FDU

Pozdravljam sve koji ucestvuju u temi i molim da mi se pruzi pomoc:
Dozvolite da se predstavim:
"Ja sam Pera Kojot supergenije" elem izvol'te moj pravi intetitet...
Zavrsavam srednju ove god. ,
imam jednu veoma realnu zelju za upis,
ali joj nije mesto ovde,
druga i veoma nerealna zelja je da upisem FDU - odsek/smer kako god/gluma
slabo kapiram i nemam pomoc,
jer sam iz jednog grada koji je ucmao i radnicki je nastrojen gde je najvece kulturno desavanje kada se glasa na izborima(po pravopisu se i moze zakljuciti odakle si, valjda)el, veoma sam komplikovan lik i ne mogu se prosto izrazavati te je moj post veoma dug i zahtevan za citanje>

a odgovori koja me muce su jednostavni i mogu mi veoma pomoci
te
Pitanja na njh ovako glase:
1)ja prijemni placam 5.500 din?????!!!!!!
Jel dobijam full opremu za pare (negde je ta suma dovoljna za celu godinu studija z:lol: a ja bih da budem na budzetu jer je to i jednini nacin da nesto i studiram), zbog cega tolika suma novca.....nije mi jasno....znate vec...slabo kapiram....
2)
Program prvog eliminatornog dela:

recitacija (po izboru kandidata);
odlomak (po izboru kandidata)
monolog iz komedije domaćeg komediografa

sta ovo znaci, recitacija je jedna pesma to sam ukapirao z:lol:
ali koliki odlomak treba da bude i kako se izvodi tj. jedan cin i ja treba da naucim samo jednog lika ili sta???
Monolog bi trebao da bude koliko dugacak?
Dajte mi primer pls
I kakve imitacije treba da spremim?

Imitacije se ne pominju bre!
Ovde ima 62 str. postova 32 sam procito i video da odgovore mogu dobiti bas na ovaj nacin, te drage kolege pomoz'te pls

Glumio sam u nekoliko predstava koje su bile veoma zapazene i cak sam sa jednom otvorio jedan vrtic, tj. za bukvaliste- predstava je odigrana na otvaranju vrtica,
pevao u horu, bavio se plesom, sportom, muzikalan sam, lepo crtam, mastovit i duhovit, malo pisac malo muzicar, umetnicka dusa najjednostavine receno....pa, to je to...za sada.......

pOZ

Unapred hvala!

Sifra:

Umetnik koga za jednu ruku vuce njegova umetnicka svest, a za drugu surova stvarnost i elektotehnika ((((:

Колега,драги мани електротехнику.:)
Дакле,5500 плаћаш да би могао да се појавиш на пријемном испиту.
Ако не упаднеш на буџет,школарину плаћаш 240.000 годишње,тј. за 2 семестра.(Нисам потпуно сигурна за цифру,али отприлике тако,толико плаћа моја познаница на АЛУ.)
Треба да спремиш један монолог из драме домаћег комедиографа,тј.да нађеш лика који у драми говори монолог дуг отприлике једну страну (то можеш видети на претходне две стране).
Исто тако и за трагични монолог,само што ту ниси ограничен националношћу писца.
Врати унатраг пар страна ту смо доста писали о имитацијама.
Одакле си?
Поздрављам те у нади да сам помогла.:)
Ако те нешто специјално занима или ако сам изоставила нешто о чему си писао реци,па ћу помоћи ако умем.

"Pero Kojote", za početak dobro došo- bolje nas naš'o!
Ma, never mind što je dug post, u potpunosti razumem :)
To što se plaća 5500... ******. Moja sestra bi htela da polaže istoriju, ona prijemni plaća 7000... Pa vi vid'te. Zašto? Tako im se ćefnulo, tolko plaćaš da bi te ljudi gledali ( a možemo se nadati da će ljudi kasnije plaćati da bi gledali tebe ;) ) Nemam pojma na kakvu full opremu misliš, ali dobijaš pravo da staneš pred tu komisiju i da koristiš sto i stolicu koji se, valjda, nalaze na sceni. Sedi di si, ni za di si nisi, šta bi ti više?! XD
Videh da tražiš primer monologa... Rekla bih ti da uzmeš neku od drama, ili da tražiš knjigu "Audicija" pa da vidiš primere, ali pošto kažeš da niste neka umetnička sredina znam kako teško ume ad bude tražiti bilo šta, pa ću da se potrudim... Ovo ti kucam proizvoljno, ovaj ti je monolog u knjizi "Audicija", muški monolog, da vidim... Monolog sveštenika iz drame "Majka Hrabrost" od Bertolta Brehta:

Znači, zato što je poginuo komandant vi mislite da bi se rat mogao završiti. Ne budite naivni. Takvih ima na desetine. Junaka uvek ima. Znam ja da ste vi to mislili ozbiljno. Uvek se pronađu takvi kao vi koji se tu vrzmaju i kažu:" Jednom će rat da prestane!" Ja kažem: NIje suđeno da rat jednom zauvek prestane. Naravno, može da dođe do malog zatišja. Rat mora malo da počine, može čak, tako da se izrazim, i da propadne. Od toga nije obezbeđen, jer ništa nije savršeno pod kapom nebeskom. Savršenog rata za koji bi moglo da se kaže: tome nema šta da se zameri, e, takvog možda nikaad neće biti. Odjednom može da ispadne nešto nepredviđeno. Na sve čovek ne može da misli. Tek malo nehata i već si zaglavio. a onda vuci rat iz govana. Ali carevi, kraljevi i papa pomoćiće mu u nevolji i tako, zapravo, nema čega ozbiljnog ad se plaši. Mnoga leta i dug život su pred njim. Šta bi moglo da zaustavi rat? Mir? Rekao bih i u ratu ima mira, ima mirnih časova. Rat zadovoljava sve strasti. Među njima i miroljubive. Brinu se i o tome, inače ne bi moglo da se izdrži. U ratu možeš da kakiš kao i u najvećem miru. A između dve bitke sleduje ti pivo. Čak i za vreme napredovanjazaslužiš san na laktovima. Možeš da zaspiš uvek u drumskom jarku. Za vreme juriša, doduše, ne možeš da se kartaš, ali ni dok oreš, u najvećem miru, ne možeš. Posle pobede već ima mogućnosti. Desi ti se da izgubiš nogu. Onda u prvo vreme strašno galamiš, kao da to uopšte ima smisla, a onda se smiriš, dobiješ rakije, i na kraju krajeva, opet nekako skakućeš. U ratu nije ništa gore nego u miru. NIšta te ne sprečava da se pariš u sred najvećeg klanja. Tamo negde iza hambara ili na drugom nekom mestu. U tome, bogami, niko ne može da te spreči. I tako rat dobiej svoje potomke i može sa njima ad se nastavi. rat uvek pronađe izlaza, kako bilo da bilo. Zašto bi onda prestajao?

Eto, to ti je primer jednog monologa. Sam možeš da provališ da, ako je monolog tragičan on treba da ima neku tragičnu tematiku, ako je komičan- treab da nasmeje narod. I da, još jedna stvar koju sam čula, lik koji govori tragičan monolog trebao bi da bude što sličniji tebi, a lik koji govori komičan monolog- što različitiji od tebe ;)
Imitacije nisu spomenute, ali se podrazumevaju, zato bolje imaj nekoliko spremnih u rukavu... NIje to tako teško da izgleda, trust me, ja sam prva bila protiv imitacija, a sad ( nekoilko dana kasnije XD ) loodo se zabavljam dok ih radim :D
Nadam se da sam bila od pomoći, ako nešto treba- here I am :)

Nenemusha
hoces jednog lepog dana kad ne budes znala sta ces s vremenom da mi napises spisak drama koje Bora predlaze u Audiciji pa da ih ja lepo iscitam,molim te?
:D

Zahvaljujem na brzim odgovorima,
a ako mi i dalje ne bude jasno sta,gde,kako,kome i odakle...
Javicu se o5, sa novim pitanjima,ako ih budem imao....
Ali da bih zadovoljio svoju narcisoidnost i vasu neizrecenu zelju da saznate,
koji ce biti moj repertoar na prijemnom,
ja cu vas i to obavestiti, naravno, blagovremeno.
A za prijemni sam bio zgranut, jer je to cist pokazatelj da nije dovoljan talenat, nazalost.
Suma nije realna, jer po nekim mojim licnim uverenjima prijemni treba da bude dzabe!
Nije problem platiti cifru,ali....
ako prodjem nadam se da ce me i placati po toj tarifi 3min=5500din. (((;
Ja sam kao sto i pise>
iz odzaka, crnog, mracnog, prljavog i zapustenog:
ali imam cetku koja ce ga ocistiti
ime mi je odzacar a ne odzcar....greska (((;
Brzina...

POzzz

Nenemusha
hoces jednog lepog dana kad ne budes znala sta ces s vremenom da mi napises spisak drama koje Bora predlaze u Audiciji pa da ih ja lepo iscitam,molim te?
:D

pa da ti pola zivota prodje u citanju :)))
salim se,ima tamo dooosta drama,potrazicu ja audiciju po sobi,pa ako je nadjen,napisacu ti :)

odzacar dobrodosao,u pravu si sto se tice te cifre,sta je to bre?nas je prijemni bio dzabe.sta tu imas da placas?!?!

Ma, Luthiena, kod nas se i vazduh plaća...

Carol, mogu da ti napišem odakle su monolozi, ako to tražiš... So...here you go:
Ženidba Kralja Vukašina- Igor Bojović
Galeb- A.P. Čehov
Ivanov- A.P. Čehov
Tri sestre- A.P.Čehov
Ujka Vanja- A.P. Čehov
Traktat o sluškinjama- Bogdan Čiplić
Bijele noći- F.M.Dostojevski
Idiot- F.M.Dostojevski
Agamemnon- Eshil
Ifigenija u Aulidi- Euripid
Medeja- Euripid
Gorke suze Petre fon Kant- R.M.Fazbinder
Ženidba- N.V.GOgolj
Nora- Henrik Ibzen ( e iz ovog monologa bilo mi je poznato ono sa Torvaldom!!! )
Balkanski špijun- dušan Kovačević
Gospoda Glembajevi- Miroslav Krleža
U agoniji- Miroslav Krleža
Vučjak- Miroslav Krleža
Don Žuan- Molijer
Škola za žene- Molijer
hasanaginica- Milan Ogrizović
Ko se boji Virdžinije Vulf- Edvard Olbi
Kir janja- Jovan Sterija Popović
Rodoljupci- Jovan Steriaj POpović
Evgenije Onjegin- aleksandar Puškin
Čorba od kanarinca- Miloš Radović
Berenika- Žan rastin
Karolina Nojber- Nebojša Romčević
Čudo u Šarganu- LJubomir Simonović
Gospođica Julija- August Strindberg
Komedija zabuna- Šekspir
ričard III- Šekspir
Romeo i Julija- Šekspir
Ukroćena goropad- Šekspir
Ludi od ljubavi- Sem Šepard
Ljubav- Mjuriel Šizgal
Pigmalion- Dž. B. Šo
Zanat gospođe Vorn- Dž.B.Šo
Izbiračica- Kosta Trifković
Mjesec dana na selu- I.S.Turgnjev
Fuente Ovehuna- Lope de Vega
Mačka na vrućem limenom krovu- Tenesi Vilijams
Dejstvo gama zraka...- Pol Zindel
Majka Hrabrost- bertolt Breht
Medved- A.P.Čehov
Živeo život Tola Manojlović- Moma Dimić
Zločin i kazna- F.M.Dostojevski
Dundo Maroje. Marin Držić
Revizor- N.V.Gogolj
Na dnu- Maksim Gorki
Audijencija- Vaclav Havel
Ćelava pevačica- Ežen Jonesko
Čas- Ežen Jonesko
Maratonci trče počasni krug- Dušan Kovačević
banović Strahinja- B.Mihajlović Mihiz
Tvrdica- Molijer
Policajci- Slavomir Mrožek
Gorski vijenac- P.P. Njegoš
Odbrana Sokratova i smrt- Platon
Razvojni put ore Šnajdera- Aleksandar Popović
art- Jasmina Reza
Sirano de Beržerak- Edmon Rostan
Mušica- A.B.Rucante
Antigona- Sofokle
Hamlet- Šekspir
Henri VIII- Šekspir
Julije Cezar- Šekspir

To bi ti bilo sve XD Ja mislim da ću možda za ceo svoj život uspeti sve da pročitam XD

Gledam neke drame odavde koje sam čitala i u njima nisam našla monologe.:(
Mislim da sam ja što se toga tiče glupa!
A što se tiče količine-stići ću.
Ja bar imam vremena a i knjigomanijak sam.:)
Hvalapuno.:D

Ma, ne znači to da si glupa, nego još nisi arzvila taj način razmišljanja da odmah kratiš, krpiš, spajaš i prekrajaš neke dijaloge ne bi li dobila monolog, i slično ;)

Ево рецимо Избирачица.Код ње крпљењем,спајањем итд. не могу да склопим монолог.
Аудиција би ми била од кључне помоћи.Баш сам баксуз.
Код Чехова исто.
Узех Ибзена и ништа.
Видим пише Молијер-Тврдица и не могу чуду да се начудим.
Биће,Нено,да си управу.
Стога требам да нађем Аудицију што пре.

Ја сам чуо за једну одличну ствар, зове се MSN
Преко те стварчице се вас 2 дописујете до миле воље, уживо, и не спамујете по форуму.. :)

Ehem, dečko, mi govorimo o knjizi koja je vezana za FDU, a sasvim slučajno ( pazi, Boga ti ) tema je "FDU". Nosi ime "FDU", i na njoj se govori o fakultetu dramskih umetnosti, koji obuhvata i glumu kao i sve ostale smerove. Da smo spamovale na ovoj temi, to bi izgledalo ovako:
ja bih rekla:" Jaoj, nemam pojma šta da obučem za punoletstvo!"
Carol bi rekla:" A šta imaš u opciji?"
Ja: " ma, neku izbledelu belu majicu koja je, fol, elegantna, i neku teget... A ne volim teget..."
carol bi rekla:" Pa šta ćeš da radiš?"
A ja: "Ma, ići ću da kupim novu. Šta mi predlažeš?"
i tako dalje. Tako da si se malo ispalio- nismo spamovale. Ovo o čemu smo mi govorile nije bilo ni "s" od spama.
Poglavica Nenemusha Koja Je Nervozna je rekao svoje.

Само о пријемном пишете...могу да се кладим да ће Carol да се предомисли за 4 године и неће хтети ФДУ да упише...

Клади се,ко ти брани?
Најпре,ако се предомислим нећеш имати никаквих мука,чак ћеш бити срећан што губиш оваквог конкурента.:mrgreen:
Такође,ако ниси упознат овде има модератора,о да!
Ненемуша
Хиљаду пута одем на онај сајт и пише да нема више залиха (у недостатку боље речи).
Роткве им стругане.

Ehem devojko, kad budete trebale da izadjete na prijemni, naravno da necete pricati o tome sta ce te obuci za punoletstvo, nego sta cete obuci za prijemni.
koliko se dugo vas nekoliko istih dopisuje pitam se jel ste poznavali Hrista.
Pricate konstantno o istim temama koje su vise smorile. I ja konkurisem na fdu, ali oladite malo i onoga koga zanima upis ima sajt, fakultet i nije potrebno da objasnjavate. Koga zanima neka ide na sajt, sto je najlakse, uostalom ako prvo dodje na forum i pita vas, to znaci da ga uopste ne zanima gluma, kao sto sam odgovorio nekom liku koji je pricao o tome kako bi hteo da bude samo filmski glumac... ma zamisli.
Dakle rekle ste o tome sta treba spremiti, ko prima klasu koja literatura treba... i onda se nadje neko ko pita - KAKO DA UPISEM GLUMUUUUUU- a pritom sa glumom nema veze, vi odgovarate monolog, recitacija.. i sve isto.
Ljudi sve je receno

Ehem devojko, kad budete trebale da izadjete na prijemni, naravno da necete pricati o tome sta ce te obuci za punoletstvo, nego sta cete obuci za prijemni.
koliko se dugo vas nekoliko istih dopisuje pitam se jel ste poznavali Hrista.
Pricate konstantno o istim temama koje su vise smorile. I ja konkurisem na fdu, ali oladite malo i onoga koga zanima upis ima sajt, fakultet i nije potrebno da objasnjavate. Koga zanima neka ide na sajt, sto je najlakse, uostalom ako prvo dodje na forum i pita vas, to znaci da ga uopste ne zanima gluma, kao sto sam odgovorio nekom liku koji je pricao o tome kako bi hteo da bude samo filmski glumac... ma zamisli.
Dakle rekle ste o tome sta treba spremiti, ko prima klasu koja literatura treba... i onda se nadje neko ko pita - KAKO DA UPISEM GLUMUUUUUU- a pritom sa glumom nema veze, vi odgovarate monolog, recitacija.. i sve isto.
Ljudi sve je receno

brate,sto uopste ulazis na ovu temu ako ti smeta sta se u njoj pise?
zanima ih,pitaju,sta je tu lose?kome se ne svidja,dovidjenja.

можда смета што сам ја ставио да пратим ову тему, да ми стижу мејлови кад неко напише нешто КОРИСНО И БИТНО ЗА СВЕ ЧЛАНОВЕ а не само за одређене особе
људи форум не служи за дописивање, за то служи као што сам рекао MSN или приватне поруке, што је још корисније
мислите о томе

Svima vama "Dušebrižnicima" koji su, ah, toliko uplašeni da se ova prelepa tema ne pretvori u more spama ( a koji na toj istoj temi se udostoje da se pojave samo o praznicima i pri tom nisam primetila da su i oni napisali nešto što već do sada nije rečeno ) imam samo da kažem da nemate za šta da se bunite dokle god mi govorimo o stvarima koje su vezane za FDU. Ako ja želim na ovoj temi da raspravljam šta da obučem za prijemni na FDU, imam potpuno pravo na to, jer je FDU fakultet na kom je apsolutno sev važno. A vama niko ne brani, niti bi vas iko napao da postavljate slična pitanja, doke god su vezana za temu.
Šta sad, to što postoji oficijalni sajt znači da nikome od nas nije potreban nikakav drugi izvor informacija. Čemu onda uopšte služi ova tema? Hajde da je zaključamo i da se snalazimo sasvim sami, kako znamo i umemo.
Ko što već rekoše, ko neće da čita- ne mora. Ne sećam se da sam ikoga bila po ušima da čita ono što sam ja pisala.
conqeror100: Ne znam za njih, ja asm poznavala Hrista i spomenuću mu da tvoje ponašanje i nije baš bilo za primer.Šta sad, pojavi se neko i pita te:" Šta treba ad spremim za glumu", a ti ćeš umesto kao čovek da mu izađeš u susret, skočiti na njega i reći " Pa tebe gluma ni ne zanima, čibe odavde, šta tražiš ti ovde, imaš oficijalni sajt pa se snađi". Jako lepo, nema šta.
Dacmane: FDU ima smerove koji su u velikom broju tačaka potpuno različiti jedan od drugog, i zato postoji malo stvari koje mogu biti KORISNE I BITNE ZA SEV ČLANOVE, a ti lepo isključi tu opcijicu koja ti javlja kada smo mi pisale nešto. Forum ne služi za dopisivanje? FORUM ne služi za DOPISIVANJE? Kao prvo, postoji više vidova dopisivanja, a pod dopisivanjem svrstava se sve ono što uključuje pisanje jedne osobe i slanje tog napisanog nekoj drugoj. Forum i služi upravo SAMO za to. Sadržaj poruka je druga stvar. A sadržaj NAŠIH poruka nema apsolutno ničega u sebi što bi se moglo svrstati u spamovanje ili neki takav vid dopisivanja.
"Audicija" je ključna knjiga za naš prijemni ispit, i razgovor o njoj je jedna od najpametnijih stvari o kojoj smo mogle da govorimo. Ko ne može/ne želi/neće da čita, neka lepo ne otvara ovu temu dok joj slova ne pocrvene i iznad nej bude stajao natpis "PAŽNJA! SADRŽI PORUKE KOJE GOVORE O STVARIMA KORISNIM I BITNIM ZA CELO ČOVEČANSTVO", možda ćete tada biti zadovoljni napisanim.

Без нервозе.:D

Екипо којој сметам/о идите на летовање негде далеко да вам се прочисте мождане коморе па ће те онда можда и схватити шта ми пишемо.
Ако и не,хвала што ову тему чините све интересантнијом.
Толико од мене.

Сад одо' да гледам Федерера.:D

Svima vama "Dušebrižnicima" koji su, ah, toliko uplašeni da se ova prelepa tema ne pretvori u more spama ( a koji na toj istoj temi se udostoje da se pojave samo o praznicima i pri tom nisam primetila da su i oni napisali nešto što već do sada nije rečeno ) imam samo da kažem da nemate za šta da se bunite dokle god mi govorimo o stvarima koje su vezane za FDU. Ako ja želim na ovoj temi da raspravljam šta da obučem za prijemni na FDU, imam potpuno pravo na to, jer je FDU fakultet na kom je apsolutno sev važno. A vama niko ne brani, niti bi vas iko napao da postavljate slična pitanja, doke god su vezana za temu.
Šta sad, to što postoji oficijalni sajt znači da nikome od nas nije potreban nikakav drugi izvor informacija. Čemu onda uopšte služi ova tema? Hajde da je zaključamo i da se snalazimo sasvim sami, kako znamo i umemo.
Ko što već rekoše, ko neće da čita- ne mora. Ne sećam se da sam ikoga bila po ušima da čita ono što sam ja pisala.
conqeror100: Ne znam za njih, ja asm poznavala Hrista i spomenuću mu da tvoje ponašanje i nije baš bilo za primer.Šta sad, pojavi se neko i pita te:" Šta treba ad spremim za glumu", a ti ćeš umesto kao čovek da mu izađeš u susret, skočiti na njega i reći " Pa tebe gluma ni ne zanima, čibe odavde, šta tražiš ti ovde, imaš oficijalni sajt pa se snađi". Jako lepo, nema šta.
Dacmane: FDU ima smerove koji su u velikom broju tačaka potpuno različiti jedan od drugog, i zato postoji malo stvari koje mogu biti KORISNE I BITNE ZA SEV ČLANOVE, a ti lepo isključi tu opcijicu koja ti javlja kada smo mi pisale nešto. Forum ne služi za dopisivanje? FORUM ne služi za DOPISIVANJE? Kao prvo, postoji više vidova dopisivanja, a pod dopisivanjem svrstava se sve ono što uključuje pisanje jedne osobe i slanje tog napisanog nekoj drugoj. Forum i služi upravo SAMO za to. Sadržaj poruka je druga stvar. A sadržaj NAŠIH poruka nema apsolutno ničega u sebi što bi se moglo svrstati u spamovanje ili neki takav vid dopisivanja.
"Audicija" je ključna knjiga za naš prijemni ispit, i razgovor o njoj je jedna od najpametnijih stvari o kojoj smo mogle da govorimo. Ko ne može/ne želi/neće da čita, neka lepo ne otvara ovu temu dok joj slova ne pocrvene i iznad nej bude stajao natpis "PAŽNJA! SADRŽI PORUKE KOJE GOVORE O STVARIMA KORISNIM I BITNIM ZA CELO ČOVEČANSTVO", možda ćete tada biti zadovoljni napisanim.

Без нервозе.:D

Екипо којој сметам/о идите на летовање негде далеко да вам се прочисте мождане коморе па ће те онда можда и схватити шта ми пишемо.
Ако и не,хвала што ову тему чините све интересантнијом.
Толико од мене.

Сад одо' да гледам Федерера.:D

глупљу ствар нисам прочитао, но комент....

E a kod mene obrnuto ja bih više volela da radim komične a bolje mi idu tragični.

Pa, znaš kako, ja se za komične nikad nisam nešto posebno ni trudila, oni mi nekako padnu sami od sebe :D A tragični su mi uvek bolje ležali...

E, to je dobra fora, to sa kombinovanjem monologa iz dijaloga, ja sam mislila nešto slično da odradim... Ali moram da razmislim dobro...

u pravu si irmice,pa i Norin zadnji monolog (tj. polovina njega) je zapravo dijalog sa Torvaldom.Ja sam njega govorila.moj omiljeni :)

Auuuu, taj Torvald mi je poznat odnekud...

Meni nije.
Ja sad citam Molijera,ali slaba vajda.

ако ово није дописивање, ја не знам шта је

Back