Faks ili kurs?

Dobro, medicina ipak trazi i neke prakticne vestine, ide se na obdukcije i slicno.
Ali Filozofski, FPN i slicnih fakulteti, pa to je samo intenzivnije citanje veceg broja knjiga i njihovo reprodukovanje i to je to.
Lepo za opstu kuluturu, lepo i za formiranje kritickog misljenja, ali od toga se u Srbijici bas i ne moze lagodno ziveti.
Moj cimer iz doma koji je bio daleko uspesniji student od mene danas vanredno zavrsava srednju masinsku skolu, kako bi postao kv majstor za rad u fabrici u svom gradu.

Некад се некоме и заломи.

Ево, посланик Александар Павић се запослио у 64 године у Народној скупштини као посланик.

Радна (професионална) биографија Александра Павића​

Подаци су састављени на основу јавних извора — међутим, неке ствари нису потпуно детаљно документоване.
Перид / Радно искуствоОпис пословања и активности
ОбразовањеПавлић је дипломирао политичке науке на Универзитету у Калифорнији, Беркли. otvoreniparlament.rs+2Wikipedia+2
Политички консалтинг и екологијаРадио је за приватне компаније у областима „политичког консалтинга” и екологије. otvoreniparlament.rs
Саветник председника Републике СрпскеОд августа 1996. до јуна 1997. године био је главни политички саветник председника Републике Српске. otvoreniparlament.rs
Писање и аналитикаПавлић је сарађивао са међународним и домаћим медијима: наведено је да је стални сарадник америчког конзервативног сајта WorldNetDaily и са сајтом „G2 Intelligence Bulletin”. Mondo
Ауторско делоНаписао је књигу: „Забрањена истина о Сребреници – приручник заснован искључиво на страним изворима” (2007). Mondo
Јавно деловање (политика)- Народни посланик у Народној скупштини Србије (од 2024). otvoreniparlament.rs+2Wikipedia+2
- Потпредседник посланичке групе „MI – Snaga naroda / Mi – Glas iz naroda”. Wikipedia
- Члан неколико скупштинских одбора: Одбора за Косово и Метохију, Одбора за одбрану и унутрашње послове, Одбора за дијаспору. otvoreniparlament.rs
- Делегат у Парламентарној скупштини Организације уговора о колективној безбедности (CSTO). Wikipedia
Идеолошки / аналитички радПавлић се бави политичком анализом, публицистиком и има јако искуство „геополитичког конзервативног програма”. Srpski Scenario+1
- Такође, има ставове критичке према Европској унији и глобалним „жељама малих држава” да остану суверене. Dnevni list Danas

Život je učitelj najveći, iz mnogo primjera se vidi da najčešće oni koji završe visoko školovanje počinju da rade i ostaju u kompanijama, gdje vlasnici nemaju neko veliko obrazovanje, a osnovali su kompaniju.

Ako mislite završiti fakultet na Balkanu i doći raditi na zapad čak ako steknete nekog radnog iskustva predhodno u Srbiji, Bih, Hrvatskoj... to nije isto znatno drugačije se radi na zapadu u velikom broju slučajeva diplome vaših škola koje ste završili neće biti priznate i morati ćete ponovo ići u školu par godina dok ne položite razlike.

Ja sam radio pet i pol godina na baušteli u Njemačkoj vodeći se kao radnik bez srednje škole i ako imam završenu četverogodišnju Elektrotehničku školu u BiH nedavno sam u potrazi za novim poslom predao prevedenu diplomu na Njemačkom od svoje škole na Agenciju za zapošljavanje u ovdje gdje živim, najvjerovatnije da neće biti priznata pa ću morati doškolovati se još da bi mi oni mogli nuditi poslove iz moje struke.

Kao da počinjem ponovo iz početka, ali na mojoj strani je preko šest godina iskustva, života i snalaženja u Njemačkoj.

Život je učitelj najveći, iz mnogo primjera se vidi da najčešće oni koji završe visoko školovanje počinju da rade i ostaju u kompanijama, gdje vlasnici nemaju neko veliko obrazovanje, a osnovali su kompaniju.

Kao da počinjem ponovo iz početka, ali na mojoj strani je preko šest godina iskustva, života i snalaženja u Njemačkoj.
Прва и последња реченица су ти контрадикторне,

а ни оно између ми се баш и није свидело.

Прва и последња реченица су ти контрадикторне,

а ни оно између ми се баш и није свидело.
Pet i pol godina sam radio na baušteli u kompaniji čiji vlasnici nisu bili više školovani od mene, ali za razliku od mene jedan je došao devedesetih u Njemačku i stekao pravo boravka i rada, a drugi je rođen u Njemačkoj. Jedan je završio trogodišnju školu u BiH, a drugi kaže da je završio višu školu građevinsku ovdje u Njemačkoj.

Ništa nisam napisao kontradiktorno, sviđalo se tebi ili ne tako stvari stoje u razvijenim državama zapada. Samo je prednost što ima mnogo radnih mijesta na kojima su potrebni novi radnici pa imaš izbora da mijenjaš poslove dok ti neki ne bude odgovarao, još pogotovo ako znaš pričati i pisati jezik Njemački ili neki drugi.

Pet i pol godina sam radio na baušteli u kompaniji čiji vlasnici nisu bili više školovani od mene, ali za razliku od mene jedan je došao devedesetih u Njemačku i stekao pravo boravka i rada, a drugi je rođen u Njemačkoj. Jedan je završio trogodišnju školu u BiH, a drugi kaže da je završio višu školu građevinsku ovdje u Njemačkoj.

Ništa nisam napisao kontradiktorno, sviđalo se tebi ili ne tako stvari stoje u razvijenim državama zapada. Samo je prednost što ima mnogo radnih mijesta na kojima su potrebni novi radnici pa imaš izbora da mijenjaš poslove dok ti neki ne bude odgovarao, još pogotovo ako znaš pričati i pisati jezik Njemački ili neki drugi.

Прво си написао - живот је највећи учитељ,

а онда да си после шест година искуства на почетку. Па, како то жест година животне школе, а на почетку?

Иначе, главно што ме тригеровало је

Ako mislite završiti fakultet na Balkanu i doći raditi na zapad čak ako steknete nekog radnog iskustva predhodno u Srbiji, Bih, Hrvatskoj..

Чиме си, у ствари, прозвао без разлога неодређени број форумаша (све који пишу) да погрешно мисле,

а настављаш и у новој

sviđalo se tebi ili ne

У обе поруке чачкаш форумаше. Е, сад, ја сам први кад треба провоцирати, али кад то радим у шали са својим колегама форумашима. Кад озбиљно пишем, гледам да не чачкам. А ти, да би појачао снагу својих речи, мораш да спустиш саговорника.

Пробај без овога да пишеш, да видимо колико су ти снажни постови. Без прозивања саговорника да мисле погрешно и сл.

Прво си написао - живот је највећи учитељ,

а онда да си после шест година искуства на почетку. Па, како то жест година животне школе, а на почетку?

Иначе, главно што ме тригеровало је

Чиме си, у ствари, прозвао без разлога неодређени број форумаша (све који пишу) да погрешно мисле,

а настављаш и у новој

У обе поруке чачкаш форумаше. Е, сад, ја сам први кад треба провоцирати, али кад то радим у шали са својим колегама форумашима. Кад озбиљно пишем, гледам да не чачкам. А ти, да би појачао снагу својих речи, мораш да спустиш саговорника.

Пробај без овога да пишеш, да видимо колико су ти снажни постови. Без прозивања саговорника да мисле погрешно и сл.
To što se ti osjećaš prozvano, je stvar tvoga ličnog osjećaja iz kojeg proizilazi odgovor u vidu mišljenja koje si napisao u vezi postova mojih. Ja sam samo napisao činjenično stanje za koje znam da je utvrđeno što se tiče sistema po kojem funkcionira Njemačka, ovdje je sistem strogo uređen i to poštujem, zbog toga su uvjeti bolji i život je znatno bolji, ali uvijek se nađu oni koji traže rupe u zakonima da bi iskoristili slabe tačke kojih je hvala Bogu znatno manje nego u sistemima balkanskih zemalja.

Ako mislite završiti fakultet na Balkanu i doći raditi na zapad čak ako steknete nekog radnog iskustva predhodno u Srbiji, Bih, Hrvatskoj... to nije isto znatno drugačije se radi na zapadu u velikom broju slučajeva diplome vaših škola koje ste završili neće biti priznate i morati ćete ponovo ići u školu par godina dok ne položite razlike.

Ja sam radio pet i pol godina na baušteli u Njemačkoj vodeći se kao radnik bez srednje škole i ako imam završenu četverogodišnju Elektrotehničku školu u BiH nedavno sam u potrazi za novim poslom predao prevedenu diplomu na Njemačkom od svoje škole na Agenciju za zapošljavanje u ovdje gdje živim, najvjerovatnije da neće biti priznata pa ću morati doškolovati se još da bi mi oni mogli nuditi poslove iz moje struke.

Сви који немају факултет почињу текст као ти.
Да, људи без факултета су основали компаније. Када ? Пре 20,30,40 година.
Не значи да је неко паметан ако има факултет а глуп ако не...
Данас је тешко почети било који посао.

Сви који немају факултет почињу текст као ти.
Да, људи без факултета су основали компаније. Када ? Пре 20,30,40 година.
Не значи да је неко паметан ако има факултет а глуп ако не...
Данас је тешко почети било који посао.
Čak ako imaš kapital u vidu novca, diplomu i nekog znanja, možeš imati i sjajnu ideju u vodama biznisa i usluga. Ništa nije garancija uspjeha moraš rizikovati sve pa prvih pet do deset godina krenuti sa samog dna dok se ne ukopniš i stekneš ugled kao ozbiljna kompanija koja ispoštovaje mušterije.

Čak ako imaš kapital u vidu novca, diplomu i nekog znanja, možeš imati i sjajnu ideju u vodama biznisa i usluga. Ništa nije garancija uspjeha moraš rizikovati sve pa prvih pet do deset godina krenuti sa samog dna dok se ne ukopniš i stekneš ugled kao ozbiljna kompanija koja ispoštovaje mušterije.
Зависи много од фирме.
Нпр ко хоће да ради поштено тешко опстаје. Муљатори напредују а поштени стагнирају.

Ретко ко жели да буде водоинсталатер, али многи желе да зарађују добро,

тако да је овде дилема да ли зарађивати добро, или се правити господин са високом чколицом без прихода од тога.

Ovo drugo nikad nisam razumela. Najviše sam volela psihologiju, filozofiju ali mi nije padalo na pamet to da studiram, to uglavnom studiraju deca bogatih roditelja, jer sa tom diplomom osim preko veze negde gde da radiš? Pravnika, ekonomista svega toga ima puno.

Izabrala sam bila prirodne nauke jer su tada bile u deficitu, a i danas su, tj da imam konkretan posao. E sad, želja mi bila da se bavim teorijom i tu sam možda omašila, jer ko se bavi eksperimentom i nekim popularnim materijalima mogao je da zaradi puno od raznih projekata. Na Zapadu zaposlenje sa dobrom diplomom donosi velik novac u industriji.

To je nekada bilo da svi kao hoće da studiraju. Danas se mladi vraćaju na zanate i to je sasvim na mestu. Opet, bez fakulteta ne možeš da budeš inženjer, lekar, naučnik, sve ono za šta trebaju dobre škole, praksa, osobe koje su majstori svog "zanata" u tim oblastima. Inženjeri, arhitekte mogu da zarađuju mnogo više novca od vodoinstalatera ;)... Tako da u skladu sa sposobnostima ide i izbor zanimanja, i potpuno je normalno da NOVAC određuje šta ćeš da studiraš ili ideš na kurs, a u slobodno vreme možeš da radiš ono što voliš.

Opet, naži RAVNOTEŽU između zarađivanja i uživanja u životu je isto ok. Ako se ima neki kancelarijski posao sa fakultetom, to je samo po sebi prednost čuvaš zdravlje, ne cimaš se mnogo, ali to ne donosi veći novac, no sve zavisi do čega je čoveku stalo.

Pa se vraćam na ono što sam prvo napisala sve zavisi šta želiš da budeš

Imam jednu komšinicu koja je kod nas u BG davno davno bila završila hortikulturu na Šumarskom faksu. Ona je sa tom diplomom imala otvoren put u USA, ne samo za nju, već za celu porodicu. Imala je dobar i cenjeni posao i na osnovu toga i ona i muž i deca su dobili državljanstvo USA. Zaradila je puno para, živeli su u Njujorku. Sve samo na osnovu te jedne njene diplome.

Sigurn ima i priča sasvim drugačijih, ali hoću da kažem saam diploma ne znaći puno već više KOJA je diploma u pitnju, za šta si postao "zanatlija" tj u kojoj oblasti.

Imam jednu komšinicu koja je kod nas u BG davno davno bila završila hortikulturu na Šumarskom faksu. Ona je sa tom diplomom imala otvoren put u USA, ne samo za nju, već za celu porodicu. Imala je dobar i cenjeni posao i na osnovu toga i ona i muž i deca su dobili državljanstvo USA. Zaradila je puno para, živeli su u Njujorku. Sve samo na osnovu te jedne njene diplome.

Sigurn ima i priča sasvim drugačijih, ali hoću da kažem saam diploma ne znaći puno već više KOJA je diploma u pitnju, za šta si postao "zanatlija" tj u kojoj oblasti.
ma to je jedan u 100.000 lupam , da dobije drzavljanstvo preko posla .... Jako retki slucajevi pogotovo danas, godine i godine cekanja....

ma to je jedan u 100.000 lupam , da dobije drzavljanstvo preko posla .... Jako retki slucajevi pogotovo danas, godine i godine cekanja....

To jeste bilo nekada.. pre jedno 30 godina, možda i malo više. Nego je imala diplomu koja je tad tamo bila deficitarna. I o tome treba razmišljati.

Ali mladi danas su jako pametni. Na prirodnim naukama ima dosta dece koja su još sa 18 odlučila se za karijeru u inostranstvu. Kod nas imaju 10ke,a ond već master ili PhD upišu napolju. Hemičari i fizičari su deficitarni u celoj Evropi, i pre će primiti nekog našeg nego iz Indije ili Kine. Tako da se oni super snalaze po industriji, farmaceutska itd.. bukvalno ne znam nikoga ko je otišao a da nije našao dobar posao. I priznaje se sve, ne moraju ništa da ponavljaju, ni master ni PhD, bukvalno samo jezik da nauče, a u nauci je svuda dovoljno znati engleski.

To jeste bilo nekada.. pre jedno 30 godina, možda i malo više. Nego je imala diplomu koja je tad tamo bila deficitarna. I o tome treba razmišljati.

Ali mladi danas su jako pametni. Na prirodnim naukama ima dosta dece koja su još sa 18 odlučila se za karijeru u inostranstvu. Kod nas imaju 10ke,a ond već master ili PhD upišu napolju. Hemičari i fizičari su deficitarni u celoj Evropi, i pre će primiti nekog našeg nego iz Indije ili Kine. Tako da se oni super snalaze po industriji, farmaceutska itd.. bukvalno ne znam nikoga ko je otišao a da nije našao dobar posao. I priznaje se sve, ne moraju ništa da ponavljaju, ni master ni PhD, bukvalno samo jezik da nauče, a u nauci je svuda dovoljno znati engleski.
Pa realnije je da ce preko nekog sporta,potpuno nebitno kojeg, da dobiju stipendiju u US.... Pa posle toga ide žena,venčanje.... To je klasičan pristup.
Ovo sto ti pricas je izuzetna retkost,nisu tu samo akademska zvanja nego i soft skills koje mnogi nemaju iako su akademski obdareni

Al verujem verujem ,trud i znanje krče sve puteve do željene destinacije ,pogotovo ako je nekom mind set da beži iz Srbije....to je onda možda i najveca motivacija 😂

Nije više tako pa su podigli revoluciju ovde.

Pa sad pitanje je da li želiš da se obrazuješ i budeš akademski građanin ili želiš da se konkretno za nešto osposobiš jer planiraš to da radiš, ako je ono prvo onda faks a ako je ono drugo onda kurs i to je to.

Pa sad pitanje je da li želiš da se obrazuješ i budeš akademski građanin ili želiš da se konkretno za nešto osposobiš jer planiraš to da radiš, ako je ono prvo onda faks a ako je ono drugo onda kurs i to je to.
Koje su koristi jednog a koje drugog?
Od klinaca koje srećem većina se odlučuje za fakseve jer "tako treba", nego problematično postane kada faks ne ide kako su zamišljali

Ne vidim tako. Nije poenta diplome da budeš akademski građanin već baš stručnjak u nekoj oblasti. Ne postoji kurs za dobrog inženjera ili arhitektu ili farmaceuta ili lekara, szomatologa nije poenta biti nekakav akademski građanin već da imaš dobar zanat koji se traži u ruci. A biti dobar arhitekta ili inženjer ili zubar je takođe zanat samo višeg nivoa jer je potrebno zahtevnije znanje

Koje su koristi jednog a koje drugog?
Od klinaca koje srećem većina se odlučuje za fakseve jer "tako treba", nego problematično postane kada faks ne ide kako su zamišljali
To i jeste provlem baš veliki što u svesti naših ljudi nije da se ide na faks da nešto savladaš nego neki apstraktan cilj da ima doplomu sa kojom nekad i ne znaju šta će

Normalnoi shvatanje studiranja jeste da stičeš zanat. Samo pokondirane ministarke i ljudi bez mozga teraju decu u neko besciljno studiranje i ako ima smisla za to i ako nema. Previše glupih roditelja je onesposobilo decu

Žalosno je koliko ljudi teraju decu da studiraju zbog šta će ljudi da kažu, umesto zdravog stava da nešto nauči da ume da unovči svoje ruke i svoju glavu!

Back