F ODELJENJCE

Dobro vece!
Ne stizem nista vec danima, izmedju ostalog jer se zamajavamo papirologijom za neki tender. Nama bi znacilo jer trazimo mogucnost da obezbedimo posao i zaradjujemo, a oni su veliki i moze im se da se bahate - od konkursne dokumentacije na preko 500 strana (ne karikiram - zaista je tako), preko trazenja beskonacnog broja papira na kojima svima pise isto, do placanja kojekakve papirologije drzavi... I nije kraj: svakog dana traze neku dopunu, sa sve kulturnim izvinjenjem i molbom za razumevanje!
naravno, sve sto traze, vec postoji, onako kako su sami trazili, ali su se sad predomislili pa hoce i u drugoj formi... koju bi mogli i sami obezbediti iz postojece dokumentacije da im pada na pamet da se potrude.
Ima bar 10 ljudi u komisiji koji se bave samo tenderima... verovatno od onog za WC papir pa nadalje... i neophodno je da opravdaju svoje postojanje... to kapiram, ali nikog ne zanima sto smo mi samo servis... bez radnika zaposlenih da se bave takvim stvarima... i da nam to oduzima noci i noci... da bi se oni na kraju odlucili, kao i poslednja dva puta (tender se raspisuje treci put za 15 meseci) za "ekonomski najpovoljnijeg ponudjaca" (sto je vec neka druga prica, ali se unapred zna ko je... ).
I tako... uvek imam utisak da se veliki "ostre" na malima jer im se moze... a mi opet, i ako sve to znamo, moramo bar da probamo... jer bez toga svakako ne mozemo dobiti taj posao... Ovako se bar nadamo... koliko god da znamo - sve. Upravo sam zavrsila pa mogu mirno na spavanje.
Imala sam danas jos jednu zanimljivost danas.
Covek bio kod nas pocetkom juna meseca, resili mu problem i izdali racun na nesto oko 17 hiljada dinara. Nije imao kod sebe dinare i kako ima firmu, ja mu izdam racun da plati virmanski (s tim da je sam tvrdio kako ce vec u ponedeljak izvrsiti uplatu). Uz to je i neki rodjak nase jako dobre musterije.
Uglavnom, prodje taj ponedeljak, prodje 15 dana kolika je valuta placaja koja stoji oznacena na racunu, prodje i 30 dana koliko mi tolerisemo bez da zovemo, i posle nekih 45 dana, ja krenem da ga zovem. Iz ne znam koliko poziva, uspela sam da razgovaram sa njim tri puta i svaki put je obecao da ce "odmah platiti".
Kako to nije uradio, najpre posaljem opomenu pred tuzbu, posle pet dana se vrati - nije uruceno. I ne ostane mi nista drugo nego da predam slucaj advokatu (a kako nije jedini - nemoguce je sve ih finansirati).
I danas se javi, najpre ljut, besan i ironican da "zahvali" sa sve pricom o poverenju i ostalom... saslusam ga, podsetim kako je prica tekla i on sa stvarno smiri do te mere da se na kraju izvinjavao i rekao kako je zapravo besan na sebe jer je dozvolio da mu se to desi a u stvari je zaboravio na taj racun. I najfinije i najkulturnije zamoli da, posto je platio racun, a do kraja dana ce platiti i troskove, obustavimo postupak kako ne bi doslo do prinudne naplate. I pre nego sto je uplata prosla, zovem advokata i kazem da se to obustavi posto ce covek platiti, a advokat mi odgovori najjednostavnijom recenicom: "Kad plati sve posaljite mi izvod pa cemo obustaviti postupak!"
I ja ostanem bez teksta, zaprepastena nemilosrdnoscu advokata... a sa druge strane, mozda bi stvarno bilo bolje da svi radimo po svim pravilima, bez trunke sentimenta, saosecanja i razumevanja za druge?
Inace, do kraja dana je prosla uplata za osnovni dug, troskovi - nisu.

dobro jutro deco :kafa:

Smeh, advokat je u pravu :lol:

A ovo za tender.......najekonomičniji se bita. Kupim sirup od bokvice i jagorčevine domaće proizvodnje (koji mi baš pomaće kod ovog mog hroničnog kašlja). Kupila sam u državnoj apoteci i nije skup, oko 160,00 dinara mala bočica. Ostali su mnogo skuplji. Posle kupim još flašica i ni jednu nisam mogla normalno otvoriti. Prvo, ne može da se otvori normalnim putem (Maca probao) nego moram nožem iseći između zatvarača i onog donjeg prstena koji ostaje na flašici. I kad to uradim, flašica ne može da se zatvori, već se onaj zatvarač beskonačno okreće :eek: E, to nije dobro napravljeno i to je sigurno na tenderu bila najjeftinija ponuda.:aha:

Da... poklopci su posebna priča. Ja kupujem rum za kolače... ne služi ni za šta drugo, samo za to. I uvek gledam da bude neki što jeftiniji... pretpostavljam da utrefim uvek i istog proizvođača... Uglavnom, poklopac se otvara upravo kao ovaj Ljiljin od sirupa i ne može više da se zatvori.. pa onda tražim neki drugi (ima onih plastičnih zamenskih, aki prethodno mora i onaj prsten da se skine). Uglavnom... pošto ta investicija nije tako česta, najčešće zaboravim muke sa čepom, pa se ponavljaju... svaki put kad kupujem litarski rum :zcepanje:
Mene danas malo izveli iz takta ovi iz "ovlaštene agencije" koji rade neke tupave preglede (kažem tupave jer su ovde proveli maksimalno deset minuta sa sve čekanjem da se dizalica oslobodi kako bi na nju podigli kombi i fotografisali) koje traži država(to je, kao, potvrda o tome da je dizalica ispravna), i za tih dragocenih 10 minuta ispostavili su račun na oko 20 hiljada dinara na kom piše "valuta plaćanja 8 dana", ali neće da mi pošalju elektronsku verziju dok im ne isplatimo račun u celini!
Naravno, nisu jedina agencija koja to radi... i naravno da prilikom dogovaranja o tome nije bilo ni reči...
I sad i ako znam da će biti tako, ne mogu da ih malo ne nerviram... bar prepiskom i opaskom kako su nekorektni.
I tako... dan kao i svaki drugi... ;)

Smehić, advokat vam pametan čovek. :lol: A za tendere mi je poznata priča, tako su u KV na tenderu CNR dobili najpovoljniji ponuđači pa su štedeli na koncima i antibioticima, psi se raspadali po ulici... Teškom mukom su ih ovi iz lokalnog društva makli odatle.

Joci, oni dečiji se dobro zatvaraju, samo se zaguljeno otvaraju, ali ovo nije to. Znam te zatvarače, definitivno sam se i ja s njima susretala (na unučićima ruma, za kolače i domaćicu). Srećom, malo pakovanje pa ne stigne da izvetri. :hik:

I dobar dan želim. :)

dragi moji evo me
nije me bilo dugo
pa sam se vratila pre par dana
pa samo zvirnula
da ne mrčim situaciju

ali
ajd

ne ynam odakle da pocnem
recimo da nas je poterslo samo tako
ono jes da nesto iy kafana ne iybivamo
al sad ni sa sahrana parastosa i tih pogrebnih kafana

prosle nedelje smo imali tri sahrane, pre toga sam na svakih nekoliko dana isla u Krusevac dok mi je tetka bila bolesna
na kraju je i umrla, sahranismo je
i u subotu joj bila prva subota

sad u subotu idemo u Zagubicu Alfinom ujaku na godisnji parastos

verujte mi da mi se sve tako smucilo
+ cekamo rezultate dnk analiye koje bi trebalo da potvrde da li je nadjena lobanja pripadala Alfinom sticu koji je nestao proslog leta
ako jeste eto jos jedne sahrane
iapk najgora mi je situacija sa drugom tatinom sestrom, mojom tetkom iz BGD
ima tumor pluca....
ovde smo joj to dijagnostifikovali ali bronhoskopija se ne radi ovde pa mora u BGD
tamo je sama i sizimo - nece zenu da je pazi, nece dom, ne pristaje ni na gerantodomacicu za koju sam cula da u BGD satre osobe mogu da dobiju i to ya dz
tvrdoglava je
dobila je uput ya bolnicko ispitivanje na vma
i otisla danas
sad se ne javlja-inace nema mobilni jer joj ne treba:dash: i smeta

moja majka je na zracenju, nema sanse da moji idu u BGD da je paze
ja radim+ postala sam upravnik departmana tako da sekund slobodnog vremena nemam
sestra radi kod privatnika tako da o bilo kakvom odsustvu nema reci

ali moracu u toku nedelje da odem da je posetim

na sve to da dodam da mi je po prvi put od kada smo uzeli megana imali smo kvar, mislim na yapadu bi ljudi i da se nije desilo na 150 000 km menjali ploveci zamajac, druklager i sl. a mi naravno kad crkne i evo iybrojah 70 000 + jos nesto

ne mogu da se saberem sa zivcima, vremenom, parama

ima i lepih stvari
sin se preko noci preobratio u naucnika, tj uci u najvece bey da mu iko ista kaze
zadovoljan je medicinom iako mu nije bila prvi izbor do aprila meseca
Živka je prepa i prepametna
ali i preštetna, prefigana, pokvarena, bezobrazna
na juriš sve osvaja
i nekako koliko se god opirala da je volim, jednostavno moram

Baja je dugo, dugo tugovao ya Donom
jednostavno se povukao u sbe, smirio kao i iygubio živost
sad je opet onaj sari
trpi onu Živku za desetku
ona skače na njega, preskače ga, gricka za njušku
on je povremeno prodrma tek da se zna ko kosi ko vodu nosi
i naravno uvek je otera od činije za hranu ako e prvi pojeo svoju....
i tako

eto da se javim i da vidite koliko su vam životi bezbrižni

24fmve1.jpg

- - - - - - - - - -

10s9cvk.jpg

a propo tendera
mi muku mucimo na faxu

firma koja je recimo dobila na tenderu neke partije hemikalijaebe nas pa ne pokriva
iako je rok ya isporuku 30 dana, sto su sami i dali u ponudi
rok ne ispunjavaju
onda nas ucene tipa nemamo tu hemikaliju po tojj ceni na lageru bice je ya dva meseca:dontunderstand:
ali imamo tu istu drfugog proiyvodjaca inace tri puta skuplju
pa sad ako necemo da vezbe studenata stanu onda uzimas to

beyobrayluk

gledam danas dvojcu pomocnih radnika
jedan se ukentao na neke merdevine, pa merdevine na merdevinama jer kod nas na faxu ima nekih prostora koji su visi od 5m
i menjaju neke sijalice
zamenili
pa upalili
ono sve yamenjene odjednom crnu....
dzabe trud

kod Alfe su u jednom tenderu prosle rukavice koje su im pucale u sali samo tako
te je utrosak bio pet puta veci no uobicajeno
i u krajnjem ybiru skuplje
a o ne sigurnosti da ne pricam....

- - - - - - - - - -

Dal je baja ili zivka ne znam,ali je prelep-a :heart:

Živka na prvoj
na drugoj ona skače a Baja je na zemlji

- - - - - - - - - -

28clu2h.jpg

ti si zena mog zivota :flert:
:zper:

dragi moji evo me
nije me bilo dugo
pa sam se vratila pre par dana
pa samo zvirnula
da ne mrčim situaciju

ali
ajd

ne ynam odakle da pocnem
recimo da nas je poterslo samo tako
ono jes da nesto iy kafana ne iybivamo
al sad ni sa sahrana parastosa i tih pogrebnih kafana

prosle nedelje smo imali tri sahrane, pre toga sam na svakih nekoliko dana isla u Krusevac dok mi je tetka bila bolesna
na kraju je i umrla, sahranismo je
i u subotu joj bila prva subota

sad u subotu idemo u Zagubicu Alfinom ujaku na godisnji parastos

verujte mi da mi se sve tako smucilo
+ cekamo rezultate dnk analiye koje bi trebalo da potvrde da li je nadjena lobanja pripadala Alfinom sticu koji je nestao proslog leta
ako jeste eto jos jedne sahrane
iapk najgora mi je situacija sa drugom tatinom sestrom, mojom tetkom iz BGD
ima tumor pluca....
ovde smo joj to dijagnostifikovali ali bronhoskopija se ne radi ovde pa mora u BGD
tamo je sama i sizimo - nece zenu da je pazi, nece dom, ne pristaje ni na gerantodomacicu za koju sam cula da u BGD satre osobe mogu da dobiju i to ya dz
tvrdoglava je
dobila je uput ya bolnicko ispitivanje na vma
i otisla danas
sad se ne javlja-inace nema mobilni jer joj ne treba:dash: i smeta

moja majka je na zracenju, nema sanse da moji idu u BGD da je paze
ja radim+ postala sam upravnik departmana tako da sekund slobodnog vremena nemam
sestra radi kod privatnika tako da o bilo kakvom odsustvu nema reci

ali moracu u toku nedelje da odem da je posetim

na sve to da dodam da mi je po prvi put od kada smo uzeli megana imali smo kvar, mislim na yapadu bi ljudi i da se nije desilo na 150 000 km menjali ploveci zamajac, druklager i sl. a mi naravno kad crkne i evo iybrojah 70 000 + jos nesto

ne mogu da se saberem sa zivcima, vremenom, parama

ima i lepih stvari
sin se preko noci preobratio u naucnika, tj uci u najvece bey da mu iko ista kaze
zadovoljan je medicinom iako mu nije bila prvi izbor do aprila meseca
Živka je prepa i prepametna
ali i preštetna, prefigana, pokvarena, bezobrazna
na juriš sve osvaja
i nekako koliko se god opirala da je volim, jednostavno moram

Baja je dugo, dugo tugovao ya Donom
jednostavno se povukao u sbe, smirio kao i iygubio živost
sad je opet onaj sari
trpi onu Živku za desetku
ona skače na njega, preskače ga, gricka za njušku
on je povremeno prodrma tek da se zna ko kosi ko vodu nosi
i naravno uvek je otera od činije za hranu ako e prvi pojeo svoju....
i tako

eto da se javim i da vidite koliko su vam životi bezbrižni
Uf... :zag:
Na zalost, sve mi je jsano i sve znam...
Cak i na temu tetke... mada je moja eponovljiva. Pre nei dan, zavrsim (konacno) razgovor sa njom i spontano kazem bratu: "Sta smo mi Bogu zgresili da nam ostane samo - ona?!"
Znam da zvuci bezosecajno i surovo, ali... znam i da nije utesno, samo cisto da znas da razumem i brigu i taj grozan osecaj bespomocnosti jer sve sto bi imalo smisla - ona odbija :roll:

a propo tendera
mi muku mucimo na faxu

firma koja je recimo dobila na tenderu neke partije hemikalijaebe nas pa ne pokriva
iako je rok ya isporuku 30 dana, sto su sami i dali u ponudi
rok ne ispunjavaju
onda nas ucene tipa nemamo tu hemikaliju po tojj ceni na lageru bice je ya dva meseca:dontunderstand:
ali imamo tu istu drfugog proiyvodjaca inace tri puta skuplju
pa sad ako necemo da vezbe studenata stanu onda uzimas to

beyobrayluk

gledam danas dvojcu pomocnih radnika
jedan se ukentao na neke merdevine, pa merdevine na merdevinama jer kod nas na faxu ima nekih prostora koji su visi od 5m
i menjaju neke sijalice
zamenili
pa upalili
ono sve yamenjene odjednom crnu....
dzabe trud

kod Alfe su u jednom tenderu prosle rukavice koje su im pucale u sali samo tako
te je utrosak bio pet puta veci no uobicajeno
i u krajnjem ybiru skuplje
a o ne sigurnosti da ne pricam....

- - - - - - - - - -
Pa to i jeste poenta i ono sto me izludjuje: Naprave silnu proceduru za tender, odaberu kao najpovoljniju ponudu, a ne zastite se od takvih prevara. Nikom nije preterano ni stalo - ne placa iz svog dzepa 5 pari rukavica umesto jednih!
Nas jedan kolega zna da konkurise i sa cenom norma sata od 1 dinar (sta mislis koliko norma sati bi obracunao zamenu seta kvacila i plivajuceg zamajca na Meganu?)
I nikog ne zanima ta nelogicnost... kao sto ovi prodaju sirovinu tri puta skuplje od ponudjene cene na osnovu koje su dobili posao. tako i nas kolega upise da set kvacila kosta 3000 (sto nije cena ni za juga vise), toliko i naplati, ali zato zaracuna nosace ... kojih naravno nije bilo u ponudi po doslovce sto puta visoj ceni... da nadoknadi stetu! :dash:

Živka na prvoj
na drugoj ona skače a Baja je na zemlji

- - - - - - - - - -

28clu2h.jpg
Oboje su bas, bas... :heart: Super je da medjusobno dobro funkcionisu!

DOBRO JUTRO deco :kafa:

Kumo......drž' te se :zag:
to je ono kad kažem da je nekog sa foruma odneo život. Ipak, kad pogledaš, sve je udrobljeno, i lepo i ružno, samo što nekad dođe na poslužavniku sve nešto što teško variš. I pošto je svuda prisutna ravnoteža, čak i kad je mi ne vidimo, logičan zaključak je da posle tog posluženja koje izaziva neurozno-finansijsko-psihosomatsko-mentalno-vremenske probleme, sledi posluženje koje daje snagu. Opet, istina je da sve ima rok trajanja, samo što nije zalepljena etiketa. Proizvođač Život baš ne prati zakonsku regulativu.....jedino da mu pošaljemo Vučka da ga izede :lol:
Dona i Baja su prelepi......'vako na slikama :lol:

- - - - - - - - - -

Back