FDU

Pa mislim da svi na ovoj temi misle da su za to ili im je neko rekao...
A pusti te price "otvoren prostor mi daje energiju"...tebe zapravo zanima...slava,posteri, autogrami...
Da li sam u pravu?

Ne,nisi u pravu.

Slava i autogrami me ne zanimaju, jer već radim ono što mi je životna želja.Studiram menadžment i već radim u dobroj marketinškoj kompaniji,gde imam izuzetne prihode,a slavu bih svakako voleo da steknem kao lider u poslu kojim se bavim,a ne kao glumac.

Ne daj bože da dodjem u tu situaciju da delim autograme,moram bih da zapostavim posao kojim se bavim,a to nikada ne bih radio.
Da sam hteo da se proslavim kao glumac,odmah prošle godine bi upisao FDU i tome bih se potpuno posvetio.Moja želja je da publici pokažem nešto što (po mišljenju mnogih) umem,a ako bi se odmah u startu pokazalo da nisam to što mislim da jesam,odustao bih i nikada više ne bih ni pomislio na glumu.
Samo želim da u sebi otklonim misteriju:udriglavu:

Zašto Odsek Gluma na FDU nije podeljen na "Filmsku" i "Pozorišnu" ?
Ja,na primer,nikada ne bi voleo da glumim u pozorištu,ali mi je Filmska Gluma veoma privlačna.

ne postoji podela glume o kojoj ti pricas.gluma je jedna,samo se glumacka sredstva prilagodjavaju za potrebe snimanja filma ili igranja predstave.
tako da bi i filmski i pozorisni glumac trebao da ima isto obrazovanje.

Zašto Odsek Gluma na FDU nije podeljen na "Filmsku" i "Pozorišnu" ?
Ja,na primer,nikada ne bi voleo da glumim u pozorištu,ali mi je Filmska Gluma veoma privlačna.

ne postoji podela glume o kojoj ti pricas.gluma je jedna,samo se glumacka sredstva prilagodjavaju za potrebe snimanja filma ili igranja predstave.
tako da bi i filmski i pozorisni glumac trebao da ima isto obrazovanje.

da,ako ces da probas,probaj zato sto ti zelis a ne zato sto ti drugi savetuju.

Ne mogu a da se ne ubacim u ovu debatu.
Hteo sam da porucim nesto VNX man-u. O cemu se radi... Nema sta da trazis na ovom faxu ako mislis da si samo za glumu na filmu, jer put do filma je tezak. E sad, ako vec kazes da studiras menadzment i imas dobre prihode, probaj jednog dana da nabavis ekipu i snimis film i naravno budes izvrsni producent, glavni glumac, reziser... sta god ti padne na pamet.
Nemoj da se naljutis, ali reci cu ti da se u umetnosti (u ovom slucaju glumi) krece od siromaha do, ako te sreca posluzi, crvenog tepiha.
A da bi do njega dosao prvo moras da stanes na pozornicu fakulteta dramskih umetnosti kako bi komisija skontala da li si za scenu ( u principu, komisija odmah vidi licnost svakog od nas, koliko god se pravio i glumio nekog ko nisi)
Uostalom devojke su ti vec objasnile.

Ali,nekako mi se čini da bih u pozorištu imao premalo slobode ...

Oprostićeš mi ali ovom sentencom meni daješ do znanja da možda ne shvataš neke stvari vezane za glumu i dramsku umetnost,uopšte.

Da li si nekad stao na pozorišnu scenu?Bez publike,sa njom svejedno?
Samo da si stao?Nisi star!Stani!
Ne možeš da me ubediš da ne osećaš ništa.

Pozorište je sloboda na licu mesta.
Film je,nekako,planirana sloboda.

Da se razumemo-nemam ja ništa protiv filma!O,naprotiv...Prosto mislim da pozorište nije samo puka potreba,već i ljubav.

Pokušaj da upišeš,svakako.Mislim da je prijemni krajem maja,nisam baš upućena.

Razmisli o pozorištu!Ako ništa drugo samo miris koji pruža vraća najlepša sećanja.

Ovo je bilo previše subjektivno.

:D:D:D

Al' sam se raspisala.:rumenko:

Ne shvatam ja tu gomilu stvari,možda čak treba postaviti pitanje "šta shvatam u ovoj priči?"z:)
Ali zato pitam,jer od svakog novog posta po nešto naučim.Zato sam svima zahvalan što daju doprinos ovoj temi.

@conqueror100

Potpuno mi je jasno da je put do filma težak,a ako nemaš novca (kao 99% glumaca na početku karijere),taj put je izuzetno težak.Tu se potpuno slažem.
ALI,izvršni producent ili režiser ne može biti svako,tako da bi mi obuka u vidu fakulteta takve vrste, bila neophodna.
Isto tako,ukoliko želim da postanem glumac : Bez obzira,koliko sam novca u stanju da uložim u film,ipak moram da znam neka pravila u glumi,stil,ponašanje ... dakle - I tu mi treba OBUKA.
Što se tiče izbora komisije : Da li sam im simpatičan kao budući glumac ili ne,stvar je u tome što mislim da jesam,pa bih iz tog razloga izašao pred njih.Bez obzira što nisam siromahz:lol:.Ako im se ne budem dopao,ništa odoh kući,a sutradan ću svima onima što su me nahuškavali da to uradim reći da je konačno dokazano da nisam za glumu,da me više ne maltretiraju.z:p

@Carol

Nisam stao,Istina. Ne zovu se to džabe daske koje život znače.Moraću obavezno i to da probam,pa možda i promenim mišljenje o pozorištu.z:) Ponekad idem u pozorište(van svoje volje,dakle - na silu),pa ću posle neke predstave svakako biti na sceni da vidim kako sve to izgleda.

@Luthiena

Ti studiraš glumu? Možda bi mogla da mi objasniš neke detalje,recimo naprimer, kad je upis,kakvi su profesori,koliko ti vremena oduzima studiranje ... Pod uslovom da ti nisam dosadanz:D

Poslednja izmena:
Ovako, ja prvo imam da izjavim jednu jako kvarnu stvar: VNX mane, druže moj, ako ćemo iskreno, meni se čini da ti nemaš šta da tražiš na ovom fakultetu. Nemoj se odmah vređati, ali ti si celu situaciju predstavio kao :" Maaa, smaraju me ovi iz okoline da bih bio ok glumac, pa velim ajd, malo sam se smorio, mislim zašto da ne, da ubijemo monotoniju..." I sad ti as takvim stavom dođeš pored jadnika kao što sam ja, kojima će se srušiti pola sveta ako saznaju da su pali na ispitu i da će morati da se bave nečim drugim, ti koji već radiš ono što voliš pokušavaš da otmeš nama nešto što mi volimo mnogo više od tebe- jer, recimo da prođeš na fax... To bi bilo ok, značilo bi da si dovoljno talentovan, ali oduzeo si to mesto od nekoga ko bi taj posao cenio mnogo više od tebe. Moj ti je iskren savet da ako već toliko voliš menadžment i voleo bi da se njime baviš u životu i njime proslaviš, nemoj konkurisati na fax.
( eto kako se ja rešavam konkurencije, mwahahahaaa... XD Šalim se, ima i toga, ali sve što sam rekla je moje iskreno mišljenje. A ti kako hoćeš )
Drugo, ja smatram da pozorište daje više slobode nego film... Mada bih silno volela da se oprobam i u jednom i u drugom :)
Ostalo ste već svi ispričali XD

Možda je bilo glupo od mene da kažem ovo što sam rekla u ovom postu VNXmanu, ali ja se unapred izvinjavam- ako je gluma tvoja iskrena želja ( mada baš i nisi poikazao tako po postovima :P ) onda samo napred- probaj. ALi ako je ovako kako izgleda da jeste, moje mišljenje i dalje stoji...

Zato sam svima zahvalan što daju doprinos ovoj temi.

Molim lepo.

@Carol

Nisam stao,Istina. Ne zovu se to džabe daske koje život znače.Moraću obavezno i to da probam,pa možda i promenim mišljenje o pozorištu.z:) Ponekad idem u pozorište(van svoje volje,dakle - na silu),pa ću posle neke predstave svakako biti na sceni da vidim kako sve to izgleda.

Nemoj da ideš u pozorište na silu!To je razlog zašto ga ne doživljavaš.Idi onda kad to osetiš i uradi ono što treba.

Neno,
;)
I ja ovo radim pred svako takmičenje.:)

Realno ako neko nikada nije stao na pozornicu, i ako ne voli da gleda predstave... kako ce tek onda uciti silne dramske tekstove i scenaria od dva do recimo pet cinova.
Inace kada se radi o glumi uopste, cesto je slucaj da dobijes da glumis nesto sto ti se ne svidja ( isto vazi i na filmu), a moras jer ti je to profesija i ako odbijas uloge opasnost ti je da te izbace iz pozorista i ostanes glumac na socijalnom programu, blejis kuci... dakle treba biti prilagodljiv i ulizica, naravno ne pokusavati doci u privatno prijateljstvo sa raditeljem, nego ga slusati i prihvatiti ono sto ti govori. Tako mozes ocekivati da te uvek pozove.
Ni jedan glumac, barem ne kod nas ne glumi samo na filmu. Svaki ima pozorisne predstave. Pr Peca Ejdus desetak predstava, Lane Gutovic takodje, Branislav Lecic ih ne broji... apsolutno svi Nikola Simic, Vlasta, Mrgud..... mogao bih do sutra.. dakle ponavljam svi. Kada bi cekali da glume na filmu bili bi gladni.

I jos nesto. Stos je u tome sto onaj ko nije stao na scenu i nije osetio aplaus, ne zna da je to nesto poput ORGAZMA. Prosto bolje od sexa.

@Luthiena

Ti studiraš glumu? Možda bi mogla da mi objasniš neke detalje,recimo naprimer, kad je upis,kakvi su profesori,koliko ti vremena oduzima studiranje ... Pod uslovom da ti nisam dosadanz:D

Studiram,ali na FDU Cetinje a ne u Beogradu, u klasi profesora Branimira Popovica.Tako da ti bas i ne mogu dati informacije koje si trazio,jer kontam da se odnose na FDU BG,a kod nas se svakako ove godine ne prima klasa glumaca (prima se svake 3 godine).
Na pitanje koliko vremena mi oduzima studiranje mogu da odgovorim.Zamisli da ne mozes za praznike da budes sa porodicom,da ne mozes doci bratu na rodjendan,da ne mozes da prosetas svog psa kad god pozelis...da mozes da izadjes u grad pod uslovom da sutra ujutru ustanes u 7,eventualno 8.Da moras da vezbas po ceo dan jer imas 9 predmeta od kojih su 5 strucno umetnicki i koje ako ne polozis najkasnije u drugom roku - padas godinu (nema prenosenja) ostatak predmeta treba da spremis (procitas brdo drama,pogledas milion nebuloznih ( samo nekad dobrih) filmova,dokumentaraca itd.Da stignes na fizicko,da radis kao konj i da posle toga izdrzis jos predavanje iz npr.plesa,dikcije i glume (a samo ona traje 3 sata,ostali predmeti po sat ipo).Eto toliko vremena oduzima gluma.I ako mislis da bi sve ovo radio sa zadovoljstvom i da bi gutao sve sto ti zagorcava zivot (mislim na razne nus pojave kod studiranja glume...) onda treba da probas.Ali znaj da menadzmentu moras reci "pa pa" na bar 4 godine dok ne diplomiras,a posle vec kako hoces, jer ces imati priliku da sam organizujes svoj zivot,nece se vrteti oko predavanja koja ne smes da propustas.
Kod nas je pravilo- propustis neko predavanje = nije ti dozvoljeno da prisustvujes na glumi

nisi mi dosadan,razumem ja sve :)
I tebe koji olako shvatas sve jer prosto nisi upoznat i njih koji zive za ovo pa ih pomalo vredja to tvoje shvatanje i stav.
ako mogu jos nekako da pomognem,tu sam.

p.s.nemojte shvatiti ovaj moj post kao neku ogorcenost i razocarenje ili pokusaj da vas obeshrabrim i uplasim.nije to uopste strasno,*** uvek u zivotu moras da se odreknes gomile stvari da bi dobio nesto dobro,samo je bitno da to sto dobijas smatras jednako vrednim kao sve ovo sto propustas....a to znaci da ili si lud ili mnogo volis ovu profesiju z:)

Bez brige, Luthiena, nisi nam zvučala ogorčeno... Mi smo pozitivni ludaci i sve to što ti pričaš izgleda nam "Wooooow..." XD
Znam da studirati glumu znači odreći se mnogo stvari... Ali davno sam još sama sa sobom ozbiljno razmišljala i raščistila to- spremna sam na žrtvu :)
Tim pre mislim da glumu može da studira samo neko ko to zaista voli, ko će umeti da ceni sve pozitivne i negativne karakteristike toga...

Pa kad postaneš poznata da te ne spopadamo:D
Šalim se.

Ja se u obavezama topim.Radujem se kao ludak kad imam više testova u istom danu i slično.

hahahahha e paz' da ne docekas tu moju "slavu" :) :) :)

pricajte ljudi kako ide spremanje...ako ima neko neku dobru dramu da mi preporuci pisite,trenutno biramo materijal za rad za zavrsni ispit...ne nalazim nista zanimljivo a sto vec nije radjeno na nasoj ili drugim akademijama...

Ovako, ja prvo imam da izjavim jednu jako kvarnu stvar: VNX mane, druže moj, ako ćemo iskreno, meni se čini da ti nemaš šta da tražiš na ovom fakultetu. Nemoj se odmah vređati, ali ti si celu situaciju predstavio kao :" Maaa, smaraju me ovi iz okoline da bih bio ok glumac, pa velim ajd, malo sam se smorio, mislim zašto da ne, da ubijemo monotoniju..." I sad ti as takvim stavom dođeš pored jadnika kao što sam ja, kojima će se srušiti pola sveta ako saznaju da su pali na ispitu i da će morati da se bave nečim drugim, ti koji već radiš ono što voliš pokušavaš da otmeš nama nešto što mi volimo mnogo više od tebe- jer, recimo da prođeš na fax... To bi bilo ok, značilo bi da si dovoljno talentovan, ali oduzeo si to mesto od nekoga ko bi taj posao cenio mnogo više od tebe. Moj ti je iskren savet da ako već toliko voliš menadžment i voleo bi da se njime baviš u životu i njime proslaviš, nemoj konkurisati na fax.
( eto kako se ja rešavam konkurencije, mwahahahaaa... XD Šalim se, ima i toga, ali sve što sam rekla je moje iskreno mišljenje. A ti kako hoćeš )
Drugo, ja smatram da pozorište daje više slobode nego film... Mada bih silno volela da se oprobam i u jednom i u drugom :)
Ostalo ste već svi ispričali XD

Možda je bilo glupo od mene da kažem ovo što sam rekla u ovom postu VNXmanu, ali ja se unapred izvinjavam- ako je gluma tvoja iskrena želja ( mada baš i nisi poikazao tako po postovima :P ) onda samo napred- probaj. ALi ako je ovako kako izgleda da jeste, moje mišljenje i dalje stoji...

Slazem se sa tobom, i samo cu dodati da ne vjerujem da ti nije stalo do slave, jer je film upravo to-slava, dok pozoriste bas i nije.z:p

Ne preteruješ, Carol, šta ti je ;) Ako ništa drugo, nek ti bude uteha što te ja apsolutno razumem XD
Hmmm, prošle godine prijemni je bio 25.juna, valjda će isto biti i sad...
Kako idu pripreme? eeeehem... pa, onako. Ciguljigaju XD Nisam još počela da se pripremam u potpunosti :( Našla sam pesmu koju ću, verovatno recitovati, komičan monolog imam ideju odakle ću da uzmem, samo da odaberem koji odlomak, tragičan monolog nemam ni ideju koji bih mogla, iz "audicije" mi se nišat ne dopada, ništa mi ne odgovara... Videću sa profesorom glume kad mi opet počnu časovi, možda će on imati neki predlog... ( a i neko od vas ako ima predlog, primam sve! XD )
I da, počela sam da vežbam imitacije :D I to je nešto... Mislim, imam još nekih 5 meseci...Valjda stignem da se spremim...

M stižeš.
Hvala što me razumeš!:D

Šta imaš u planu za recitaciju i komediju?

HIMHIMHIM
Je l' i ti polažeš ove godine.

Luthiena
Pričaj nam malo o ispitima.Šta polažete iz dikcije na primer ili iz tehnike glasa?

HIMHIMHIM, ma joooook, naprotiv, lakše sam našla komičan monolog jer njih mnogo lakše odrađujem ;) tragedije mi teško padaju, ali ih obožavam... Mnogo više volim da igram tragične likove nego komične :)
carol, za recitaciju sam planirala "Poziv" od Oraje Sanjalice Sa Planine... A za komičan monolog sam mislila da uzmem neki odlomak iz knjige "Beleške jedne Ane"...

E, narode, danas sam spremila 5 imitacija + jednu pevačku, lakše je nego što izgleda :D A i zabavnije, verujte mi XD

Back