F odeLJenje...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
crna kumo, kako li ustanes....
ja u to vreme ponekad legnem i iskreno zalim sve koji moraju da ustaju u to vreme

jutros mi mama kaze da nije najbolje, ima pritisak, i kroz razgovor cujem da je ustala u pola pet, onako bezveze, posto je ranoranilac

pa kakao da nema pristisak onda

pa pokazala si joj bre.....sve je svatila....još samo da knjigovodjama objasni hahahaahaha

Ja shvatila.
Neka je cena 2000
2000 ... 118%
x.........100%
To je upravna proporcija i postavlja se 2000:x = 118:100. Racuna se 118 * x = 2000 * 100, odnosno x= 2000 * 100 / 118. Znači, osnovna cena, bez PDV-a, računa se tako što se konačna cifra pomnoži sa 100 i podeli sa 118. Pojednostavljeno: cifra se podeli sa 1,18. To je gradivo sedmog razreda (ako se ne varam) osnovne škole.
Knjigovođa, a sa njim i moje kolege, računaju tako što osnovnu cenu množe brojem 0,84745 što nije ništa drugo nego količnik brojeva 100 i 118, samo sa manje decimala. Meni nije jasno zašto to rade jer je:
1. Nelogično pamtiti tako glupu cifru
2. Ne dobija se tačan iznos (jer broj ima još decimala)
3. Jednostavnije je na kalkulatoru utipkati "... : 1,18" nego "... * 0,847457"
4. Pojma nemaju zašto to rade i odakle im ta cifra

Svratila sma samo dsa vam pozelim dobro jutro,da se javim...
Poslovi se odradjuju ali najbitnije je meni sto su mi mama i tata dosli.Nakon ne znam koliko godina bit cemo zajedno za moj rodjendan :sad2:
Ponovo se osecam kao dete u momentima....

Meni konačno proradilo grejanje kod kuće - pa sam odmah bolje (kad od kad otvorim oči ne pravim brrrrr :zima:).
Kiša paducka povremeno, ali ništa strašno...
Al' ko o čemu - baba o uštipcima!
Uglavnom... Od jutros (greškom) kucali na kasi otprilike mesečni promet... post terminal - ne radi (kaže. "Kartica istekla" koju god da provučemo :roll:), Internet standardno "trokira", jedva sam ušla u banku da uplatim pazar, jer se danas dele penzije... i sve u svemu - gde su ona lepa vremena kada se sve računalo najobičnijom računaljkom, a pare trpale u džep - pa kol'ko kome dopadne. :confused:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back