Vozači u neverici: Navigacija odlazi u istoriju?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.105
Tehnologija vožnje ulazi u novu eru – stručnjaci tvrde da bi satelitska navigacija uskoro mogla postati prošlost. N
1744098011969.png

Američki startap Tern AI razvio je revolucionarnu navigacionu tehnologiju koja funkcioniše bez GPS-a ili internet veze.

Ovo rešenje koristi veštačku inteligenciju i senzore za precizno određivanje položaja. Za razliku od tradicionalnih GPS sistema, ova tehnologija je nezavisna od satelitskih signala i internet konekcije.

U središtu inovacije nalazi se tzv. Intelligent Dead-reckoning Positioning System (IDPS) kompanije Tern AI. Ovaj sistem koristi kombinaciju senzora i naprednih AI algoritama za određivanje položaja vozila ili uređaja.

Za razliku od GPS-a, IDPS funkcioniše potpuno nezavisno od spoljašnjih izvora signala, piše Revija HAK, a prenosi BizPortal.

Srce sistema čine inerciona merni jedinica (IMU), odometar i magnetometar. Prava inovacija leži u AI algoritmima koji obrađuju podatke sa senzora i izračunavaju tačnu poziciju.
Preciznost sistema navodno je impresivna, sa odstupanjem manjim od jednog metra. Ta tačnost je uporediva sa GPS sistemima visoke preciznosti i znatno nadmašuje preciznost običnih GPS prijemnika.

Ključna prednost IDPS-a je njegova sposobnost da pouzdano radi čak i tamo gde su GPS signali slabi ili potpuno nedostupni. U tunelima, podzemnim garažama ili između visokih zgrada, IDPS nastavlja da pruža tačne podatke o položaju.

Osim toga, sistem je isplativ, jer koristi senzore koji su već ugrađeni u mnoga savremena vozila.
Ova tehnologija otvara širok spektar primena, naročito u oblastima autonomne vožnje, upravljanja voznim parkom, robotike i proširene stva
rnosti.

AI će svakako naći primenu u raznim tehnologijama, nema razloga da se ne koristi i kod navigacije. Ne verujem da će sve moći samo preko senzora, jer podaci sa servera mogu da budu od koristi, recimo gde su gužve, gde su radovi i slično... Senzor može da pomogne tek kad dođeš na lice mesta a to već bude kasno, ovako odma ideš zaobilazno.

Jeste li nekad radili relativno pozicioniranje?
To je blamaza jer trazi mnogo stroze uslove, inace se ceo komad prebaci zbog greske na drugo mesto , kao parcici u kolazu...

Ja licno ne volim relativno pozicioniranje, i kad vec dobro radi GPS je GPS...
Zasto bih odustajao od necega sto ne opterecuje satelitsko napajanje toliko da ne moze da podnese, a meni daje apsolutno tacnu poziciju..

Jeste li nekad radili relativno pozicioniranje?
To je blamaza jer trazi mnogo stroze uslove, inace se ceo komad prebaci zbog greske na drugo mesto , kao parcici u kolazu...

Ja licno ne volim relativno pozicioniranje, i kad vec dobro radi GPS je GPS...
Zasto bih odustajao od necega sto ne opterecuje satelitsko napajanje toliko da ne moze da podnese, a meni daje apsolutno tacnu poziciju..
Zato što negde nemaš signala.
Imaće koliko sam razumeo i ovo mapu u sebi i zapravo ćeš na ekranu imati sličnu sliku, samo s drugog izvora.

Back