FDU

E ako neko nadje vremena-kako u vezi knjiga,ono tipa obavezna literatura,da li knjige mogu da se kupe(fotokopiraju iz biblioteke) ili se moze jedino citati u biblioteci??

Ovako, drugi rok u septembru ne postoji na fdu, a za novi sad ne znam. Sto se tice knjiga, sve mozes da ih nadjes u biblioteci faxa, i to ih podizes na licnu kartu. Ima jos jedna biblioteka na trgu u koju mozes da posetis, samo ne znam tacno gde. Za nju ti je takodje potrebna samo licna karta. Pa ti vidi raspitaj se malo.

Jel'zna neko kolika je navala na smeru filmska i tv produkcija? Koliko se prijavilo ove godine? I ako neko ima nekih 'blizih' ikustava sa tim smerom, slobodno moze da ih podeli sa nama;)

hvala

Interesuje me,(nadam se da moze da se ubaci u ovaj forum,jer FDU je ipak za film),da li se nakon montaze moze raditi na restauraciji filmova kao zanimanje?
Ukoliko ne,da li neko zna gde postoji taj smer?

neki se vec podelili iskustva u vezi prijemnog za glumu, ukljucite se i ostali, sta treba da se sprema?? sta da trayim u biblioteci???
narocit problem, sta sa monologom :|

Micek:
Interesuje me,(nadam se da moze da se ubaci u ovaj forum,jer FDU je ipak za film),da li se nakon montaze moze raditi na restauraciji filmova kao zanimanje?
Ukoliko ne,da li neko zna gde postoji taj smer?

A, na kakvu restauraciju misliš? Smer sasvim sigurno ne postoji ali nema ni takvog zanimanja! Odnosno, ako misliš na saniranje i čuvanje starih video i filmskih zapisa, to se radi povremeno i u tome učestvuju svi oni tehničari kao i kod osnovne obrade zapisa! Dakle, da, montažeri ali tu je i tonska obrada, grafička itd. Sada "obrade" starih zapisa zaista ima dosta jer se većina prebacuje u digitalnu verziju i tako arhivira! To rade TV kuće ili studiji koji se time bave!
Nadam se da ti ovo pomaže! ;)

Što se fakultetske biblioteke FDU-a tiče ona je dostupna svima i, kao što Apollo kaže, ukoliko niste studenti, knjige zajmite na LK! Sva potrebna literatura za prijemni (i to važi za sve smerove) se tamo može naći i verovatno je najbolje da odmah tamo i tražite neka uskostručnija i manje poznata izdanja Univerziteta Umetnosti jer se inače retko nađu.
Mislim da se većina onih koja se u prodaji mogu naći u unioverzitetskoj knjižari na Obilićevom vencu (ako se baš neko nameračio da kupuje! ;) ).

Pa ja imam poznanicu koja je ove godine bila prva na listi, ali nisam je pitao za detalje. Samo mogu da ti kazem da ti je usmeni deo prijemnog najvazniji. Jer ako u pismenom delu napravis greske, sve mozes da ih ispravis u razgovoru sa njima. Nadam se da ti znaci ovaj podatak;)

Apollo: Znaci, kako ne. Mada sam i sama pretpostavljala da je usmeni izuzetno vazan.
Ja listu nisam ni videla, ne znam nikoga ko je ove godine konkurisao. Znam samo da je bilo, cini mi se, 20 kandidata.
Zna li ko jos nesto o pozorisnoj reziji?

Što se režije tiče (pozorišne)- ono što je najnajvažnije je maketa predstave koja se sprema unapred! Usmeni rad je, između ostalog i razgovor o tom navrtu predstave i neki drugi konkretni podaci. Pismeni se svodi na prilično suvoparne podatke i opšte znanje i zato nije mnogo bitan ali da biste mogli dobro proći na usmenom morate imati unapred dobro odrađen posao!
U mojoj generaciji, studenti koji su studirali poz. režiju, imali su makete rađene i po godinu dana sa sve detaljnim analizama!

Samo da kazem da je drugi upisni rok na akademiji u novom sadu poceo danas. A da napomenem i to da je predaja dokumenata bila od 10-20avgusta. Nisam ni ja znao sve do danas, jer sam upravo posetio akademiju, eto rekoh mozda ce ova informacija zatrebati nekad nekome.

Pozdrav svima!Citam ove diskusije od pocetka i ima zanimljivih podataka.Ja planiram da upisem filmsku reziju u fdu,jedine informacije koje imam su sa njihovog sajta.E sad po onome sto sam video izgleda da je to najteze upisati jer primaju najmanje studenata.Da li neko mozda zna nekog ko studira filmsku reziju na fdu ili planira?Da li mi neko moze reci otprilike koliko njih posalju zahteve za upis jer znam da se vrlo mali broj upise i zavrsi.I vezano za film od 10 min koji treba poslati na vhs kaseti,ja imam vec scenario i ideje ali voleo bi pogledati negde na netu tudje experimentalne ,studentske filmove od 10ak min da znam otprilike sta oni zahtevaju tu.Za ostale delove prijemnog mi je manje vise jasno,samo eto kad bi neko mogao da opsirnije ,iz prakse opise kako sta itd,.Hvala uglavnom...:]

Pazi ovako...moj drug je ove godine upisao filmsku reziju,na budzetu,ali on je pokusavao i prosle godine,pa mu je falio neki bod da upadne..sta znam.Istina,treba kraci film da se posalje,ali ono...nista posebno.Moj drug je snimio nas par,neke opustene diskusije...itd.Moras dosta da se spremas,on je bas imao dosta prakse,snimao je pesnicke veceri,koncerte itd..Ali opet,iz drugog puta je upao,bolje se spremio i na budzetu je sada....Srecno:)

Eto apollo bolje zna...znaci petoro.
Nego sada meni treba help...spremam dva prijemna,glumu i zurnalistiku.Na sajtu FDU sam citala da komedija mora biti ili Nusic ili Sterija...E sad,kog lika uzeti,da je ok a da nije glavni(jer iskreno gledajuci vecina ce uzeti gl likove,tipa ministarku-Zivku,i onda sledi uporedjivanje kandidata,a to mi ne treba..jer treba biti na neki nacin originalan,i najbitnije znati kako sve to da izvedesh)
Dajte neki savet...imate iskustva koliko toliko:):)I sta mislite da bi bilo dobro od proze....?
Unapred hvala,kissic svima!!!

Back