FDU

Radila sam neke tesove kod pedagoga i preporucena mi je gluma,nije da nisam razmisljala ranije o tome(glumila sam godinu dana u skolskoj sekciji), nego se pitam imam li uopste ikakve sanse?Moj jedini adut je dobar glas (koji bih na zalost mogla iskoristiti u drugom krugu).Kako izvuci iz sebe talente koje je gradivo Gimnazije opsteg smera uspavalo?Naravno ako uopste postoje!MAE ti si optimista reci nesto!

Svi koji zele da pokusaju da upisu FDU, ja bih preporucila da odu na FDU na konsultacije, i tamo mogu pitati i saznati sve sto ih interesuje. raspored konsultacija mozete saznati ako pozovete telefon: 011/2135684 lokal 15. ja sam otisla na konsultacije, i tamo dobila nekoliko odlicnoh saveta i potrebnih informacija koje su mi potrebne. ove godine klasu prima Dragan Petrovic Pele, tako da on drzi konsultacije. PPOBAJTE, NISTA NE KOSTA....

Ljudi, bre, opet ste se nešto umusili! Počinje li spremanje za naredni prijemni??? :)
Elem, nađoh PePejove a i ovde postove vezane za Borinu knjigu- prvo, do sada su izašle još (ako s ene varam) tri njegove knjige tako da pazite da dođete do prave tj. one koja vam sada treba (a svim knjigama +5, naravno, i još 5 iz zalaganja :) ).
Ako nema u knjižarama, probajte pozajmiti i fotokopirati na FDU, nazvati sekreterijat BK akademije (čini mi se da su oni prodavali a imali su i Stanislavskog u mešnom uvezu ali po bagatelnim cenama- ne garantujem da ima još) ili begajte na knjizara.co.yu ili kako se već zove, eno je po 10 eur, čini mi se! ;).

De su apollo i ostali (da ih propitamo malo) ;) ?

bookaca:
Radila sam neke tesove kod pedagoga i preporucena mi je gluma,nije da nisam razmisljala ranije o tome(glumila sam godinu dana u skolskoj sekciji), nego se pitam imam li uopste ikakve sanse?Moj jedini adut je dobar glas (koji bih na zalost mogla iskoristiti u drugom krugu).Kako izvuci iz sebe talente koje je gradivo Gimnazije opsteg smera uspavalo?Naravno ako uopste postoje!MAE ti si optimista reci nesto!

Gimnazija opšteg smera- prisutna! :)
Izvin'te što me nema! Nije gimnazija uopšte loše polazište, ako ništa drugo, imaš dosta ideja za knjige i tekstove u glavi. Da li je uspavano- ne znam. Priznajem, mene je ponekad gušila ta škola ali opet verumje da bih u svakoj drugoj samo gore prošla. Ali, sam zato disala punim plućima na fakultetu. Ništa nije uspavano od škole- prilično je osvežavajuće moći skoncentrisati na nešto vrlo konkretno i baviti se time (pri tome mislim i na spremanje prijemnog ispita)!

Glas - ne može biti jedini adut. ;) Gluma je igra i, najjači adut je da budete zaigrani! Ako jesi, ako misliš d aje to za tebe- to je to. Ali, koliko god cenila pedagoške testove- oni nisu DNK analiza- možđete dobiti uvod u svoje sklonosti, predispozicije ali ne i rešenje šta je za vas. Ja sma na klasi imala dve koleginice koje su bile fantastični glumački potencijali, i lepo su se razvijale na akademiji. Da su se same pitale, možda nikada ne bi izašle na prijemni ispit ali dramske radionice, dečiji glumački pedagozi, oduševljeni roduitelji...svima je bio logičan izbor gluma. Što se potencijala tiče i bio je ali one nisu bile nimalo srećne u tom pozivu. Ili, bolje rečeno, u tom okruženju. Odradile su lepo svoje 4 godine i zatvorile vrata pozorišta. S jedne strane imaju nezamenjivoi iskustvo takvog školovanja a, s druge strane, šteta je jer je bar jedna pd njih mogla biti dobar ortoped kao što je u suštini i htela. Imale su sve ali ne ono najvažnije- želju i želudac za taj posao.

Tako da- to vredi ako verujete da je za vas. Ako ,e- ne studiraju ni svi ljudi sa vrhunskim glasom pevanje. Pevaju za prijatelje! ;)

Ali, ako želiš- okani s epitanja imam li šanse. Šanse imaš dokle veruješ da je imaš, a verovaćeš kad budeš imala vrlo konkretan razlog- dobro spremljen prijemni i osećaj da tu zaista pripadaš. To jeste jako malo ljudi i puno kandidata ali, strašno puno ljudi ne upiše ni druge fakultete i, konačno, verujte mi ali zaista (gledala sam par tih prijemnih ispita dok mi nije postalo loše jer se uvek setim svog :) ), najveći deo konkurencije ustavri nije nikakva konkurencija. Mislim čak da njih 20ak posto dođe da vidi šta je to ustvari. ;)

Hvala,Mae!To mi je bilo potrebno da cujem.Imam knjigu "Audicija",ali sam ipak odabrala neke monologe koji se ne nalaze u istoj.Hocu na konsultacije.Da li treba nesto da pripremim za konsultacije?Kakav je Pele?Nisam ni znala da je on profesor.

goofy_funny:
Hvala,Mae!To mi je bilo potrebno da cujem.Imam knjigu "Audicija",ali sam ipak odabrala neke monologe koji se ne nalaze u istoj.Hocu na konsultacije.Da li treba nesto da pripremim za konsultacije?Kakav je Pele?Nisam ni znala da je on profesor.
To je generacija koju je nekada držao Bajčetić. Pele je prvo bio asistent Vladi Jevtoviću a onda preuzeo samostalnu klasu! Vlada garantuje za njega dakle...5 u startu! A i ja mislim da je on bio dobar izbor! ;)

A da, konsultacije. ne, ne treba priprema! Ipak su tamo konsultacije! ;) Dobićete dosta sitnih ali važnih podataka koji, ako ne znate, mogu da vam oduzmu i vremena i energije kasnije. I. PITAJTE SVE ŠTO VAM PADNE NA PAMET!

jel ima neko iskustvo vezano za dramaturgiju? sve informacije dobrodosle.

Ja bila upisala pa odustala kasnije! :lol: Pa, za dramaturhiju je najveći deo posla obavljen pre prijemnog- to je rad koji se predaje. A tu je i mašta kod radova na zadatu temu!
Ja se više toga slabo i sećam ali ga pamtim kao prilično prijatno iskustvo (za razliku od glume :lol: ).

pa zdravo svima. ja ove godine pripremam prijemni za fdu. jos sam mlada, ali zelim da pokusam, nista necu izgubiti. ja inace idem u dadov na glumu, i glumu mi drzi Vlada Jevtovic. ov je zaista sjajan covek, i jako dobar profesor. osim sto je profesor, on je svima nama u grupi i dobar prijatelj... i to je ono sto mi se kod njega mnogo dopada. MAE, da li imas neki savet u vezi prijemnog, posto, koliko sam shvatila imas iskustva? meni je jedan momak koji je sad na studijama FDU rekao, da je ne bitno koji sam program izabrala za prijemni, nego kako sam ga izvela. rekao je: "mozes ako hoces da recitujes i pesmu LEPTIRICU SARENICU, ali ako je ti dobro izvedes i talentovana si, upisaces". da li je to zaista tako? POZDRAV SVIMA

Citam ovo vae caskanje, i bas ste me zainteresovali. Ja ove godine idem na prijemni iz glume i u NS i u BG, a bila sam prosle godine u BG posle treceg razreda. Sto se tice Vlade Jeftovica, nekoliko nedelja posle prijemnog je u jednim dnevnim novinama osvanuo tekst kako je on primio 7 ljudi iz dadova koje on licno spremao za prijemni... :) A mislim da ih je ukupno 9 primio. A iz moje grupe je primljena devojka koja ima tikove... PA VI ZAMISLITE GLUMICU KOJA IMA ZMIGAVCE UMESTO OCIJU... Nemojte da mislite da imam predrasude, pa da mi sad nista nije u redu jer ja nisam prosla... Ono sto sam ja cula pre tog prijemnog od skolovanih glumaca je da iako u BG mogu da konkurisu oni bez zavrsene srednje skole, jako tesko ce nekog primiti, i da ljude iz Vojvodine ne gledaju uopste. Vazi pravilo, sta ces ovde, imas NS. Nadam se da sam vam bar malo pomogla. Ako nekog jos zanima neki detalj sa prijemnog, pitajte...

halle, to sto se vlade tice, nije istina. ja idem u dadov, Vlada mi je profesor i uopste nije primio sedam ljudi iz dadova. konkurisalo je desetak momaka i devojaka iz dadova koji su isli u dadov na glumu, gde on predaje,a primio je samo jednog momka,mog jako dobrog druga, koji je zaista veliki talenat. toliko o tom tracu o dadovcima. a on uostalom nikoga ne priprema za prijemni. to su sve tracevi, jer ja sam imala priliku da vidim celu klasu koju je primio, i samo je jedan iz dadova. pa sad, te novine koje su to objavile, neka malo bolje provere informacije.

marlen_kini nemoj nista da shvatas licno. Ja sam samo napisala ono sto sam procitala. Mogu ti navesti ime novina i datum jer imam taj isecak sacuvan. Drago mi je ako to nije tacno i ako se FDU ne upisuje preko veze.

ma ne shvatam licno, nego sam kazem da je to trac, da ljudi ne bi bili u zabuni. znam koje su novine u pitanju, i nisam zelela nista lose, vec samo da kazem da su to lazi, jer mogu da tvrdim da je to sto je KURIR objavio apsolutna laz. ako bi mogla da mi napises svoja iskustva sa prijemnog, bila bih ti zahvalna. da li su ti trazili neke improvizacije, da li su te pustili da do kraja izgovoris tekstove ,ili su te prekinuli... pisi sve sto ti padne na pamet. veliki pozdrav

Pa, ovako... Jedan moj drugar je bio u grupi pre mene na prijemnom i rekao mi je kako su clanovi komisije neljubazni i kako su ga na oba monologa prekinuli posle dve recenice. Pa sam se ja malo istripovala, ali bez razloga. Prema meni su bili skroz ljubazni, oba monologa i pesmu sam do kraja govorila. Improvizacije, niti imitacije mi nisu trazili. Tada sam tamo cula da ne treba imitirati poznate licnosti, da to ne vole, da je bolje uzeti nekog iz tvog okruzenja, npr. prijatelja, profesora... Ja sam bila skroz zadovoljna kako sam govorila monologe i iznenadjena jer nisam uopste imala tremu. Iz moje grupe (nas 36), troje je uslo u uzi izbor. Dvoje Novosadjana i jedna devojka iz Cacka. Ja se nisam mnogo razocarala posle prijemnog jer sam tek zavrsila treci razred, pa nista nisam izgubila. Imam sad to iskustvo koje ce mi ove godine jako puno znaciti... Ako te jos nesto zanima pitaj. Marlen_kini, ti si cetvrti razred? Hoces ici i u NS, ili samo BG?
Ako ima neko da je polagao prijemni u NS, molila bih ga da mi prenese to iskustvo... :) poz svima

Ček' sad da pohvatam pitanja! :)

@marlen_kini

oko izbora tekstova- naravno da je svejedno koji je tekst generalno. ima ljudi koji govore svoje autorske tekstove, monologe iz nikada izdavanih knjiga i slično. Šekspir, Beket i Domanović su davno "položili svoj prijemni", ovde se traže kvalitetni glumački potencijali a to ne može da se "reši" tek izborom kvalitetnog teksta u nekom književnom smislu. Niti vam dobar tekst garantuje uspeh niti je pravilo da manje poznat tekst nije dobar.
Naravno, ono što jeste važno i za šta se može reći da vam treba "dobar tekst"- je da vam treba tekst koji će vam dati dovoljno prostora da za jako malo vremena (a nekada se ne izgovori ni 1/3 spremljenog monologa) date uvid u svoje sposobnosti. I,baš u tom smilu, nije svako "jako" dramsko delo dobro za prijemni. Recimo, Beket cenim da je opasan i sklizak izbor za prijemni (za žene postoji možda jedno iskoristivo delo ali ja se ni sa njim nisam proslavila :lol: ). Bitni ste vi a ne tekst samo po sebi. ono što jeste važno je da tekst bude vaše oružje a ne da vam odmaže.
(I ja sam imala dečju pesmu, nije Leptiriću šareniću, ne sećam se više ali...nije bila ni daleko! :) ) .

@goofy_funny

:) Pa, iskreno, ne sećam se više celog užeg izbora ali, ne, nisu to sistrematski pregledi. :) Verujem da to što si našla pod nazivom "fizička spremnost" obuhvata sve tzv. fizičke predmete iz kojih ide provera u užem krugu a tu su, ples, fizički pokret i slično. Naravno da morate posedovati motoriku, imati gipko telo (ili će vam se smrknuti pred očima kasnije! :razz: ), isakoristiv glas (ne, ne morate biti pevači! ;) ) ali, suština su ipak osnovne glumačke kvalitete- ocena profesora glume je drastično važnija.(Sve ovo, naravno, pod uslovom da se zadovoljava makar minimum kriterijuma fizičke spremnosti ali na mojoj klasi bio je i momak koji je mucao kada je upisao akad.- jednostavno, ocenili su da je taj feler ispravljiv. i bio je- godinu dana logopeda i pojačana Tehnika glasa i priča sve u 16!!)

ljudi, ja opet pitam, za slucaj da neko sada mozda ne zna... ko sprema za prijemni za glumu i ko je dobar? pliz, ako neko nesto zna, nek napise!
pozzz

E ček sad, na ovu debatu poslednju (halleberry - marlen_kini) da se nastavim! :razz:

To- odakle ste, iz Vojvodine, Bosne, Švedske...mislim, to su opet te priče koje prilično zamaraju i rađaju se svake godine uglavnom kao objašnjenje zašto neko nije primljen. Pre bih rekla da ekstremno malo kandidata dolazi iz NS u Bg jer računaju da imaju akademiju mnogo bliže. S druge strane, u NS, gde bude nemali broj kandidata iz Bg, nije retkost ni da budu primljeni.Uostalom, već sam rekla da nije svaki profesor isti ida bih galantno savetovala da se neki zaobiđu. Pa sad, ako je nečiji lični hir- nije pravilo. Kad je prijemni u Bg ove godine u pitanju, tj. Pele, računajte da to nije slučaj i da takve fix ideje neće biti pristune.
Mnogi se brinu i zbog akcenta i trude da govore kao Beograđani- pitajte nekog profesora dikcije s čijim govorom ima najvioše problema kasnije i odgovor će verovatno biti- s Beograđanima. Govor je alatka koje se kasnije sređuje. Naravno, pokušati ispoštovati pravilnu akcentuaciju srpskog jezika nije s gorega ali, niko od vas ne očekuje da govorite savršeno- za to ćete kasnije imati profesora. ;)

A što se tiče prijema ljudi koji su unapred "spremani"! Iskreno- i ja da imam na oku neke ljude duže vremena, bila bih sigurnija d amogu bolje oceniti spadaju li oni tu više nego neko koga sam videla na 5 min. To je prosto tako. Pa, dešaava se masovno (to je bio i moj slučaj) da ljudi padaju na prijemnom ispitu ali ih u komisiji vidi profesor koji će primati klasu tek kasnije, pamti i primi kada dođu kod njega- i to je neka vrsta kredita od ranije a ne bih rekla da se zove veza. :roll:

Što se prekidanja u toku mologa tiče- ništa novo! Pih, ja jednom dve rečenice samo izgovorila! :lol:

A za žmirkanje- pade mi na pamet jedna fantastična pozorišna glumica koja žmirka i opet je dobra! ;) (Uostalom, kao što rekoh- za to je tu uži krug. Profesori ostalih predmeta pomognu prof. glume u oceni može li se koji nedostatak kasnije sanirati! )

Back