нејма прити;
Александро то хотише.

Сва велика Сармација
од старине њиова је,
славна Босна, Далмација
илиричка држава је.

Московија, Полонија,
Бохемија, Унгарија,
сва богата Славонија
и витежка Булгарија,

словинске су те државе,
давно које освојише,
и пуно се они славе,
јер народе придобише.

Лигонија, Аланија,
равна Лика и Крбава,
још и липа Арбанија
илиричка јест држава.

Плодна земља Померанска
и Горија још сувише,
бановина а и Крањска
славног пука вазда бише.

Њиова је дидовина
Србска земља и Русија,
у истину још старина
Татарија и Прусија.

У билому граду свому,
Александрија ки се зазва,
свему пуку словинскому
љубезниву поздрав назва.

Благослов јим још остави
Марте, Јова и Плутона,
своји богов', које слави,
да јим даду свака она,

која од њи просит буду
и у дневу и у ноћи,
да јим није труд залуду,
биће њима у помоћи.

Једанајест свитли бана
с азнадаром ту бијаше,
од источни када страна
њи монарка поздрављаше.

За свидочит биху звани
свему свиту, славни пуче,
уписани гори бани,
како мудри то нас уче,

да т' је ова оставио
Александро, син Филипа,
тер је тебе прославио
благодарства дилећ липа.

Рад јунаштва и вирности
твоји стари, земљо славна,
имала си части дости
у истину још одавна.

Весели се, мајко јака
илирички витезова,
да си пуна ти јунака,
свитли бана и кнезова.

Липу срићу тер не куни,
јер племића и господе
градови су твоји пуни,
у поштењу сваком оде,

брез којизи ти би била
ка и брез душе мртво тило,
тамна, мрачна и немила;
то би ти се догодило.

http://www.rastko.rs/rastko/delo/11389#_Toc182403030

Poslednja izmena:
9780521531375.jpg

...odlicna knjiga, moja preporuka...

Da ova Vazdusasta odgovori:brus:...ne radi se o tankim nitima istorije vec o krupnoj stvari...covek je bio Grk i to pise u svim (ili makar u vecini zvanicnih) svetskih enciklopedija...zasto neko negira je verovatno politicko pitanje i politicki interes koji se svodi na jacanje nacionalnog identiteta...

...sta u ovoj recenici nije jasno...hajde neka mi neko pojasni molim vas...

Alexander III of Macedon (356–323 BC), popularly known as Alexander the Great (Greek: Μέγας Ἀλέξανδρος, Mégas Aléxandros), was a Greeki[›] king (basileus) of Macedon. He is the most celebrated member of the Argead Dynasty and created one of the largest empires in ancient history. Born in Pella in 356 BC, Alexander received a classical Greek education under the tutorship of famed philosopher Aristotle, succeeded his father Philip II of Macedon to the throne in 336 BC after the King was assassinated, and died thirteen years later at the age of 32.

UPRAVO TAKO KRATKO I JASNO!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back