FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

Zemljace DESISTI napravio si pravo poredjenje samo skuter moze da se kaze da trosi slicno ko multipla jer ja svaki dan idem sa mojom multiplom za beogred RADIM LINIJSKI PREVOZ PUTNIKA i potosnja mi je za odlazak i povratakak od 1050 do 1200 dinara za 320 do 350 kilometar,ZAVISI GDE SE ZAVLACIS PO BGU.

evo imene koji sam porkrenuo ovu temu.prvo pozdrav za sve na forumu,sto se tice ove filozofije sto citam o pucanju auspuha i losem grejanju soferke brate mastere celu zimu proslu sam je vozio i nisam imao nikakvih problema koje ti pominjes,sto se tice uslova kako aleksandar kaze ipak norveska je norveska i uslovi zivota su teski a kamoli automobilima da rade na tim temperaturama.Evo da pomenem jos dogadjaj na planini goc 20 januar ova godina munus 16 napolju auto pali na cvrgu i posle zagrevanja normalnog od 5 minuta susi sva stakla a posebno soferku.Jer smo svako jutro iz stanisinaca seoceta na gocu isli 4 kilometra na ski stazu.80000 kilometara gazim sa njom od nove godine i nisam zadovoljan nimalo,jer sam PREZADOVOLJAN na bipowera koji je vec za tu kilometrazu ustedeo na razlici u sipanju plina u neki drugi auto A MENI NA METANU za 11 meseci otplatio dve trecine auta,mislim da posle 100,000 predjenih km moze svako da kaze da mu je ostao auto DZ.

Ja to gledam ovako.

Bilo koji normalan auto košta najmanje 2500E.
Za tih 2500 E dobiješ ili Jugo, ili Daewoo Matiz, Hyundai Atos ili Fiat Seicento. To su sve malecki automobili, mali gradski automobili i ništa više.
Za SAMO 1/3 više para dobija se Multipla.

Porediti Multiplu u Matiz je smešno. Dakle dodati 1000E na cenu najjeftinijeg normalnog auta i dobija se Multipla koja troši isto koliko i Matiz ili Atos a i delovi su im isti prosek para.

Dakle dolazimo do paradoksa da je jedan van sa 6 sedišta i ekstra konforom kao što je Multipla jednaka po potrošnji i održavanju sa minimalnim gradskim automobilima!

I pitanje sada, ako je to tako, zašto onda svi kupuju Matiz, Spark, ili Atos a ne Multiplu!?
- zato što neki jednostavno se boje velikih automobila, što jednostavno vole male i postoji ta psihološka barijera da imaju više poverenja u male aute nego u veće. Valjda nam ostalo u mentalitetu od "Fiće"

Zato sto je na malom automobilu vecina toga dosta jeftinije a i zgodniji je za parking.
Manja je i registracija a i potrosnja.
To ti je prost i jednostavan odgovor.:)
Druga stvar je da za 4000 mozes da uzmes Zafiru koja ima 7 sedista i ta zadnja dva su fenomenalno resena jer se mogu spustiti u pod kad ti ne trebaju i eto velikog gepeka .A izgled je daleko bolji od Multiple.I sve to za samo 500 eura vise.
Cena velikog servisa na Multipli 1,6 je oko 180 eura a na JTD je oko 300 tako da se to nikako ne moze porediti sa Seicentovih 70 eura.
Meni se Multipla svidja ali nemojte je porediti sa automobilima druge klase jer zna se čemu koji služi.
Sta mislite zasto sve i jedan vlasnik Multiple obavezno osigura i stakla?
Sto je tu ne pohvalite?

DUCA da se razumemo,prvo zafiri kad spustis 2 zadnja sedista vise nema ta dva nego imas pravi klasicni putnicki auto od 3 sedista pozadi i jednog napred,jedino da niko nenosi nikakav prtljag to je sto se tice funkcionalnosti.Druga stvar na fiatu multipli veliki servis koji sam ja odradio je 140 evra al kompletan sa filterima,i svim ostalim stvarima da sad nepominjemo sta ide za veliki servis i to sa originalnim delovima ne turcima i divcinoma.Sto se tice rigistracije zafira ima 1,6 motor i multipla isto ja sam platio u januaru za multiplu 16000 registraciju.fenomenalno su resena sedista na zafiri samo ako vozis decu a ne standardne ljude,jer moraju drzati u zafiri noge polunakosene,sto ti nedam za pravo uopste sto se tice zadnjih minijaturnih sedista koje ti velicas na zafiri u odnosu na multiplu jer u multipli se ja i jos 5 putnika vozimo preudobno za ovu klasu auta.I na kraju sto se tice stakala,svako osigurava sta god on hoce jer iaoko ti nedaj boze pukne soferka na multipli je 150 evra nova u GLAS SERVISU za multiplu a za zafiru 220 evra.JA cu biti eto prvi koji ce pohvaliti stakla na multipli koja se najvaznije u ovim zimskim danima suse perfektno posle normalno zagrejanog auta a ako cemo da prizivamo nesrecu ni zafira nije iskljucena iz tog neobaveznog desavanja.USTVARI KAD OCE NESTO DA SE DESI ,DESISE PA TO TIJE.Mozes da se kreces iza kamiona i da ti odleti i najmanji kamencic u sofersajbnu pa onda se cesi po glavi za bilo koji auto.

Poslednja izmena:
To za sedista stoji ali.....kad mi obicni ljudi vozimo 6-7 ljudi u autu?
Skoro nikad! Samo svoju porodicu a vecina nasih porodica ne prelazi brojku od 4 clana tako da i u Zafiri a i Multipli uvek ima viska sedista. A ako ustreba u Zafiru moze da se smesti i 7 a u Multiplu ne. Sistem pomeranja zadnjih sedista po sinama kod Zafire je perfektno resen i ne moze da se poredi sa pojedinacnim vadjenjem sedista kod Multiple.
A za stakla cu danas da proverim jer mislim da nemas pravu informaciju.
I dalje stoji da je Multipla dobar auto ali ne mogu da svarim kako je ona najbolja a u stvari je ona samo najjeftiniji auto koji pruza 6 sedista pa je zbog ljudi koji gledaju da kupe sto jeftiniji auto-najbolja.
A evo ti i cena delova za veliki servis pa sam izracunaj koliko to kosta i racunaj jos ruke majstora koje su minimalno 3-4k dinara.
http://www.ap-sport.rs/prodavnica/index.php?dispatch=products.view&product_id=41984
Ovo je navedeno za Fiat Bravo/Bravu ali to je identican motor tako da je cena delova ista a nisu cak ni originalni.

Poslednja izmena:
duća nećemo se prepucavati oko velikog servisa ali pogledaj delove u kit komercu i uporedi sa ap sportom koji je skuplji u nekim stvarima i za 30 posto.evo malopre sam zvao moram da menjam diskove i pločice na prednjim točkovima.diskove sam našao za 2000 dinara nego u ap sportu,a pločice TRV LUKAS su ap sportu 3790 a u kit komercu 2510.Nemam rayloga da lažem ynači kad sam ja kupio multiplu u januaru odmah sam uradio veliki servis i tačno 14250 dinara delova plus 40 evra majstor uyeo ali mi je menjao i gumice na balans stangli i svi fiteri su usli u tu cenu.Što se tice oko zafire ipak meni u multipli sediste kad netreba izbacim ga za manje od 30 sekundi,a ja ovu multiplu koristim za linijski prevoz putnika i meni je idealna,a pored toga što mi je i poslovni auto sa ponosom kažem da imam 4 sina i ja i žena to je 6-toro tako da mi služi i kao idealni porodični auto.niko nije rekao da je multipla najbolji auto ali konceptivno je idealno napravljen,sa idealnim rešenjima i za naše uslove za održavanje jeftin a o ekonomičnosti nećemo pričati to smo već rekli koliko košta pređenih 100 kilometara sa multiplom

Vidi,opet kazem da to uopste nije los auto ali ne volim da cujem kad ga porede sa kvalitetnijim autom i pri tom vicu da je najbolji.
Nikad kvalitet enterijera nece dostici bilo kog drugog proizvodjaca i to odgovorno tvrdim jer sam ja dosad bar na tri Multiple morao da farbam rukohvate na vratima koji se bukvalno osipaju u ruci,morao sam da farbam delove komandne table jer se pretvorila guma kojom su delovi presvuceni u plastelin,sediste na 90% Multipli nije celo i pocepano je a i nagnjeceno,sajle na sedistima za preklapanje pucaju,rucica menjaca kod dosta primeraka zna da ostane u ruci,90% Multipli nema one tockice na ventilaciji.....
Dali sam u pravu?
Takvi detalji kod ostalih proizvodjaca se veoma tesko dese i dozive.
Znaci,Multipla je dobar jeftin auto za ljude koji nemaju novca za nesto ozbiljnje a pritom im treba vise sedista od 5!

Vidi,opet kazem da to uopste nije los auto ali ne volim da cujem kad ga porede sa kvalitetnijim autom i pri tom vicu da je najbolji.
Nikad kvalitet enterijera nece dostici bilo kog drugog proizvodjaca i to odgovorno tvrdim jer sam ja dosad bar na tri Multiple morao da farbam rukohvate na vratima koji se bukvalno osipaju u ruci,morao sam da farbam delove komandne table jer se pretvorila guma kojom su delovi presvuceni u plastelin,sediste na 90% Multipli nije celo i pocepano je a i nagnjeceno,sajle na sedistima za preklapanje pucaju,rucica menjaca kod dosta primeraka zna da ostane u ruci,90% Multipli nema one tockice na ventilaciji.....
Dali sam u pravu?
Takvi detalji kod ostalih proizvodjaca se veoma tesko dese i dozive.
Znaci,Multipla je dobar jeftin auto za ljude koji nemaju novca za nesto ozbiljnje a pritom im treba vise sedista od 5!

Mislim da mešampo babe i žabe.
Odnos cena-kvalitet je na Multipli najpovoljniji.
To je porodični auto, mini-va tipa. Dakle projektovan tako da bude, jeftin za održavanje i kvalitet da mu bude dovoljno dobar da izdrži svoju namenu.
Da li može da bude kvalitetniji? Može, ali onda će da koštaju delovi daleko više, nije problem.

Dakle, za porodični auto je odličan, za sada najbolaj opcija

- prostran
- jednostavan i jeftin za održavanje
- lako upravljiv
- siguran

Ako hoćemo nešto bolje i kvalitetnije onda treba da zarradjujemo triputa više, da zaboravimo bilo koji FIAT i da uzimamo neke mini-vanove koji se proizvode u SAD.

Auuuu gde si ti sad otisaooooo! Kao da samo u Americi prave mini vanove.
Citroen Picaso i Zafiru sad mozes da biras po 4000-4500 eura sto je samo malo vise od Multiple a zafirino odrzavanje nije nista skuplje od multiplinog jer taj motor 2.0DTI ima lanac tako da se menjaju samo ulje i filteri a benziski motori su kao i fiatovi za odrzavanje.Picaso jeste skuplji ali 2.0HDI motor je isto fantastican motor poput JTD motora ali mnogo ugladjeniji i tisi a o udobnosti ne trba mnogo pricati.
Doduse Picaso ima 5 sedista ali zato Zafira ima 7 od kojih su dva pomocna ali u koja moze u nuzdi da se smeste i odrasle osobe a opet napominjem-koliko nas ikad vozi pun auto i bas svih 6 ili 7 osoba? Samo eventualno linijski taksisti.
Na kraj krajeva postoji i jedan Fiat Scudo koji je isto mini van a u verziji sa 9 sedista!
Znaci on nije kombi nego mini van!

Auuuu gde si ti sad otisaooooo! Kao da samo u Americi prave mini vanove.
Citroen Picaso i Zafiru sad mozes da biras po 4000-4500 eura sto je samo malo vise od Multiple a zafirino odrzavanje nije nista skuplje od multiplinog jer taj motor 2.0DTI ima lanac tako da se menjaju samo ulje i filteri a benziski motori su kao i fiatovi za odrzavanje.Picaso jeste skuplji ali 2.0HDI motor je isto fantastican motor poput JTD motora ali mnogo ugladjeniji i tisi a o udobnosti ne trba mnogo pricati.
Doduse Picaso ima 5 sedista ali zato Zafira ima 7 od kojih su dva pomocna ali u koja moze u nuzdi da se smeste i odrasle osobe a opet napominjem-koliko nas ikad vozi pun auto i bas svih 6 ili 7 osoba? Samo eventualno linijski taksisti.
Na kraj krajeva postoji i jedan Fiat Scudo koji je isto mini van a u verziji sa 9 sedista!
Znaci on nije kombi nego mini van!

Ti sad pominješ kombi i nešto što liči a niej multipla.

Rekli smo da Multipla je najsličnija autu, odlična preglednost i upravljivost kao kod auta.

Ti mi savetuješ umesto da kupim pušku, kupim top. Efikasniji je....

Multipla je najslicnija autu?
Mozda tebi -meni ne lici a sto se tice upravljivosti ja ne znam sta si ti dosad probao i vozio ali vecina tih mini vanova su upravljivi kao i svaki auto.
Odlika Multiple je da je nesto stabilnija prilikom cimanja volana levo desno zbog svoje sirine ali s obzirom da to nije auto predvidjen za trke i takvu voznju onda i ostali kandidati zadovoljavaju.
U nedelju je na Najlon pijaci u NS bila crna Multipla sa branicima u boji 1,6 16V sa plinom 2003 i cenio je lik 4150 eura a unutra je bas lepo bila sacuvana.
Nazad nije pisalo cuveno"Bi-power" nego"G-power" a auto je dosao iz Holandije.

vidim da sam izgleda ovu temu otvorio da bi se prepucavali ali to nam ovde netreba,MULTIPLA BIPOWER je auto sa kojim se trenutno najeftinije vozimo u srbiji i tacka.350 dinara 100 km za ovakvu udobnost i komfor je solidno.nego ajde malo nek se javi neko ko ima iskusva sa mogucim kvarovima,odrzavanjima,tartarinijevom uredjaju za metan,ali ajde da prekinemo sa prepucavanjima,ono BMW JE BOLJI OD MECKE ITDITD.........DULE U PRAVU SI I KRAJ,IMA BOLJIH AUTA ALI TEMA GLASI LJUBITELJI I VOZACI FIJATA MULTIPLE.ako imas neka iskustva sa mogucim kvarovima ajde kazi.

Iskustva su takva da znam da im odlaze zadnje viljuske koje srecom nisu nesto skupe -oko 4000 din. po komadu.Sa metanom ih nisam imao i nisam ih uzimao iz prostog razloga ,koji sam i ranije naveo,sto kad se upale rade neravnomerno na leru a meni kao trgovcu to ne odgovara jer kupac automatski misli kako nesto nije u redu.
Od tri Multiple sa metanom,sve tri su tresle na leru dok su hladne a kad se zagreju ne znam kako se ponasaju i zato sam uzimao iskljucivo sa JTD motorom i to je to.Ne trese a unutra se ne osete nikakve vibracije i buka jer ima dobro uradjenu izolaciju a i bolje povlaci jer je vece kubikaze i ima turbo koji kad proradi bas lepo povuce.
Mozda je to skuplji prevoz od tog sa metanom ali toliko hvaljeni JT mislim da je bolje resenje pa makar se i nesto skuplje vozio tj. 150 dinara vise na 100 km.

ja sam kacio multiplu na kompjuter i zbog neravnomernog rada mi je izbacivao gresku na lambda sondi,jos to nisam otklonio ali sam ovih dana razgovarao sa ljudima koji ugradjuju metan u druge automobile i kazu da mora da se cisti redovno ler dizna od metana na usisu koja kontrolise rad multiple na leru sto je verovatno niko i necisti nego ljudi samo voze i misle da tonetreba raditi i odrzavati

ja sam kacio multiplu na kompjuter i zbog neravnomernog rada mi je izbacivao gresku na lambda sondi,jos to nisam otklonio ali sam ovih dana razgovarao sa ljudima koji ugradjuju metan u druge automobile i kazu da mora da se cisti redovno ler dizna od metana na usisu koja kontrolise rad multiple na leru sto je verovatno niko i necisti nego ljudi samo voze i misle da tonetreba raditi i odrzavati

Da to je često kod Multiple, ali to se ipak ne može uzeti kao mana jer jednostavno ljudi nidu navikli na održavanje.

Nedavno sam kupio Multiplu Bipower. Sjajan auto za male pare!.

Kupio sam ga u Nemckoj, malo sam se vozao do Italije pa preko Slovenije doterao auto u Srbiju. Sve u svemu oko 2000 km veoma ugodne voznje. U Austriji i Nemackoj ima dovoljan broj CNG pumpi i to blizu autoputa (300-500 m). U Sloveniji nema nijedna. U Hrvatskoj samo jedna, u Zagrebu i radi samo radnim danima.

Sa punim rezervoarom metana sam presao ravno 495 km sto iznosi oko 23 eura po ceni 0.87 eur/kg koliko sam placao na Agip pumpi u Nemckoj.
Potrosnja benzina je druga prica. Vozim i gledam kako mi pada skazaljka meraca!
Oko 8,5 l na otvorenom putu. Putna brzina 130-140 kmh.

Kad je na metanu, auto radi neravnomerno na leru, cak i kad je ugrejan, ali moram da kazem da je spoljasnja temperatura bila ispod nule. Odusevilo me je sto na usponima nimalo ne zaostaje za benzinom, za razliku od LPG gasa. Ko vozi na gas, zna o cemu pricam. Ovde toga nema.

Komfor odlican, prtljazni prostor takodje. Kod Bipowera se rezervni tocak nalazi u pretljaznom prostoru ali nije mi uopste smatao za komplet 4 guma sa felnama koje sam dobio uz auto, plus brdo stavri i dvoje ljudi kojih sam vozio. Moj auto je registrovan za sestoro ali umesto prednjeg srednjeg sedista stoji mali frizider. Moze da hladi i greje po potrebi. Udoban, prostran, visok, stariji ljudi ulaze i izlaze iz njega bez problema i savijanja kicme. Ima dosta pregradica za sitnice, stalci za case, idealan za duga putovanja a opet dovoljno mali za gradsku voznju. Parking senzori mislim da spadaju u standard opremu.

Na zalost, veliko rezaocaranje kada sam stigao u Novi Sad. Bio sam ubedjen da postoji punionica kod GRAS-a s obzirom na ogromnu reklamu PUNIONICA PRIRODNOG GASA, kad ono cvrc, samo za njihove autobuse. U rafineriji takodje, samo za njihova vozila iako svako vozilo NIs Gasa ima reklamu da ide na prirodni gas.
Druga stvar, servisiranje. Nazvao sam ovlascenog servisera u NS, da ga ne spominjem. Oni ne servisiraju te sisteme na gas i ne znaju ko to radi.

I ja sam se dvoumio izmedju JTD i Bipower Multiple. Presudilo je sto su svi dizeli bili oko 250 000 km. Znaci u startu je tesko naci dizel auto a da je relativno malo presao i da nije skup naravno. Naravno uticalo je i potrosnja i dugotrajnost, znam pouzdano da taksisiti u Rimu voze Multiple na metan i da prelaze 350 000.
Mane Bipowera su nedovoljan broj pumpi, servisiranje i tezina. Bipower je tezak oko 2 tone sto nije bas zgodno za amortizere na ovim nasim njivama od puteva.

Osim Multiple, u opciji su mi bili i drugi monovolumeni tipa, Scenic, Space Star, Picassa, Matrix, Zafira itd. Ne kazem da je Multipla bolja od njih, ali je definitivno pobednik kada su u pitanju odnos cena kvalitet.

Sto se dizajna tice, stvar ukusa. Kao veliki ljubitelj renoa 4, shvaticete sta cenim kod kola i koliko mi je stalo do dizajna.

Jedan "lepotan" iz Vršca, slikao sam danas.

img0542ac.jpg

Većina ljudi sa kojima sam pričao o "Multipli" a koji su imali negativna mišljenja, sada ih polako menjaju. Posebno što cena Multiple pada i što ih ima sve više na tržištu.
Sada ispada da košta gotovo jednako ili par stotina Evra skuplje od Opel Agile, koje je dosta slabija.

Back