E ovako, posto sam se potrudio i procitao svih 21 stranicu ove teme zeleo bih da kazem par stvari...Naime hteo sam, i planiram da upisem Pozorisnu i radio reziju pa imam nekih iskustava..
1)Fakultet dramskih umetnosti je institucija kao i svaka druga koja je tokom vremena (zadnjih 15 godina) trpela razne uticaje i nije ih se i dalje nije oslobodila...
2)Veza i pare mogu biti opcija, ali ne presudna, zato sto ce ti ljudi kad-tad morati da stanu na scenu i ako ne budu imali talenat prikazace cisti zanat.Egon je, kakav god bio, rekao jednu pametnu stvar na konsultacijama: "Vi ovde ucite zanat, a da li cete vi upotrebiti samo njega, ili ga kombinovati s talentom, to je vasa stvar...Razlika izmedju zanata i navedene kombinacije ce, dok ste zivi, biti na sceni ocigledna."
3)Vecina diskusija na ovoj temi se svodi iskljucivo na glumu, sto ima svojih prednosti, ali FDU nije samo gluma...Koliko god bi mi bilo drago da svi koji vole glumu postanu glumci, to ce ici tesko...U proseku od 12 samo dvoje, troje ostane u poslu celog zivota...
4)Dopala mi se ideja o stvaranju predstave, deluje revolucionarno i originalno, kao protest protiv sistema, ali ne zaboravite da profesorima FDU ni predsednik sveta ne moze nista...Oni ce kao i komunisicke generacije pre njih svoje najbolje izvesti u poslednji generacijama...Gledajte na to kao sujetu, ali to je tako... (Mato, Egon, Klajn, Mijac...Ima bezbroj primera)
5)Citajuci "Moj zivot u umetnosti" moze se lepo uociti na sta su sve ljudi spremni zarad prave umetnosti...Koliko god se na prvi pogled cinilo da smo svi mi spremni na to isto, treba se zapitati jos jednom...Verujte mi, kad se covek dublje zamisli, dolazi do raznih dilema...
6)Znam da je najgori osecaj na planeti kada se stane pred komisju, pokusavajuci da im objasnis ko si i sta si, na sta si sve spreman, ali u tim trenutcima, umesto da ti to dozvole, oni ce teziti da te uniste sto pre...Ne treba zaboraviti da su najveci ljudi srpskog glumista padali mnogo puta...
7)Veze postoje, sam Bora Todorovic je rekao da je znao da su Bojan i Mira Stupica "sredili" njegov prijemni...To nije nista toliko porazavajuce, jer to nije greska FDU-a vec komletnog sistema...Promenljivo je, ali za to je potrebno vreme, koga mi slozicete se, doista nemamo...
8)Ukratko, cuvajte zivce, koji su i meni na izmaku, ali nema druge...Niko Vas ne moze nauciti umetnosti, sceni ili bilo cemu...Vi se sa tim radjate, a FDU to samo kanalise na pravi nacin...Ono sto i Vas i mene moze odrzati je prava, iskrena ljubav prema sceni il setu...Ako dopustimo da nam to ubiju, najebali smo...
Nadam se da se na nekim osnovama slazete samnom i da cete mi oprostiti sto sam ovako uleteo u diskusiju, ali sta cu...