FDU

Ja razmišljam o tome kada ću polagati i odlučila sam se da to ne bude posle druge godine.Rano je.
Posle treće da,ali rano mi je posle druge.

E a koliko dugo treba da traje jedan monolog zato što drame koje sam ja čitala imaju monologe samo što kad bi ja to izvodila nisam sigurna koliko bi to trajalo?:confused:

pa jedan monolog ne treba da bude ni predugacak, ni prekratak. otprilike jedna strana. ako je ono sto vam se dopada predugacko, jednostavno ga skratite. osnovno pravilo, sve one recinice cijim izbacivanjem se ne gubi smisao i poenta teksta mogu se izbaciti. takodje mozete napraviti monolog iz nekog dijaloga. pazljivo citajte scenu, i zapisite recenice koje izgovara samo jedan lik, dok drugi preskacete. ukoliko to sto zapisete ima smisla bez drugog govornika, eto vam monologa.

Pa tako je nastalo devedeset posto monologa iz dramskih tekstova. jako jako malo je bas pravih monologa. tako se i prave monolozi, pogotovo kod komedije. to je najcesci nacin za nastanak, jedino kod monodrame to ne morate raditi. ali opet, monodrama je mac sa dve ostrice.

Hej,Luthiena pretpostavljam nisi videla moje pitanje:Šta se polaže na fakultetu iz dikcije,npr.?

razni tekstovi se pripremaju,blokovi brzalica i jos neke vezbice vezane za govorne konstante (glasnost,intenzitet,tempo,melodija)
od tekstova smo prvo radili novinske clanke (sami smo ih birali) i zadatak je da ga kazes u svoje ime (ne kao spiker na tv-u :) vec kao ti) tu se odmah uvide svacije poteskoce (teze izgovaranje nekih glasova,nepostavljen glas,nepotrebna melodija i sl) i taj semestar se intenzivno radi na ispravljanju tih problemcica :)
onda smo radili tekstove od Andrica i Copica (to nismo mi birali,vec profesorka)

sad na drugoj godini u prvom semestru smo radili besednistvo (prvo homilitiku,pa onda ostale besede,na kraju smo svi imali po 3 teksta za zavrsni ispit- jedan iz homilitike,drugi anticku besedu i treci je bio vojna,sudska beseda ili nesto slicno tome)
sad u drugom semestru radimo dijalekte.

:zaljubljena:
razni tekstovi se pripremaju,blokovi brzalica i jos neke vezbice vezane za govorne konstante (glasnost,intenzitet,tempo,melodija)
od tekstova smo prvo radili novinske clanke (sami smo ih birali) i zadatak je da ga kazes u svoje ime (ne kao spiker na tv-u :) vec kao ti) tu se odmah uvide svacije poteskoce (teze izgovaranje nekih glasova,nepostavljen glas,nepotrebna melodija i sl) i taj semestar se intenzivno radi na ispravljanju tih problemcica :)
onda smo radili tekstove od Andrica i Copica (to nismo mi birali,vec profesorka)

sad na drugoj godini u prvom semestru smo radili besednistvo (prvo homilitiku,pa onda ostale besede,na kraju smo svi imali po 3 teksta za zavrsni ispit- jedan iz homilitike,drugi anticku besedu i treci je bio vojna,sudska beseda ili nesto slicno tome)
sad u drugom semestru radimo dijalekte.

... I'm in loved:zaljubljena:
Joooooj, hoću da studiram glumuuuuuuu....:rida:
Ok, da ne preterujem sad. Nikakve vajde od kukanja:andjeo:
Irmice, jesi već počela da se spremaš, ili...? Šta spremaš za prijemni?

Ma ne izlazim,gde?
Ja sam tek 8.razred :rumenko:.Čini mi se da se to može i videti iz mjih debilnih postova.

Nenemusha
ja se tako uvek kolebam,ali rekla sam sebi da ću probati.Da zadovoljim svoju dušu.:D

Ma ne izlazim,gde?
Ja sam tek 8.razred :rumenko:.Čini mi se da se to može i videti iz mjih debilnih postova.

Nenemusha
ja se tako uvek kolebam,ali rekla sam sebi da ću probati.Da zadovoljim svoju dušu.:D

hahahaha lujko jedna,nisu debilni postovi!
mislila sam da si starija,da si drugi srednje... :)
pa ti bas imas vremena da se lepo pripremis sta se sekiras?:)

Joj ja sam tako komplikovana ličnost da je to prevazilazi bilo kakve granice.
Pošto imam problema sa spavanjem ja noću ustanem i glumim(bez glasa i svetla da ne budim moje).
Pravim razne face,pričam sama sa sobom.
Režiram predstave u kojima sam ja svaki lik,u kojoj ja stižem sve.
Što je najgore ja to improvizujem.
Pričam kako nešto pa se onda pomerim na mesto gde je malopre bio uprt moj pogled pa odgovaram sebi itd.
I to sve čuvam u sebi,evo sad ispričah vama.
Neću vam zameriti ako me budete smatrali ludom.

Ja ne znam.Mi smo ovde zaljubljenici u glumu,retko ko ti može dati odgovor.
Meni su interesantna oba ali bih se pre odlučila za montažu ne znam što.;)

ти си тек 8. разред, размишљај коју ћеш средњу, полако ћеш ти факс :)
ја сам у основној планирао електротехнику да студирам, и уписао теслу и сад ми се баш нееее студира xD

Знам ја коју ћу средњу.:)
А ваљда ми се неће десити да упишем нешто па да се покајем,али слажем се да има времена.;)

Back