Nedavno sam kupio Multiplu Bipower. Sjajan auto za male pare!.
Kupio sam ga u Nemckoj, malo sam se vozao do Italije pa preko Slovenije doterao auto u Srbiju. Sve u svemu oko 2000 km veoma ugodne voznje. U Austriji i Nemackoj ima dovoljan broj CNG pumpi i to blizu autoputa (300-500 m). U Sloveniji nema nijedna. U Hrvatskoj samo jedna, u Zagrebu i radi samo radnim danima.
Sa punim rezervoarom metana sam presao ravno 495 km sto iznosi oko 23 eura po ceni 0.87 eur/kg koliko sam placao na Agip pumpi u Nemckoj.
Potrosnja benzina je druga prica. Vozim i gledam kako mi pada skazaljka meraca!
Oko 8,5 l na otvorenom putu. Putna brzina 130-140 kmh.
Kad je na metanu, auto radi neravnomerno na leru, cak i kad je ugrejan, ali moram da kazem da je spoljasnja temperatura bila ispod nule. Odusevilo me je sto na usponima nimalo ne zaostaje za benzinom, za razliku od LPG gasa. Ko vozi na gas, zna o cemu pricam. Ovde toga nema.
Komfor odlican, prtljazni prostor takodje. Kod Bipowera se rezervni tocak nalazi u pretljaznom prostoru ali nije mi uopste smatao za komplet 4 guma sa felnama koje sam dobio uz auto, plus brdo stavri i dvoje ljudi kojih sam vozio. Moj auto je registrovan za sestoro ali umesto prednjeg srednjeg sedista stoji mali frizider. Moze da hladi i greje po potrebi. Udoban, prostran, visok, stariji ljudi ulaze i izlaze iz njega bez problema i savijanja kicme. Ima dosta pregradica za sitnice, stalci za case, idealan za duga putovanja a opet dovoljno mali za gradsku voznju. Parking senzori mislim da spadaju u standard opremu.
Na zalost, veliko rezaocaranje kada sam stigao u Novi Sad. Bio sam ubedjen da postoji punionica kod GRAS-a s obzirom na ogromnu reklamu PUNIONICA PRIRODNOG GASA, kad ono cvrc, samo za njihove autobuse. U rafineriji takodje, samo za njihova vozila iako svako vozilo NIs Gasa ima reklamu da ide na prirodni gas.
Druga stvar, servisiranje. Nazvao sam ovlascenog servisera u NS, da ga ne spominjem. Oni ne servisiraju te sisteme na gas i ne znaju ko to radi.
I ja sam se dvoumio izmedju JTD i Bipower Multiple. Presudilo je sto su svi dizeli bili oko 250 000 km. Znaci u startu je tesko naci dizel auto a da je relativno malo presao i da nije skup naravno. Naravno uticalo je i potrosnja i dugotrajnost, znam pouzdano da taksisiti u Rimu voze Multiple na metan i da prelaze 350 000.
Mane Bipowera su nedovoljan broj pumpi, servisiranje i tezina. Bipower je tezak oko 2 tone sto nije bas zgodno za amortizere na ovim nasim njivama od puteva.
Osim Multiple, u opciji su mi bili i drugi monovolumeni tipa, Scenic, Space Star, Picassa, Matrix, Zafira itd. Ne kazem da je Multipla bolja od njih, ali je definitivno pobednik kada su u pitanju odnos cena kvalitet.
Sto se dizajna tice, stvar ukusa. Kao veliki ljubitelj renoa 4, shvaticete sta cenim kod kola i koliko mi je stalo do dizajna.