FDU

Ne mora da znaci da ce svi uzimati glavne likove. Ja prvi to nisam uradio. A na kraju krajeva mozes da uzmes bilo kog naseg komediografa. Imas godinu dana. Citaj, trazi i naci ces nesto interesantno. Nadam se da sam ti pomogao.

Na zalost na to pitanje ne bih mogao da ti odgovorim, jer da sam to znao, sada ne bih zujao u prazno i gubio godinu:( mada jedno je ocigledno: trebalo bi ti dosta novca za spremanje.

pa to znam... ja sam mislila da upisem posle trece godine, da se ne ispaljujem ako ne prodjem... tako nista ne gubim... hvala u svakom slucaju

Evo Mae :) , bila sam opet u dosta gužve pa me nemaaa! ;)

Šta ima novo, bre, što ste se nešto namrgodili! Ajde, ljudi, ko je upisao glumu od prve?! Ja imam drugaricu koja je i arhitekturu tek iz treće upisala ali je upisala!

Appolo, mislim da ove godine ja i pozorište nećemo uopšte drugovati! Ima dobrih razloga zašto je u drugom planu ali mi je opet neizmerno žao! Ali, ima dana! Ove godine ću raditi neke druge stvari!

Nego, kad već pomenuste te "spremače" za prijemni! Tu baš nema pametnog saveta ali budite oprezni jer ima jako puno "prolupalih reditelja i lečenih a neizlečenih alkosa", "glumica koje se nisu pomirile s klimaksom (već 20 godina :) ) i ne znam kako smo ih još sve zvali :lol: koji dižu pare na šarenu lažu a od njih nemate nikakve koristi. Ja nisam spremala prijemni sama ali sam imala sreću da upoznam jednog divnog gospodina koji je 30 godina vodio dečiju školu glume i to sa jako malom decom. Kad unazad sve presaberem- mislim da je najviše pomogao savetom i izigravajući vrlo realno i kritičko "ogledalo" a da me ničime nije sputao ni ograničio. Naprotiv, svaki pravi pedagog u pozorištu, ako je dobar, dobar je zato što zna da je uspeh izvući ono što glumac (reditelj...) nosi u sebi i usmeriti ga da to iskoristi a ne davati mu "uputstva za igru"- tio ni kod imitacija ne pomaže, svako može biti papagaj! Ako možete da nađete takvu osobu i ako jednom budete imali sreće da vas školuje takav profesor- nema greške. sve do čega dođete biće vam korisno. Čak i ako dođete do toga da gluma uopšte nije profesija za vas što uopšte ne mora da bude tragično-(a dešava se i to! Jedan moj drug koji je nekih 5 god pre mene upisao montažu je na 3 godini shvatio zahvaljujući svom profesoru shvatio da ima najbolje oko za montažu na celoj svojoj klasi ali da to opet nije za njega.Za 7 godina je osvanuo kao jedan od 50 najuspešnijih ljudi Balkana! :) Pa vi vidite! ;) ).
Dakle, ne padajte na fore kako dobro spremanje mnogo košta! to još možda vredi kod spremanja za likovnu akademiju, bar tako čujem. Neki od onih koji to najbolje rade, čas ne naplaćuju više nego časove iz matematike za srednjoškolske predmete! Ne bih vam savetovala ni da se uzdate u one priče "ta je dobra s onim koji prima klasu pa ću reći da sam se spremao kod nje"- prvo, niko ne voli da čuje kod koga si se spremao a drugo, i da je sve tačno, otkud znate da zaovina jetrva neće napraviti frku pa ćete izaći na prijemni kod nekoga ko je od juče smrtni neprijatelj onoga kod koga ste se spremali. :)

Elephant_Man:
CUo sam da je za reziju potrebna debela veza,ako je tako onda nista od mog upisa...:[

4 godine koliko sam ja bila na fakultetu pouzdano i provereno znam da ni jedna osoba sa pozorišne režije (po troje ih je na klasi) nije primljena preko veze. Što ne znači da garantujem za sve i svaku priliku ni da se preko veze ne upisuje i taj smer ali, eto, mnogi zbog takvih (dez)informacija nikada i ne izađu na prijemni!

Dobro je da si se javila. Ja sam mislio da si se izgubila zauvek:) stvarno mi je krivo sto ove godine neces glumiti u pozoristu. Imao sam toliku zelju da gledam neku tvoju predstavu:) sta te sprecava u tome da budes u pozoristu?

Aaaaaaaaaaaaa, sprečava me to čto se ukazala prilika da imam nešto sigurniji novac ove godine ali ako je to, ond anema pozorišta. Nema vremena za oboje. Sada je to neizbežna varijanta jer da bih se pokrpala samo od pozorišta- teško bih mogla, ovako ću biti sigurnija a i, kako sam zapela sa svojim postdiplomskim (a vidiš sad ovu pertumbaciju- prelazim direktno na doktorske) makar ću ovako moći i to da ispoštujem. To je neki ustupak sebi na veliki uštrp pozorišta ali sada nema druge. I meni je žao, malo me jeza hvata kad pomislim da sigurno do sledeće sezone (a ko zna!) neću igrati ali, eto, takvo vreme, takva situacija! ;)
Ali mislim da će ta pauza dobro doći i da se neke stvari što se mene i pozorišta kristališu, neću biti pod presijom vremena, imam malo više slobode da rešim neke stvari... Tako je to, ljudi, zeznuta je stvar gluma! ;)

Jeste vi izlazili na prijemni u NS?

Ma ja sam hteo, ali sam zakasnio za prijavu. Mislio sam da je to bilo 4. Septembra, a ustvari tada je bio drugi upisni rok, a prijava je bila u avgustu. Mada sa druge strane, ko zna zasto je to dobro:)

Mae:
4 godine koliko sam ja bila na fakultetu pouzdano i provereno znam da ni jedna osoba sa pozorišne režije (po troje ih je na klasi) nije primljena preko veze. Što ne znači da garantujem za sve i svaku priliku ni da se preko veze ne upisuje i taj smer ali, eto, mnogi zbog takvih (dez)informacija nikada i ne izađu na prijemni!

Ja sam ipak odlucan da izadjen na prijemni ;)

zoranpetrovic84:
Moja greska, nisam lepo postavio pitanje. Lakse od filmske produkcije odnosno od montaze?

Pa, uvek je najlakše ono što je za tebe! :) Nekome s montaže bi bilo teško upisati glumu a nekome s glume možda još teže montažu. To je isti fakultet ali smerovi vrlo različiti. Ako misliš na broj prijavljenih- stvarno ne znam koliki je broj prijavljenih na broj upisnih mesta na tim smerovima ali to nije nikakav parametar.Eno na geologiji je 100 mesta a prijava 20 pa ja verovatno opet ne bih položila prijemni! :lol: Važno je da si sigurna i da je to to što želiš- to je već "lakše"!
A produkcija, kamera i montaža su jaaako različiti (ovo dvoje poslednje još i ima veze ali produkcija je daleeeeko!) - nema baš smisla tako na pamet upisivati nešto ako nisi siguran da je je to tvoj poziv. Na moj smer se prijavljuje najviše kandidata ali osim njega bio je još samo jedan smer (koji sam čak bila upisala :) ) koji me vukao sve ostalo je bilo na nekim drugim fakultetima. Ništa mi puno ne bi značilo ni da su me bez prijemnog upisali na, recimo, kameru kad to nije za mene. ;)

Malo stara tema, al bolje nego da otvaram novu:)

Zna mozda neko gde ima da se nabavi knjiga Audiciji od Bore Stjepanovica? Zvao sam i Plato i Ips i josh 3-4 jache knjizare i niko nema...

Rekli su na faksu da ima u njihovoj biblioteci literatura za spremanje prijemnog, zna neko shta spada pod tu literaturu?

Hvala unapred :D

Znam ja!Ja sam je prosle godine kupio tu knjigu preko interneta i kostala je oko 500-600 dinara.Ako hoces posalji mi PP da ti dam adresu da ne bih reklamirao ovde.

Pod tom literaturom se podrazumeva sve sto ti je potrebno oko prijemnog, bilo da konkurises za glumu ili neki drugi smer. Jer za ostale smerove imas obaveznu literaturu koju moras da procitas, jer ce ti odatle postavljati pitanja, a imas i dodatnu koja nije obavezna, ali bi bilo dobro da je procitas. Nadam se da ti je pomoglo moje objasnjenje.

Back