Falsifikati iz istorije - Drugi svetski rat

nesretni falsifikatoru u pokusaju, opet si uhvacen u lazi :hahaha1:
nije nikakva ravnogorska literatura objavila tvrdnje o saradnji nazora i ndh, to su objavili hrvatski casopisi, hrvatski akademici i hrvatski leksikografki zavod,
a tamo cisto sumnjam da je bilo ravnogoraca :cepanje:
dakle kao sto znamo nazor je od pavelica odlikovan, placen i stovan kao pisac pa su mu i knjige stampali ,
i to opet nije izaslo u ravnogorskim casopisima nego u hrvatskim :maramica:

bas kao sto je i casopis granicar za koji je nazor pisao bio usraski a ne ravnogorski casopis , kao sto i akademija znanosti tzv ndh nije bila ravnogorska nego pavelicevska-usraska ,
dakle kod nazora nema niceg ravnogorskog nego uvek i iskjucivo usraskog , do momenta kad su ga kidnapovali i odveli u sumu , od tada je "dobrovoljno" postao tzv paritzan :hahaha:

i evo jos malo o nazoru u vreme ndh...

"Hrvatski krugoval, punim nazivom (od 1942.) Državni zavod za krugovalnu službu Hrvatski krugoval, bio je sustav krugovalnih postaja[1] u državnom vlasništvu Nezavisne Države Hrvatske. "
Emisije koje su se bavile književnošću su pred mikrofon uspjele dovesti najpoznatija onodobna hrvatska književnička imena, a među njima i Vladimira Nazora i Miroslava Krležu.[3] Jezična naobrazba je širena preko zagrebačke radijske postaje na kojoj 8. svibnja 1941. počinje odašiljanje emisije "Za hrvatski jezik".

i tvoj omiljeni "tko je tko u ndh" je nahvalio nazora opet cisto sumnjam da su i tu knjigu pisali ravnogorci...
Poglavnikovom odredbom 30. XII. 1941. imenovan je za člana HAZU, a 13. VII. 1942. (Antunovo) dobio je Književnoumjetničku nagradu Državnog zavoda za narodno prosvjećivanje. HIBZ mu izdaje Sabrana djela, u osam knjiga. Surađuje i u zborniku Znanje i radost. Tada su objavljeni njegovi prijevodi hrvatske poezije na talijanski Lirici Croati i spjev Medvjed Brundo. Matici predaje prijevod Danteova Pakla. Upravo u to vrijeme iz Ministarstva unutarnjih poslova šalju Dalmatinskoj vladi u Zadru povjerljivu obavijest o Nazoru kao nepopravlj ivom hrvatskom nacionalistu (»irriducibile e intransingente nazionalista croato«).
dakle tvoj nazor je u ndh uredno funkcionisao i bio nagradjivan od vlasti, nista mu nije falilo, ni posla ni para ni postovanja :amen:

a sta je rekao cuveni ivan stevo krajacic , desna ruka jbt-ova o nazoru ???
opet to pisu hrvati a ne ravnogorci i to na hrvatskom informativnom portalu :rotf:

Sredinom Drugog svjetskog rata, a osobito nakon Krležina otvorenog odbijanja odlaska u partizane popraćenog izjavom »'svejedno mi je, strijeljao me Dido ili Đido«, komunistima je itekako bilo stalo da među njih dođe neka od uglednih ličnosti iz umjetničkog ili književnog miljea. Cilj ovakvih nastojanja bio je isključivo promidžbene prirode a osmišljen je s ciljem kako bi partizanski pokret u očima običnih ljudi dobio na popularnosti.

Izbor tadašnjih komunističkih struktura je pao na hrvatskog književnika Vladimira Nazora, iznimno dobro poznatog u svim slojevima društva. Ove zanimljive detalje otkrivaju nam zabilješke iz razgovora vođenog sredinom osamdesetih godina s Ivanom Stevom Krajačićem, nekadašnjim čelnim čovjekom zloglasne Rankovićeve OZNE u tadašnjoj socijalističkoj Hrvatskoj.

Razgovor s dugogodišnjim komunističkim agentom, koji je prema nekim informacijama osobno upoznao Tita i Staljina, vođen je u njegovoj bolesničkoj postelji samo par mjeseci prije njegove smrti.

Prema Krajačićevim riječima, Vladimir Nazor nije bio uvjereni ljevičar, ali je gajio stanovite simpatije spram komunističkih ideja i istovremeno je osjećao određenu dozu straha od tadašnjih hrvatskih vlasti zbog svoga orjunaškog ponašanja sredinom tridesetih godina u monarhističkoj Jugoslaviji.

Uz tu epizodu otvorenog »šurovanja« s ORJUN-om stari je pjesnik u umjetničkim krugovima bio poznat kao biseksualac, pa su ga podrugljivo zvali »stara frajla«.

Naravno, komunističkim ilegalcima i agentima koji su pod Krajačićevom »staljinističkom« palicom djelovali u tadašnjem Zagrebu ovakva Nazorova sklonost nije promakla.

Računajući na tu njegovu karakternu slabost kao moćno oruđe u vlastitim rukama, komunisti nastupaju vrlo suptilno i odlučuju prema njemu primijeniti jedan od klasičnih oblika iz metode specijalnog rata.

Vodstvo Komunističke partije Hrvatske tada se, naime, odlučilo starom pjesniku poslati Ivana Gorana Kovačića, uvjerenog ljevičara i »toplog brata«, uz to puno mlađeg od Nazora, da ga muževno pokuša uvjeriti da prijeđe na partizansku stranu.

Kad je Kovačić došao k njemu, između ostaloga mu je ispričao kako je iz dobro obaviještenih izvora saznao da ga ustaše zbog njegove naklonosti ljevičarima kane uhititi i ubiti. Sudeći na temelju Krajačićevih zabilješki, Nazora su ovakve riječi Ivana Gorana Kovačića itekako prepale, pa je odlučio prijeći Kupu i uputiti se na Kordun.

Opisujući kasnije taj susret, Nazor piše da je k njemu »došao muževni Ivan Goran Kovačić koji mu je pričao potresne priče o ustaškim zločinima«, i ne sluteći da će se jednoga dana doznati na kakvu ga je jeftinu fintu »podigao« njegov puno mlađi »muževni« kolega.

Ivan Goran Kovačić i Vladimir Nazor dolaze među partizane krajem 1942. i ubrzo se u ratnom vihoru rastaju. Kovačić odlazi za istočnu Bosnu gdje upoznaje dr. Simu Miloševića, intelektualca i profesora beogradskog sveučilišta, s kojim i unatoč teškim uvjetima života ostvaruje »iskreno muževno prijateljstvo«.

Nakon bitke na Sutjesci i totalnog rasula partizanske vojske, zajedno s ranjenim Miloševićem kojeg ne želi ostaviti, Kovačić se povlači prema Foči i u selu Vrbice pronalazi privremeno sklonište.

Nakon nekoliko dana njihovo sklonište otkrivaju četnici. Budući da su prepoznali Kovačića, obadvojicu ubijaju. Tijela su im bacili u jamu nedaleko od sela Vrbice kod Foče, gdje ih je prije nekoliko godina pronašao Amir Mašović, tražeći bošnjačke žrtve iz zadnjeg rata.

Čitajući podrobnosti iz zapisa rađenih na temelju razgovora vođenih s Ivanom Stevom Krajačićem, na trenutak mi kroz glavu prođoše sve silne »Priče partizanke« o Nazoru i Kovačiću kojima nam je jugoslavenski obrazovni sustav desetljećima »ispirao mozak«.

Uspoređujući te Nazorove priče za djecu s ovom izjavom Ivana Steve Krajačića, još se jedanput zapitah: Na kakvim je to temeljima počivao jugoslavenski komunistički poredak i partizanski pokret te njegov represivni dio?

Damir Šimić

http://www.hrsvijet.net/index.php/m...izane-odveden-prijevarom-smiljenom-u-vrhu-kpj
:rotf:
bane objavi iz ravnigorske misli tekst da je Nazor obajvio ustasku himnu Pavelicu 1941 , ima koja je stranica i njegov post, on stoji iza toga kao ''dokaz'' jer je to objavio...i jos kaze da sam ja'' falsifikator i da ja uhvacen u lazi'' posto sam objavio njegov post
:rotf::rotf::rotf:
Nemoj vice bane pao sam da stolice od smeha.....
Ja sam ''falsifikator i ja sam uhvacen u lazi'' posto sam objavio banetov post gde on tvrdi da je Nazor napisao i objavio ustasku himnu 1941
:rotf::hahaha:
ovo je vrh

Faslsifikat : Aralica u pisanju pokolja u Glinskoj crkvi, se poziva na svedocenja Jednjaka i Himlije koji su jedini svedoci, koji spominju samo ustase.
Aralica u svojoj knjizi na 66-67 stranicu ubacuje ovu pricu :
У једној од тих усташких група, запажен је домобрански официр са две звездице на овратнику. Расположиви подаци указују да је то био Јосип Добрић, бивши учитељ из Сплита, домобрански сатник, руководилац групе домобрана која је вероватно клала Србе у цркви.
Koji su to raspolozivi podaci ?
Jedine raspolozive podatka koje ima Aralica je svedocenje o Himlije koji spominje Dobrica, ali ne kao domobranskog oficia.

http://znaci.net/zb/4_25_1.pdf
Zapisnik sa saslušanja Hilmije Berberovića, učesnika u pokolju u Glinskoj crkvi septembra 1941, u policiji grada Beograda 763 - 767 domobrani se spominju 0 ( nula puta )
Postavljaju se pitnja :
1. Kako je Aralica dosao do informacije da je Dobric ''domobranski oficir',, kada Himlija to ne kaze ? Odakle mu ta informacija ?
2.Aralica kaze neko je zapazio ? Ko je zapazio u toj guzvi i haosu, da Dobric ima dve zvezdice na okovratniku ?
Onaj ko je navodno ima vremena da zagleda okovratnika za vreme ustaskog pokolja, nema pojma sa domobranskim cinovima, a takodje i Aralica. Kaze domobranski satnik sa dve zvezdice na okovratniku, ima dve zvezdice na okvraniku su cin natporucnika, a ne satnika. Domobranski satnik ima tri zvezdice...
https://hr.wikipedia.org/wiki/Činovi_u_oružanim_snagama_NDH
3. Aralica kaze Dobric je bio '' rukovodilac grupe domobrana koja je VEROVATNO klala Srbe u crkvi,,. Gde je on nasao taj podatak, da Dobric rukovodi domobranima koji kolju Srbe ?
Na kraju kaze verovatno,....Poziva se Himliju, onda ubacuje domobrane, sanika Dobrica ( koji usput nije ni stanik ) i rukovodi grupom domobrana koji kolju Srbe .....
Mada ni Himlija ni Jednjak jedini svedoci ne spominju domobrane, samo ustase.

Untitled.jpg

https://www.scribd.com/doc/168662592/Čubrić-Krković-Stradanje-Srba-u-Glini

Poslednja izmena:
Jos jedan banetov falsifikat da je Pirc bio ustaski general koji je ubija Sbe i da je odgovoran za smrt 72 pilota kraljevine Jugoslavije...
Za sve one koji ne znaju, Pirc je od 41 partizanski covek koji je ubacen u domobransko zrakoplostvo sa Rudi Cajevcem i Franjo Kluzim, sa zadatkom da ukrade avion i da sa njim doleti na slobodnu partizansku teritoriju, Sto je i uspeo, a ustase iz besa su mu pobili cerko i zenu.
Apsultno ne postoji niti jedan dokaz da je Pirc bio ustasa, a pogotovo da je bio ustaski general, i ne postoje nikavi dokaze da je on vrsio nekakve zlocine.
Cela ''optuzba i svi dokazi'' protiv Pirca da je obajvio sajt Jadovo, se svodi recenica da je Pirc bio u nekom vecu i da je on ''odlucivao'' o zivotu i smrt tih pilota. Ta recenica je iz knjge....
Ko je odlučivao o njihovom životu ili smrti opisuje pilot Kosta Aćin u svom delu „Spomenica palih Srba vazduhoplovaca 1941-1945“ strana 262. izdato u Vašingtonu godine 1975. To je bilo Veće u sastavu:Franjo Pirc, pukovnik Kraljevskog vazduhoplovstva, kasnije general Pavelićeve NDH a potom general i prvi komandant vazduhoplovstva Titove Jugoslavije.
https://srbin.info/drustvo/kako-su-...rpska-pilota-kraljevine-jugoslavije/?lang=lat
Ko je Kosta Acin ? Samozvani istoricar , koji u samo jednoj recenici na jednoj stranici u svojoj knjizi govori kako je Pirc odgovoran za smrt 72 pilota, to je samo usput spomenuo, nikavi izvori na koje se poziva ne postoje . Kako je on dosao do tog podatka ? 30-godina posle tog dogadjaja Kosta Acin samo u jednoj recenici pise da je Pirc ''odgovoran za smrt 72 pilota kj '', odakle njemu ti podaci, ko su svedoci i dokazi za takvu tvrdnju ???!!!
Interesantno da je Acin uopste ne spominje da je Pirc bio ''ustasa i cinio zlocine, kao ustasa ''.
Takodje da osim te''recenice'' koja nema nikakav izvor koji Acin spominje u svojoj knjizi, ne postoji nijedan drugi dokaza protiv Pirca .
bane na temi
Partizanska avijacija - jedinstven slučaj u svetu da pokret otpora na okupiranoj teritoriji ima svoje avione
strana 14, post 335 iznosi falsifikate da je Pirc ubijao Srbe ( za to cak nije postavio cak ni dokaze rekla - kazala), a da Pirc navodno doneo odluku da se pobije 72 pilota kraljevine jugoslavije , nudi sajt Jadovo ( koji su inace prvo napisali da je Himlija bio domobran, a posle ustasa za slucaj ustaskog pokolja u Glinskoj crkvi ) i recenicu od Acina koju prenosi pomenuti sajt.
- Da je Pirc bio ustasa i klao Srbe, dokaz - bane kaze
-Da je Pirc pobio doneo odluku da se pobije 72 pilota kraljivine jugoslavije, dokaz - jedna recenica iz knjige kosta acina, koja nema nikakav izvor na koji se poziva
Koji bi sud prihvatio ovakvu optuznicu, osom onog u banetoj masti

Postoje samo sva dva svdocenja o ustaskom pokolju u Glinskoj crkvi, od Jednjaka i Himlije, niti jedan od njih dvojice ne spominje domobrane, samo ustase.
Tako da bi bilo vrlo interesantno da autori knjige koji tvrde da su domobrani ucestvovali u klanju to i dokazu, koje sada oni yo imaju neke nove dokaze ?
Па Аралица ти је лепо описао како је текао злочин, на који начин и које формације су учествовале.

Лепо сам ја рекао само Павелић остаде усташа у НДХ.

Па Аралица ти је лепо описао како је текао злочин, на који начин и које формације су учествовале.

Лепо сам ја рекао само Павелић остаде усташа у НДХ.
Aralica je izmislo domobranskog oficia sa dve zvezdice, i jos je promasio cin, a sta je izvor za tu tvrdnju - nista.
Ispada da Arlica zna bolje kako je tekao zlocin od samih svedoka Himlije i Jednjaka.
Po tebi je Nela Erzisnik ustasa , zato sto je radila u posti NDH za vreme rata.

Tvoj link na koji se pozizav, demantovalo da je Himlija bio domobran, i napisali konacno istinu da je ustasa
Berberović je došao u Beograd, ne kao dezerter iz USTASKE satnije, nego kao instruiran potencijalni ubicanemačkih vojnika, jer su glave vojnika vermahta bile vrednovane, u odnosu prema srpskim glavama – jedan prema sto. Nakon saslušanja u Specijalnoj policiji Hilmija je vraćen u NDH- u nove domoljubive „podvige”…
https://jadovno.com/ustaski-zlocin-...n-za-ilindanski-praznik/?lng=lat#.X4MK_-aSm1s
:mazi:
cirskus sa exxpertistom :cepanje:
dakle pise "ne kao dezerter iz USTASKE satnije" jer on i nije bio dezerter iz usraske satnije sto je u svojoj izjavi i potvrdio, odnosno u svojoj izjavi nikad i nigde nije rekao da je pripadnik neke usraske bojne nego da je tamo bio kao "vojnik" , a vojnici u ndh su bili ???
kazi exxxpertisto za nista kako su se zvali vonici u ndh ???
ne znas ???
zvali su se domobrani !!!:mazi:

bane objavi iz ravnigorske misli tekst da je Nazor obajvio ustasku himnu Pavelicu 1941 , ima koja je stranica i njegov post, on stoji iza toga kao ''dokaz'' jer je to objavio...i jos kaze da sam ja'' falsifikator i da ja uhvacen u lazi'' posto sam objavio njegov post
:rotf::rotf::rotf:
Nemoj vice bane pao sam da stolice od smeha.....
Ja sam ''falsifikator i ja sam uhvacen u lazi'' posto sam objavio banetov post gde on tvrdi da je Nazor napisao i objavio ustasku himnu 1941
:rotf::hahaha:
ovo je vrh
nesretni falsifikatoru u pokusaju, opet si pao na delu,:hahaha1:
pohvalno je sto si konacno poceo da prevodis i citas i pravu literaturu "ravnogorska misao" , a kad je vec tako pokazi nam onda gde si nasao taj post kod njih, citiraj ili daj taj link:rotf:
naravno to si ti izmislio, nije nikakav ravnogorski list pisao o nazoru, nego su sve sto sam ja prenosio objavili "hrvatski leksikografski zavod miroslav krleza" , dalje tvoj omiljeni "tko je tko u ndh" dalje hrvatski akademici , dalje hrvatski zavod za krugovalnu sluzbu ....
dakle kao sto vidis tu nigde nema ravnogoraca, a sto bi ih i bilo , sto bi ravnogorci pisali o pavelicevim pa onda jbto-vim pulenima :cepanje:

Faslsifikat : Aralica u pisanju pokolja u Glinskoj crkvi, se poziva na svedocenja Jednjaka i Himlije koji su jedini svedoci, koji spominju samo ustase.
Aralica u svojoj knjizi na 66-67 stranicu ubacuje ovu pricu :
У једној од тих усташких група, запажен је домобрански официр са две звездице на овратнику. Расположиви подаци указују да је то био Јосип Добрић, бивши учитељ из Сплита, домобрански сатник, руководилац групе домобрана која је вероватно клала Србе у цркви.
Koji su to raspolozivi podaci ?
Jedine raspolozive podatka koje ima Aralica je svedocenje o Himlije koji spominje Dobrica, ali ne kao domobranskog oficia.

http://znaci.net/zb/4_25_1.pdf
Zapisnik sa saslušanja Hilmije Berberovića, učesnika u pokolju u Glinskoj crkvi septembra 1941, u policiji grada Beograda 763 - 767 domobrani se spominju 0 ( nula puta )
Postavljaju se pitnja :
1. Kako je Aralica dosao do informacije da je Dobric ''domobranski oficir',, kada Himlija to ne kaze ? Odakle mu ta informacija ?
2.Aralica kaze neko je zapazio ? Ko je zapazio u toj guzvi i haosu, da Dobric ima dve zvezdice na okovratniku ?
Onaj ko je navodno ima vremena da zagleda okovratnika za vreme ustaskog pokolja, nema pojma sa domobranskim cinovima, a takodje i Aralica. Kaze domobranski satnik sa dve zvezdice na okovratniku, ima dve zvezdice na okvraniku su cin natporucnika, a ne satnika. Domobranski satnik ima tri zvezdice...
https://hr.wikipedia.org/wiki/Činovi_u_oružanim_snagama_NDH
3. Aralica kaze Dobric je bio '' rukovodilac grupe domobrana koja je VEROVATNO klala Srbe u crkvi,,. Gde je on nasao taj podatak, da Dobric rukovodi domobranima koji kolju Srbe ?
Na kraju kaze verovatno,....Poziva se Himliju, onda ubacuje domobrane, sanika Dobrica ( koji usput nije ni stanik ) i rukovodi grupom domobrana koji kolju Srbe .....
Mada ni Himlija ni Jednjak jedini svedoci ne spominju domobrane, samo ustase.
nesretni falsifikatoru koji uvek padne na delu, :cepanje:
1. kako ti znas ili po cemu zakljucujes da je dobri himlija bio usrasa a ne vojnik-domobran ,
daj link na tu uzjavu u kojoj je himlija sebe nazvao usrasom a ne vojnikom-domobanom kao sto to cini u nekoliko navrata u svojoj izjavi,
dakle da skratim
gde tacno u izjavi himlija kaze da je usrasa ?????

2. aralica kao sto to i pise u knjizi je naveo sve sto je bitno za zlocin u glini i pokazao i dokazao da su u njemu pored usrasa ucestvovali i tzv domobrani i to ne jednom nego vise puta...a na kraju knjige postoji i spisak literature , pa sad eto opet ce tebi da verujemo da domobrani nisu ucestvovali u zlocinima :maramica:
a evo i ono najbitnije na tu zemu sto se nalazi u aralicinoj knjizi i link na nju...

"Ђуро Аралица/ Усташки покољи Срба у цркви у Глини "

На подручју среза Глина у почетку је „ред успостављала” група домобрана на челу са Јосипом Добрићем, а после 15 дана и усташе из Петриње и Загреба ....

Србе су углавном убијале усташе,жандари и домобрани,али и хрватски и муслимански сељани цивили или „дивље усташе”.

. Група наоружаних цивила муслимана из села срезова Босанска Крупа, Бихаћ и Цазин, уз подршку усташа, жандара и домобрана, свакодневно је упадала у српска села

У једној од тих усташких група, запажен је домобрански официр са две звездице на овратнику. Расположиви подаци указују да је то био Јосип Добрић, бивши учитељ из Сплита, домобрански сатник, руководилац групе домобрана која је вероватно клала Србе у цркви

Цветковић Михајло, домобрански сатник, заједно са Јосипом Добрићем, руководио је групом домобрана која је клала Србе у цркви.

непосредни извршиоци и саучесници
25. Берберовић Хасана Хилмија, 15. април 1915, Босански Нови, припадник групе домобрана-кољача у цркви, које је предводио Јосип Добрић.

Срез Босанска Дубица – У књизи Милке Љубичић и Милана Буњца налази се списак од 108 Срба са територије среза Босанска Дубица наводно покланих у цркви у Глини, а чија су имена исписна на бронзане плоче и смештена у нише зидова Спомен-обележја у Глини.
Један домобрански официр пребацио је преостале Србе из овог затвора у православну цркву у Хрватској Дубици, али су их пред црквом чекале усташе и све их душмански претукле. Једна група ових затвореника је спроведена у логор у Градишку, а остали су убијени у цркви.1

https://www.muzejgenocida.rs/images...ro, Ustaski pokolji Srba u glinskoj crkvi.pdf

3. podatak da je dobric kao oficir vodio svoje vojnike-domobrane a ne usrase u zlocin dao je upravo njegov vojnik-domobran hilmija ili himlija kako god u svojim izjavama pre i posle rata u kojima se vidi da je ovaj zlocinac sebe i svoje drugove zvao vojnicima-domobranima a za usrase je uvek govorio usrase:mazi:

Postoje samo sva dva svdocenja o ustaskom pokolju u Glinskoj crkvi, od Jednjaka i Himlije, niti jedan od njih dvojice ne spominje domobrane, samo ustase.
Tako da bi bilo vrlo interesantno da autori knjige koji tvrde da su domobrani ucestvovali u klanju to i dokazu, koje sada oni yo imaju neke nove dokaze ?
bilo bi jos zanimljivije da ti dokazes da je hilmija bio usrasa iako on to ni u jednoj svojoj izjavi nije napisao,
on je sebe i svoje drugove nazivao vojnicima a usrase samo usrasama :mazi:
i da tako konacno dokazes svoju tvrdnju da domobrani nisu ucestvovali u zlocinima prortiv srba kao sto sve vreme tvrids ovde nasuprot svih dokaza , linkova, knjiga , tekstova , izjava prezivelih zrtava i zlocinaca koji su potvrdili da su domobrani sve radili zajedno sa usrasama i to tako sve vreme rata :maramica:

Jos jedan banetov falsifikat da je Pirc bio ustaski general koji je ubija Sbe i da je odgovoran za smrt 72 pilota kraljevine Jugoslavije...
Za sve one koji ne znaju, Pirc je od 41 partizanski covek koji je ubacen u domobransko zrakoplostvo sa Rudi Cajevcem i Franjo Kluzim, sa zadatkom da ukrade avion i da sa njim doleti na slobodnu partizansku teritoriju, Sto je i uspeo, a ustase iz besa su mu pobili cerko i zenu.
Apsultno ne postoji niti jedan dokaz da je Pirc bio ustasa, a pogotovo da je bio ustaski general, i ne postoje nikavi dokaze da je on vrsio nekakve zlocine.
Cela ''optuzba i svi dokazi'' protiv Pirca da je obajvio sajt Jadovo, se svodi recenica da je Pirc bio u nekom vecu i da je on ''odlucivao'' o zivotu i smrt tih pilota. Ta recenica je iz knjge....
Ko je odlučivao o njihovom životu ili smrti opisuje pilot Kosta Aćin u svom delu „Spomenica palih Srba vazduhoplovaca 1941-1945“ strana 262. izdato u Vašingtonu godine 1975. To je bilo Veće u sastavu:Franjo Pirc, pukovnik Kraljevskog vazduhoplovstva, kasnije general Pavelićeve NDH a potom general i prvi komandant vazduhoplovstva Titove Jugoslavije.
https://srbin.info/drustvo/kako-su-...rpska-pilota-kraljevine-jugoslavije/?lang=lat
Ko je Kosta Acin ? Samozvani istoricar , koji u samo jednoj recenici na jednoj stranici u svojoj knjizi govori kako je Pirc odgovoran za smrt 72 pilota, to je samo usput spomenuo, nikavi izvori na koje se poziva ne postoje . Kako je on dosao do tog podatka ? 30-godina posle tog dogadjaja Kosta Acin samo u jednoj recenici pise da je Pirc ''odgovoran za smrt 72 pilota kj '', odakle njemu ti podaci, ko su svedoci i dokazi za takvu tvrdnju ???!!!
Interesantno da je Acin uopste ne spominje da je Pirc bio ''ustasa i cinio zlocine, kao ustasa ''.
Takodje da osim te''recenice'' koja nema nikakav izvor koji Acin spominje u svojoj knjizi, ne postoji nijedan drugi dokaza protiv Pirca .
bane na temi
Partizanska avijacija - jedinstven slučaj u svetu da pokret otpora na okupiranoj teritoriji ima svoje avione
strana 14, post 335 iznosi falsifikate da je Pirc ubijao Srbe ( za to cak nije postavio cak ni dokaze rekla - kazala), a da Pirc navodno doneo odluku da se pobije 72 pilota kraljevine jugoslavije , nudi sajt Jadovo ( koji su inace prvo napisali da je Himlija bio domobran, a posle ustasa za slucaj ustaskog pokolja u Glinskoj crkvi ) i recenicu od Acina koju prenosi pomenuti sajt.
- Da je Pirc bio ustasa i klao Srbe, dokaz - bane kaze
-Da je Pirc pobio doneo odluku da se pobije 72 pilota kraljivine jugoslavije, dokaz - jedna recenica iz knjige kosta acina, koja nema nikakav izvor na koji se poziva
Koji bi sud prihvatio ovakvu optuznicu, osom onog u banetoj masti
nesretni falsifikatoru u pokusaju koji uvek padne na delu :cepanje:
"Za sve one koji ne znaju, Pirc je od 41 partizanski covek koji je ubacen u domobransko zrakoplostvo"
pirc je iz vojske kraljevine jugoslavije pobegao vec 10 aprila 1941 i nemcima predao i svog kopilota i avion i za to postoje izjave tog pilota,
obrati paznju
10.april.1941
nikakvi tzv partizani nisu tada postojali , a tzv komunisti su tada jos uvek i jos nekoliko meseci bili u savezu sa nemcima ,
dakle opet si uhvacen u lazima :hahaha1:
a da napomenem da ne postoji ni jedan jedini dokument koji tog istog pirca na bilo koji nacin povezuje sa tzv partizanima i bilo kakvom saradnjom sa njima iz vremena pre njegovog preletanja ....

idemo dalje sa tvojim budalastinama
"Ko je Kosta Acin ? Samozvani istoricar"
kosta acin je pre svega bio pilot ,

"Vojna akademija Beograd, 1934; Vazduhoplovna vojna akademija u Pancevu 1938. aktivni oficir 1934-45, vazduhoplovni kapetan druge klase, ,komandant Kosmajskog korpusa Jugoslovenske vojske u otaybini (JVuO)."
dakle savremnik tog vremena i dogadjaja a ne nekakav "samozvani istoricar" , opet ti se prividja samardzic :rotf:
o pircu su gde god se moze naci njegovo ime iste price , tj od svih onih koji su poznavali njegov lik i delo ...ukratko prodana dusa koji je u cetiri godine rata promenio cetiri vojske.

dalje sa tvojim budalastinama.
pirc je bio ??
pilot u usraskoj ndh,
piloti ndh su tokom rata radili sta ???

bacali zvake, cokoladice i bombone na srbe ili mitraljirali i bombardovali ???
odgovor znamo naravno!!!!
prema tome sta je bio pilot u ndh nego zlocinac ????
to sto je kasnije kad je video da je djavo odneo salu po cetvrti put tokom rata preleteo u neku vojsku to mu je kasnije uzeto kao olaksavajuca okolnost pa je dobio i masu pogodnosti kakve naravno nisu imali piloti kraljevske vojske , sta vise ucestvovao je u takozvanom procesu prilikom kojeg su 72 pilota streljana od strane nove okupacione vlasti sto je u tejstu potrvdjeno i od strane komisije za utvrdjivanje zlocina
"komisija Vlade Srbije za istraživanje zločina komunista posle rata, utvrdila je da su 21 dan pre Miletine pogibije, dakle 29. na 30. novembar 1944. godine, u selu Jabuka kod Pančeva Titovi likvidatori ubili 72 kraljevska pilota. "

dakle to bi bilo to o usrasi pircu , osim eto ako ti kao vrsni poznavac usrasa i domobrana ne znas sve to bolje i od drzavnih komisija :hahaha:

Aralica je izmislo domobranskog oficia sa dve zvezdice, i jos je promasio cin, a sta je izvor za tu tvrdnju - nista.
Ispada da Arlica zna bolje kako je tekao zlocin od samih svedoka Himlije i Jednjaka.
Po tebi je Nela Erzisnik ustasa , zato sto je radila u posti NDH za vreme rata.
ispada da ti ipak bolje znas od svedoka sta su bili i kojoj formaciji su pripadali :cepanje:
ajde citiraj taj deo teksta izjave gde se dobri himlija nazvao usrasom ????
dakle izjava u kojoj on kaze da je pripadao usrasama ???
izvoli ...

nela nije bila u glini i nije klala srbe , za razliku od usrasa i domobrana koji su to radili:mazi:

dakle pise "ne kao dezerter iz USTASKE satnije" jer on i nije bio dezerter iz usraske satnije sto je u svojoj izjavi i potvrdio, odnosno u svojoj izjavi nikad i nigde nije rekao da je pripadnik neke usraske bojne nego da je tamo bio kao "vojnik" , a vojnici u ndh su bili ???
ne znas ???
To je tvoj sajt Jadovo objavio, sada laze i taj sajt ?
klovnu, gde u tekstu pise rec domobran ? Nigde, kako si ona procitao rec koja ne postoji u tekstu ?
:hahaha:

bilo bi jos zanimljivije da ti dokazes da je hilmija bio usrasa iako on to ni u jednoj svojoj izjavi nije napisao,
on je sebe i svoje drugove nazivao vojnicima a usrase samo usrasama :mazi:
i da tako konacno dokazes svoju tvrdnju da domobrani nisu ucestvovali u zlocinima prortiv srba kao sto sve vreme tvrids ovde nasuprot svih dokaza , linkova, knjiga , tekstova , izjava prezivelih zrtava i zlocinaca koji su potvrdili da su domobrani sve radili zajedno sa usrasama i to tako sve vreme rata :maramica:
Zanimljivo je da Jednjak i Himlija dva svedoka klanja ne spominju domobrane, nego samo ustase
Kako ti citas u njihovim iskazima rec domobran, ako ta rec ne postoji
:hahaha::rotf:
Ti haluciniras , vidis reci koje ne postoje

nesretni falsifikatoru u pokusaju koji uvek padne na delu :cepanje:
"Za sve one koji ne znaju, Pirc je od 41 partizanski covek koji je ubacen u domobransko zrakoplostvo"
pirc je iz vojske kraljevine jugoslavije pobegao vec 10 aprila 1941 i nemcima predao i svog kopilota i avion i za to postoje izjave tog pilota,
obrati paznju
10.april.1941
nikakvi tzv partizani nisu tada postojali , a tzv komunisti su tada jos uvek i jos nekoliko meseci bili u savezu sa nemcima ,
dakle opet si uhvacen u lazima :hahaha1:
a da napomenem da ne postoji ni jedan jedini dokument koji tog istog pirca na bilo koji nacin povezuje sa tzv partizanima i bilo kakvom saradnjom sa njima iz vremena pre njegovog preletanja ....

idemo dalje sa tvojim budalastinama
"Ko je Kosta Acin ? Samozvani istoricar"
kosta acin je pre svega bio pilot ,

"Vojna akademija Beograd, 1934; Vazduhoplovna vojna akademija u Pancevu 1938. aktivni oficir 1934-45, vazduhoplovni kapetan druge klase, ,komandant Kosmajskog korpusa Jugoslovenske vojske u otaybini (JVuO)."
dakle savremnik tog vremena i dogadjaja a ne nekakav "samozvani istoricar" , opet ti se prividja samardzic :rotf:
o pircu su gde god se moze naci njegovo ime iste price , tj od svih onih koji su poznavali njegov lik i delo ...ukratko prodana dusa koji je u cetiri godine rata promenio cetiri vojske.

dalje sa tvojim budalastinama.
pirc je bio ??
pilot u usraskoj ndh,
piloti ndh su tokom rata radili sta ???

bacali zvake, cokoladice i bombone na srbe ili mitraljirali i bombardovali ???
odgovor znamo naravno!!!!
prema tome sta je bio pilot u ndh nego zlocinac ????
to sto je kasnije kad je video da je djavo odneo salu po cetvrti put tokom rata preleteo u neku vojsku to mu je kasnije uzeto kao olaksavajuca okolnost pa je dobio i masu pogodnosti kakve naravno nisu imali piloti kraljevske vojske , sta vise ucestvovao je u takozvanom procesu prilikom kojeg su 72 pilota streljana od strane nove okupacione vlasti sto je u tejstu potrvdjeno i od strane komisije za utvrdjivanje zlocina
"komisija Vlade Srbije za istraživanje zločina komunista posle rata, utvrdila je da su 21 dan pre Miletine pogibije, dakle 29. na 30. novembar 1944. godine, u selu Jabuka kod Pančeva Titovi likvidatori ubili 72 kraljevska pilota. "

dakle to bi bilo to o usrasi pircu , osim eto ako ti kao vrsni poznavac usrasa i domobrana ne znas sve to bolje i od drzavnih komisija :hahaha:
Ne zanima me tvoj masta, daj dokaze !!!!
Nemas ni jedan dokaz, sve se svodi na tvoju mastu,
Braca Grim hvataju beleske za njihove bajke, kada slusaju tebe

ispada da ti ipak bolje znas od svedoka sta su bili i kojoj formaciji su pripadali :cepanje:
ajde citiraj taj deo teksta izjave gde se dobri himlija nazvao usrasom ????
dakle izjava u kojoj on kaze da je pripadao usrasama ???
izvoli ...

nela nije bila u glini i nije klala srbe , za razliku od usrasa i domobrana koji su to radili:mazi:
Ti bolje znas i od Jednjak i Himlije, niko ne spominje ustase, a ti izmisljas da u tekstu postji rec domobran
Tvoj slink jadovo koji si citirao , sada pise da je Himlije bio ustasa, sada i Jadovno laze ?
Aralica je slago za domobrane, postavop tekst za koji ne postoji izvor. eto koga ti postavljas

banetov falsifikat : Da je Kvaternik doneo rasne zakone, da se nije posvadjao sa Pavelicem i da nije bio smenjen 1942, da odogovorn za ubistvo Srba od 1941 d0 1945, da da je ucestvovao u ubistvo Srba u logorima NDH
bane jednostavno izmislja pomocu svoje maste, a nema veze sa istorijom. Jer istorija se bazira na cinjenicama, koje moraju da se dokazu - dokazi, svedoci...a bane jednostavno lupeta
- banetov prvi falsifikat : Da je Kvaternik doneo rasne zakone
Naravno bane kao i uvek ne daje nikakav dokaz. Rasne zakone je potpisao Andrija Artukovic.
Kvaterniku rasni zakoni nisu odogovarali jer je njegova supruga bila Jevrejka, koja je nekoliko meseci od kada su ustase preuzeli vlast i poceli progoni Jevreja, Srba i Roma, izvrsila smoubistvo.
-banetov drugi falsifikat : Da se Kvaternik nije posvadjao sa Pavelicem.
Istorijska cinjenica Kvaternik posvadjao sa Pavelicem, smenjen 1942 i proteran iz NDH u Slovacku.
-banetov treci falsifikat : Da je Kvaternik zajedno sa ustasama ucestvovao u zlocinima po logorima NDH.
bane ne zna osnovne stvari, da je sve logore u NDH drzala ustaska obrana, ciji je komandant bio Max Luburic,koji je radio sta je , tako da je i Pavelic morao zbog Nemaca da ga obuzdava. Tako da Kvaternik apsolutno nije imao nikakvu vlast nad logorima NDH,a kamoli da je on licni ucestvovao u ubijanu Srba u Logorima NDH.
-banetov cetvrti falsifikat : Kvaternik je bio ''marsal hrvatskih oruzanih snaga"
bane ponovo izmislja, jer cin marasala nije postaojao u NDH, a Hrvatske oruzane snage nastaju u novembu 1944, kada Kvaternik koji u to vreme vise ne predstavlja nikog.
banetovi ''dokazi'' iz njegove maste, koje ne moze da dokaze

post 611 strana 25
kvaternik "smenjen skoro na pocetku rata" :cepanje:leleeee , ma da nije smenjen on mozda i pre rata :hahaha1:
ti bre nemas pojma ni o cemu ,
kvaternik je od pocetka pristasa usraskog pokreta, dakle od osnivanja, on je proglasio ndh i on je doneo rasne zakone u ndh i on je kao marsal hrvatskih oruzanih snaga po uputama pavelica i uz svestranu pomoc stepinca naredjivao svojoj vojsci i sprovodio i rasne zakone i sve druge zlocine zajedno sa usrasama , pa je tako ucestvovao i u zlocinima po logorima koje su osnivani sirom tzv ndh, ruku pod ruku sa usrasama.
post 607. strana 25
"kvaternik se posvadjao sa pavelicem",jaooo , pa to je bas strasno...pobili 700 000 srba a on brine o svadji , ali sve jedno su rasni zakoni ostali , isto kao i preko 200 logora sirom ndh koji su otvoreni jos u vreme nu kvaternikove vladavine , doduse njegov sin je nastavio i posle da vlada , dakle usraski gen je nastavio da funkcionise
Tema :
Благоје Јововић - Атентатор на Павелића

To je tvoj sajt Jadovo objavio, sada laze i taj sajt ?
klovnu, gde u tekstu pise rec domobran ? Nigde, kako si ona procitao rec koja ne postoji u tekstu ?
ni kita , DAJ NEKOM SRBINU DA TI PREVODI PORUKE , smesan si vise sa svojim nerazumevanjem napisanog.

ne znas ???

jos nisi odgovorio gde se hilmija deklarisao kao usrasa ??
dakle ponavljam pitanje gde je hilmija izjavio da je pripadao usrasama????

Zanimljivo je da Jednjak i Himlija dva svedoka klanja ne spominju domobrane, nego samo ustase
Kako ti citas u njihovim iskazima rec domobran, ako ta rec ne postoji
:hahaha::rotf:
Ti haluciniras , vidis reci koje ne postoje
ne spominju samo usrase i to sam ti vec dokazao milion puta, ali nije probelm opet cu ....

"Kući sam stigao oko 24. aprila. Kod kuće sam ostao svega 8 dana, a tada sam dobio poziv od vojne komande u Petrinji, da se odmah javim Vojnom okrugu u Petrinji. Po javljanju odmah sam uniformisan i tu ostao u kasarni jedan mesec dana, gde smo vrših vojne vežbe po novim pravilima. "

usrasoljubu stari, sta ti ovo govori ????
ovde se vidi da je dobri i posteni himlija bio u vojsci tokom celog maja 1941-e godine!!!!
exxxpertisto za nista, kad je proglasena tzv ndh ???
11-aprila 1941.
pa u cijoj je vojsci bio dobri i posteni himlija, kako se zvala ta vojska ???
da nije mozda odgovor DOMOBRANI????
naravno da jeste :mazi:

idemo dalje
"Početkom meseca juna moja satnija dobila je naređenje da ide u Glinu, te da u srezu glinskom uspostavi red i mir i da pokupi svo oružje i municiju od naroda. Pred odlazak celu satniju iskupio je komandir Josip Dobrić, satnik, rođen u Splitu, "
a ko je taj "josip dobric" i u kojoj vojsci je on sluzio????

"У једној од тих усташких група, запажен је домобрански официр са две звездице на овратнику. Расположиви подаци указују да је то био Јосип Добрић, бивши учитељ из Сплита, домобрански сатник, руководилац групе домобрана која је вероватно клала Србе у цркви "

dakle na sajtu drzavne ustanove on se vodi kao domobanski oficir :mazi:

idemo dalje
"Po dolasku u Glinu prvo smo izvršili pretres zgrada, pa smo zatim išli po okolnim selima. Ovo pretresanje trajalo je oko 15 dana. Kad je sa pretresom bilo završeno, došli su ustaše iz Zagreba i iz Petrinje "

ovde se vidi da su domobrani poslati kao predhodnica a da su im se kasnije prikljucili i usrase

dalje
"Ja sam bio određen u tri maha da vršim klanje u crkvi. Svakom prilikom sa nama su išli i neki oficiri Dobrić Josip i Cvijetković Mihajlo, a pored njih bilo je i ustaških oficira. "

dakle ovde je svedok poimenicno naveo prisutne domobranske oficire "Dobrić Josip i Cvijetković Mihajlo" i potom naglasio da pored njih "BILO JE I USRASKIH OFICIRA"

dalje
"Po ulasku u crkvu oficiri su ostajali kod vrata i posmatrali naš rad, a mi smo vršili klanje. Ubijanje je vršeno na taj način, što smo nekoje udarali nožem u srce, nekoje klali preko vrata, a nekoje udarali nožem gde stignemo. Ako neki Srbin ne bi bio od prvog udara smrtno pogođen, toga su ustaše priklali nožem "

ovde u izjavi svedoka vidimo napomenu da ako bi neki srbin i uspeo da prezivi udarce nozem od stane domobrana njega bi docekale usrase koji su dakle bili neka vrsta drugog kruga likvidacije.

dalje
"Ovi su svi pored obale postavljani u dve vrste, pa su povezani štapom jedan drugom za ruku i tako stojeći klali su ustaše, a mi smo vršili obezbeđenje strelišta. "

svedok opisuje metodologiju likvidacija na otvorenom,
ustase su klale a "mi smo vrsili obezbedjenje" , dakle ovde su domobrani bili u obezbedjenju jer je njih najverovatnije bilo vise pa su tako oni odradjivali te manje bitne poslove.

dalje
Prikupljanje Srba vršeno je na taj način, što je u jedno određeno selo išlo oko 70 ustaša i oko 30 nas vojnika, a svi smo bili pod komandom ustaških oficira.

dakle ovde je svedok naveo brojno stanje "70 usrasa i 30 vojnika (domobrana)"

dalje
"Prilikom ovog dovođenja video sam u više mahova da su ustaše, a i nekoji moji drugovi vojnici, silovali žene i devojke, pa su ih posle odvodili u Glinu. "

svedok kaze da su u silovanjima srpskih zena podjedanko ucestvovali i usrase i njegovi drugovi vojnici (domobrani)

dalje
"Video sam da su nekoje ustaše, kao i vojnici, noću dolazili u logor, odakle su odvodili ženske koje su hteli, pa su zatim nad njima izvršili obljubu negde na periferiji grada, pa su ih onda ponovo vraćah u logor. "

svedok ponavlja da su srpske zene iz logora izvodili i usrase i vojnici (domobrani)

dalje
"Jednom prilikom išli su ustaše da ih pohvataju, ah su ih Srbi napah i potukli. "

svedok napominje da su usrase isle u neku akciju ali da su se neslavno proveli, dakle trece lice mnozine "USRASE SU ISLE "

i za kraj , jos jedan dokaz pripadnosti domobranima
"Ja sam ostao u Glini do 5. septembra t.g. a tada sam otpušten, jer su pozvati drugi vojnici na vežbu. "

dakle on je pusten kuci a na vezbu su pozvani drugi "vojnici" , ne USRASE nego VOJNICI ,
a u ndh je postojala samo jedna vojska i to su bili DOMOBRANI !!!!

jedino sto domobran hilmija ne potvrdjuje nigde je da je on bio usrasa !!!!

Ne zanima me tvoj masta, daj dokaze !!!!
Nemas ni jedan dokaz, sve se svodi na tvoju mastu,
Braca Grim hvataju beleske za njihove bajke, kada slusaju tebe
exxpertisto za nista, ja sam za razliku od tebe i stavio dokaze ,
knjige, imena savremenika koji su licno ucestvovali u tim dogadjajima , drzavna komisija za zlocine posle 44-e koja je potvrdila da je zlocin postojao ....a naspram svih tih dokaza stoji ni kita i nejgova rec da sve to nije tacno :cepanje:

Ti bolje znas i od Jednjak i Himlije, niko ne spominje ustase, a ti izmisljas da u tekstu postji rec domobran
Tvoj slink jadovo koji si citirao , sada pise da je Himlije bio ustasa, sada i Jadovno laze ?
Aralica je slago za domobrane, postavop tekst za koji ne postoji izvor. eto koga ti postavljas
dakle po ko zna koji put pises budalastine a na konkretno pitanje ne smes da odgovoris
pa da ti ponovim po deseti put...
gde je u svojoj izjavi dobri hilmija sebe nazvao usrasom ili pripadnikom te formacije ???
G D E ????
odgovor je NIGDE !!!!

ali je zato svoje drugove i kolege nazivao "vojnicima " dakle domobranima,dok je kod pominjanja drugih uvek bio izricit i nazivao ih usrasama !!!

dakle cekam odgovor i citat gde je hilmija sebe nazvao usrasom????

banetov falsifikat : Da je Kvaternik doneo rasne zakone, da se nije posvadjao sa Pavelicem i da nije bio smenjen 1942, da odogovorn za ubistvo Srba od 1941 d0 1945, da da je ucestvovao u ubistvo Srba u logorima NDH
bane jednostavno izmislja pomocu svoje maste, a nema veze sa istorijom. Jer istorija se bazira na cinjenicama, koje moraju da se dokazu - dokazi, svedoci...a bane jednostavno lupeta
- banetov prvi falsifikat : Da je Kvaternik doneo rasne zakone
Naravno bane kao i uvek ne daje nikakav dokaz. Rasne zakone je potpisao Andrija Artukovic.
Kvaterniku rasni zakoni nisu odogovarali jer je njegova supruga bila Jevrejka, koja je nekoliko meseci od kada su ustase preuzeli vlast i poceli progoni Jevreja, Srba i Roma, izvrsila smoubistvo.
-banetov drugi falsifikat : Da se Kvaternik nije posvadjao sa Pavelicem.
Istorijska cinjenica Kvaternik posvadjao sa Pavelicem, smenjen 1942 i proteran iz NDH u Slovacku.
-banetov treci falsifikat : Da je Kvaternik zajedno sa ustasama ucestvovao u zlocinima po logorima NDH.
bane ne zna osnovne stvari, da je sve logore u NDH drzala ustaska obrana, ciji je komandant bio Max Luburic,koji je radio sta je , tako da je i Pavelic morao zbog Nemaca da ga obuzdava. Tako da Kvaternik apsolutno nije imao nikakvu vlast nad logorima NDH,a kamoli da je on licni ucestvovao u ubijanu Srba u Logorima NDH.
-banetov cetvrti falsifikat : Kvaternik je bio ''marsal hrvatskih oruzanih snaga"
bane ponovo izmislja, jer cin marasala nije postaojao u NDH, a Hrvatske oruzane snage nastaju u novembu 1944, kada Kvaternik koji u to vreme vise ne predstavlja nikog
exxxpertisto za nista dokle ce da se blamiras:cepanje:
ovo si ti napisao
"kvaterik je smenjen skoro na pocetku rata" sad si pak napisao da je smenjen 1942:rotf:
a kvaternik je smenjen 1943 godine , mozda je za tebe to bio pocetak rata ali u svetskoj istorji rat na teritoriji kraljevine poceo je aprila 1941 :hahaha1:

dalje sa tvojim budalastinama..
kvaternik je kao osvedoceni usrasa dobio i adekvatnu nagradu da vodi usrasku vojsku tj domobranstvo tzv ndh
a koje je kao sto znamo od prvog do zadnjeg dana rata ucestvovalo ruku pod ruku sa usrasama u zlocinima sto sami sto u sadejstvu sa usrasama.

dalje sa tvojim budalastinama ,
rasni zakoni koje je donosio i sprovodio usraski general kvaternik kroz delovanje svoje vojske-domobrana ,

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, a osobito u Sarajevu, kriju se kod pojedinih obitelji razni srpski generali, časnici, činovnici i drugo osoblje, kao na primjer zločinac Rikard Vikert. Sve ove osobe imadu u roku od 48 sati predvesti na redarstvo njihovi stanodavci, a redarstvo će ih uputiti zapovjedništvu grada Sarajeva (sa sjedištem u zgradi bivše banske uprave) radi daljnjeg uredovanja. Kućevlasnik i stanodavac nose punu odgovornost za ovu provedbu. U slučaju neizvršenja ove zapovijedi bit će kućevlasnici i stanodavci uhićeni i stavljeni pred ratni sud radi veleizdaje. Jednaku odgovornost snosit će i sve one osobe, koje su o tome znale, pa su to prešutile, kao i oni, koji su u tomu pomagali. Osim toga sve te osobe izgubit će cjelokupan svoj imetak, koji će biti zaplijenjen u korist ove države. Ova zapovijed vrijedi i za sve bolnice, sanatorije i sve javne ustanove. Svaki kućevlasnik, stanodavac ili ravnatelj javnih ustanova, koji kriju srpske generale, više časnike, ih činovnike, te Vikerta i njegove pomoćnike, imadu se smjesta strijeljati. Zapovijednici svih kotarskih mjesta imadu postupati po ovoj zapovijedi.

Ostvarenje postavljenog cilja - istrebljenje Srba pre svega - nije samo obaveza ustaške vlade već je to, kako je smatrao i javno isticao Slavko Kvaternik, istovremeno obaveza i vlada Italije, Nemačke i Mađarske. „Mi ćemo Srbe u Savu, a Vi u Dunav" - savetovao je on predstavnika mađarskog Generalštaba, Kolmana Kerija.6

Prigodom telefonskog razgovora s generalom Kvaternikom, naredio mi je da sve Hrvate časnike i vojnike zadržim na službi u Karlovcu i da nikoga ne puštam da ode iz posade karlovačke, a Srbe i Slovence da razoružam i uputim svojim kučama. Srbijance pak da zadržim kao taoce. Ujedno mi je naložio da sudjelujem kod dočeka njem. trupa. Ja sam zaista s ustaškim stanom još u noći izašao do mitnice „Ilovac". Poslije dugoga čekanja; pošto njemačke trupe nisu stigle, vratili smo se natreg u grad. Još tokom noći od 10 na 11 travnja slegla se je velika množina časnika i vojnika u Karlovac. Srbi i Srbijanci, te Slovenci odmah su razoružani i upućeni u određene vojarne dok su Hrvati bili odmah zaprisegnuti i raspoređeni na razne dužnosti oko osiguranja cjelokupnog materijala, koji je u ogromnim količinama ležao na svim krajevima grada i okolice.

Predmet: Predmet razgovora bio je sledeći: Preseljavanje Slovenaca iz Rajha u Hrvatsku, odnosno Srbiju i Srba iz Hrvatske u Srbiju. S tim u vezi su i pojedina pitanja o postupku prema Hrvatima u onim oblastima Jugoslavije, koje su pripojene Rajhu. Razgovor je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova telegramom br. 389 od 31. 5. Odobrenje Firera za postupak preseljavanja saopštava se ovde telegramom br. 344 od 25.5.44. Na sednici od 4.5.1941. o preseljavanju Slovenaca iz Rajha u Hrvatsku, odnosno u Srbiju i Srba iz Hrvatske u Srbiju, učestvovala su sledeća lica: Poslanik Kaše (Kasche), SS-obergrupenfirer Vojskovođa Kvaternik

NAREDBA MINISTRA UNUTRAŠNJIH POSLOVA OD 7. JUNA 1941. O OBAVEZNOJ PRIJAVI SRBIJANACA1 ,
NAREDBA o dužnosti prijave Srbijanaca Pozivaju se svi Srbijanci, koji borave na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske, da se u roku od 10 dana računajući od dana proglašenja ove naredbe prijave općinskom, odnosno gradskom poglavarstvu svog boravišta, a u gradu Zagrebu redarstvenom ravnateljstvu.
Ova se naredba odnosi na sve Srbijance, koji su se doselili na područje Nezavisne Države Hrvatske poslije 1. siječnja 1900. godine, kao i na njihove potomke ma kojega oni zvanja bili, dakle i na seljake. Ova naredba obuhvaća i osobe, koje se nalaze u pritvorima ili bolnicama. Tko se od navedenih ne odazove ovom pozivu na prijavu u označenom roku, smatrat će se ratnim zarobljenikom i bit će odveden u zarobljenički logor. Prijavljene unosit će općinsko, odnosno gradsko poglavarstvo u popis po redu prijave rednim brojem i prijavljenom izdavati potvrdu. Po izmaku propisanog roka za prijavu općinska će poglavarstva prepis popisa dostaviti nadležnoj kotarskoj oblasti, a gradska poglavarstva kotarskoj oblasti svog sjedišta. Za općinsku upravu odgovorne osobe (načelnici i drugi) koji načine kakav propust odnoseći se na ovu naredbu, bit će potegnute na kaznenu odgovornost po propisima, koji vrijede za kažnjavanje onih, koji sakrivaju pobjegle ratne zarobljenike i otpuštene od službe. Isto tako postupat će se sa svakim, za koga se dokaže, da je znao za Srbijanca, koji se ne prijavljen krije, a ne bude to vlasti prijavio. Kotarski predstojnici imadu dužnost da se pobrinu, da područna općinska poglavarstva provedu uredovanja po ovoj naredbi. Obzirom na važnost i hitnost predmeta dužni su svi dnevnici, koji izlaze na području Nezavisne Države Hrvatske na vidnom mjestu odštampati ovu naredbu. 1 „Narodne novine" od 7. VI 1941. Sve kotarske oblasti i sva općinska poglavarstva i redarstveno ravnateljstvo u Zagrebu dužni su ovu naredbu odmah proglasiti ne čekajući dostavu.2 U Zagrebu dne 7. lipnja 1941. Broj 372 Z. p. 1941. U zastupanju ministra unutarnjih poslova Vojskovođa Kvaternik, v. r.

OKRUŽNICA ZAPOVJEDNIKA CJELOKUPNE ORUŽANE SNAGE I MINISTRA DOMOBRANSTVA SLAVKA KVATERNIKA O ZABRANI OFICIRIMA I PODOFICIRIMA DA STANUJU KOD SRBA I ŽIDOVA1 OKRUŽNIC A Častnicima i dočastnicima zabranjujem da stanuju kod Židova, korupcionaša, Srba i poznatih jugoslovena ih masona. Svaki častnik i dočastnik ima svojem zapovjedniku prijaviti gdje stanuje i ko mu je stanodavac. Zapovjednici pozvati će one častnike i dočastnike čiji su stanodavci Židovi, korupcionaši, Srbi, poznati jugosloveni ili masoni, da se u najkraćem roku isele. U protivnom pozvati će takove na odgovornost i o tome izvjestiti Ministarstvo.- U Zagrebu dne 20. kolovoza 1941. I. odje l Br. 1062/taj. Zapovjednik cjelokupne oružane snage i Ministar Domobranstva Doglavnik-Vojskovođa : Slavko Kvaternik, v.r

http://znaci.net/arhiv/dokument/34374
toliko o tvojim falsifikatima i o kvaterniku humanitarcu :mazi:

ni kita , DAJ NEKOM SRBINU DA TI PREVODI PORUKE , smesan si vise sa svojim nerazumevanjem napisanog.

jos nisi odgovorio gde se hilmija deklarisao kao usrasa ??
dakle ponavljam pitanje gde je hilmija izjavio da je pripadao usrasama????
Gde je Himlija izjavio da je domobran i gde u svojoj izjavi navodi domobrane ?
Ti haluciniras, jer vidis u tekstu reci koje ne postoje.

ne spominju samo usrase i to sam ti vec dokazao milion puta, ali nije probelm opet cu ....

"Kući sam stigao oko 24. aprila. Kod kuće sam ostao svega 8 dana, a tada sam dobio poziv od vojne komande u Petrinji, da se odmah javim Vojnom okrugu u Petrinji. Po javljanju odmah sam uniformisan i tu ostao u kasarni jedan mesec dana, gde smo vrših vojne vežbe po novim pravilima. "

usrasoljubu stari, sta ti ovo govori ????
ovde se vidi da je dobri i posteni himlija bio u vojsci tokom celog maja 1941-e godine!!!!
exxxpertisto za nista, kad je proglasena tzv ndh ???
11-aprila 1941.
pa u cijoj je vojsci bio dobri i posteni himlija, kako se zvala ta vojska ???
da nije mozda odgovor DOMOBRANI????
naravno da jeste :mazi:

idemo dalje
"Početkom meseca juna moja satnija dobila je naređenje da ide u Glinu, te da u srezu glinskom uspostavi red i mir i da pokupi svo oružje i municiju od naroda. Pred odlazak celu satniju iskupio je komandir Josip Dobrić, satnik, rođen u Splitu, "
a ko je taj "josip dobric" i u kojoj vojsci je on sluzio????

"У једној од тих усташких група, запажен је домобрански официр са две звездице на овратнику. Расположиви подаци указују да је то био Јосип Добрић, бивши учитељ из Сплита, домобрански сатник, руководилац групе домобрана која је вероватно клала Србе у цркви "

dakle na sajtu drzavne ustanove on se vodi kao domobanski oficir :mazi:

idemo dalje
"Po dolasku u Glinu prvo smo izvršili pretres zgrada, pa smo zatim išli po okolnim selima. Ovo pretresanje trajalo je oko 15 dana. Kad je sa pretresom bilo završeno, došli su ustaše iz Zagreba i iz Petrinje "

ovde se vidi da su domobrani poslati kao predhodnica a da su im se kasnije prikljucili i usrase

dalje
"Ja sam bio određen u tri maha da vršim klanje u crkvi. Svakom prilikom sa nama su išli i neki oficiri Dobrić Josip i Cvijetković Mihajlo, a pored njih bilo je i ustaških oficira. "

dakle ovde je svedok poimenicno naveo prisutne domobranske oficire "Dobrić Josip i Cvijetković Mihajlo" i potom naglasio da pored njih "BILO JE I USRASKIH OFICIRA"

dalje
"Po ulasku u crkvu oficiri su ostajali kod vrata i posmatrali naš rad, a mi smo vršili klanje. Ubijanje je vršeno na taj način, što smo nekoje udarali nožem u srce, nekoje klali preko vrata, a nekoje udarali nožem gde stignemo. Ako neki Srbin ne bi bio od prvog udara smrtno pogođen, toga su ustaše priklali nožem "

ovde u izjavi svedoka vidimo napomenu da ako bi neki srbin i uspeo da prezivi udarce nozem od stane domobrana njega bi docekale usrase koji su dakle bili neka vrsta drugog kruga likvidacije.

dalje
"Ovi su svi pored obale postavljani u dve vrste, pa su povezani štapom jedan drugom za ruku i tako stojeći klali su ustaše, a mi smo vršili obezbeđenje strelišta. "

svedok opisuje metodologiju likvidacija na otvorenom,
ustase su klale a "mi smo vrsili obezbedjenje" , dakle ovde su domobrani bili u obezbedjenju jer je njih najverovatnije bilo vise pa su tako oni odradjivali te manje bitne poslove.

dalje
Prikupljanje Srba vršeno je na taj način, što je u jedno određeno selo išlo oko 70 ustaša i oko 30 nas vojnika, a svi smo bili pod komandom ustaških oficira.

dakle ovde je svedok naveo brojno stanje "70 usrasa i 30 vojnika (domobrana)"

dalje
"Prilikom ovog dovođenja video sam u više mahova da su ustaše, a i nekoji moji drugovi vojnici, silovali žene i devojke, pa su ih posle odvodili u Glinu. "

svedok kaze da su u silovanjima srpskih zena podjedanko ucestvovali i usrase i njegovi drugovi vojnici (domobrani)

dalje
"Video sam da su nekoje ustaše, kao i vojnici, noću dolazili u logor, odakle su odvodili ženske koje su hteli, pa su zatim nad njima izvršili obljubu negde na periferiji grada, pa su ih onda ponovo vraćah u logor. "

svedok ponavlja da su srpske zene iz logora izvodili i usrase i vojnici (domobrani)

dalje
"Jednom prilikom išli su ustaše da ih pohvataju, ah su ih Srbi napah i potukli. "

svedok napominje da su usrase isle u neku akciju ali da su se neslavno proveli, dakle trece lice mnozine "USRASE SU ISLE "

i za kraj , jos jedan dokaz pripadnosti domobranima
"Ja sam ostao u Glini do 5. septembra t.g. a tada sam otpušten, jer su pozvati drugi vojnici na vežbu. "

dakle on je pusten kuci a na vezbu su pozvani drugi "vojnici" , ne USRASE nego VOJNICI ,
a u ndh je postojala samo jedna vojska i to su bili DOMOBRANI !!!!

jedino sto domobran hilmija ne potvrdjuje nigde je da je on bio usrasa !!!!
Gde u tekstu pise rec domobran ? Pokazi !!!
Nemoj sa izmisljas vise, dosadan si sa tim decijim lazima.

Back