Za FSW 2014 kvota je iznosila 25.000 a apliciralo je mnogo više ljudi. Kako je obrada išla po FIFO metodi mnogi NOC-evi su ispunjeni veoma brzo (programeri, finansijski analitičari su napunili svoje kvote od po 1000 aplikacija za oko mesec i po dana). Sam program je trajao skraćeno - 8 meseci i sve aplikacije koje su stigle do 31.12.2014. su obrađene u CIO do kraja Januara a zatim prebačene u nadležne visa office tako da opravdanje da je manji broj imigranata preko novih programa u 2015 zbog "rašćišćavanja" starih prijava koje se često provlači kroz rasprave neopravdano.
Moje mišljenje je da usporavanje urađeno sistemski zbog krize koja je uslovila smanjenje i slabije otvaranje novih radnih mesta a novi sistem je napravljen tako da se reši status stranih radnika koji su već u Kanadi na radnim dozvolama. Tako je održan (ili možda malo smanjen) broj zvaničnih novih emigranata, a taj broj nije pratilo broj povećanja novih radnih mesta pošto ti ljudi već rade. A razlog zašto neki imaju preko 450 za EE a jedva prebacuju 67 je vrlo jednostavan - imigraciona politika im je, po mom mišljenju, izuzetno loša. Insistiraju na što višem stepenu obrazovanja i poznavanja jezika, a najveća tražnja je za zanatlijama. Zanatlije imaju niži stepen obrazovanja, uglavnom, a vrlo često i niži nivo poznavanja stranih jezika od akademaca, bez uvrede bilo koga. Ali, te zanatlije koje već rade u Kanadi imaju u startu 600 bodova na svoju radnu dozvolu i u startu eliminišu sve ostale koji apliciraju van Kanade.
- - - - - - - - - -
Očekujem da se Boske javi sa prvim utiscima, mada je možda još rano.............
hahaha nije rano, Boske je vec veteran ovde - celu jednu novu godinu i dva Bozica docekao u BC...
Ne znam sta bih rekao za utiske - ne znam koliko je moje misljenje relevantno i objektivno posto sam ja u principu samo nastavio posao koji radim vec 5 godina, i poceo sam od 1.1.,tako da nam je mnogo lakse sve bilo u startu...
Ono sto sam video kao potencijalni problem za nove imigrante jeste to sto ne postoji credit history - a za sve, bukvalno sve, mora da se proveri credit history... od rentanja stana, preko mobilnog telefona, pretpostavljam i kupovine automobila i stana i svega... e sad - novopridosli to nemaju, i ne znam kako onda ide - verovatno neka nepovoljnija tarifa, ali siguran sam da se sve moze srediti u potrosackom drustvu kakvo je kanadsko... nama su garanti bili rodjaci pa smo sve dobili bez problema - stan smo nasli tu gde smo zeleli za 5 dana, uselili za 15, u medjuvremenu kupili deo namestaja, deo dobili od nasih ljudi koji su building manageri, ja sam poceo raditi od prvog, supruga je danas dobila posao u oblasti u kojoj zeli da radi (iako joj to po obrazovanju nije struka), i tako - sve ide nekako svojim tokom... glavna dva utiska su sledeca - nema onih sumornih faca na na ulici kakve sam navikao da gledam, i sve je ogromno - od pakovanja, distanci, automobila, ulica, parkova, terena, bukvalno sve... ajde, dobro, jedino je pivo u malim pakovanjima
eto, to je to za pocetak, kad prodje jos malo vremena onda cemo znati malo vise, i tako - navikavamo se na British Columbia-u...